Автор Тема: Къси съединения и защити  (Прочетена 3965 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3398
    • Профил
Re: Къси съединения и защити
« Отговор #15 -: Mar 07, 2014, 11:29 »
Относно захранването на компютъра, интересувам се какво представлява защитата. Как функционира, на кои нива, примерно ще реагира ли на окъсен транзистор или кондензатор.

В смисъл на окъсен транзистор или кондензатор вътре в захранването?

Зависи от схемното решение. Такива неща не се пишат в докуметацията и няма как да се предвидят. Обаче на захранванията ако им гръме я мощен транзистор я мощните диоди просто спират. Тъй че по-спокойно.

При фортроните цялото управление на захранването минава през една интегрална схемичка.. Та там се извършва обратната връзка, стабилизацията и защитата по ток и по пренапрежение.
Как точно го прави не съм се интересувал.

Обаче не трябва да си мислиш, че непременно 'стружката' може да закъси изходите или някой мощен транзистор/диод така, че да се задейства защитата.
Има вероятност да попадне някъде в управлението (например по краката или около на въпросната схемичка). И ако попадне така, че да обърка обратната връзка ..... Не ми се мисли!!! Може например да ти хвръкнат всичките напрежения и да ти изгори абсолютно целият компютър.

Това е само теоретично... ама може да се случи...Недей да си мислиш че всичко ще е къси съедениения по силовите части. Там е най-безопасното.





« Последна редакция: Mar 07, 2014, 11:35 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Къси съединения и защити
« Отговор #16 -: Mar 07, 2014, 11:47 »
За какво се ползва компютъра? Ако ти върши работа едно OlinuXino ще можеш да го сложиш в кутийка без охлаждане и ще го захранваш с адаптор 12V. Виж и това демо.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3