А това не е някакъв дигитален носител, а баш чист твърд диск.
Ей, благодаря! Винаги съм подозирал, че това не е произведено за антена, ама всички си го смятаха за антена, а и през ум не ми е минавало, че може да е плоча на твърд диск. Сега, като зная, намирам доста в Мрежата и в разглобен, и в сглобен вид, а когато търсих снимка да ви покажа го намерих само в една обява за продажба, където също пишеше, че е антена, ама от 70-те години. Не е ясно откъде и кога точно е взета нашата, но явно е произведена от местното ДЗУ и вероятно е от купчините за скрап (или излезли от употреба). Възможно е и някой вътрешен от ДЗУ да ги е продавал извън завода като антени - един вид бизнес с рециклиране, макар че не се знае колко е било законно, но имайки предвид колко такива антени съм виждал по къщи и апартаменти не само в Ст.Загора (чудно ми е как, според твоите думи, в Пловдив ги ползват най-много, след като изворът явно е ДЗУ), та явно разпространението им не е било проблем
![Smiley :)](https://www.linux-bg.org/forum/Smileys/default/smiley.gif)
П.П.: Всъщност, чудно ми е защо всички такива плочи, които съм виждал окачени за антени, имат отрязан по един (къде съвсем тесен, къде малко по-широк) сектор от кръга, след като при оригиналната си употреба кръгът е цял? Дали е било маркировка за неизползваемост при изхвърлянето им за скрап, или това прекъсване на кръга е било нужно, за да може да действа като антена?