Автор Тема: Нещо като лично виждане за някои дистра  (Прочетена 2368 пъти)

malin

  • Гост
Писах в една друга тема, на която харесах идеята, но авторът й сам я разду в друга посока. Та да си продължа.

И тъй - за Мадбокс.
Ако "Италианчето" (за което бях малко краен) се опитва да има почти всичко (и не успява), то пък Мадбокса е в другата крайност - (почти) абсолютно минималистично. И двете са Убунту, и двете са с pcmanfm файл мениджър, и до там...
Идеята на "Мада" е да се събере на CD като размер и да се ползва като някаква начална база от която да си надградиш както ти е удобно (говоря за последната - 14.04 - версия). Но се е стигнало до крайности - няма nano, няма man-db, няма ... и аз не знам какво няма - а спокойно можеше да има само 2 тапета, без gdebi, file-roller... мисълта ми е, неща който всеки ще си инсталира ако му трябват. И ако ти кажат - направи еди-как-си, да си оправиш да се вижда менюто на ГРУБ (реципрочно sudo nano /etc/default/grub) - ще трябва да се инсталира първо nano. Правено е чрез debootstrap с идеята е да е максимално близо до Дебиан и като се ползва само наличния софт без допълнителни хранилища. (По тази причина няма и любимият ми friendly-recovery , даже и без recommends-пакетите). За целта са отпаднали някои типични пакети свързани с обновяването към нови версии на Убунту.  Не е направено да се ползва от "обикновен" Убунту потребител. Редактирането и добавяне на нови хранилища и ключове (ако се ползва подразбиращо) трябва да се прави ръчно. Оптмизирано е за по-малко потребление на ресурс. Допълнително, някои неща не са настроени, а просто са сложени и се получава "образователен ефект" ако искаш да е по твое му и си noob като мене.
Освен това - за да се инсталира на харда ще трябва да се ползва или диск, или unetbootin-585 (от флашка обаче винаги ми "изяжда" конкито последнта буква на понеделника :) и тръгва на Белгийски, и още дребни проблеми). При старт от флашка не се вижда нищо докато не зареди средата. В Дистроуоч още го водят, че е със SLIM , а пък e с LightDM.
Как да познаем, че не сме го инсталирали правилно - инсталираме teamviewer и опитваме да излезем от от системата. Ако забие - нещо не се е получило по реда си при инсталацията. Ако е по реда си - решаваме или да махнем "тима", или да рестартираме и да го оставим "жив".
 
« Последна редакция: Nov 06, 2015, 22:16 от malin »
Активен

malin

  • Гост
В допълнение за крайното ми мнение за SalentOS и "часа по трудово обучение по информатика" - правено е очевидно с ubuntu-builder . Няма лошо ако и Билдера е техен проект и си му вярват , но да не си почистиш малко от малко е глупаво и прибързано, а прибързаните работи са оакани  (май не е техен проект, ще рече).

И допълнително за Мадбокс - при все, че някои го ползват на лаптопи/нетбуци - моето мнение е , че не е предвидено от създателят му да работи на тях , не е оптимизирано за това. И въпреки това се справя добре  :) .
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Бе това верно е Мад. А причината да се занимаваш с подобни дистрибуции е?

Между другото в твоята компания се чувствам много тъп. Не разбирам и 10% от нещата, които говориш. Че съм тъп то е ясно, просто го казвам като декларация, че ако някой ден ти задам тъп въпрос да не се чудиш „що така“.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin

  • Гост
Малиий кви глупости съм писал.
Търя нещо във форума и реших да си видя мненията.  :D Е, има и по-ново мнение за Мадбокса - липсва му ubuntu-standard отвсякъде и идеята е била да се смести при инсталация на нещо 4gb, а инсталацията да се побере на CD. Останалото са свободни съчинения повлияни от ... айде ще премълча какви причини.

А иначе обичам да ръчкам минималистичните ммм дистра и да си покрадвам нещо от тях.
Активен