Автор Тема: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук  (Прочетена 3544 пъти)

kumalisa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 23
    • Профил
Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« -: Feb 17, 2016, 15:14 »
Сега се запознавам със Slackware. Ползвам графична среда KDE. След инсталацията, когато вляза като RUT имам звук, но когато вляза като обикновен потребител звукът го няма. Става въпрос за дънна аудио карта - Intel. Възможно е Alsa да е приобщена към групата на RUT и поради това да не работи, когато съм като обикновен потребител. Работата е там, че не успях да проверя дали е така. Моля за помощ.
« Последна редакция: Feb 17, 2016, 15:16 от kumalisa »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4082
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #1 -: Feb 17, 2016, 15:50 »
Като какъв потребител имало звук ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

kumalisa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 23
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #2 -: Feb 17, 2016, 16:02 »
Като root има звук. Грешката в изписването е моя.
« Последна редакция: Feb 17, 2016, 16:04 от kumalisa »
Активен

kumalisa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 23
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #3 -: Feb 17, 2016, 21:41 »
45 прегледа на искането ми за помощ и никаква помащ. Странно.
Активен

malin

  • Гост
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #4 -: Feb 17, 2016, 21:55 »
(slackware 14.1 86_64 + sound works for root, not for user)

постави това в търсачката и си харесай нещо.
Активен

watchman

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #5 -: Feb 17, 2016, 22:25 »
Пробвай така

usermod -a -G audio  user - който трябва да има аудио,
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #6 -: Feb 18, 2016, 08:57 »
провери дали твоят потребител е в audio групата. Отвори /etc/group и виж там. Въобще в кои групи е потребителят ти? Като го създаваш с adduser, има следната стъпка:

Press ENTER to continue without adding any additional groups
Or press the UP arrow key to add/select/edit additional groups


ти натисна ли UP бутона? В такъв случай, групите към които автоматично ще е добавен потребителят ти, са:

audio cdrom floppy plugdev video power netdev lp scanner
Активен

gogov1111

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 181
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #7 -: Feb 18, 2016, 22:23 »
Lunarvalley, не се получава. Пробвах с adduser. Добавих вече трима потребители и сега не мога да ги изтрия. Добавих към /ets/group това, което предлагаш и отново няма звук. Ето последните редове от /ets/group:

nogroup:x:99:
users:x:100:
console:x:101:
kumalisa:x:1000:audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner

Имам неуспех и с инсталирането на acroread. Пробвах с всички пакети, които намерих в интернет, но не се получава нищо с Acroread-ера.
Активен

watchman

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #8 -: Feb 19, 2016, 00:22 »
маи маи ...

в групата kumalisa си сложил потребителите audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner
Активен

michael1960

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 70
  • Distribution: Slackware 14.1
  • Window Manager: MATE Desktop Environment
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #9 -: Feb 19, 2016, 08:03 »
Цитат
nogroup:x:99:
users:x:100:
console:x:101:
kumalisa:x:1000:audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner

Провери във файла /etc/group, следното:
Всички тези audio, cdrom, ..., scaner - трябва да изглеждат по следния начин:
audio:x:<номер не го променяй>:kumalisa

а
kumalisa:x:1000:audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner

трябва да изглежда така:
kumalisa:x:1000:kumalisa

Промените стават валидни след рестартиране, другото зависи от desktop - а ти, за KDE не знам, не се занимавам с него, при мен е MATE, и всичко си е нормално, успех !
« Последна редакция: Feb 19, 2016, 08:05 от michael1960 »
Активен

Михаил Петров - град Смолян, България

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #10 -: Feb 19, 2016, 09:37 »
Цитат
kumalisa:x:1000:audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner
не, трябва потребителят да е в групите audio,cdrom,plugdev,video,power,netdev,lp,scanner:

audio:x:17:kumalisa
video:x:18:kumalisa
cdrom:x:19:kumalisa

и т.н.
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #11 -: Feb 19, 2016, 09:48 »
Цитат
Имам неуспех и с инсталирането на acroread. Пробвах с всички пакети, които намерих в интернет, но не се получава нищо с Acroread-ера.

Adobe Reader е 32 битова програма, а твоята система е 64 битова. За да я пуснеш, трябва да направиш системата си -multilib. Как става това, е описано тук:

http://www.slackware.com/~alien/multilib/
http://alien.slackbook.org/dokuwiki/doku.php?id=slackware:multilib

след като я направиш -multilib, можеш да инсталираш програмата от тук:
https://slackbuilds.org/repository/14.1/office/adobe-reader/

Някаква конкретна причина да искаш Adobe reader? Okular не ти ли върши работа?
« Последна редакция: Feb 19, 2016, 09:54 от lunarvalley »
Активен

kumalisa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 23
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #12 -: Feb 19, 2016, 14:50 »
Май, много съм я оплескал с group. Нещата с музиката се оправиха. Благодаря на всички за помоща.
Lunarvalley, сега се запознавам със slackware и KDE и не познавам okular. Затова реших да инсталирам acroread. Ще се запозная с okular и ако ми върши добра работа няма да инсталирам acroread. Ще те послушам. Ти и друг път си ми помагал. Аз от години съм член на Линукс за българи, но си забравих паролата за влизане, а имейла, който съм посочил вече не съществува и не успях да получа нова парола. Затова се регистриах отново с друго име.
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #13 -: Feb 19, 2016, 14:56 »
Кажи с две думи какво ще правиш с компютъра на който си инсталирал Slackware. За какво ти трябва, и т.н. По-добре се опитай да избегнеш -multilib за сега. Ако единствената 32 битова програма, която ти трябва е Skype, просто инсталирай следния пакет:

http://repository.slacky.eu/slackware64-14.1/network/skype/4.3.0.37/skype-4.3.0.37-x86_64-1sl.txz

Той си идва със всичко необходимо да върви програмата на чиста 64 битова инсталация.

Също, изчети информацията за Slackware която я има на този сайт. Сигурно ще ти е от полза.
Активен

watchman

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Slackware 14.1 86_64 - Няма звук
« Отговор #14 -: Feb 20, 2016, 01:03 »
michael1960

Цитат
Промените стават валидни след рестартиране

само трябва да се Log Out -не и да се лаогне наново.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Slackware 8.1
Настройка на програми
rip_darkman 1 2549 Последна публикация Aug 21, 2003, 08:59
от dafo
Slackware help
Хардуерни и софтуерни проблеми
Emooo 2 3029 Последна публикация Oct 02, 2003, 10:14
от
Slackware 9.1 и кирилица?
Настройка на програми
pantalej 8 4523 Последна публикация Oct 02, 2003, 21:11
от nikoni
86_64 размисли
Идеи и мнения
kennedy 40 7795 Последна публикация Jun 08, 2007, 12:01
от Radev
Каква е разликата между amd64 и Х86_64
Живота, вселената и някакви други глупости
bazu 8 2441 Последна публикация Apr 05, 2010, 22:38
от victim70