Анкета

Въпрос: Попълвали ли сте http://www.openstreetmap.org

  • Да
    - 6 (37.5%)
    Не
    - 7 (43.8%)
    Не ги използвам
    - 2 (12.5%)
    Не ме интересува
    - 1 (6.3%)

Общ брой гласове: 15

Автор Тема: Openstreetmap  (Прочетена 7549 пъти)

pennywise

  • Гост
Openstreetmap
« -: Jul 19, 2016, 21:12 »
Наскоро ми трябваха офлайн карти за андроид, и попаднах на приложението osmand, което използва картите от https://www.openstreetmap.org/
Картите ги ползвах в чужбина и останах доста приятно изненадан колко са точни, и след като се върнах видях няколко неща които могат да се оправят, реших да ги оправя обаче се оказа по някакъв начин доста приятно - като книжка за оцветяване, и малко се увлякох  ;D.
В последствие се оказа че съм направил около 140 допълнения за 2-3 дни всяко с доста детайли.

Повдигам темата защото ми е интересно дали има тук хора попълващи картите, и също да припомня за съществуването на проекта.
Винаги съм знаел, че тези карти съществуват някъде там, но никога не бях ги ползвал или пък попълвал/допринасял и като цяло не съм им обръщал особено внимание.

Edit: на пръв поглед изглеждат и доста точни относно турситически пътеки в планината - мисля да ги пробвам скоро и там. Минуса е че, нямат линии за надморската височина, и не това не ги прави най-подходящите за целта.
« Последна редакция: Jul 19, 2016, 21:17 от pennywise »
Активен

stealth01

  • Гост
Re: Openstreetmap
« Отговор #1 -: Jul 19, 2016, 23:23 »
Това ползвам за карти и навигация. Проблеми съм нямал, но честно казано, доста рядко ми се налага да търся път до нещо. Обикновено знам къде отивам :)
По името предполагах, че може да се редактира, но никога не съм се ровил. Благодарности на приносите :)
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #2 -: Jul 19, 2016, 23:30 »
Още един фен на османд, тука дъвкахме пак преди 2 години: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45697.msg273181#msg273181
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

stealth01

  • Гост
Re: Openstreetmap
« Отговор #3 -: Jul 20, 2016, 00:13 »
Минуса е че, нямат линии за надморската височина, и не това не ги прави най-подходящите за целта.

http://osmand.net/features?id=contour-lines-plugin
Май имат, но при мен крашва програмката, когато се опитам да сваля допълнението към картата.

Активен

pennywise

  • Гост
Re: Openstreetmap
« Отговор #4 -: Jul 20, 2016, 03:20 »
@stealth01 Знам го това, но не съм го ползвал понеже е платено и до колкото знам трябва да си търсиш карти за релефа и да си ги слагаш сам, поне така пишеше в нколко ревюта.
Може някой ден да го пробвам ако се окаже, че пътеките в планината са точни.
Иначе този "get" просто препраща към гугъл апп стор-а да си свалиш добавката
Имах предвид, че на https://www.openstreetmap.org/ няма контури за релефа.

Edit: Тук те праща бутона - https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand.srtmPlugin.paid&hl=en
« Последна редакция: Jul 20, 2016, 03:24 от pennywise »
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #5 -: Jul 20, 2016, 10:39 »
Това е много интересно и важно.
Наистина ли Openstreetmap е свободно или има някакви скрити лицензни капани. Например може ли да го ползвам в свой сайт.
Как е например спрямо bgmaps.com? bgmaps.com е изключително точна.

И ако наистина е толкова точна......как са успели да вкарат толкова данни? Имам в предвид че такава географска информация, не може да се вкарва и редактира от всеки....Трябва специални програми...Трябва този който вкарва да разбира.... Изобщо как е организирано и от къде черпят толкова точни данни. Гледам например има даже вкарани номерата на блоковете. ??? ??? ???

Какво означават червените щриховини области? липса (непопълнени) данни?
« Последна редакция: Jul 20, 2016, 10:44 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Openstreetmap
« Отговор #6 -: Jul 20, 2016, 12:51 »
Понеже аз съм човека, който повдигна въпроса тогава, та да кажа обобщено, какво е положението. А положението е скучно. Който си е лидер „offline“, си е лидер и при Андроид. Демек Гармин. В онази тема, се казва, че Гугъл Ърт показва, къде има задръствания, а и вече се оправя доста по-добре с номерата на адресите.

В общи линии тогава имах много идеализирана представа. Децата ми моментално се обвързаха с всички услуги на Гугъл и Фейсбук. И канали в тубата имат.

Относно OSM, могат да се конвертират карти от други източници (например споменатият Гармин), но те могат да са за собствено ползване, не могат да се качват. Интересното на тази услуга е, че може да показва състоянието (физическото) на пътя, което другаде не съм виждал. Цялата информация в OSM е на доброволен принцип. Качват я самите потребители и не трябват някакви задълбочени познания. Аз самият съм резервиран към това нещо, защото не харесвам Жаба. За България не е много разпространена услугата, но си има верни почитатели. За сравнение с bgmaps дума не може да става. Но пък наистина няма някакви скрити условия.

Относно планината, старите баир будали си разчитахме на хартиените карти, които пък се рисуваха на ръка. И те също не бяха съвсем точни, макар специално с денивелацията да се справяха в общи линии. Обективно погледнато карти ти трябватт единствено за Родопите. В останалите планини шанса да се загубиш е нисък.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

pennywise

  • Гост
Re: Openstreetmap
« Отговор #7 -: Jul 20, 2016, 21:16 »
@Naka До колкото знам лиценза им е доста свободен - трябва да им дадеш "кредит" откъде си взел информацията и да позволиш на други които желаят да я използват и модифицират.
Все пак с лицензите никога не е просто, но тук са писали - https://www.openstreetmap.org/copyright
Сравнено с bgmaps не мога да кажа как е, понеже не ги използвам много, а до колкото знам не дават възможност за офалайн ползване до колкото знам, но може и да греша.
За мен не са особено използваеми.

Kакто писах преди всеки може да вкарва данни - отиди и се регистрирай да видиш как става - много е лесно особено ако вече имаш регистрация в гугъл, яху, фесйбук и др. може да използваш същата.
По принцип може да качваш тракове и после ръчно маркираш линии върху тях, и когато едитваш използва сателитната карта на яху мисля. Може да добавяш информация като обекти и сгради "на око" върху сателитните снимки.

Червените области най-вероятно са военни поделения/обекти или забранени зони - отстрани има легенда. Също така има доста неща които не се виждат на сайта им, понеже изгледа на картата зависи от това как ти я показваш, картата до колкото знам е просто база данни от която може да избираш кое и как да показваш. Идеята е да може да се използа за различни неща и да показваш това което те интересува - например само ски писти, или магистрали, или водни обекти. Точно ски пистите наприер не се виждат на сайта им макар да са доста добре картографирани.


@go_fire
Не мога да се съглася, че нещата са същите. Поне за мен Гармин не достъпен на андроид - ползвал съм преди години кола за навигация и от онези с антенката за "оф роуд". Навигацията за колата беше доста добра, но не мога да кажа същото за "оф роуда". Ама то и нямаше читави карти тогава за тях мисля.Ти кой точно апликейшън(как хубаво е на кирилица) ползваш, понеже като търся ми излизат само някакви добавки а основния не е наличен за нито едно у-во в къщата.
Във времето от предната тема до сега гошо пусна офлайн карти - можеш да сваляш определни райони. Аз лично не съм ги ползвал.
Другите много добри офлайн са HEREmaps(Nokia) и Sygic. Sygic всъщност е най-добрата автомобилна, поне за нашите ширини. HEREmaps не съм ги ползвал много.

Имам си и аз хартиени карти, не са правини на ръка, а са на искър тур повечето. А за родопите незнам някой да е изкарал читава, те са и доста диви в някои части. Има едни руски доста точни и доста стари, имам ги като файлове ако някой се интересува мога да ги пратя - аз лично Родопите не ги познавам добре и не съм ходил там много, та и тези карти руските не съм ползвал. Иначе човека който прави на искър тур картите замина преди 4-5 години да картографира Родопите и от тогава нищо не са пуснали, че даже и другите им карти изчезнаха от циркулация - съмнявам се, че се е изгубил някъде из Родопите  ;D.
А вероятността да се загубиш във всички планини е доста добра в зависимост от това какво и кога правиш там - нощ, мъгли, дъжд , лошо време, зима.
Като бях малко по-малък доста ги обикалях с велосипед, пеша и сноуборд и имам доста интересни преживявания докарани от малкото мозък и безрасъдство, но последните 2-3 години си стоя на гъза общо взето.
« Последна редакция: Jul 20, 2016, 21:21 от pennywise »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Openstreetmap
« Отговор #8 -: Jul 21, 2016, 00:22 »
Пени, изглежда си доста по-запознат от мен. Както, казвах в предният си коментар, аз оставам с впечатлението, че 98% ползват NAVIGON. В него има неща дето ги няма даже в „стандартните“ устройства.

За картите на Нокия имам само недобри впечатления.

Не помня, как се казваше издателството на БТС, но щом казваш Искъртур, звучи логично. Под „на ръка“, имах предвид точно това. Едно време нямаше (достъпни) сателити, а на компютър се чертаеше трудно. Хората обикаляха балкана и с моливче рисуваха. Носеха си разни устройства, като тези, с които се правят пътища, но всичко си беше на ръка.

Разбира се, че един неориентиран или просто глупав човек може да се загуби навсякъде. Неподготвен човек да тръгва през зимата, трябва да е луд. А дори и подготвен не трябва да си прави лукса да се движи нощем. Да на всички ни се е случвало да окъснеем по някаква причина, но трябва да се избягва. Балкана не е майтап. Що народ си е оставил костите…

И да, всеки се е губил не само в Родопите, но там най-трудно ще се оправи човек, дори да ги познава. Обичах много да ходя там.

п.п. Ъ-ъ-ъ разбира се, че не бих отказал файловете, нищо, че все по-рядко ходя. Последното ми губене, беше точно в Родопите… Една много романтична история.
« Последна редакция: Jul 21, 2016, 00:28 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #9 -: Jul 21, 2016, 12:32 »
Напомняте ми за един много сладък стар виц:
Цитат
"Дойдоха военните, разпънаха картите и пак ще питат за пътя...."

По принцип може да качваш тракове и после ръчно маркираш линии върху тях, и когато едитваш използва сателитната карта на яху мисля. Може да добавяш информация като обекти и сгради "на око" върху сателитните снимки.
Аха значи ключовият момент е трасиране върху сателитни/ариал снимки. Така става. Стига лиценза на въпросните снимки да позволява да се ползват за ръчно трасиране. Но явно тези неща са уредени.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Yahoo!_Aerial_Imagery
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Vertical_Aerial_Photographs
« Последна редакция: Jul 21, 2016, 12:40 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ivanatora

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 658
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: Openstreetmap
« Отговор #10 -: Jul 21, 2016, 15:34 »
Да - попълваме OSM :)

Лицензът позволява използване на OSM и в комерсиални проекти - такива има доста. Ние направихме една карта за качеството на пътната настилка в България - http://www.roads-bg.eu/

За офлайн навигация - приложения има бол, но за мен фаворитът е OsmAnd+. Ползвам го почти всеки уикенд за ориентиране "по черното" в такива диви горски дебри, където рядко други карти огряват. Хубавото при OSM е че всеки може да добавя данни, в резултат на което планински пътища и пътеки са на едно от най-добрите нива спрямо другите карти.

Цитат
Има едни руски доста точни и доста стари
Карта, която е "точна" и "стара" е оксиморон :) Знам ги генщабските карти, знам и натовските. Красиви са, дават известна представа за нещата, но! не стават за да тръгнеш на сляпо по тях. Нови пътища са прокарани, стари са занемарени. Маркирани са постройки, от които вече дори и руини не са останали. В населените места понякога липсват цели квартали. Мащабът 1:50к въобще не може да се сравнява с точността, която предоставят съвременните електронни формати.
« Последна редакция: Jul 21, 2016, 15:42 от ivanatora »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Openstreetmap
« Отговор #11 -: Jul 21, 2016, 17:21 »
Беше отдавна и не помня къде го четох това за пътната настилка. Явно е било в твоя дневник. Май няма по-голям почитател от теб.

п.п. Последните два дни при пускане на всяко мнение, получавам ей такива съобщения:

Цитат
ГРЕШКА С БАЗАТА ДАННИ
   Моля, опитайте отново. Ако тази грешка възникне отново, уведомете администраторите.


А иначе мненията си минават. Някой друг дали му се случва?
« Последна редакция: Jul 21, 2016, 17:23 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #12 -: Jul 21, 2016, 18:02 »
Да същото всеки път през последните няколко дни.

Обаче ми се е случвало същото и преди .... но от време на време и много рядко.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

sudo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 73
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #13 -: Jul 22, 2016, 10:55 »
Здравейте,
и аз съм фен на OsmAnd, ползвам го и съм доволен от него. Единственото което ми липсва е гласовата навигация на български език. Имам следния въпрос: някой занимавал ли се е с портването на гласовата навигация на български? Доколкото четох и разглеждах изходния код на проекта май трябва само 1 конфигурационен файл да се преведе (да се сложат българските думи) и след това се пуска през гласов синтезатор и той прави необходимите .ogg файлове.
Смятам да го разгледам в близките дни и ако се справя да го ползвам, а защо не и pull request към github.
Ако някой има опит с подобно нещо, ще съм благодарен за съвети.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Openstreetmap
« Отговор #14 -: Jul 22, 2016, 13:03 »
А как са тези  Openstreetmap, OsmAnd и т.н. с търсенето на адрес (и то на кирилица) по номер в град.
Например търси: София, ул. Софийска 47.

Има ли, точна ли е информацията в Openstreetmap за номерата по улиците? Предполагам, че трябва при редактирането да се задава от коя посока почват номерата и къде и с кой номер свършват?
Това например в bgmaps работи прекрасно.
« Последна редакция: Jul 22, 2016, 13:06 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.