Автор Тема: Не е ли време да се отлепим от 586?  (Прочетена 8459 пъти)

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Здравей,

За linuxfromscratch, чесно да ти кажа бях на слак и си направих един линукс. Вярно беше интересно, но подържането на този линукс си иска много работа сваляне на сорс, пачове защото не винаги сорс е както трябва, особено ако не сваляш тези верси които са ти написали да ползваш в linuxfromscratch, а ползваш последните верси на програмите '<img'>. Голям проблем беше да компилирам всичко с gcc 3.4.0 повярвай ми, но успях. Междо другото слад като бях ползвал слак мислех стартъп скриптовете да ги направа като на слака, но реших да пробвам и другия вид и да ти кажа повече ми харесаха. И така накаря преминах на Гентоо '<img'> .

И за заключени много неща се научават като си правиш един такъв линукс.
Активен

Поздрави,
Филип Бонев

vi6o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #1 -: Aug 14, 2004, 22:16 »
Много хора в БГ, а и по света, използват и "неактуални" компютри--PII, PI, K6-x, k5-x, 486, дори понякога и 386. За доста цели не ти трябва мощна машина, а свестен софтуер с много възможности, стабилен, отворен--ГНУ/Линукс например и най-вече. И защо наистина да си сменяш машината, след като си работи нормално, а и има безплатни и качествени продукти с добро бързодействие, които могат да и вдъхнат нов живот след многогодишни Екрани на Смъртта. Да, Линукс поддържа практически всичко от 386 до последните/ и бъдещи/ Р4 архитектури. Новостите в софта не са само за богатите, както в M$ света.

Идва време за голямото НО. Общо-взето популярните дистрибуции, вкл. най-масовите, потребителски-ориентираните--в крайна сметка тези, които привличат "обикновените" потребители към open-source/Linux света--са достъпни предимно компилирани за...i386 или за 586. RedHat-386, Fedora-386 основно, SUSE-586, Mandrake-586 etc. С една дума: напредничавият софтуер се е закотвил към назадничави архитектури, които малко хора използват. Дори у нас всичко надолу от PII-Celeron изчезва бързо и безвъзвратно. А Р2 е 686 все пак, включва ММХ и др. полезни разширения. Същевременно все повече са Атлоните, Най-много са Р3-Celeron, чистите Р3, Р4 не са малко. Все архитектури, предлагащи много за съвременните приложения. И, за съжаление, забавени от код за стари процесори. Това е истината, начинаещите едва ли ще си прекомпилират пакетите от сорс с нужните оптимизации. А и защо и напредналите да го правят? Какво толкова им пречи на производителите на масовите и сравнително "богати" дистрибуции да предлагат за даунлоуд поне дискове с i686 оптимизации ? Така или иначе, видео плейърите, КДЕ, Гном и повечето други тежки графични програми и библиотеки едва ли е смислено да се пускат на по-малко от 686-съвместима машина. Ако се отчете този факт, ще изчезне една от сериозните причини за лаговете на графичните приложения в Линукс напоследък.

Просто не всеки има времето, дисковото пространство или друг физически ресурс, за да си оптимизира системата за нормална архитектура.

Конкретно при мен Боза ХР Домашна Версия работи по-бързо като графична среда, зареждане на open-source програми - напр. GIMP, OOffice 1.1.2 -отколкото Ред Хат, Федора, Мандрейк, Сусе 9.1 Лична версия. За плейърите Линуксите са чувствително по-бързи--до 1,5-2 пъти с Mplayer v.9.x, Kaffeine след компилация за Атлон (имам Duron Morgan 1GHz, 256 DDR RAM). 686 също помага доста.
Активен

mironcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 495
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #2 -: Aug 14, 2004, 22:40 »
Ако искаш максимални оптимизации, gentoo може да е точно за теб. Има и 686 оптимизирани дистрибуции - например  archlinux (arch има и ABS с което можеш да си прекомпилираш отделни пакети или цялата система с каквито искаш оптимизации).
Активен

vi6o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #3 -: Aug 15, 2004, 21:18 »
Благодаря за интереса, чувал съм и преди за съответните дистpота. Само че Гентуу едва ли е за мен, четох 3-4 страници от ръководството му за инсталация --stages, kernel install тъй, че може и иначе, трябва ти постоянен (бърз международен) интернет...Не че нетът ми е зле, ама все пак. Пък и, както споменах, мястото на харда е МНОГО кът, а хората от Гентуу си казват да имаш половин-един гигабайт за временни файлове за компилацията, и са прави. С други думи, технически е доста трудно при мен.
Освен това, хайде, може и да го направя, ама защо да се мотам с разни ръчни операции, при положение, че гълтат МНОГО време, не е трудно да скапеш нещо (не само едно), а и твърде често ще избирам default. Не съм спец, сигурно няма да стана кой-знае какъв; а какво да кажат съвсем "обикновените" потребители. Не проповядвам ламерство и пълен автоматизъм/безхаберие, не ме разбирайте погрешно. Просто искам да не съм с осакатена изкуствено система. Не искам и да ми се налага да признавам, че ХР е по-бърз от повечето Линукс дистрибуции за масова употреба. А сега фактите сочат горе-долу това.

За Arch не съм чел практически нищо. Има собствена пакетна система авто зависимости--добре, но не е RPM, Deb, не знам. Преки или косвени впечатления нямам никакви. ...Хмм, изглежда приемливо. Дали КДЕ, основните графични библиотеки и Опън Офиса са включени? И дали е достатъчно поддържана дистрибуцията? Сървърите стабилни ли са, скоростта как е? Вярно, има форуми, но ЛИЧНИТЕ впечатления, при това на хора от България са what really matters to me.

ThX предварително за всякакво инфо.

Дали няма да е възможно някой, който разбира наистина, не като мен, да прави да речем РПМ и Деб пакети на цялото КДЕ, Гном, някои от основните плейъри и Опън Офиса за 686, ако няма време за друго? И после в d.linux-bg.org, free-тата? НЕ изисквам, не моля, просто предлагам.

Благодаря за вниманието!!!
Активен

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #4 -: Aug 15, 2004, 21:29 »
Какъв е смисълът на текста с болд?
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

mironcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 495
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #5 -: Aug 15, 2004, 21:47 »
За мен arch е много добра дистрибуция. Пакетната му система подържа зависимости и т.н. и ако трябва да се оприличи на нещо, то прилича на дебианското apt-get. Освен това има и ABS (Arch Build System), което пък е подобно на bsd ports collection '<img'>
Пакетите се обовяват всеки ден и можеш да си ги ъпдейтваш с pacman. За съжаление няма българско огледало (за момента). В arch има прекомпилирани пакети за kde, gnome, xfce4 и почти всичко друго за което можеш да се сетиш.
Arch не е предвиден за начинаещи потребители - няма графична инсталация и настройки, и до колкото знам, не се и планира да има.

Това е в общи линии.

п.п.
Ползвам го вече от около година и 2 месеца, без преинсталации и т.н. - само си ъпдейтвам пакетите
Активен

horror

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 32
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #6 -: Aug 15, 2004, 21:56 »
Аз ползвам arch, от около година. За него има всичко необходимо като пакети - KDE, Gnome (нали за тях питаше) и тн. Тоол-а за ъпдейт и инсталция на пакети (pacman) поддържа зависимости и е доста пободобен на apt-get. Като недостатък може да се изтъкне липста (за момента) на локален мирор - всичко се тегли от вън.
Пакетите се актуализират редовно, 2-3 дена след илизането на нова версия вече има пакети за него.
Процеса на инсталация прилича малко на този на слак с разликата, че изисква в малко по-голяма степен познаването на хардуера на машината на която го инсталираш.
Активен

JOKe

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 537
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #7 -: Aug 15, 2004, 22:10 »
samo iskam da spodelq neshto koeto izpitah
преди време ползвах редхат ... един ден ми се стори бавна
качих мандраке тои е още по бавен
качих слак .. малко по бързо боотва по бързо върви ама пак нещо в него не ми хареса
качих дебиан .. почти като слак само че с по готини пакети... ама още си куцаше
качих arch щото е оптимизиран за i686 специално а ве ... верно по бърз е от горните но един ден го махнах и сложих Gentoo за Athlon XP ама никва разлика не видиах .. и в краина сметка се върнах към дебиан щотот реших че скороста не е наи бързото..
така беше до преди 5 дни от тогава ползвам Yoper още няма BG Miror но се надявам да се направи компилирана е за i686 супер бърза е боотва за 45sec. върви като Фурия немога да повярвам че е толкова бърза по бърза е от Gentoo вижда се от километри по бърза е от ARCH поне според мен по бърза е от Fedora Redhat Mandrake SuSe Slack Debian , дори не са в 1 категория ползва се с apt-get ( I Like Debian Style ) супер си е не прави проблеми полвза RPM-ta ( The BEst Packages ) , но странното е че поддържа и TGZ-ta има си installpkg има си Kpackage има си сичко може да се качват сякви tgz-ta и вървят перфектно така че Slackadjiite ще го харесат даже Dropline GNome може да се инсталира '<img'> който е за Slack както знаете.
така че които не я е пробвал ДА Я ПРОБВА
п.с.
инсталацията прилича на инстал-а на Slackware за сажеление още ползва LILO.
на 1 CD 1 с KDE + STUFFs няма GNome на CD-to инсталациата е 13мин при мен повреме на setup-a пише че е между 5-15
Активен

" May The Source Be With You . "

  • Гост
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #8 -: Aug 15, 2004, 22:11 »
Братко, след като питаш за deb файлове, вероятно си инсталирал Дебиан. Предполагам знаеш тогава командата:
apt-build. В конфигурационния файл можеш да си наслагаш каквито оптимизации искаш. Освен това, не се налага да ребилдваш цялата система, а само определени файлове, които ти искаш или смяташ за важни, а за другите можеш да използваш apt-get, т.е. готови deb файлове. (за rpm системи не знам как става, но след като има src.rpm, би трябвало също да има някаква хватка)
А за бързината - виж колко демона си пуснал в началото и който не ти е необходим го махни. Тази тема беше неведнъж обсъждана, така че пусни в действие търсачката - онова малко сиво бутонче, горе вляво.
Успех!
Активен

JOKe

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 537
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #9 -: Aug 15, 2004, 22:13 »
а да ся обърнах внимание на пост-а на mironcho
за arch та искам да спомена за YOPER
YOPER е предвиден за краини потребители дори настроиката на X-a e графична и е прекрасна ползва SaX2 което е на SuSe Loading-a e grafichen като на Федора LILO-to дори е прекрасно и приатно с хубава картника дори 1вата конзола е направена изклиучително приатно като я видите ще разберете а ве всичко е песен :П
Активен

" May The Source Be With You . "

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1452
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #10 -: Aug 15, 2004, 23:06 »
Здравейте,
Работя от около година с Gentoo. Достатъчно бързо е, но с времето разбрах, че за мен '<img'> това не е най-важното.
Може би ако се ползва 'arch...', 'prelink' и доста агресивни оптимизации ще има ефект (5-10%), но едва ли си заслужава.
Общо взето други са силните му страни:
1.Знате точно какво сте инсталирали и работи на Вашия компютър (особено services);
2.Напълно (наистина) отпада проблема (ада) със зависимостите;
3.Можете да компилирате пакет с зададени от Вас допълнителни зависимости към други пакети и да имате stable или testing клон или и от двете;
4.Всички сваляни пакети имат проверка за цялост с md5sum-а;
5.Управлението на services е по-добро '<img'> от това в другите дистрибуции (мнение);
6.Има страхотни ML, forum и Bugzilla, не веднъж се е казвало, че за 1-2 месец човек научава колкото преди за 1-2 години;
7.Има избор за почти всичко което човек иска да направи: ядра: поне 4-5 разновидности (aa-kernel, mm-kernel, ck-kernel, selinux, rsbac, hardened, love-kernel etc.).
8.А по въпроса за това че трябва да се компилират пакетите, това става докато си работите със старата версия и общо взето не се чувства особено нито пък пакетите които се свалят са толкова голями (има 2 БГ-миръра).
9.Новите неща излизат до 2-3 дни и ако има BUG се променя само "рецептата" за компилиране а не цял нов пакет (сорса вече си е свален).
10.След като човек опита свободата сам да си определяш нещата, а не да зависиш от някои друг да ти компилира, определя опции  и прави пакетите, вече не му се връща обратно.
Нещата са напълно в ръцете ти (това го може и в другите дистрота, но тук е основна цел и е максимално улеснено).
Има още сума ти неща за казване но стига толкова.
Работил съм и с доста други дистрибуции и нямам нищо против тях.
Румен
Активен

zeridon

  • Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
    • WWW
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #11 -: Aug 16, 2004, 05:46 »
За вас не знам но аз от доста време съм се замислил да си направя една LFS sistema (http://www.bg.linuxfromscratch.org/lfs/news.html) базирана на слак (някак си ме кефи).
Та поне по това което се казва това ще е добра системка ... само това което искаш компилирано само за това което имаш ... е вярно с повечко играчка. Предполагам че ще се окаже добро, но докато не го сътворя не знам ... Някой ако има впечатления да сподели
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

vi6o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #12 -: Aug 16, 2004, 22:11 »
Мда, Йопер май ще да е доста добре...Почнах да го тегля. Благодаря за съвета!

алабал спомена за демоните. Нищо, което да яде забележими ресурси няма. Постфикса го спрях, ФТП не е качен, пък и съм с СУСЕ 9.1 Персонална, в него Апахе и т.н. няма. И паметта е ОК--256, стои си доста празна, не чегърта по виртуалната практически изобщо /ако не работят GIMP, XMMS, Konqueror 3-4 tabs, 2xYAST etc./ Лагва си явно най-много от КДЕ-то и неговите програми.

Някой да знае дали КДЕ и Xfce биха използвали ММХ, ММХ+, SSE, 3DNOW! и т.н. мултимедийни инструкции? Някой да е правил тестове/лично/? Сърбят ме ръцете да направя, но нямам място на диска.
Активен

mironcho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 495
    • Профил
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #13 -: Aug 16, 2004, 23:01 »
Ако имаш впредвид да се прекомпилират с оптимизации за процесора който имаш - да, правя това нещо всеки път като излезе нова версия на xfce4 ( makeworld -i /pkgs extra/xfce4 '<img'> ). Усеща се разлика на мойта машина (celeron 333 mhz, 192 ram). Ползвам тези оптимизации:
Примерен код
-march=pentium2 -O3 -pipe -funroll-loops
Активен

  • Гост
Не е ли време да се отлепим от 586?
« Отговор #14 -: Aug 16, 2004, 23:59 »
Някой ще качи ли Yoper на някой български сървър? Или админите ако го качат тук ще е още по-добре.
Активен