Автор Тема: Slackware е във финансова криза  (Прочетена 6571 пъти)

lunarvalley

  • Гост
този коментар на Патрик (създателят на дистрибуцията) може да ви е интересен:

https://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/donating-to-slackware-4175634729/#post5882751
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #1 -: Jul 25, 2018, 09:29 »
Лошо.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #2 -: Jul 25, 2018, 09:51 »
с две думи, всички му казаха да си направи един PayPal акаунт та да му преведат някакви пари
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #3 -: Jul 25, 2018, 10:43 »
Не съм сигурен, че разбрах много, какво се е случило. Имало е 100 хил. щ.д. приходи, но не знаем, какви са разходите. Не разбрах защо затваря магазина. Очевидно, защото е на загуба. Но е на загуба, защо? Защото разходите са прекалено големи спрямо приходите или защото DNS, които държат 60% от дяловете го ментрят?

Не разбрах, защо се е съгласил на сделка, в която притежава само 40%. Ако някога си бях купил, шапка, тениска, какво да е от този магазин, то днес щях да съм много разочарован и да се чувствам предаден, че (грубо) 60% от парите ми са отишли в някой друг, а не Патрик. Ясно е, че зад цялото нещо седи това, което е модерно да се нарича логистика, но очакванията са, че той е собственика, а не някой друг.

От друга страна съм приятно изненадан да разбера, че Слак все още има много верни почитатели и за никакво време се е събрала 10 стр. тема. Само да не стане като с Winamp на Nullsoft. Харесват го, но не го ползват и той умира безславно.

За протокола никога не съм харесвал Winamp, винаги ми е било чудно, защо е популярен, а Слак съм ползвал, макар и не много.

OFFTOPIC

Тия дни имаше новина за Слак (на 17-и е имал юбилей) и от там разбрах, че освен Зен-а, в който се кълнат слакерите (и който още не съм пробвал), Саликс е жив, Ейлиън е почнал да прави живи дискове и се появило нещо обещаващо, наречено Absolute. ЗА съжаление то е само 64-битово, но обещава да вкара Слак в ерата на Дебиан. Не като да не е имало множество опити от сорта на slapt, които всичките се провалят с гръм и трясък, но пък и не знаем, какво са измислили „абсолютните“.

=*=

По повод на новината, всички ще ни е мъчно, ако Слак 15 е последния. От друга страна, от някакво време се очакваше. Не заради кинтите. Просто Патрик е над 60 и колко още може да продължи? 10 години? А дано. Но повече?

Сега ще вляза в спекулация, защото, каквото ще кажа е лично мнение и наблюдение. Даренията не са жезненоспособен модел за Слак.

Ще кажа, защо го мисля, за да не са голи приказки. Наблюдавал съм през годините много опити. Според мен са успешни, ако нещото има много почитатели.

Чудесно!

Слак има.

Помните ли, че споменах Winamp? Сега ще спомена най-успешната (според мен) свободна програма, която живее по този начин. Това е Krita.

Има ли някой, който да се сеща, какво отличава Крита от Уинамп? Добре последния има готино име, затова сигурно има повече почитатели. И е за по-широк кръг хора. И е затворен. Знам за откритата версия, бивша трета, колко от вас са я ползвали някога?

Крита има нещо, което няма Уинамп и го няма Слак. Вади нова версия на всеки три месеца. В нея винаги има много промени, подобрения и желани от потребителите неща.

Крита държи интереса на потребителите си.

Как може една дистрибуция да го прави? Никак. Слак не може да вади версия, хайде да не е на три, на всеки шест месеца. Като няма новини от там, страничните хора бързо го забравят.

Всяка седмица има новини около Убунту и Федора. Често са повече от една, повече от две. Винаги има нещо, винаги са на първа страница. Никога не изпадат от там. Слак се появява има, няма два пъти годишно. Последното, което помня, е от преди година, когато Слакс ги предаде и мина на Дебиан. Предпоследното беше преди две години, когато сървърите бяха изключени, защото съседите на Патрик се оплакали от шума, сметката за тока била дебела, а и някакъв хардуер трябвало да се подмени, а нямало пари.

Не се шуми, не се превъзнася (това дето апълци му викат hype'). Просто работи. Работи стабилно. Щади ресурсите.

Това не е нещо, което редовно да създава интерес. Остават верните фенове. Оказват се много за приятна изненада. Но те ще превеждат ли всеки месец?

Не мисля. Превеждаш всеки месец само на някой, който те е заключил към себе си и не можеш да се отървеш. Иначе не го правиш. А сметките са всеки месец. Не са само по време на кампания. Кампания не може да се прави всеки месец. Ето омагьосан кръг.

Напълно искам да не съм прав и моя песимизъм  да се окаже точно толкова фалшив, колкото оптимизма на Патрик в края на посланието му. Искам да бъда опроверган и заклеймен като мърморко. Винаги се радвам, когато не съм прав.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #4 -: Jul 25, 2018, 11:08 »
И в крайна сметка коя е рецептата за успешен бизнес (е не да се правят милиони, но поне да върви нормално)

Хем да си отворен, хем да не изнудваш потребителите,  хем да е постoянно и да няма (изкуствено въведени) нови неща, хем нещата да се правят инженерно а не продиктувани от икономически и бизнес интереси?
« Последна редакция: Jul 25, 2018, 11:50 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

lunarvalley

  • Гост
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #5 -: Jul 25, 2018, 12:26 »
хайде, изчети го пак go_fire
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #6 -: Jul 25, 2018, 12:27 »
И в крайна сметка коя е рецептата за успешен бизнес (е не да се правят милиони, но поне да върви нормално)

Хем да си отворен, хем да не изнудваш потребителите,  хем да е постянно и да няма (изкуствено въведени) нови неща, хем нещата да се правят инженерно а не продиктувани от икономически и бизнес интереси?

Аз не смятам, че нещата въвеждани в Крита са изкуствени. Убедено вярвам (не съм сигурен, а вярвам), че човека наистина е влюбен в рожбата си и добавя неща, които смята за правилни. Но аз не съм художник и въпреки, че във фамилията имам такива, те са от „старата школа“ (четки, платна), та затова не мога да кажа, дали е така.

Нещата въвеждани във Федора и Убунту също не смятам, че са изкуствени (от тяхна гл. точка). Те са свързани с бизнес стратегиите на компаниите майки. Не всеки път са успешни (то при каноничните, май няма нито едно такова, като мандатите на Борисов са), но пробват.

=*=

Аз рецепта за честен бизнес нямам. Ако имах, щях да го правя. Не виждам, как може да бъде спечелен дори лев, ако не излъжеш клиента.

Затова, за да има изобщо някакъв бизнес, трябва да се прави диференциация на понятието лъжа. Кое, колко е приемливо да се прави.

От най-неприемливото се печели най-добре, после по-малко и така нататък.

Разбира се пръст има и съдбата. Винаги може да се намери някой по-добър от теб в твоята игра или просто да смени играта. На това му викат конкурентен пазар. Колкото по-голяма възможност има, това да се случи, толкова е по-конкурентен пазара.

Инженерната наука сама по себе си не помага да се решават стопански въпроси. Но тя е много добре нагодена към тях. Това е науката на възможното. Науката на ограниченото. Тръгваме от безкрайното състояние, което обаче е аморфно. Стигаме до крайно детермизирано нещо, което има цел.

Тук следва логичния въпрос, каква е целта? В ситуация, когато продаваш, това не може да е най-доброто, на което си способен, защото няма да можеш да го подобриш и да продадеш следващо.

Но и тук може да се диференцира.  Може да създадеш най-доброто, на което си способен при конкретните обстоятелства, като част от тях е планирано, как тези условия ще се променят, след реализацията на нещото.

Едно е сигурно. Ако нещото трябва да оцелява в бизнес среда, то трябва да е съобразено с нея.

=*=

Една от темите на „Линукс за българи“ е свободата в софтуера (че и при хардуера). Може да имаш няколко мотивации да правиш нещо свободно. Ако мотивацията не е свързана с пари, ти си един филантроп. Подаряваш на хората нещо, от което те (може би) ще изкарат пари. Това ти гарантира място в казана на миските в ада. Докато стигнеш до там обаче, трябва да поживееш, а за да поживееш, трябва да ядеш. А за да ядеш? Точно така, трябват компромиси. Колко ще са големи, зависи от всеки един поединично.

Ако погледнем темата, в която пишем, се оказва, че компромисите може да не са грандиозни. Патрик около 20 год. се е препитавал продавайки шапки. Нима в това има осъдително?

Въпрос. Ако проекта беше с размерите на Дебиан, би ли могъл да се издържа с шапки? А Дебиан не е правен с цел печалба. Той е малко комунизъм. Всеки дава, колкото може, накрая всички ползват всичко, което искат, за да печелят, както могат.

=*=

Единствената рецепта, която мога да дам, не е „бизнес“, а житейска. И леко съм притеснен да я давам, защото това е практическа лудост.

Тази рецепта се изразява в това да правиш това, което смяташ за най-добро, по начина, който можеш във времето, което решиш. Не се съобразяваш дали е късно, дали е рано. Не се съобразяваш дали за другите покрай теб е грешно или правилно. Не е зле обаче да им обясниш мотивите си. Особено на близките хора. Не е добре да са разочаровани.

Ако нещото е правилно, ако целите ти са добри, то небето (нарочно използвам разтеглив израз) ще се погрижи за теб. Няма да те остави.

Божеството, в което аз вярвам, казва, че се грижи храна да има и за птичките. Това, разбира се, може да се тълкува по няколко начина.

Аз не настоявам всеки да вярва в нещо извън материята. То може да е и много материално. Например може да е егоистично. Може да вярва единствено в себе си. Последната вяра носи по принцип добри дивиденти. Така може да се старае да не изневери на себе си. Това отново е стремеж  към най-доброто, което смята за такова. И сам ще се погрижи за благополучието си.

=*=

Връщайки се в действителността, то този принцип е заложен, като стопански такъв. Ако няма промяна, няма прогрес. Ако няма прогрес, всичко замира.

Няма, как за пълнота да не спомена и обратното. Мързела движи прогреса. Ако с по-малко можеш да постигнеш повече, защо да си даваш зор? В крайна сметка възможностите на човека не са неограничени. Ако винаги напъваш да правиш най-доброто, на което си способен, бързо ще се изчерпиш. Или трябва да „презаредиш“ или трябва да „спреш“.

Така, че спестяването също е път. И тука се намесва чичо Буда и вика „търси баланса, средния път“. За мен това е начин да не правиш нищо, но кой съм аз да споря с божество?

И преди го казвах, стопанството не е отделено нещо от социума. Какъвто си извън икономическите отношения, такъв трябва да си и в тях. Ти си същия човек. Каквито са ти възприятията извън парите, такова трябва да е и отношението ти към тях.

Ето все пак, че имам рецепта. Клише. „Бъди себе си“. А нима клишетата не са верни и затова да са станали клишета?

п.п. Съжалявам, не мога да измислям оригинални работи. Мога само да се правя на остроумен с надеждата, хората да не четат безсмилиците които пиша, отказани от дължината им.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #7 -: Jul 25, 2018, 12:28 »
хайде, изчети го пак go_fire

Колкото успях да разбера първия път, едва ли ще разбера повече. Все пак имай милост към жалките ми интелектуални способности и дай подсказка.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #8 -: Jul 25, 2018, 15:29 »
‘Има ли някой, който да се сеща, какво отличава Крита от Уинамп? Добре последния има готино име..."

Бря, жив да не бях... Кашика почнал на харесва Усхадуя, засега само до Усх, до Х, ама скоро ще го поеме целия  :P

Колкото до Крита, децата вчера търсеха нещо за рисуване.. пуснаха си Крита и започнаха с въпросите, и даже аз не можах да помогна... Та им пуснах Гимп
Много е тъпа да нямат (на лесно място) възможност да си промениш дебелина на четката и сила на натиск, имат само някакви предефинирани размери и толкоз.. не можах да намеря други, а не е като да не знам какво търся, Гимпа поне като избереш пресет и после дава да го променяш както си искаш.

Относно идеалите, то още по времето на комунизма, т.е. прехода към него, имаше партийни секретари/ки дето вярваха в него ама и никой не ги бръснеше за слива, нито от техните нито от другите (нормалните)

Колкото до Слака, точно заради 64 битовата версия, по точно липсата й, аз още преди... 10тина г. мигрирах към Дебиян.
Патрик.. колкото и да е добър предполагам, че от борбата и оправяне на проблеми със софтуера и сървърите, а и поддръжка, предполагам не му остава време да се замисли за посоката напред.

Както съм казвал и преди, за хилядите години човечество сме открили само 2 начина на управление, Наполеонистичен и.. Лао Дзъ, като за съжаление втория не е особено популярен сред днешните водачи, мениджъри и пр.
Та Наполеон е казал, че многото нули отзад нищо не значат без водещата единица отпред... То хубаво ама има само един "дребен" недостатък , единицата е само една, е от време на време я сменят с друга единица ама да не се отклоняваме от темата.... Колкото и да добър вожда иде видьов ден и тогава става видно че сме вървяло в неправилната посока, справка Жоро тарабата (дано нема македонци у форума, че ще ми се разсърдят), Тодор Правешки, тоя поне храна по време на пътя не обещаваше ама и това не го спаси, Наполеон, всички знаете как свърши па той, сам на острова... Една грешка и... остават зад борда, ама продължават да се натискат за много вожд, малко индианец, тц,тц... Та всичкото им е убаво (убавци) докато не сгрешат, но напоследък забелязвам проникване на дърти комунистически тактики и на запад, сгрешил много или малко, но го оставят шефче-отчитач, лоша била годината... (За разлика от преди, поне не обвиняват международното положение), но това са мои лични наблюдения от оттатък голямата вода.
« Последна редакция: Jul 25, 2018, 16:08 от remotexx »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #9 -: Jul 25, 2018, 15:57 »
Абе има много хора с пари които нямат против да даряват за нещо което ги кефи, но и Патрик трябва да ги улесни да му плащат.
Не всеки иска да си дава кредитната карта наляво-надясно, а и обработката на плащания с кредитни карти изисква доста усилия, разходи и разправии с банки/процесори.
Пейпал-а е една стъпка, има и много криптовалути - да си направи един портфейл и да го плясне на сайта, пък после да си ги обръща в левове ако иска.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #10 -: Jul 25, 2018, 16:58 »
Щеше да ми е интересно, какво е измислил Лао Дзъ. Не знам нищо за даоизма, освен, че са миролюбиви, самовглъбени и т.н.

По принцип постъпвам малко недоверчиво към източните идеологии. Те са правени в друго време и за други хора. Всеки, който е имал вземане-даване с азиатец (аз не съм), казва, че те са други хора. Да не звучи като расизъм, но не са като нас. Дори японците не са. И всички тези идеологии са правени преди хиляди години. Най-пресен е будизма, а и той вече е навъртял 4-5 хил. год.

Нима за това време света не се е променил?

=*=

Не харесвам Усхадуя, по-скоро съжителствам мирно с него. Приемам го на работа, защото нямам друг избор. Вкъщи, редките случай, когато го ползвам на виртуалка, е за експерименти.

Не може да се отрече, че в исторически план, си има и достойнства, иначе нямаше да е толкова популярен. Например той направи писането на графични програми лесно. Най-добрите графични програми са за него, като където имаме късмет ги пренасят и за нас. Освен това е консистентен, защото всичко идва от един производител. Те винаги са се хвалили с преизползването на знанията. Ако човек се позарови, се намират неща, за които да ги похвали. Ерата Интернет за обикновения човек, пак е тяхно дело.

Няма да започна да ги оправдавам за хилядите гадости, които са свършили, но има тук-там и нещо положително.

=*=

Това с нулите някак не го приемам. Забелязали ли сте, че папата има ритуал да мие краката на разни хора? Това е, защото се вярва, че не можеш да израстеш до положението, което заемаш, ако не са другите под теб. Същото казва и цивилната наука. Обичам да цитирам нютоновите думи, че е „стъпил на раменете на гиганти“. Ако той може да го каже, кой съм аз?

Наполеон не е създал сам империята си. Димитров, Червенков, Живков също не са постигнали сами това, което са постигнали. Специално Живков го докара и до успешен край. Той достигна спокойни старини сред семейството си, като около себе си виждаше хора, които го почитат.

Друг е въпроса, сгрешил ли е, не е ли. Това е можел, това е направил. Сегашните и толкова не могат. А имат далеч по-добър старт и по-добри перспективи.

Разбира се, че е рано да се оценява онзи период, още повече е рано и за сегашния. Той тече в момента. Но поне сме във възходяща линия последните около 80 год. Никога не сме живели по-добре от днес. А преди това никога не сме били по-спокойни от онова време.

Да се ненадяваш, че трябва да благодарим на Сталин, след като почти целия останал свят има причини да го презира.
 

п.п. Джет, аз не се усъмних в това, че хора ще даряват на Патрик, а, че ще го правят редовно, което да му позволи да се издържа от това.


Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #11 -: Jul 25, 2018, 19:11 »
Леко съм разочарован.

Очаквах някой да каже: чакай бре, ти си завършил Маркетинг за някакво магьосничество си говорил в него като степен, а сега ни правиш на балами, че не можеш да продаваш.

Е, добре завършил съм го. Завършил съм го при най-добрите в България. Но не съм го работил дори минута.

Освен това с маркетинга са свързани много митове и първия от тях е, че е наука. Това, което ни преподават е наука, но извън учебното заведение нищо, което ще видите, дори отдалечено не прилича на наука.

А ни преподават наистина наука. Когато съм около инженери (не е често), обичам да им събирам очите. Те говорят, как не сме можели да сметнем интеграли. В УНСС сигурно не могат да сметнат рождената си дата, но това не важи за всички икономически ВУЗ. Добре де. Днес не мога да смятам интеграли. Но на младини можех.

Инженерите учите пет математики и много обичате да се закачате с икономистите как учим само две, като в тях са транспортните задачи дето са за изпит за полицаи. Първо да кажа, че ако полицаи може да решава транспортни задачи, то аз бих спал по-спокойно. Второ. Наистина учим само две математики. Но това не означава, че до края на следването си сме скъсали с математиката и тя повече не ни спохожда. Нищо такова. Срещаме я на всяка крачка.

Петата част инж. я наричате „избрани гадости от математиката“. Смятате се, че сте избрани, защото никой освен вас не я учи. Мъчи ви. Явявате се амнайсет пъти на нея. Но тя е вашата гордост. Заклинание за добро щастие. Кабалата дето само инж. я разбират.

Нали?

Имам изненада. Помните ли, че в нея има един доста новичък дял. На около 60 год. е. Той се казва „Теория на игрите“. Гадна материя. Познайте, какво учим маркетолозите усилено! Да. Тази теория на този луд учен (според масовата култура на киното) е нещото, което седи в основата на това, което учим. Теоретичния маркетинг започва и завършва с нея.

=*=

Някой по-прозорлив, а тук всички сте такива, веднага би ме обвинил, че хвърлям лафове и мажа очи. Добре де. Мен наистина са ме учили да продавам и съм продавал, нищо, че не това ми е била длъжността. Макар един самороден талант като 4 кБ да ме бие отмах.

Продукта. За инженера той е най-важен. Съгласявам се веднага. За мен като клиент е същото. Поредната изненада. Това не е общия случай.

Продукта е много важен, но е само една четвърт от работата на маркетолога. И всъщност е в подчинено положение. Продукта трябва да задоволи ниша. Каква е тая ниша?

На пръв поглед е лесно да се обясни. Но не е това, което си мислите. Нишата не е съвкупно желание на преобладаващия клиент за стока/услуга, която задоволява някаква потребност. Нищо, че точно това определение пише в учебниците. То е като Тери Пратчет. Мир на праха му! Не гледай, какво ти пиша, а какво ти казвам.

Нишата се създава. Това е целенасочено действие. Ще се опитам да го обясня на понятен език, макар да ми е трудно да пиша логично.

Забелязали ли сте, че в последните да кажем пет години, умнофоните непрестанно изтъняват?

По-добри ли са по-тънките телефони? По-здрави ли са? По-надеждни ли са?

Нищо от изброеното. Физически не е възможно. Вие сте тия дето са учили Физика до припадък.

Тънките телефони са „по-яки“. Това го пише с дебели букви в учебниците от пет десетилетия. Добре де, не е с курсив. И не пише телефони. Пише „потребителски стоки“. Просто Апъл четат!

И после хвърлят една дебела бала със зелена хартия, за да те убедят в това. И това работи. Изпробвано е в практиката. Хиляди пъти се е получило доказателство от емпирични данни.

=*=

Ако продукта е само част, кои са другите?

На първо място е цената. От целия „микс“ това е единственото, което не ти струва пари. С ценови стратегии можеш да играеш всякак. Това, което не са научили хората (и за жалост почти всички икономисти), е, че цената отдавна не е счетоводната „нормална печалба“. Тя не е производствена цена плюс 10, 15, 20%. Нищо такова. ю

Мога да ви изненадам. Ще ви изненадам. Можеш да продаваш на загуба и пак да си на печалба. Просто трябва да изчислиш, от къде ще дойде тя. А може и обратното. Може да те произвежда Фокскон за жълти стотинки, а от година на година да надуваш цената до безкрай.

И това са само две от стотици възможни стратегии.

=*=

Усетих, че започнах сериозно да дотягам, затова няма да ви занимавам с пласмент и производство, останалите „P“-та (това е латинско „П“) от микса. Макар леко да ги заченах.

Ще обърна внимание на нещо, което по принцип не се разисква на широко в учебниците, но е нещо, което прави клиента доволен и държащ на марката. Защо не се разисква? Защото не помага на продажбите. И не носи печалба. Носи само добро име. А това не е изчислим дивидент и по-добре да го нямаш.

Сетихте ли се? Точно така. Обслужването. Всяко обслужване. Продажбено, след продажбено, гаранционно, абонаментно, всяко, за което се сетите.

Защо всички професионални линуксари се прекланят пред Ред Хат, дори да не са им клиенти? Защо съжаляват, ако не са им клиенти? Защо всички искат да са им клиенти?

Добре де! Ами, ако е така, защо го няма? Няма го, защото то не плаща сметката. По правило човека ползващ обслужването, не е същия взимащ решение за плащане. А, ако случайно е същия, то му се осигурява обслужване, сетихте ли се? До момента на плащане. Ако след това има проблем, няма проблем. Ще бъде покрит. Със следващата кампания, клиента отново ще бъде принуден да плаща. Всичко е тип-топ.

=*=

Това бяха „кратките“ ми бележки по питането на Наката.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #12 -: Jul 25, 2018, 20:07 »
Страх ме е да попитам още нещо.   :D
« Последна редакция: Jul 25, 2018, 20:43 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

getqwerty11

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 20
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #13 -: Jul 25, 2018, 20:39 »
Леко съм разочарован.

Очаквах някой да каже: чакай бре, ти си завършил Маркетинг за някакво магьосничество си говорил в него като степен, а сега ни правиш на балами, че не можеш да продаваш.

Е, добре завършил съм го. Завършил съм го при най-добрите в България. Но не съм го работил дори минута.

Освен това с маркетинга са свързани много митове и първия от тях е, че е наука. Това, което ни преподават е наука, но извън учебното заведение нищо, което ще видите, дори отдалечено не прилича на наука.

А ни преподават наистина наука. Когато съм около инженери (не е често), обичам да им събирам очите. Те говорят, как не сме можели да сметнем интеграли. В УНСС сигурно не могат да сметнат рождената си дата, но това не важи за всички икономически ВУЗ. Добре де. Днес не мога да смятам интеграли. Но на младини можех.

Инженерите учите пет математики и много обичате да се закачате с икономистите как учим само две, като в тях са транспортните задачи дето са за изпит за полицаи. Първо да кажа, че ако полицаи може да решава транспортни задачи, то аз бих спал по-спокойно. Второ. Наистина учим само две математики. Но това не означава, че до края на следването си сме скъсали с математиката и тя повече не ни спохожда. Нищо такова. Срещаме я на всяка крачка.

Петата част инж. я наричате „избрани гадости от математиката“. Смятате се, че сте избрани, защото никой освен вас не я учи. Мъчи ви. Явявате се амнайсет пъти на нея. Но тя е вашата гордост. Заклинание за добро щастие. Кабалата дето само инж. я разбират.

Нали?

Имам изненада. Помните ли, че в нея има един доста новичък дял. На около 60 год. е. Той се казва „Теория на игрите“. Гадна материя. Познайте, какво учим маркетолозите усилено! Да. Тази теория на този луд учен (според масовата култура на киното) е нещото, което седи в основата на това, което учим. Теоретичния маркетинг започва и завършва с нея.

=*=

Някой по-прозорлив, а тук всички сте такива, веднага би ме обвинил, че хвърлям лафове и мажа очи. Добре де. Мен наистина са ме учили да продавам и съм продавал, нищо, че не това ми е била длъжността. Макар един самороден талант като 4 кБ да ме бие отмах.

Продукта. За инженера той е най-важен. Съгласявам се веднага. За мен като клиент е същото. Поредната изненада. Това не е общия случай.

Продукта е много важен, но е само една четвърт от работата на маркетолога. И всъщност е в подчинено положение. Продукта трябва да задоволи ниша. Каква е тая ниша?

На пръв поглед е лесно да се обясни. Но не е това, което си мислите. Нишата не е съвкупно желание на преобладаващия клиент за стока/услуга, която задоволява някаква потребност. Нищо, че точно това определение пише в учебниците. То е като Тери Пратчет. Мир на праха му! Не гледай, какво ти пиша, а какво ти казвам.

Нишата се създава. Това е целенасочено действие. Ще се опитам да го обясня на понятен език, макар да ми е трудно да пиша логично.

Забелязали ли сте, че в последните да кажем пет години, умнофоните непрестанно изтъняват?

По-добри ли са по-тънките телефони? По-здрави ли са? По-надеждни ли са?

Нищо от изброеното. Физически не е възможно. Вие сте тия дето са учили Физика до припадък.

Тънките телефони са „по-яки“. Това го пише с дебели букви в учебниците от пет десетилетия. Добре де, не е с курсив. И не пише телефони. Пише „потребителски стоки“. Просто Апъл четат!

И после хвърлят една дебела бала със зелена хартия, за да те убедят в това. И това работи. Изпробвано е в практиката. Хиляди пъти се е получило доказателство от емпирични данни.

=*=

Ако продукта е само част, кои са другите?

На първо място е цената. От целия „микс“ това е единственото, което не ти струва пари. С ценови стратегии можеш да играеш всякак. Това, което не са научили хората (и за жалост почти всички икономисти), е, че цената отдавна не е счетоводната „нормална печалба“. Тя не е производствена цена плюс 10, 15, 20%. Нищо такова. ю

Мога да ви изненадам. Ще ви изненадам. Можеш да продаваш на загуба и пак да си на печалба. Просто трябва да изчислиш, от къде ще дойде тя. А може и обратното. Може да те произвежда Фокскон за жълти стотинки, а от година на година да надуваш цената до безкрай.

И това са само две от стотици възможни стратегии.

=*=

Усетих, че започнах сериозно да дотягам, затова няма да ви занимавам с пласмент и производство, останалите „P“-та (това е латинско „П“) от микса. Макар леко да ги заченах.

Ще обърна внимание на нещо, което по принцип не се разисква на широко в учебниците, но е нещо, което прави клиента доволен и държащ на марката. Защо не се разисква? Защото не помага на продажбите. И не носи печалба. Носи само добро име. А това не е изчислим дивидент и по-добре да го нямаш.

Сетихте ли се? Точно така. Обслужването. Всяко обслужване. Продажбено, след продажбено, гаранционно, абонаментно, всяко, за което се сетите.

Защо всички професионални линуксари се прекланят пред Ред Хат, дори да не са им клиенти? Защо съжаляват, ако не са им клиенти? Защо всички искат да са им клиенти?

Добре де! Ами, ако е така, защо го няма? Няма го, защото то не плаща сметката. По правило човека ползващ обслужването, не е същия взимащ решение за плащане. А, ако случайно е същия, то му се осигурява обслужване, сетихте ли се? До момента на плащане. Ако след това има проблем, няма проблем. Ще бъде покрит. Със следващата кампания, клиента отново ще бъде принуден да плаща. Всичко е тип-топ.

=*=

Това бяха „кратките“ ми бележки по питането на Наката.

Аз влизам тук вече веднъж на два месеца, ама да питам go_fire кога работиш бе пич, то голяма лакардия правиш.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Slackware е във финансова криза
« Отговор #14 -: Jul 25, 2018, 20:45 »
Трябва и да се релаксира. Не може само да се бачка.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Slackware QT проблем
Настройка на програми
kikcho 1 3925 Последна публикация Nov 11, 2002, 08:48
от mrvoland
Обновяване към Slackware 9.0
Хардуерни и софтуерни проблеми
FreeJak 3 4079 Последна публикация Mar 25, 2003, 00:53
от FreeJak
Slackware
Настройка на програми
ivo3d 1 3209 Последна публикация Mar 27, 2003, 23:53
от ivo3d
Slackware 9.0
Хардуерни и софтуерни проблеми
ivo3d 3 3551 Последна публикация Apr 07, 2003, 03:48
от ivo3d
Slackware 8.1
Настройка на програми
rip_darkman 1 3225 Последна публикация Aug 21, 2003, 08:59
от dafo