Специално за марките имам следните забележки/препоръки
памети
Kingston (HyperX) вместо Corsair
Досега Kingston не ми се е дънил, много са стандартни!!! А с Corsair въпреки големите хвалби в миналото съм имал проблеми със стабилността. Сега може да е различно но все още имам едно на ум.
SSD:
пак Kingston. Ако искаш нещо много хубаво, търси
сърверски диск от Kingston.
Дъно/Видеокарта
GIGABYTE вместо ASUS. Асус беше едно време като нямаше маркови дъна. При асусите има едни проблеми, че им е слаба подръжката - въобще не обичат са пускат ъпдейти на биосите. И това при тях е не само с дъната а със всичката им техника...рутери и т.н. Ако възникне някой проблем с дъното, ще има да чакаш да го оправят - от умрял писмо. А виж Гигабайтите, хем много качествени, хем редовно пускат ъпдейти.
За дъното е много важно да е геймърско, Защото на геймърските дъна слагат много здрави voltage regulator-и, за да може да издържат на големите токове на процесора. А процесора ти никак не е малък. Ето тук се сблъсках със същия проблем (само че за интел, но проблема е същия)
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48914.msg317712#msg317712Водно охлаждане:
Купи си нормален кулер. За какво ти е водно охлаждане. Процесора е само 105W. От такъв воден огромен кулер няма да стане по бърз!!!
Работа на кулера е да разсее остатъчната мощност и това е. Големите водни охлаждания ги купуват тинейджърите да се кяфят колко им е як компютъра.
Тези изцепки с водните охлаждания ми прилича на това на Голф да му сложиш голям лъскъв ауспух. Това няма да вдигне конските сили на Голф-а
Захранване:
това Chieftec въобще не съм го чувал. Аз бих предпочел някой по голям Fortron (FSP)
В спецификацията на видео картата пише, че изисква 850W захранванване. Всичко нагоре е изцепка.
RTX 3090 и дават 350W!!! Което е изключително много.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_30_seriesГледаш колонките core_config(шедърите) и TDP (мощността)
Помисли си за по-малък варянт...нещо от вида на 3060, 3070...Но не съм геймър....
Ако сметнеш грубо мощността 100W (процесор) + 350W (карта) + 150W(дъно и др работи, но това е много) = 600W << 850W (имаш 250 вата запас)