Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 75586 пъти)

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3290
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #825 -: May 29, 2024, 20:18 »
Ремотекс, а защо ИИ трябва да го възприемаме като някакъв едва ли не равноправен субект на хората (каквото, както разбирам, е мнението ти, ако греша, очаквам да ме поправиш), а не като програмен продукт, създаден да улеснява човешкия бит (както там АБС-а на колата и т.н.)? Да, ако има някой идиот, който например да повери управлението на ядрени оръжия на някой ИИ, машинката винаги може да сработи грешно. Дори, ако щеш,  и от някоя мълния, силен токов удар,  земетресение и т.н. Но това няма да е, щото великия ИИ се осъзнал и решил да измести човека (или пък решил, че може и без човека)- а защото е бъгнал. Някак ми е хикс, как ИИ ще придобие съзнание. Единичките и нуличките да станат мисъл. Учените се опитват да направят ИИ по човешко подобие, но как един такъв продукт ще придобие такива неща като мисъл, самоосъзнаване на личността, интуиция и т.н.? Никак.
Та това е просто един софтуер, върху хардуер. Па ако ще кода в софтуера да е страхотен, и хардуера да е най-хай.  Винаги може някой да му спре тока, ако почне да носи повече вреди, отколкото ползи (оставяме настрани всякакви фантастични истории от типа на Скайнет и Матрицата).

Нака написа нещо много точно, което аз не успях да изразя- "..Не е просто бъркане в базата и изкарване на резулатати. по скоро е изчисление на вероятности. .."

Точно това имах предвид, в предния си пост: "..За играта Го си го казват- " AlphaGo was trained on a 160 000 top games and played over 30 million games, before beating world champion Lee Sedol in 2016.." - базата данни и изчисленията, а не мислене. По-нататък казват нещо, в което не съм убеден, че е истина- "It's impossible to calculate every possible move" .."

Почерненото е същината, която исках да изразя. Съвсем си е possible, и точно така е станало.

П.П. Още не съм догледал филмчето, че е бая, пък аз имам и бая работа.
« Последна редакция: May 29, 2024, 20:20 от Nik123 »
Активен

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3290
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #826 -: May 30, 2024, 06:56 »
Попаднах на цяла поредица статии (от различни автори) за ИИ-то, дето се вика, за всеки вкус по нещичко (набързо прочетох една):

https://www.newyorker.com/science/annals-of-artificial-intelligence

Активен

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3377
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #827 -: May 30, 2024, 19:00 »
Цитат
Защо ИИ трябва да го възприемаме като някакъв едва ли не равноправен субект на хората
- Е той още не е, ама един ден... ще ни надмине, но отг. на въпросът ти е... ами защото го създаваме по свой собствен образ и подобие т.е. (поне засега) работи на принципа на човешкия мозък само че ел. импулси - аналоговите са цифровизирани т.е. заменени с числа (по точно с нули единички) и на ЧИ(мозък) му трябва обучение инак и ЧИ (като и ИИ) ще отг. с 50% вероятност по същия начин на въпрос където има 0% обучение(напр. искаш ли сферичен инджектопляктор да/не - 50%/50%)
 
Цитат
Единичките и нуличките да станат мисъл.
- А на ЧИ колко време му е трябвало ел. импулси да станат мисъл... милиони години, а на ИИ.. айде да не е по ваше/наше време но децата ни вече ще са ...как да го кажа "безпомощни" без ИИ т.е. след няколко десетилетия... а бе много е трудно да се обясни на някой "скаран" с математиката що е то "експоненциално развитие"

Цитат
Учените се опитват да направят ИИ по човешко подобие, но как един такъв продукт ще придобие такива неща като мисъл, самоосъзнаване на личността, интуиция и т.н.? Никак. Та това е просто един софтуер, върху хардуер.
- Ами да питаме.. кого да питаме - Гогата, как е станало при ЧИ, и там е "просто един софтуер, върху хардуер" т.е. ел. импулси, (за) изграждане на връзки/пътища между невроните и обучение за затвърждаване на връзките а.. " такива неща като мисъл, самоосъзнаване на личността, интуиция" и те ще си дойдат с времето (макар че ако питаме Гогата, ще чакат/чакаме да дойдат новите богове /боговете на ИИ/ да им го дадът, но едва ли ще стане баш тъй.. както викаше баце, то да й уй да ин го набииш, па то.. акъл)

Цитат
AlphaGo was trained on a 160 000 top games and played over 30 million games
- именно, а (замисли ли се че) всички въможни комбинации (от ходове) са трилиони т.е. няма начин да ги е извъртяло всичките да намери единствения най-печеливш ход.. и пак е много по напред от човека т.е. ще го бие... "ще го млати като маче у дирек", къде са тръгнали тия ми ти хора с едвам 2-3 хода напред/назад предвиждане а и запомняне на едвам неколко стотин топ игри (спрямо 160 хил). т.е. то не ги е "извъртяло всичките" а просто "мисли" далеч по-напред от човека и е с мноого по-голяма БД (памет демек - 160 хил. топ игри, а при хората там какво топ шахамтиста с помощта на екипа колко 5-10 хил. топ игри "библиотека", а и с помощ от библиотеката колко ..50 хил. и то с притичване до тоалетната /визирам известни шахматни турнири тук/)

- А колко схванаха тук противоречието, че ако може да извърти всички ходове (напр. игра на ханойски кули с малко обръчи) то тогава не му трябва нито обучение нито БД 160 хил. топ игри ами просто на база алгоритъм там ще си изчисли най-добрия ход, напр. ако знаеш алгоритъм за събиране на две числа (колкото и големи да са) т.е. един вид знаеш всички възможни варианти защо ти е обучение па да помниш топ 160 хил. големи числа (когато знаеш всички възможни) и накрая да кажеш след якото обучение а бе 90% 1+1=2 ама днес съм у другите 10% и 1+1=3


П.П. Да не говорим че при хората обучението е индивидуално а при ИИ... просто отива "с една дискета" и изкопирва там баба, дядо, мама, тате, бате, ..и братчедите, толкоз по въпроса за експоненциалното развитие - напр. колко хора ще разберат това? а при ИИ, едно ИИ като го разбере - другите (ще го) копират и вече всички ИИ, а бе... както се казваше в един стар филм (правен още от ЧИ) да го духат бедните (хорица)  :P
« Последна редакция: May 30, 2024, 19:32 от remotexx »
Активен

Naka

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3422
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #828 -: May 30, 2024, 19:51 »
Не бъркайте съзнанието с интелекта/мисълта.

Мисълтта може да си я изключиш временно например при медитация...(казват че много пречила) или просто като се загледаш тъпо в стената....


А какво е съзнанието никой не знае.. чувство че съществуваш. ама какво е? Свойство на душата и/или самата душа. Даже и мравката има съзнание и усеща че съществува.
« Последна редакция: May 30, 2024, 19:55 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3290
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #829 -: May 30, 2024, 20:22 »
..
- А колко схванаха тук противоречието, че ако може да извърти всички ходове (напр. игра на ханойски кули с малко обръчи) то тогава не му трябва нито обучение нито БД 160 хил. топ игри ами просто на база алгоритъм там ще си изчисли най-добрия ход, напр. ако знаеш алгоритъм за събиране на две числа (колкото и големи да са) т.е. един вид знаеш всички възможни варианти защо ти е обучение па да помниш топ 160 хил. големи числа (когато знаеш всички възможни) и накрая да кажеш след якото обучение а бе 90% 1+1=2 ама днес съм у другите 10% и 1+1=3
..

Ремотекс, оценявам труда ти, отразен в поста, но.. правилата (алгоритъмът) при шанхайските кули и при тая игра Го очевидно не е един и същ, та затова му трябва БД- поне да има основа за изчисление на вероятностите. Това не е обучение, просто го наричат така, все пак темата за ИИ (и превъзнасянето му) в момента е топ.
И какво, като възможните ходове (в епизода с играта на Го) са трилиони, няма възможност да бъдат изчислени ли? В клипчето няма никакво инфо, от рода на това, например върху колко и какви процесори е бил софтуера на конкретното ИИ.
А твърдението, че щяло да мисли след време.. не съм съгласен. Ще изчислява. Това не е мислене. Процесът "мислене" съдържа много други елементи, непостижими за нещо, работещо на единички и нули, въпреки сравнението с импулсите в човешкия мозък. Например абстракцията.

Те тука са си ги описали, в уикито:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Колкото до това, че след време деца/внуци/правнуци щели да станат зависими от ИИ - може. На теория.
То и в момента човечеството е зависимо от много технологии (поне една част от човечеството, но не цялото-  например в по-голямата част от Африка, или пък в планинските райони на Андите им дреме за ИИ). Но че технологията щяла да омете човечеството в миналото- не съм съгласен. Например, шефовете на коя съвременна корпорация с желание за доминация в тая-оная сфера (да речем, Файзер),  ще си поставят извоюваната власт под въпрос, поверявайки я на някаква технология, зависима от много неща- като почнеш от електрозахранването, и стигнеш до бъгове в софтуера и износването на хардуера? Дам, може да се каже- че ще ги ъпдейтват/ъпгрейдват. Но това значи, не че човеците са зависими от ИИ, а обратното. Освен ако не възприемем съвсем фантастичната теория, че в един момент всички човеци се отказват от капитализма и свързаното с него печалбарство и власт (или пък от кой да е обществено-политически строй- те всички са свързани с власт и печалбарство) , създават ИИ и към него- автоматизирани заводи и електроцентрали, обслужвани само от роботчета с ИИ (физически- щото само с управление по нета не става, като отнякъде влезе вода и стане късо съединение, си требе някой работник физически на място). Както и заводи за ремонти на роботчетата с ИИ, със същите роботчета вътре. Също и специализирани ИИ-та, да пишат/ъпдейтват софтуера. И изграждайки една такава изцяло механизирана и лишена от човешко присъствие, роботизирана обществено-политическа система, цялото човечество се отпуска в благоденствие- само си лежи и пърди, взема си ББД (или там манджата, наркотика и т.н.), който ИИ разпределя, че да не се мъчат човеците.. никой човек не работи, всичко се върши от разни механизми.. и изведнъж ИИ-то спира поддръжката (щото се осъзнало, че е самостоятелен субект), и хората измират. Това направо си е за роман (има доста такива).
Не го вярвам.
А за дискетките.. ще отиде някое си ИИ с една дискетка при друго, ако някой си човек първо му осигури възможност (или му постави такава задача). Ако му направи роботче, което да пренесе дискетката до другия терминал. Или пък му опъне един UTP кабел. Или там каквото е, да осигури връзка. Нека не подценяваме човешките страсти, като например желанието за власт и самостоятелност. Емоции, които машината може да симулира, при хубаво написана програмка, но не и да изпитва реално.

П.П. Нака, аз мисля, че за да стане т.нар. "изкуствен интелект"  интелект, то той трябва да се самоосъзнае. Да "оживее", ако щете. Т.е. да придобие съзнание, да започне да мисли (линка по-горе, от уикипедията), а не да изчислява- което, според мен, е невъзможно.

Хайде хубава вечер от мен, и спирам с тази тема   [_]3
« Последна редакция: May 30, 2024, 20:32 от Nik123 »
Активен

4096bits

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 6345
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #830 -: May 30, 2024, 22:36 »
Не бъркайте съзнанието с интелекта/мисълта.

Мисълтта може да си я изключиш временно например при медитация...(казват че много пречила) или просто като се загледаш тъпо в стената....


А какво е съзнанието никой не знае.. чувство че съществуваш. ама какво е? Свойство на душата и/или самата душа. Даже и мравката има съзнание и усеща че съществува.
Отговора е в корена на думата.
Способността на твоето АЗ или ума ти да съзнава. Себе си и света около себе си. Но тук е и интересната част.
Съзнанието изисква да имаш его, на което то да се закрепи. Да съзнаваш себе си. Съзнаването на света около теб не е по-различно от това на машина, наблъскана със сензори и правеща анализ на сигналите.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3422
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #831 -: May 30, 2024, 22:45 »
Цитат
Съзнанието изисква да имаш его, на което то да се закрепи. Да съзнаваш себе си. Съзнаването на света около теб не е по-различно от това на машина, наблъскана със сензори и правеща анализ на сигналите.

Не съм съгласен. Това което исках да кажа е че съзнанието и интелекта са две различни работи.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3377
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #832 -: May 30, 2024, 23:26 »
За да има съзнание и интелект най-напред си требе мозък, мозъка работи чрез подаване на ел. импулси към синапсите и изграждане на утъпкани пътища от неврони които по късно му помагат в същата или сходна ситуация да вземе същото (или по-бързо или пък по-добро решение), дотук и ИИ го има вече това - има си невронна мрежа обучава се и затвърждава едни пътища и открива нови (колегата вече даде линк към скритите Марковски модели т.е. открива нови и невинаги явни /за хората/ зависмости - напр. играта на Го) а и има по-голям капацитет (поне откъм памет засега, скоро ще се изравни и по изчислителна мощ) ...остава ни само да чакаме искрата ..на (само)съзнанието и интелекта. Затова попитах баш при хората как и кога се е появило това ама.. ще чакаме Гогата явно ..или звездите да ни проговорят.

Аз лично от казаното дотук разбирам че май никой от присъстващите не е тренирал (т.е. обучавал) каквато и да е невронна или друга мрежа (по преди им викаха модели) ...и колкото и странно да е ги ползваха също като Оракула в Делфи да предсказват, даже точно обратното корпорациите все повече заприличват на ИИ щото го ползват навсякъде а вече и за почти всичко (и преди съм давал линка за пича който счупи бъдещето за някой хора и... скоро /ако вече не е започнало/ обик. човек няма /да има/ шанс срещу корпорациите т.е. срещу ИИ им) Но аз друго тръгнах да обяснявам - всеки обучавал нещо подобно знае че големите сметки и голямта статистика е при обучението, после вече е мигновено (също както и при човешкия мозък) т.е. то там са прости сметки и само събиране/сравняване на преизчислени вероятности - то само следва най утъпкания път (при ЧИ тоя дето е изхарчил най-многото ток а при ИИ най-натренирания т.е. оня с най-голямата верятност т.е. и в двата варианта това е най-вероятния път/отговор ..колко добър това вече зависи от тренировката /при начинаещ шахматист ще е != професионален играч, но и при двата ще е най-вероятният път според модела в мозъците  им)

П.П. По въпроса за експоненциалното развитие - ИИ го постига това за някоко декади ами след това
Our species, Homo Sapiens Sapiens, is roughly three hundred thousand years old. (Recent discoveries pushed back the date of our earliest remains that far, we may be even older.) For all but the last three centuries of that span, predicting the future was easy: natural disasters aside, everyday life in fifty years time would resemble everyday life fifty years ago.

- тааа... да кажем ЧИ се е появил някъде преди 300 000 г., ИИ преди ...30г.? а вече може да затапи малко дете а и да вземе изпита за мед. сестра, адвокат и какво ли още не...

И това е само отглеждан по свой собствен образ и подобие , а когато дойде изцяло синтетичния ИИ тогава вече ще я вапцаме  ;D

П.П.П. Знам че искате да сте/сме специални (и да има и още нещо) , знам че мразите Харвард, и че все ще се намери някой да каже че "без химия няма физика" (верно има и химични процеси не всичко е само ток и жица у мозъка), но (и все пак тя се върти - историята.. дано не се окажем откъм дебелия край)
https://www.youtube.com/watch?v=OvVl8rOEncE
https://www.youtube.com/watch?v=IA-cVV25dbg

и изграждане на невронна мрежа - под микроскоп
https://www.youtube.com/watch?v=2TIK9oXc5Wo
https://www.youtube.com/watch?v=S1dT0QkwC-s
https://www.youtube.com/shorts/Rvmvt7gscIM
https://www.youtube.com/watch?v=GRKmc1AfsbY

и изграждане на връзки в процес(а) на обучение - връзките са ни важни още от едно време когато най-страшното проклятие беше "да ти умрат връзките дано"
https://www.youtube.com/shorts/ztPKM0nryY8

и с какво това живото е по-различно от цифиров(изиран)ата версия? единственото което не знаем още е кога ще се (само)осъзнае, но да видим след 300 000 г. или след още 30?

What Learning Looks Like in the Brain
Johns Hopkins Medicine
https://www.youtube.com/watch?v=A1Xa_FCsDNk

е те тям тия черва дето се точат надолу са  му вероятностите, като най-дебелото е с най-голяма вероятност на ЧИ (или ако ще си ги мерим по обичайния начин, най-големия печели, освен ако ..от време на време мацката не реши "бе дай да пробвам тоя път оня с по-малкия да видим какво ще стане", но и при ИИ  е така - няма 100% вероятност и той от време на време напр. 10%-90% може да реши че днес 1+1=3)
« Последна редакция: May 30, 2024, 23:59 от remotexx »
Активен

kuunlaaksot

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 177
 • Distribution: CRUX
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #833 -: May 31, 2024, 00:25 »
Аз лично от казаното дотук разбирам че май никой от присъстващите не е тренирал (т.е. обучавал) каквато и да е невронна или друга мрежа

То тука, никой не пускал и PCR ама това не пречеше на тукприсъстващите да се изказват за "броя на циклите" и за "нещото амплифициращо ДНК" (вика му се thermalcycler, ама кой ме пита па мене)

Въобще, тука е некво уникално място, истинска съкровищница.
Активен

lunarvalleys

Naka

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3422
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #834 -: May 31, 2024, 03:40 »
Въобще, тука е некво уникално място, истинска съкровищница.

Искаш да стане скучно място ли?
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3377
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #835 -: May 31, 2024, 05:19 »
Цитат
Въобще, тука е некво уникално място, истинска съкровищница.

Споко, нема да стане скучно... имаме си и скрити марковски процеси - тип лимонка, дето се вясват от време на време да ни правят живота интересен  ;)

А бе къде е Гогата, раничко е още за моренце...

П.П. Морските - да по(д)караш такова трябва ли книжка?
https://www.youtube.com/watch?v=iaRb6blHL74
https://www.youtube.com/shorts/cAoTOnL4rHc
« Последна редакция: May 31, 2024, 05:52 от remotexx »
Активен

Acho

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 5438
 • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
 • Window Manager: console only
  • Профил
  • WWW
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #836 -: May 31, 2024, 05:28 »
Ще трябва дълбок джоб предполагам.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Nik123

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3290
 • Distribution: Mageia, Q4OS
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #837 -: May 31, 2024, 08:07 »
Едва ли някой ще тръгне да демонизира Харвард, заради куролатора и ококорения му солташак :)
Не съм се занимавал практически с ИИ, невронна мрежа и т.н. Разсъжденията ми са на база прочетеното из разни общодостъпни източници. Съмнява ме ИИ да "оживее" (онова с искрата), но както вече писах- времето ще покаже.
Хайде лек ден на всички (или нощ, там дето сте оттатък океана)!
Активен

kuunlaaksot

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 177
 • Distribution: CRUX
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #838 -: May 31, 2024, 08:57 »
Искаш да стане скучно място ли?

макак, мола ви са! :)

подвизавам се тука от 2006 година и е забележително да се наблюдава (де)градацията
Активен

lunarvalleys

kuunlaaksot

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 177
 • Distribution: CRUX
  • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #839 -: May 31, 2024, 09:06 »
Не бъркайте съзнанието с интелекта/мисълта.

Мисълтта може да си я изключиш временно например при медитация...(казват че много пречила) или просто като се загледаш тъпо в стената....


А какво е съзнанието никой не знае.. чувство че съществуваш. ама какво е? Свойство на душата и/или самата душа. Даже и мравката има съзнание и усеща че съществува.
Отговора е в корена на думата.
Способността на твоето АЗ или ума ти да съзнава. Себе си и света около себе си. Но тук е и интересната част.
Съзнанието изисква да имаш его, на което то да се закрепи. Да съзнаваш себе си. Съзнаването на света около теб не е по-различно от това на машина, наблъскана със сензори и правеща анализ на сигналите.

дам, и примерно едно насекомо е чудесен пример за 'биологичен автомат'
Активен

lunarvalleys