Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: greenmonster в Jul 07, 2006, 17:59



Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 07, 2006, 17:59
Здравейте!

Давам си сметка, че може да ме сметнете за пълен идиот, така че, моля ви, третирайте ме като такъв - аз и без това нищо не разбирам. С Windows се оправям добре, имам начални познания по web design, но никакви за програмиране и Линукс.

От известно време насам обаче с мъжа ми имаме желание да минем на Линукс, но като виждаме колко е огромна информацията по въпроса и колко дистрибуции има, тотално се объркваме. Решили сме в скоро време да си купим лаптоп на изплащане - ACER TravelMate 2413NLMi, Intel® Celeron®M 370 (1.5GHz/1M/FSB400), 256MB DDR II 60GB, с Linux bootable. Доколкото можах да разбера, върху Linux bootable трябва да се инсталира друга операционна система. А искаме да можем да качим и последния Open Office.

Тъй че въпросът ми е, какъв Линукс бихте ни препоръчали за  компютърче с тези параметри и който да е подходящ за  последния Open Office? Предполагам, че може да има поне хиляда решения, но ще се радвам, ако ми препоръчате нещо user friendly, възможно по-популярно, да можем да намираме информация за него в нета и, ако може, бихме искали да си купим диск с въпросния Линукс - с книжка, от която да четем и да се учим.

Каквото и да ме посъветвате, най-вероятно ще ви послушам и ще ви бъда адски благодарна.

Greenmonster


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: frost1 в Jul 07, 2006, 18:45
Аз бих ти препоръчал SuSE или Mandriva.Те са най-френдли ориентираните дистрибуций.Дори определено бих ви насочил конкретно към SuSE.Има много удобни графични инструменти ,с които може да си инсталирате не само последната версия на Open Office, но всякакъв софтуер за Linux ;)





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 07, 2006, 18:57
Много благодаря!!! Сега ще прегледам информация за тази дистрибуция и най-вероятно ще се снабдим с нея  :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: redcure в Jul 07, 2006, 20:05
Здравей,

моето лично мнение, че тези "user friendly"( Suse и Mandriva) доста често дават проблеми при update. Знам, че ще отнеса доста критики, но аз лично бих ти препоръчал дебиан базирано дисто. Един отличен пример е доста хваленото  Кубунту. Информацията за него е доста ( има и на български ), а освен това, почти всяка информация за неговият първоизточник ( Debian) е валидна и за него. Не знам дали има дистро, което може да се бори с дебиан по отношение на информация. Също така, ще спомена, че има и bg mirror, което значително ще ускори ъпдейтите и ъпгрейдите на системата.
  

Успех


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: Apache в Jul 07, 2006, 20:18
Здравей. И аз като frost1 бих ти препоръчал SuSE, за мен това е най-friendly Линукс дистрибуцията и определено ще ти свърши работа на първо време с цел обучение.
Бих ти препоръчал да прочетеш един или два "учебника" тип "Въведение в Линукс", като този например
http://www.linux-bulgaria.org/public/guide.html
Преди всичко тярбва да се запознаеш с командния ред, защото това е Линукс.
Желая ти успех !


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: aaaaaa в Jul 07, 2006, 20:35
Ubuntu или SuSe. Във форумите на Ubuntu можеш да намериш адски много информация и съвети за почти всичко. А можеш да пробваш и няколко дистрибуции едновременно преди да решиш окончателно.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: flysoldier в Jul 07, 2006, 20:43
и аз ти предлагам Ubuntu! (Да знаеш че Kubuntu и Ubuntu са едно и също само че с различна графична среда!;) www.ubuntu.com


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: в Jul 07, 2006, 21:14
С оглед на факта, че ще се инсталира върху лаптоп, препоръчвам MEPIS. Отново дистрибуция с пакетна система .deb (дебиан), но с далеч по-добро разпознаване на хардуер, т.е. ще ти спести запретването на ръкавите от ден 1.
Тук ти приказваме за пакетни системи, ъпдейти, т.н. - недей да се плашиш ;)

Дистрибуцията по своята същност е сбор/комбинация от софтуер. Всички имат обща/подобна основа - ядрото. Около него са "събрани" всички пакети (програми).

Избора (според мен) трябва да е обоснован и от това дали и до колко дистрибуцията е свободна. СуЗе например, само и само да подкарат нещо, "пипат" и ровят толкова надълбоко, че ако (след време) решиш да поразръчкаш нещо сам/сама, ще има да четеш залудо как да минеш слалома :)

Пакетната система е нещото, което следи, управлява и ти помага да инсталираш/деинсталираш/ъпдейтваш пакети/програми/цялата-система-като-цяло. Основните са deb, rpm, source.

DEB = дебиан базирани. Следят зависимости и ти спестяват бая работа. ;) Сравнително лесна за разучаване.
RPM = ред хет/федора/арч линукс пакетна система. В зависимост от конкретната дистрибуция може да работи перфектно. Малко по-объркана (лично мнение) като синтаксис.
SOURCE = всичко се компилира от изходен код (сорс). Тук са slack, gentoo - Много потребители ги предпочитат заради (практически) неограничените възможности за донастройка и оптимизиране. Правят само каквото им се каже :) Ако забравиш нещо сам си си виновен.  :p

След това уводче ще обобщя - пробвай Мепис или Убунту. СуЗе е лъскава, но... след време ще те дразни колко е тежко (а и няма да можеш да се спасиш от това).

Успех.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 07, 2006, 21:18
По-добре Mepis от Ubuntu. Първия може да ползва хранилищата на Debian.
Mepis e правен от амеркинци за американци така, че би трябвало да е много лесен за употреба.
Ето и още няколко полезни връзки:
http://myfreesoft.net/pages/linux.html
http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=41
http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=65





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: paveldikov в Jul 07, 2006, 22:02
Пробвай със Слак - аз, преди две години, когато бях тотално ламерче, дръпнах тогавашния Слакуер 10.0, направих му инстал, само за 20 минути, а десктопа се настройваше сравнително лесно, работеше бързо на старата ми машина, и до ден днешен, не съм правил НИТО ЕДИН ъпдейт /изкомпилирах ново ядро, но не работеше и се отказах/. И все още работи както трябва.
Защо смятат Slackware за един от най-трудните Линукси, не мога да си обясня, защото за 30 минути, едно тотално ламе, инсталира и настрои машина, която работи както очаквано, и се крашва само когато има пуснати KDE, 2 Firefox-а, 2 Konsole-та, 3 Konqueror-а и 5 прозореца на GIMP.

Иначе - ако да избираш какво искаш от системата по време на инсталацията те затруднява- пробвай KNOPPIX или Slax, които могат да се тестват от диск и тогава да се инсталират.

да, звучи лудо, леймър да инсталира линукс "за експерти", но който инвестира 10 минути /!/ в четене на FAQ-та, ще постигне нещо, с което ще се гордее години наред...





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 07, 2006, 23:26
Има си потребители и потребители. Въпреки, че съм понавлязал в линукс-а, не ми се иска да си инсталирам Слакуер. Струва ми се, че с него бих прахосал повече време и нерви, отколкото с моя Дебиан.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: в Jul 07, 2006, 23:37
И аз се боря с Линукс. Мисля че Убунту, е по-добър избор. Инсталирах го, но тъй като нямам достъп до и-нет, не можах да направя допълнителна инсталация на други проложения.
Сега експериментирам със Slackware - също много добра дистрибуция. Не мисля, че е толкова сложна. Трябва повече информация на български. Имаше някакви опити за превод на ръководство за работа, но мисля че винаги ще има въпросителни относно работата с него.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: BReaL в Jul 08, 2006, 00:21
Досега съм ползвал само Slaskware  ! .... като се има предвид че преди да стигнеш до Х среда трябва първо да минеш през конзола не бих го препоръчал за начинаещи въпреки че и аз от него съм почнал, зависи за какво ще usvash OS на теб ти трябва граф. интерфейс значи Простичко казано щракане с мишката Ubuntu или Mandriva е твоето решение пък после ... времето ще покаже :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: Nik123 в Jul 08, 2006, 01:07
Аз съм за Мандрива. Пакетния мениджър urpmi веднъж настроен, ти дава почти нулев шанс да зацапаш системата (макар че аз с много зор успях), богати хранилища, дистрибуцията си идва с всичко за десктоп- 4 вида софтуер за записване на Си-Ди-та, Офис пакет, няколко по-обикновени текстови редактора, не на последно място няколко плейъра за аудио и видео, всички кодеци, антивирусна програма, и определено е "по-лека" от събратята си с рпм пакетна система Suse и Fedora. Освен това поддържа страшно много хардуер. Аз съм сравнително нов в света на линукс, но тази дистрибуция ми хареса, и определено е подходяща за начинаещи.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: в Jul 08, 2006, 08:56
Щом ще се инсталира Линукс на лаптоп - ами то си има лаптопи, които са си с инсталиран линукс (лично съм виждал с Федора, Дебиан или СуСе).
Купуваш си лаптопа, и всичко е настроено и работи. Не ти трябва да се занимаваш с инсталиране, настройка и т.н.

А, и още нещо - лаптопите с инсталиран ВинБоз са с лицензиран вин, което значи плюс ~100$ за лиценза.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: kill_u в Jul 08, 2006, 09:03
Препоръчвам ти PCLinuxOS и Ubuntu и двете са много френдли сериозно. Но непременно разгледай първата много ми допадна въпреки че съм фен на убунто.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 11:19
Много сте мили всичките! Радвам се, че се записах в този форум! Агент Смит ме кандардисваше още преди година и половина или повече, но тогава още не ми се налагаше.

Понеже не разбирам, вчера взех решението да послушам първия, който ми отговори. А като се има предвид и че логото на SUSE е хамелеон, тоест любимото ми животно, тази дистрибуция ме спечели моментално. Знам, че това не е умно основание, но какво да се прави. Какво може да се очаква от човек, чието име на личния му имейл е Green Chameleon  :D .

А и вие давате различни мнения, предполагам, че всеки си има своите разумни основания, но SUSE се повтаря няколко пъти.

Възникна обаче един проблем. От бг сайта не намерих SUSE да се продава в България, а за да си го поръчаш от оригиналния сайт, трябва да имаш крединта карта (аз нямам), пък и ми е скъпичко, да си призная. Ако си го сваля, инсталационният файл на последната дистрибуция е три гигабайта и кусур, а аз и DVD записвачка нямам. Можете ли да ми препоръчате по-стара дистрибуция, която да се побира на CD и на която да се подкарва последният Open Office? И да е на английски, не обичам операционни системи на български.

Още веднъж се извинявам на всички тези, които ми препоръчахте други дистрибуции. Но в моя случай най-добре е просто да "затворя очи" и да избера едно нещо. Ако не сработва, винаги може да се смени.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: в Jul 08, 2006, 12:28
Никой май не ти е казал за секцията ФАЙЛОВЕ :) Тук има SuSe 10.1

Стъпка нагоре и ще видиш всички останали дистрибуции  B)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 12:44
Много ти благодаря @-----}--------- !

Още един леймърски въпрос (ще ми се да кажа, че е последен, но имам лошото предчувствие, че няма да бъде): кой от двата "комплекта" да сваля - SUSE-Linux-10.1-GM-x86_64 или     SUSE-Linux-10.1-GM-i386? И каква роля играе MD5SUMS?


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: MarineForce в Jul 08, 2006, 13:30
Цитат
SUSE-Linux-10.1-GM-i386


Тази :). Другата е версия за 64bit cpu ;).


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 13:33
Мерси, зареждам FlashGet-а  ;)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 14:58
Още един идиотски въпрос, с който вече съвсем ще се изложа. Като дисковете със SUSE, дето ги свалям, са в компресиран формат, лаптопът ще ги разпознае ли автоматично като инсталационни? Като имаме предвид, че ще е само с Linux bootable.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 08, 2006, 15:02
Тук не става за въпрос за компресиран формат. Това, което сваляш са image файлове на CD-та. Трябва да ги запишеш на CD примерно чрез Nero като използваш опцията Burn Image to disk.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 15:19
Това, което свалих оттук http://d.linux-bg.org/index.php?folder=distros%2Fsuse%2F10.1 свалих по-конкретно SUSE-Linux-10.1-GM-i386-CD1.iso и второто CD, се показва поне на моя дисплей като rar file. Записах ги на дискове нормално. Със CD BurnexXP Pro 3. Или нещо друго е трябвало да направя? Иначе за да се запише всеки диск се правят имидж файлове, доколкото ми е известно. Ама може и да греша.

А, може би трябва да ги записвам на CD директно докато се свалят?





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 08, 2006, 15:22
Не трябва директно да записваш, това което си свалила на диска. Нито да го разархивираш. Използвай опцията Burn image на програмата, която използваш за печене на дискове.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 15:46
Мерси! Стана! Какво щях да правя без този форум...


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: redcure в Jul 08, 2006, 16:19
Какво щяхме да правиме без този Слави  :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: в Jul 08, 2006, 17:14
@BReaL, уби ме :) ... за да стигнеш до графичната среда трябва да минеш през конзолата...
В случая за да не минаваш през конзолата може да направиш така:
mcedit /etc/inittab, намираш id:3:initdefault: и го заменяш с
id:4:initdefault:
Запазваш настройките и пишеш
telinit 4

Иначе аз на моя "лаптоп" ползвам Slackware. Единственото нещо което ми правеше проблеми беше звуковата карта ама я подкарах(трудно) :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mom в Jul 08, 2006, 17:19
Изглежда, че на мене се пада "честа" малко да поохладя еуфорията. Силно ти препоръчвам да си оставиш един Windows поне в началото. Не споменаваш за какво се каниш да полваш "топчето", но ако е web дизайн може и да си неприятно изненадана. Изказването:
Цитат
имам начални познания по web design

предполага dreamweaver, photoshop и компания (предварително се извинявам ако греша). Хех, ако да речем the gimp сравнително успешно ще ти замести photoshop, то за dreamweaver-а алтернатива не виждам (и не, nvu не може и на малкото пръстче да му стъпи). Всичко това го казвам от гледна точка на средностатитстическия web дизайнер.

Още нещо - купете си още поне 256 МБ RAM (ако питаш мене направо 512) - не са бог знае колко пари, а разликата ще я усетите сериозно. Acer-чето е прекрасна машинка (и аз съм с Acer) но ниските им модели са със бавнички дискове и като почне да swap-ва може да му поникне на човек брада до кръста.

Ако наистина ще слагаш Сузи - паметта става направо задължителна.

Поздрави и успехи!


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 17:20
Аз пак да си попитам. В моята програма за печене на дискове има следните опции: Save Image as ISO file, Write disc from ISO file и Convert ISO Image. Аз направих второто. Така ли трябва?

(Сигурно ви се иска да ме фраснете с нещо тежко по главата, но ще видите - и аз ще се науча)

П.п. Казах, че имам НАЧАЛНИ знания за уеб дизайн, не че съм уеб дизайнер! Сакън! Геройски уча html, а това може да стане с всякаква ОС.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: flysoldier в Jul 08, 2006, 17:32
Точно така второто е правилния избор! и впрочем вземи найстина освен линукс си сложи и уиндолс поне отначало!


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: ray в Jul 08, 2006, 17:36
Здравейте,
Много отдавна не съм ползвал Win програма за печене, но от дадените опции излиза че - победител е опция номер 2 !!!!!!!!
За проверка, ако на изпеченият диск има повече от един/максимум два файла значи всичко е точно ;)
Успех.Румен


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 17:37
Цитат (flysoldier @ Юли 08 2006,17:32)
и впрочем вземи найстина освен линукс си сложи и уиндолс поне отначало!

Уф, звучи съблазнително, но вкъщи сме любопитни да видим доколко бихме могли да се оправим, ако не пиратстваме. Освен това си имаме и друг компютър (от който пиша), който е с Уиндоус, тъй че смятаме да се опитаме да осъществим нашата анти-пиратска идея с втория.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 08, 2006, 17:47
Това
Цитат
Write disc from ISO file
ти трябва


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 18:56
Със записването на дисковете се справих. Като дойде време да купим компютъра и да инсталираме SUSE-то, предполагам че пак ще пища за помощ, и то още по-драматично.

За компенсация обаче обещавам да сложа линк към този сайт (с лого) на блога на моята катедра, който поддържам (може да го видите на "лична страница"). Много ме трогна как всички се втурнахте да помагате, вместо на ме наругаете, че нищо не разбирам.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 08, 2006, 19:13
Цитат
Много ме трогна как всички се втурнахте да помагате, вместо на ме наругаете, че нищо не разбирам.

Това би обезсмислило форума.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 08, 2006, 20:00
Цитат (phantomlord @ Юли 08 2006,19:13)
Това би обезсмислило форума.

Да, но често хората, които разбират, се държат несъзнателно грубо с онези, които не разбират.

Прочее, речено-сторено. Сложих линка към http://www.linux-bg.org - под този на Радио Тангра.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Jul 10, 2006, 09:38
Един съвет. СУСЕ ще ти работи много бавно, ама много бавно със 256 МБ рам. Аз съм със 385 и ми върви прилично бавно.
Със 256 си е гадничко.
Или сложи още малко памет или си смени дистрибуцията примерно на МЕПИС. Ти като начинаещ потребител на Линукс ще те изкефят според мен само СУСЕ или мепис. Най качествени са, стабилни, узер-френдли, и със  отсъствие на проблеми. Само че Сусе е малко лакомо за памет и тези 256 ще му се видят тесни. Ще ги лапне на един дъх и след това ще иска още..... Лакомо си е СУСЕ-то.  :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 13, 2006, 10:46
Още веднъж, безкрайно брагодаря за помощта на всички. Разбрах се с фирмата, която продава лаптопите, да ми го дадат с още 256 MB RAM, така че общо стават 512 - прилично.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: Grif в Jul 13, 2006, 12:04
a kak stoqt neshtata s Flash 8 i Linux?
(sujalqvam za latinicata, tuk kirilica nqma)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: lastcyrol в Jul 13, 2006, 12:35
Flash 8 никога не е имал версия за GNU/Linux. За успокоение, се очаква предстоящата 9-ка да има. На сайта им има една бета, която ако не се лъжа е за Мак, та похвално, че Windows не е пръв в списъка. Ще поживеем ще видим.

Edit: Or could I be more wrong
Изглежда, че все пак версията за Windows се е пръкнала първа, а в момента е достъпна и бетата за мак, но за Intel-ски процесори.
За любимата операционна система нищо не се споменава. Възможно е да е било само слухове. Но нали надеждата ....

За троловете:
Знам че тези затворени платформи не са хубаво нещо, ама е свръх гадно да не можеш да видиш нещо, заради липсата на поддръжка от такава затровена платформа.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: Agent_SMITH в Jul 13, 2006, 13:24
Цитат (Grif @ Юли 13 2006,13:04)
a kak stoqt neshtata s Flash 8 i Linux?
(sujalqvam za latinicata, tuk kirilica nqma)

"кирилица няма" не е оправдание - спазвай правилата.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Jul 13, 2006, 20:28
Може да се пусне Flash 8 под Linux, като се инсталира Firefox за Windows чрез Wine. Направил съм го и само звуци нещо липсват, но не съм се ровил дали и как се пускат.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 15, 2006, 14:04
С ваша помощ, инсталирането на SUSE мина що годе успешно и сега дисплеят на новият лаптоп изглежда така:
http://svetla.green.googlepages.com/1Screenshot.JPG

Проблемът е, че от петте диска решиха да се инсталират само три, а с четвъртия и петия не мога да разбера какво да правя, както и с диска със софруер на ACER, който си върви с лаптопа.

Като рестартирам компютъра с четвъртия диск, не се задейства самоинсталация. Като отворя диска, виждам това: http://svetla.green.googlepages.com/2Screenshot-SU1010_004.png

Сетих се, че може би трябва да вляза в YaST, където виждам това: http://svetla.green.googlepages.com/3Screenshot-YaSTControlCenter.png

Оттук нататък, каквото и да правя, удрям на камък:
http://svetla.green.googlepages.com/4Screenshot-qt.png
Пробвам да копирам диска в компютъра като ISO:
http://svetla.green.googlepages.com/5Screenshot-qt-1.png
Резултат:
http://svetla.green.googlepages.com/6Screenshot-qt-2.png
А като пробвам други опции, се стига до заплашителни съобщения:
http://svetla.green.googlepages.com/7Screenshot-qt.png
http://svetla.green.googlepages.com/8Screenshot-qt.png

Може би тези скрийншотове са ви били излишни, но сметнах, че е по-добре и вие да виждате какво се случва на моя екран.

Тъй че, какво да правя оттук нататък?

Предварително благодаря :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Jul 15, 2006, 14:48
Ми щом като са се инсталирали само 3 от 5-те какъв е проблема?
Значи че СУСЕ-то така е решило. Просто си избрала софтуер който се намира само на тези 3 диска и на СУСЕ не му трябва софтуер от диск 4 и 5 и затова не ти ги е поискало.
Вече си готова, не се налага да правиш нищо. Ако ти притрябват още програми за инсталиране си пускаш Яст и даваш на Software Management и си щракваш колкото програми искаш. След това -> ОК и ти се инсталират. Като СУСЕ-то ти ги  иска тези дискове които му трябват.

Щом не ти е поискало повече дискове си готова. Ама все пак не ги зихвърляй тези дискове, че в бъдеще време може и да ти потрябват. :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 15, 2006, 16:42
Мерси! Със Software Management успявам да стигна до инсталация на добавки в SUSE-то, но с инсталацията на ACER-ския диск досега не мога да се оправя. Ще дерзая :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Jul 15, 2006, 18:47
Чакай! Нещо не мога да те разбера. Какъв АСЕР-ски диск?
Да не би да имаш предвид този които са ти дали с лаптопа? Е той предполагам е с драйвери за твоя лаптоп, но предполагам че те са само за Windows. Тоест за СУСЕ линукс няма да си свършат абсолютно никаква работа.

Работи ли ти всичко? Графика? Звук? Мишка? Power Saving?
Ако ти работят тези неща, че и още други то значи си готова. Никакви АСЕР-ски дискове и никакви други дискове не ти трябват.
Пусни си новият лаптоп и enjoy. Имаш си ново прясно инсталирано СУСЕ Линукс.

ЕДИТ:
Между другото ще ти направи впечатление че не можеш да си слушаш МР3 песни а също така и ДивХ филми.
Ама това е от друго причина. Патентите на САЩ са виновни този път. Инсталираш си няой неща и всичко се оправя. Като стигнеш дотам свиркай.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Jul 15, 2006, 19:05
Цитат (mhydra @ Юли 15 2006,18:47)
но предполагам че те са само за Windows.

ЕДИТ:
Между другото ще ти направи впечатление че не можеш да си слушаш МР3 песни а също така и ДивХ филми.
Ама това е от друго причина. Патентите на САЩ са виновни този път. Инсталираш си няой неща и всичко се оправя. Като стигнеш дотам свиркай.

Мерси, може би си прав. Видимо всичко работи. Странно обаче, ако ACERският диск, е майкрософтски, след като от фирмата ми го продават с линукс бутъбъл. В диска трябва да има Нортън Антивирус и някакъв специален софтуер за ACER, не драйвъри.

Както и да е.

Лаптопът РАБОТИ. И се вижда, и се чува.

Другото ще го науча  :D

За едита мерси, ще се поразтърся :)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Jul 15, 2006, 20:55
Ами те дори и да не са драйвери което си е напълно в реда на нещата пак не можеш да го ползваш под Линукс.
Абсолютно никаква програма (независимо дали е драйвер, антивирусно програма или нещо друго) която е за Windows не можеш да ползваш на Линукс. Това важи за абсолютно всички програми и не се прави изключение  дали е драйвер или е Нортън Антивирус. Също не се прави изключение ако е Адобе Фотошоп или DOOM 3.

Абсолютно нищо което е направено за Windows не можеш да го пуснеш под Линукс.
Можеш само със специални методики като използване на емулатори и виртуални машини например. Ама те са вече друга тема.

Има си изключително голямо разнообразие от софтуер за Линукс. На инсталационните ти 5 диска примерно са събрани 10 Гб софтуер.
Ако ти трябва още можеш да си свалиш почти от всякъде в днешно време. Вече повечето програми имат и линукски аналози, само ако ти трябват най-новите игри ще ти е малко по-трудно. Обаче то и лаптопчето няма да ги понесе.

А, и още едно нещо. Под СУСЕ няма да ти трябва Нортън Антивирус .... просто защото няма вируси за Линукс все още. То има ама са още в бебешка фаза и са безобидни, трябва сама да си изтриеш нещо и да кажеш : "ето порази ме вирус :D"
А иначе има вероятност и на този твой АСЕР-ски диск да има софтуер за Линукс но аз лично се съмнявам.

Има едно малко правило. Всичко което ти трябва, абсолютно всичко, го има на сайта на СУСЕ.
Там е най-пълно разнообразието от софтуер и документация и каквото се сетиш друго. Така че каквито и неща да са ти дали от АСЕР бъди 100% сигурна че не биха могли да ти свършат работа. Всичко което ти трябва е сайта на СУСЕ - www.opensuse.org.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 09, 2006, 14:09
Цитат (mhydra @ Юли 15 2006,19:47)
Между другото ще ти направи впечатление че не можеш да си слушаш МР3 песни а също така и ДивХ филми.
Ама това е от друго причина. Патентите на САЩ са виновни този път. Инсталираш си няой неща и всичко се оправя. Като стигнеш дотам свиркай.

какво трябва да се инсталира.Тегля сузе в момента и не ми се ще да прекарам 13те оставащи часа в прекодиране на 500 и кусур mp3 и wma файла в ogg примерно.
PS: и аз съм леймърче вчера реших да зарежа уиндоуса.Надявам се това с емпетройките да не е сложно.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 09, 2006, 17:22
Ами сваляш си АДД-ОН диска и след това си го включваш в Instalation sources.
Има такава опция с YaST-> Software.
И след това му даваш Software Management, и избираш всичко от мултимедия.
Така става най-лесно и то ще ти инсталира всички пакети свързани със мултимедията.
Мисля че това ще ти е достатъчно. Ако пак не можеш да слушаш МР3 и видео то си избери българския мирър пак на Instalation sources.
И пак му избираш да ти инсталира всичко от мултимедия, музика и филми.

Абе общо взето инсталваш всичко от мултимедия и стават нещата.
Ааа, можеш да минеш и по лесно. Още при инсталацията те пита имаш ли АДД-ОН диск. И ти като му кажеш "да" и направо можеш да му зададеш да ти инсталира всичко още от инсталирането.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 11, 2006, 17:59
s mp3 failovete se opravih, okaza se 4e se otvarqt s Amarok,no ne moga da gledam video failove. Dali addon cd 6te opravi ne6tata ili trqbva da tyrsq i kodeci?





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 11, 2006, 18:34
Да бе. Ще ги оправи. При мен ги оправи. Никви кодеци не съм търсил.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 11, 2006, 21:56
Mnogo blagodarq. Utre 6te se opravqm s draiverite. 6te e dosta interesno - s Radeon sym   :huh:


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 11, 2006, 23:44
Охххххх малиииии. Чак мен ме заболя кат ми каза това.
С Радеон? Ами ..... успех тогава. Определено ще ти трябва.
Аз АТИ картите как ги обичам само. Много си ги обичам. Аз обичам да ги подреждам на специалност място - в кофата за боклук.

Така системният админ на фирмата в която работя ми донесе нов комп и аз кат видех че е с АТИ видео карта и само му викам "пич зимай си тая карта оттук че не знам дали мое бегаш толкоз бързо ...."


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 12, 2006, 14:06
Instalirah vsi4ko ot multimedia no nikoi ot playerite ne vyrti klipovete mi,a te sa v mpg. Nqkakvi plugini iskat ama nqma otkyde. Moje bi za6toto sym s 64 bitovata versia na suse. A za videokartata 6te si igraq igrite pod Windows dokato si vzema nova.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Aug 12, 2006, 14:23
Видеоплейър+кодеци
Още кодеци
И още кодеци
За видеокартата
За кирилицата
В интернет има всичко каквото ти трябва. Просто трябва да търсиш.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 12, 2006, 14:38
Мерси за помощта. Аз нещо бърниках вчера в Яст и сега разбрах че съм си оправила кирилицата без да искам. А драйверите се е видяло,че ще се инсталират с 600 зора (300 допълнителни защото съм с 64 битовата версия) или ще пиша писмо на Дядо Коледа да ми донесе нова видеокарта  :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 12, 2006, 15:39
Не бе. Виж сега и АТИ драйвери можеш да си качиш просто изразих моето възмущение от продуктите на АТИ.
А иначе много хора си ги харесват, докато аз не ги харесвам.

А иначе ако искаш да си инсталираш драйвера за видеокартата просто си го изтегли от ати.ком и прочети подробно информацията за инсталирането.
След това инсталирай. Е, може дфа не стане от първия път но все пак някога  ще стане. Ако примерно ти дава черен екран или пък не може да ти се пусна Х, то тогава отваряш файла /етц/Х11/хорг.конф и на местото драйвер му задаваш vesa.
Това ти е по дефолт стандартният драйвер но той е без оптимизации и без 3Д ускорение.
Демек върши ти работа само за да гледаш какво става на екрана.

А иначе наистина има някой кодеци в mpeg формат които не мога да ги отварям и аз. Това е понеже са използвани некви версии на MS mpeg и затова.
Може да има и за тях кодеци  ама аз не съм се оптвал да ги търся. А пък и всички филми си ми вървят без проблем.
Ако имаш нужда от помощ свиркай.

ЕДИТ:
Абе гледам че колегата по горе е написал 1 линк за видеокартата.
за видеокартата
Ползвай инструкциите които са описани в линка.
Спокойно няма да ти е чак толкоз трудно. Като гледам е обяснено по "американски".
Демек подробно и с примери.  :D





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: NesK в Aug 12, 2006, 19:32
а да и кой е казал че не може да се използва виндовски приложения поне на мен си ми вървят не игри но някои програми и решението на този проблем се нарича - wine  :p


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 12, 2006, 19:37
хехе как ми изпревари поста само.
Абе вярно. Доста игри си вървят под Линукс без проблем вече.
Поне аз си играя сега Warcraft 3 Frozen Throne.
И съм удивен от производителността.
Като че ли играта ми работи по бързо под Wine отколкото под Windows XP.
Сериозно е това. А пък и няма никаква загува на производителност при графиката. Впечатлен съм от работата на екипа на Wine.
Май ще видим как програмите с Wine под Linux вървят по добре отколкото на самият си Windows.
Поне с Виндовс ХП и новият Виста ще е така.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 12, 2006, 20:31
Прочетох инструкциите в сайта на Ати преди да инсталирам сусето и открих нещо обезпокоително - за 64 битовата версия драйвера иска следните 32 битови пакети  
XFree86-Mesa-libGL
  · libstdc++
  · libgcc
  · XFree86-libs
  · fontconfig
  · expat
  · freetype
  · zlib
Това вече е доста сложна материя за леймър


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 12, 2006, 22:04
Е затова ги не харесвам продуктите на  тая фирма.
Ами следвай втория вариант. Той ще ти пусне графичен инсталатор и не би трябвало  (а дано ама на дали.) да имаш проблеми.

Пробвай втория вариант, ако и той не стане ще ти кажа как да го направиш по автоматизирано без усилия.
Само че при теб в СУСЕ-то май този начин по подразбиране не работи. Ама нищо ще ти помогна да го оправиш.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 13, 2006, 11:31
сигурно в хаутуто става дума за по-стара версия на драйвера(инсталатора е 17 не 56MB) в сайта на Ати пише че просто трябва да подкарам инсталатора. А за 32 битовите пакети май няма да мина без тях
Цитат
The following 32 bit packages must be installed in order for 64 bit drivers to install and work properly

сигурно ще трябва да сваля 32 битовата версия. Тези пакети трябва да ги има в инсталационното dvd


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 13, 2006, 15:00
Абе спокойно. Карай си със 64-битовата версия.
Щом имат графичен инсталатор се надявам че ще ги засече каквото му трябав и ще си ги инсталира тези пакети.
А пък и тези пакети са стандартни за СУСЕто и ги има в инсталационният диск.
Даже СУСЕто май ще ти ги инсталира само си.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 13, 2006, 15:38
нещо не ме разбра . Имах предвид да намеря  пакетите в инсталационното dvd на 32 битожата версия и да ги инсталирам.
Слава богу,че има Yast. A за графичния инсталатор едва ли са включени въпросните пакети иначе нямаше да е написана тази забележка





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 13, 2006, 17:33
Ясно че пакетите няма да ги има в инсталатора. Мисълта ми беше че инсталатора сам би трябвало да си ги инсталира.
Нищо че ги няма при него.
Не ги тегли тези пакети понеже май няма да ти свършат работа.
Всичко е взаимосвързано и тези пакети зависят от други пакети.А пък и версиите на пакетите са много важни тъх като друга версия на пакетите няма да ти свърши работа.
тръгнеш ли да ги сваляш пакетите и да си ги инсталираш ръчно .... просто не знаеш какво те чака. .... побеляване на косите.
Предполагам не искаш това.

1.Инсталирай СУСЕто (ако още не е направено)
2. свали си този инсталатор
3 пусни го и започни инсталирането.
4. ако ти поиска пакетите просто влизаш в Яст->Software Management и посочваш необходимите пакети които ти е поискало.
5. след като вече пакетите са инсталирани си продюължаваш инсталацията с графичният инсталатор.

Не сваляй никакви пакети ръчно. Тези пакети имат dependencies със други пакети които пък имат пак  dependencies със още други пакети  и накрая ще ти се наложи да свалиш ръчно към 50-100 пакети.
А пък и хубавата новина тук е че трябва да ги търсиш. Знаеш ли колко ще ти отнеме тази операция? Само към 1 или 2 дена.
И то ако имаш късмет.

Познавам 1 идиот дето така правеше. Можеш ли да си представиш, той си сваляше пакетите ръчно и си ги инсталираше. Като преди да ги свали  1 пакет го търсеше по 2 часа. Обикаляше какви ли не миръри и хранилища за да търси някви пакети дет са по 20 кб.
Като се има напредвид че има автоматизирани средства дет я вършат тази работа за 5 мин ...... Абе просто човека си беше мазохист, правеше му кеф да си губи времето с търсене на пакети.

ЕДИТ:
И едно друго нещо. Темата стана твърде голяма. Ако искаш дай да минем на ЛС  или ICQ.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 13, 2006, 19:17
Няма проблем ще потърся licq


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 13, 2006, 19:28
Абе потърси по добре gaim.
Имаш ли инсталирано СУСЕ? Ако да, тогава направо Yast-> Software Management-> Search -> gaim .
И си го инстралиш това Гаим.
Е там вече то поддържа айсикю. Аз със него си го ползвам. Много е удобно.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: breakout в Aug 13, 2006, 19:39
И без това тегля 32 битовата версия на сусе и намерих решение на проблема с пакетите - пращам 64 битовата версия по дяволите и си пробвам късмета с другата,щото пишеше че без тия пакети драйвера нямало да се инсталира и работи като хората.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mihailovy_vip_bg в Aug 13, 2006, 21:54
Az li4no rabotih purvona4alno na Slackware 10, koito za hora zapoznati s DOS ne e trudnost. Raboteshe perfektno, no taka i ne iskashe da mi razpoznava zvukovata karta.Sled 1 sedmica muka ne uspiah da ya pusna. Probvah Debian, Fedora i Mandriva, no imah problemi s instaliraneto na hard diska, tui kato tam imashe i win 98. Polu4avashe se Kernel Panic. Sled niakolko opita s razli4ni distribucii, edinstveno Open Suse 10 trugna kakto triabva i podurja vsi4ko, koeto imam.
Opredeleno SUSE 10 ne e nai-perfektnata distribucia, no lesno se instalirat RPM paket, lesno se updeitva i ima vsi4ko koeto triabva. Po-tejka e ot Slackware opredeleno, no Fedora i Mandriva ne sa po-leki. Taka 4e, preporu4vam distribuciata, koiato shte raboti nai-dobre na tozi model Laptop. Vupros na probvane.
Moia suvet e da probvate purvo sus Slackware, za kogoto ima hubava kniga i sled tova pri neuspeh ili ako ne uspeete da instalirate filtri za vsi4ki ustroistva, da minete kum SUSE, Fedora, Mandrake ili Ubuntu. Az li4no ne sum osobeno o4arovan ot Ubuntu, a haresvam SUSE. No SUSE-to poniakoga ima problemi s  niakoi programi pod KDE. Ako iskate lesna rabota i po-malko komaden red, preporukata e SUSE. Ako iskate burza rabota i golemi glavobluskanici s tova, koi paketi da intalirate ili ne, to polzvaite Slackware.
No spored men za opiti nai-dobre da se praviat sus Slackware. Ot Slackware nau4ih strashno mnogo za Linux. Debian puk e rai na programkite za kakvo li ne. Knoppix e Debian baziran.
Kkakvito i suveti da vi davat, vsi4ko e Linux. I koito i da e Linux struva mnogo pove4e (kato ka4estvo, a ne cena) ot nai-novia i hubav Windows. Taka 4e, derzaite. Prigotvete si hardiska i instalacionni CD-ta i zapo4nete da instalirate purvia vuzmojen Linux, koito vi haresva. Dokato instalirah Slackware go instalirah i trih 3 puti.
Predi da instalirate vijte spisuka s podurjanite ustroistva na saita na distribuciata i izberete onazi, koiato podurja vuzmojno nai-mnogo ot vashite.Zashtoto tova moje da se okaje problem.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: alabal в Aug 14, 2006, 00:11
Е това беше върха!!!
Братко, mihailovy_vip_bg, хем е vip хем bg и хем се дават съвети на начинаещи, а една кирилица не може да се настрои и да се използва! А това е едно от първите неща които се научават в Линукс! Хм!

Извинението: "Така съм свикнал", няма да проработи, защото в правилата има т.3, т.е. като си тук трябва да пишеш на кирилица.
Виждам, че е първото ти съобщение, повярвай че ще получиш повече отговори ако пишеш на кирилица.





Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Aug 25, 2006, 16:31
Привет,

Понеже започнах тази тема, искам да кажа, че от доста време насам съм под SUSE и съм доволна, възниквали са проблеми, но съм ги решавала основно с помощта на mhydra, за което много му благодаря.

Изобщо, благодаря на всички в този форум - страхотни сте!


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 25, 2006, 21:37
Да кажа и аз нещо. Колегии съфорумци помагайте на тази жена колкото можете.
Обеща да черпи. :D  :D  :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: prowler в Aug 25, 2006, 21:59
greenmonster, някакво други въпроси ?!   ;)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: greenmonster в Aug 28, 2006, 16:16
Аз въпроси имах, но в темата за настройка на хардуер. Губиш черпенето (засега)  :p

--------@;;===;;----------

(това е хамелеон, в случай, че не забелязвате)


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: alabal в Aug 29, 2006, 04:36
//offtopic
Не че съм помагал, но винаги може да ме почерпят.


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: mhydra в Aug 29, 2006, 09:08
/офф топик
хехехе  :D


Титла: Леймърче, което иска да мине на Линукс
Публикувано от: phantomlord в Aug 29, 2006, 10:56
Цитат
--------@;;===;;----------

(това е хамелеон, в случай, че не забелязвате)

Мерси за уточнението. Наистина беше необходимо. ;)