Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: eXecutor в Jun 19, 2007, 19:41



Титла: Проблем с adept под кубунту
Публикувано от: eXecutor в Jun 19, 2007, 19:41
Използвам kubuntu 7.04 и имам следния проблем: всеки път като пусна Adept Package Manager и ми изкарва съобщение, че е в "read-only mode".   Проверих и установих че няма друг процес на адепт, който да пречи на мениджъра, пробвах и с рестарт - не се получи. Някъде из чуждестранните форуми прочетох, че това е бъг на адепта, но никъде не видях как да го оправя. Държа да поясня че ползвам линукс от 2 дена и съм абсолютен новак. Ако някой знае как да се измъкна от тази неудобна ситуация, моля бъде по-подробен в обясненията си :)


Титла: Проблем с adept под кубунту
Публикувано от: TheNightmare в Jun 19, 2007, 19:58
може да замениш Adept със Synaptic
Примерен код
sudo apt-get install synaptic






Титла: Проблем с adept под кубунту
Публикувано от: gizi_ в Jun 19, 2007, 20:12
И че не мога да разбера нещо а то е ти как пробваш да го отваряш този адепт.Защото на мен нещо ми се струва че го отваряш с обикновения потребител т.е. с твоя user а не с root.А това може да го провериш като просто отвориш една конзола и напишеш sudo adept.И тогава ще разбереш дали съм прав или седнал. :huh: Между другото като говорим за тези неща наистина пробвай със синаптик.А предпочитам него(защото съм с гноме ) :p  Хи хи.При все най добре е ако се научиш и как се инсталира през конзолата.Там има една команда apt-get install името_на_пакета.deb. Точно преди теб имаше подобна тема която смятам че ще ти отговори на останалите въпроси.





Титла: Проблем с adept под кубунту
Публикувано от: eXecutor в Jun 19, 2007, 23:33
Не, не е защото съм под моя потребител, понеже ме пита за паса на руута всеки път.... е докъто не стигна до там че да не се зарежда изобщо. Явно този адепт не е много удачна програма и преминах на синаптик. Мерси за всички съвети. Скоро ще се върна за още :p


Титла: Проблем с adept под кубунту
Публикувано от: lisik в Jun 19, 2007, 23:57
Мда, на 7.04 не ми се е случвало още, но на някоя от предишните версии адепта се заключи един-два пъти. Тогава решението, за което прочетох и свърши работа беше:

Примерен код

 sudo dpkg --configure -a