Покажи Публикации - dsarmov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Политическите платени тролове -: Sep 23, 2014, 10:42
Експеримента ти е забавен, но може би е неправилно насочен. Въпроса е в това, че и двата сайта, с които си се пробвал имат сравнително малко влияние. Троловете се напъват повечко в по-четените сайтове. Прочети наприме това
http://e-vestnik.bg/19146
макар че е малко старо. По принцип сайтове като дневник и дарик се коментира много но се четат от ограничен кръг хора. Докато сайтове като dir.bg и някои други, от които те препраща някоя поща например са наобратно. Коментира се не толкова активно но се четат от голям брой хора. Мисля, че троловете имат най-голямо КПД точно там.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде пичове, връща се времето от началото на "демокрацията"! -: Dec 18, 2013, 16:57
Много са се размечтали някои за комунизъм. Хайде и аз да дам моите 5 с-тинки.
В комунизма "получаваш това от което имаш нужда". Ами това нищо не означава. Ресурсите са крайни, а човешките желания и мечти безкрайни. Кой ще определя, кой от какво има нужда. Това, че комунизма винаги се е израждал в диктатура хич не е случайно, както нетер май си мисли. Да ти казват от какво имаш нужда вече е форма на диктатура.
А иначе няма смисъл да си говорим за общества, в които хората са толкова безкористни, че наистина да искат само това, от което имат нужда. Хората са такива каквито са. И въобще не съм сигурен, че еволюцията ще доведе до комунизъм. Маймуните не са имали никаква представа, че еволюцията ще ги направи хора. Който си мисли, че знае бъдещето просто се надценява.
3  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Apr 10, 2013, 11:28
In UDEV We Trust!

http://xn--90aexm.growchie.info/udev-страдания/

Мда, простотията се разраства все повече. Аз минах от Arch Linux на Slackware, защото първите смениха цялата init система в рамките на 2-3 месеца със systemd и не оставиха вариант за избор, докато на вторите философията им е да те оставят да слагаш каквото си поискаш, без значение какво и как ще оплескаш  ;D А най-лошото е че според L.Poettering целта на това недоразумение е да стане стандарт при всички дистрота.

Цитат
With systemd we have a very strict policy: we want to gently push the
distros to standardize on the same components for the base system.
Не че някога ще успее де.

Та така. Между другото горе-долу през декември месец Gentoo пуснаха форк на udev - eudev. Явно и те не харесаха накъде вървят нещата. Работят си по него доста активно и чувам хубави неща за него, предполагам че ще ти свърши работа.  :)
За арча си малко в грешка. Миграцията към systemd продължи повече от година, като постепенно бяха напасвани различните пакети. Половин година можеше да се използва systemd опционално. Накрая го направиха по подразбиране. И до днес пакетите съдържат старите демони, а в официалното репо и инсталационната медия стои пакета systemd-sysvcompat, който реално ти чете старите конфиг файлове и ги пуска през systemd. В началото ми беше кофти точно както на теб, и използвах тоя вариант. После обаче видях предимствата и направо махнах старата инит система. Добавени са много нови възможности, докато системата е по-пъргава, настройва се по-гъвкаво и нещата реботят out-of-the-box. При мен миграцията мина абсолютно безболезнено на всички машини.
4  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Apr 03, 2013, 16:45
Въпреки, че темата е за плюене на свободният софтуер, вижте разликата в натоварването при работа на Firefox /с flashblock/ и свободният браузър Midori. Много се радвам, че преведох това браузърче. Сега ще си го ползвам с удоволствие.

1. http://s19.postimage.org/6vvugav5f/proc2.png

2. http://s19.postimage.org/4c4szxwz7/midori.png
На теб ли дължим превода? Браво! Това браузерче е и моят избор.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: M$ Office for Linux -: Feb 12, 2013, 14:56
Абе това е пускавица. Даже да имат някаква такава идея, няма да се получи. Нали тоя офис трябва да се опре на някакви библиотеки които да използва. И кои са те? После и да намерят начин да го пускат, ще издържат ли на темпото, с което се ъпдейтват софтуера и библиотеките в линукс. Пък ако ще е през виното то и сега си работи. Голям праз. Ей сложил съм си 2007, само дето не ми трябва и ме мързи да сложа 2010.
Кои са пък тея дето "просто им работи MSoffice". Понеже аз не съм останал с такова впечатление. Като напиша документ на либрето мога да го експотна в какъвто искам формат и знам че ще се отвори навсякъде. Даже да не се отвори, имам портабъл версия на флашката в джоба си пак съм ок. Виж с msofis проблемите са много повече.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Учебна програма "Линукс, отворен код, ..." -: Nov 02, 2012, 10:59
Значи виртуалките са най-лесното решение ако хардуера е достатъчно добър и софтуера не е сбозен. Обаче в училищата не е ясно на какво ще се натъкнеш. И има графични среди, които няма да можеш да покажеш заради 3D-то. Живите дискове също не са решение понеже като отидеш на място може да се окаже, че половината оптични устройства не работят. С отдалечения достъп пък ставаш зависим от мрежата им.
Най-чистия вариант е инсталация на флашка. За такива цели съм си правил инсталация на arch linux с lxde на 4GB стикчета, обаче ако имаш по големички флашки може и друга графична среда. Така имаш съвсем реална ОС без никакви ограничения, стига да разполагаш с няколко флашки де. Иначе ако искаш само конзола да показваш има по-лесно решение: http://bellard.org/jslinux/
7  Нетехнически теми / Коментар / Re: Archlinux все по-популярен -: Nov 24, 2011, 14:28
Пак стана спор тая дистрибуция срещу оная. Няма смисъл никой да си сменя мисленето или дистрибуцията, освен ако сам не поиска.
Да полезно е да има дистрибуции, в които всичко да става с графични инструменти. Ясно е че такива дистрибуции ще имат най-много потребители. Обаче понякога човек се научава да работи с конзола и му харесват друг тип дистрибуции. Арча е точно такъв пример. Следя развитието и му няколко години и през цялото време увеличава бавно но постоянно потребителите си. И не само арч е насочена към напреднали потребители. Така че явно и за тоя влак си има пътници. Защо трябва някой да си сменя мисленето като има дистрибуции за всеки, така че да е доволен.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Резолюция на убунту 9.10 -: Dec 14, 2010, 13:34
Компютъра не е мой за това 9.10
Мерси за отговора. Като отида ще пробвам.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Резолюция на убунту 9.10 -: Dec 14, 2010, 11:01
ОС е ubuntu 9.10. В настройките на дисплея от графичната среда ми да ва избор само от 800х600 и 640х480. Няма xorg.conf файл. Направих си го с Xorg -configure , сложих го където трябва, видеото е вградено интелско, драйвера е инсталиран, добавям си примерно в подсекциите Display ред Modes "1024x768" и нищо. Опитах и така Modes "1024x768_60.00" пак нищо. Въобще убунту ползва ли тоя файл? Това в други дистрибуции винаги е работило от раз. Има ли нещо особенно в убунту?
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Откровено за Виндовс -: Oct 14, 2010, 14:35
Цитат
Фанатизмът е да подкрепяш нещо и да отхвърляш останалите, защото така си си внушил, защото така се чувстваш различен или супер готин, но без да можеш да обясниш с какво твоето е по-добро от останалите.

Всеки фанатик си има обяснение, защо това в което вярва е по-добро.

Според Столман е зле че работя за пари под Виндовс. Едва ли не да си търся друга работа. Смях ...
Според Столман не е зле че работиш за пари под Windows. Зле е, че не можеш да работиш за пари под друга ОС.
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Откровено за Виндовс -: Oct 14, 2010, 13:31
Цитат
Това ми прилича да си купиш сладолед и да му  ближеш само опаковката    .

Искаш да кажеш че е важно да е със отворен код, а че е бозаво, бъгаво и unsecure - няма значение!
В кой случай има по-голям шанс за това да се поправи бозавостта, бъгавостта и несигурността - в отворения или в затворения код? :) Иначе, да припомня, че от трите най-популярни потребителски ОС - Линукс, Мак и Уин, само ядрото на Уин е затворено.


Добре, ясно. :D

Условието беше да се приеме че Виндовс е по-добра от Линукс, ама и така съм доволен от отговорите.

Исках да разбера доколко са фанатизирани линукс феновете.
А как линукс феновете да си представят тази хипотетична ситуация, за която питаш? Все едно да питаш: Щяхте ли да пиете бензин, ако бензина беше ракия?
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Компотите и българите -: Oct 11, 2010, 13:53
Ами не знам какви домашни работи сте яли, обаче пък от магазина да не е много стока. Продават се и хубави неща обаче това са сигурно 10%. Ми то трябва да изядеш една кола боклуци докато попаднеш на свестен продукт. И цената хич не е гаранция за качество.  Компоти, мляко, колбаси, алкохол и какво ли още не е за предпочитане да е домашно, стига обаче да знаеш как да го приготвиш. Аз съм си набарал един рецептурник от консервен комбинат от времето на комунизма. Това са технологиите на производство по БДС, които са се ползвали в тогавашните консервни комбинати, колбасарски цехове и т.н. Само алкохола не е описан. Оказа се, че технологиите са съвсем прости и може спокойно да се прилагат в домашни условия. Не съм правил много работи, обаче каквото съм пробвал става един път. Тия дето обясняват че купешкото било хубаво да имат да вземат.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За светлото (?) бъдеще -: Oct 01, 2010, 15:16
Понеже в края на соца бях ученик, мое беше задължението да купя хляб и разни други дефицитни стоки. Сутрин към 8 сенареждам на опашката и след час - два купувам хляб. Към обяд хляба свършва и ако не съм отишъл трябва като преди 100г. да месим питки. Същото беше и с олио, някои млечни продукти и др. Майка ми работеше в свинеугоителен завод и затова месо у нас имаше. Обаче в магазините беше рядкост и даваха по ограничено количество. Всякакви хора се натискаха да са приятели само и само да им дадем някое кило месце. По едно време баща ми работеше в мототехника. И там беше така. Като дойдат някакви части свършват веднага и после се чака с месеци. Молеха го да запазва разни части. Въобще през соца имаше един лаф "продажба под масата". Демек на свои хора без да излиза на щандовете в магазините. Всякакви стоки, които днес най-нормално се продават по магазините тогава ги имаше само "под масата". А пък за неща като коли и апартаменти бяше още по зле. Имаше един  извастен случай за футболист от ЦСКА през 60-те години, който като отишъл на някаква международна среща в Берлин купил камъчета за запалка по 1 ст. бройката. В България тогава са били дефицит и са се продавали по 50 ст. парчето. Натъпкал ги под кожата във една футболна топка и така ги прекарал през границата. Обаче го хванали понеже топката била много тежка. 50 пъти печалба. Е бати трафика. То сега от наркотици не се печели толкова.
Та толкова за комунизма. 45 г. хората са се учили да правят далавери за да се сдобият с най-нормални неща от бита. Всички са го правили. Може да е на дребно но са тренирали. Ако образи като Бай Ганьо преди комунизма са били осмивани, през комунизма бяха модел на поведение. Затова сега сме на тоя хал. Просто хората прилагат това което са научили.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Хубав шах симулатор? -: Sep 05, 2010, 08:49
Колко непобедим? :) GNU Chess (или някой от интерфейсите му като xboard или pychess) играе прилично и може да намаже ските на любител, но срещу състезател няма шанс.  Други шах енджини са Crafty и Fruit, които също са свободни. Преди време четох, че можело да се използват с някой фронтенд като xboard, ама трябва да пипнеш конфигурационния файл понеже по подразбиране работи с GNU Chess.
Ако ще го пускаш на състезател трябва комерсиален продукт.  Комерсиалните шах програми имат огромни бази от данни с партии изиграни в различни състезания по цял свят. И тези бази данни се ъпдейтват с десетки хиляди партии месечно. Компютъра играе повече от половината партия по схеми от базата данни.
15  Нетехнически теми / Коментар / Re: Ubuntu в Столичен инспекторат -: Sep 02, 2010, 12:24
Относно Линукса в държавната администрация:
Преимуществата са ясни на всички участници във форума /дори и на тези които смятат, че това е просто експеримент, обречен на провал/.
Искам да обърна внимание на няколко проблема от чието решаване зависят нещата.
1.
Цитат
Хубаво е, че и шефовете стоят зад гърба ти
– репликата е направо в десятката. Първия проблем, който трябва да се реши е да бъдат убедени шефовете да подкрепят проекта. За да бъдат убедени обаче, някой трябва да поеме лична отговорност, че проекта ще бъде успешен и ще има положителен ефект /финансов, организационен.../.
2.Потребителите трябва да имат увереност, че няма да бъдат третирани като досаден задкомпютърне тумор, който администраторите са принудени да лекуват. Трябва да са УБЕДЕНИ, че ако имат проблем с компютъра си, имат на кого да разчитат. Иначе саботажите започват, а измъкването от типа „не свърших работа, щото компютъра ми не работи“ става класическо.
3.Администраторите – колкото и жалко да звучи, в държавната администрация заплатите са сравнително ниски и съответно камара сисадмини са на принципа „за тия пари толкова“. Което в общия случай означава, че всяка промяна или извънредна работа, ще доведат до решителен отпор. А всеки началник се вслушва в мнението на собствения си системчик.
4.Местните разбиратели- във всяка организация има по един или повече компютърни корифеи, които всички гледат с нескрито обожание. Такъв субект е в състояние да разтяга локуми колко голямо дърво е Линукс, само защото никога не го е виждал и един негов приятел дето разбира ОЩЕ ПОВЕЧЕ така му е казал. Такъв хубавец е в състояние да провали проект ей така за идеята, пълнейки главата на kолегите си с глупости.

На Майкрософт трябва да им се признае едно – може да не могат да пишат софтуер, ама знаят как се продава. Ако се опитате на българския пазар да намерите книга от типа Линукс за начинаещи – няма да успеете. За ОО да не говорим.
Разгледайте как стоят нещата и с курсовете – начална компютърна грамотност с Майкросовски продукти колкото искате, а при Линукс – курсове само за администратори. А голяма част от държавните служители не знаят английски, тоест няма как да четат официалната документация.
В тази връзка, за да се наложи Линукс трябва да се свършат доста неща.

И за да говорим конкретни неща, идеята за сайт в който да се опише внедряването ми звучи чудесно и смислено. Поемам ангажимента да го направя.
Обръщам се към всички – помислете по темата с онлайн обучения за начинаещи потребители, за превод на документация /пак за начинаещи потребители/. Дaйте да измислим пет конкретни неща и да ги направим. Тогава има шанс нещата да се раздвижат.
Похвално начинание. И трудно.
Когато има проблем тези от точка две се обръщат към тези от точки три и четири. Въпроса ми е как си успял да ги убедиш, а може би и обучиш (тези от т.3 и т.4)? Понеже иначе следват коментари от вида "абе голяма глупост, ама така нареждат отгоре". Когато нещо се прави по нареждане, без хората да са убедени, че е правилно нещата не вървят. И както сам казваш започват съботажи.
Този момент винаги е голям проблем, дори когато от техническа гледна точка всичко е изрядно. Просто хората обикновенно не искат да учат нови неща.
Страници: [1] 2 3