Покажи теми - Ipolit
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / High Availability microk8s iSCSI storage -: Mar 25, 2021, 10:09
Здравейте,
реших да поразгледам microk8s. Искам да си направя High Available система с няколко сървъра и отделен сторидж от SAN - iSCSI.
Въпросът е как се процедира със сториджа - дали да атачвам LUN към всеки от сървърите и да си правя контейнери в microk8s, без да се грижа за сториджа или на всеки контейнер да давам за сторидж LUN от SAN-a.
Мерси
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Помощ за прехвърляне на интернет и телевизия от А1 -: Oct 29, 2019, 08:51
Здравейте,
имам следния казус. Купих си ново жилище и съм абонат на А1 за оптичен интернет и телевизия.
Проблемът е, че не могат да ми изместят оборудването, защото на новия ми адрес има някакви проблеми с изкопаването на канали за оптика.
От сегашния ми адрес до новия има пряка видимост и искам да си прехвърля въздушно телевизията и интернета.
Взех си два Микротика SXT и си направих бридж.
Лошото е, че портовете на устройството от А1 са разделени и не мога да се включа в единия порт и да прехвърля всичко на новия адрес. Ако използвам обикновен суич след устройството на А1 има loop.
Та сега се чудя ако взема два управляеми суича микротик от най-евтините дали може да се тагват пакетите от всеки порт на устройството на А1, да се прехвърлят през бриджа със запазване на таговете и от другата страна да се разтагват, като на всеки порт на микротика да си вържа двата телевизора и да сложа едно wifi рутерче да хвърля.
Търся възможно най-евтиния вариант, щото вече взе да става много скъпа цялата история.
И не са само А1, никой не може да ми пусне интернет там, защото има един строеж и пречи, а този строеж ще приключи след 7-8 месеца в най-добрия случай.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Въпрос за Dual active RAID controller -: Nov 12, 2018, 16:04
Здравейте,
миналата година бях пуснал една тема за High Availability система. Тогава се разминахме с бюджета, но сега май ще започнем да го правим.
Започнах да избирам SAN и тук възниква въпросът какво е SAN с dual active RAID controller.
Харесах един с 12 гнезда - SAN Storage: QSAN XS3212D-EU
Та как се организират дисковете в такъв SAN. Това, което ми е на мен в главата е към всеки контролер да се направят RAID 0 масиви, а между двата контролера да се направи RAID 1.
Ама така ли е наистина?
Благодаря предварително
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / ssl сертификат - как става -: May 16, 2018, 11:47
Здравейте,
искам да направя един сайт да зарежда през https и за целта искам да му подпиша сертификата. Обаче си нямам идея как става тая работа.
Въпросите са следните:
1. Трябват ли ми отделни сертификати за domain.com и http://www.domain.com - четох че Comodo и други правят сертификатите с www да са валидни и за домейна без www.
2. Въобще не ми е ясна процедурата по подписването. Купувам домейни от ICN.bg и гледам, че там продават сертификати. Изчетох им всичките статии и не мога да разбера за какво ми е сертификат от тях, не мога ли да подпиша сертификат, който аз съм генерирал. По принцип е по-добре да е от тях, защото имаме проблеми с фактурите от американски фирми, но все пак кажете как става работата с подаването за подпис на сертификата.
Минавам по стъпките на формата им за купуване, които включват избор на тип сертификат и стигам до плащане. Ама после не знам какво става - къде се пише домейна, IP адреса, информация за организацията.
3. Тъй като на този сървър има само един сайт, трябва ми най-евтиния приемлив вариант - какъв е той.
Ако знаете по-лесни начини да си подпиша моя сертификат с и без www, моля споделете.
Предварително благодаря.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu на toshiba cl10-c-102 -: Apr 10, 2018, 15:30
Здравейте,
купих на жената едно лаптопче toshiba cl10-c-102. Компютърчето е с процесор celeron n3050 и emmc 32GB.
Има инсталиран Windows 10. И тук започват проблемите.
Единственото нещо, което съм му сложил е Chrome. И сме много зле с мястото. Постоянно реве да се ъпдейтва, но няма как да стане тая работа. Изчистил съм всичко, което може да се махне, спрял съм ъпдейт сървиса, обаче пак реве и реве за ъпдейти. Както и да е.
Искам да му сложа Ubuntu. Направих флашка с UEFI буутване. Като пусна лайф USB, всичко му работи. Въпросът е дали ще продължи да работи ако го инсталирам. Досега съм имал няколко случая дето лайф дистрибуциите работят и като ги инсталирам изчезва я WiFi, я тъчпад, я звук. Още не мога да си го обясня това. Кажете на какво може да се дължат подобни явления и дали да рискувам да разкарам уиндоуса?
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / проблем с 10 Gb/s мрежов адаптер -: Sep 08, 2017, 11:28
Здравейте,
имам 20 компютъра, вързани в един суич, които трябва да се свързват постоянно с един LTSP сървър с максимално допустима скорост.
Суичът е Mikrotik CSS326-24G-2S+RM - 24 гигабитови порта и 2 SFP +
На сървъра сложих Supermicro AOC-STGN-i1S, което е с чип  Intel 82599ES - 1 SFP + порт
Сървърът е с Ubuntu 12.04
И системата работи, но не съвсем.
Около 10 пъти на ден мрежовата връзка се разпада за около секунда-две
Код:
Sep  8 08:54:05 LtspServer kernel: [832875.459449] ixgbe 0000:01:00.0 eth2: NIC Link is Down
Sep  8 08:54:07 LtspServer kernel: [832877.460694] ixgbe 0000:01:00.0 eth2: NIC Link is Up 10 Gbps, Flow Control: TX
Разстоянието между суича и сървъра е 20 метра и респективно не се продават готови SFP-та със заработен кабел и се чудя дали това може да е проблемът. Ползвам SFP + с оптични кабели.
На някакъв форум прочетох, че трябвало да се ползва специален кабел с   Intel 82599ES, но дали е вярно - не знам. Готовите кабели са 3 или 5 метра. Тъй или иначе ще ми е трудно да преместя микротика по-близо до сървъра.
Някой ако е имал подобен проблем, моля да сподели как го е решил.
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / RFID заключване -: May 06, 2016, 10:44
Дайте някоя насока как да заключвам компютър при липса на RFID таг наоколо.
Идеята е да има RFID четец, върху който да се поставя RFID чип. При махане на чипа, компютърът автоматично да логаутва потребителя.

Мерси предварително.
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / връзка към Cisco telepresence -: Dec 11, 2015, 16:46
Колеги помагайте,
едни потенциални клиенти искат да се свързваме към тях за уеб конференция. Казаха ни, че ползват Tandberg, които са купени от Cisco и вероятно става въпрос за telepresence.
Имате ли идея какво е това и как да се вържем към тях, без да се налага да купуваме нещо супер скъпо от Cisco. Пак може да купим нещо, ама не за 50 хиляди.
Мерси предварително.
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / AT команди към Windows машина -: Oct 26, 2015, 13:57
Здравейте,
имаме една система за контрол на достъпа с RFID чипчета и компютър с Windows, който я управлява. Сега разработваме една друга система (web базирана - php) и трябва да направим малко интеграция между двете. Новата система ще трябва да дава достъп на определен RFID чип до някакво място. Няма никакъв проблем да се добавя запис в базата на системата за контрол на достъпа, но въпросът е, че контролерите не четат базата поснтоянно, а само при старт или влизане в сервизен режим и трябва по някакъв начин да бъдат накарани да я прочетат. Свързах се с фирмата, която е разработила системата и хората ми обясниха, че трябва да се изпрати AT команда до контролера, която казва, че има запис за нов чип за този контролер и съответно ми дадоха АТ командите.
И тук е въпроса, как да се вържем към уиндоуса от уеб базираната си програма и да изпълним АТ командата. Гледах разни възможности за telnet, допълнителни програми и т.н., но някой ако го е правил да дава акъл.
Мерси предварително
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Помощ за IPSec -: Jun 10, 2015, 17:50
Здравейте,
имам следния проблем:
Едни наши клиенти искат да се връзваме към тях през IPSec.
Вързахме се. Въпосът е, че ни разпознават по едно реално IP което сме им дали и това е адресът, през който вземаме интернет от един доставчик.
Ние обаче имаме 5-6 доставчика и като се прецака интернета през този доставчик няма как да се свържем към тях вероятно.
Вчера докато се опитвахме да конфигурираме един Микротик за тая връзка, човекът от клиентите каза, че му ся появяваме с частно ИП (микротикът беше във вътрешната ни мрежа) и нямало да стане. Поради тая причина си направихме конекцията направо на външния рутер, че да виждат туй ИП, което сме им дали. Възможно ли е при опит за иницииране на конекцията от наша страна да се вижда ИП-то на интерфейса, било то и вътрешно или нещо друго е станало.
Питам понеже имаме 2 автономни системи с 4 BGP пиъра и е срамота ако не може да се вържем и по друг начин към тия.
Днес тествах да откача от машината, на която е ИПСека кабела на доставчика, което ИП ползваме за връзката с надеждата, че ще мине през другия доставчик, обаче не стана. Естествено тия имат firewall, който не позволява конекция от не листнат адрес и се чудя има ли смисъл да се мъча да го убеждавам да разреши адреса на другия BGP пиър на тази машина, понеже ако адресът за IPSec тунела се пренася, те ще го видят независимо, че идва от друг доставчик.
Омотано съм го написал, надявам се да разберете какво имам предвид.

Поздрави
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Защита на тъмно влакно -: May 12, 2015, 08:48
Здравейте,
имаме 2 офиса на разстояние около половин километър един от друг. Между двата офиса има пуснато тъмно влакно.
Искам двата офиса да са в един LAN - компютрите не са кой знае колко. Обаче се чудя още как можем да защитим връзката между тях. Какво имам предвид - на 3 места влакното е препачвано и връзката е с конектори на ODF-и, което значи, че всеки който си вземе един медия конвертор и се върже към влакното може да ни види мрежта и от двете страни. Естествено ще прекъсне връзката между офисите. Не искам да правя VPN-и, а искам всичките компютри да са си в една мрежа.
Кажете някакъв начин да съм сигурен, че връзката е само между моите краища на влакното.

Предварително благодаря
12  Хардуер за Линукс / Сървъри / хардуер за система за High availability -: Nov 08, 2013, 13:22
Здравейте,
решихме да си направим High Availabilty система, ама до сега никога не съм се занимавал с такива неща и затова търся помощ.
Системата на първо време ще е от 4 съвръра и споделен SAN -iSCSI. Всичко е чудесно, обаче идея си нямам как да я направим, че да е оптимално откъм цена и да позволява евтино разширение.
След като правих една гора калкулации, започнах да отхвърлям варианта с оптични връзки към SAN-а, защото Fibre Channel картите са над 2000 лв. и освен това повечето SAN-ове имат 4 FC порта, и без някакъв разширител ще си спрем възможностите за добавяне на съвъри.
Затова започнах да гледам 10GB SFP карти, като цената им е доста по-ниска от тази на FC картите. Тук обаче се появяват 2 въпроса:
1. Дали такъв тип връзка е достатъчна за работа с отдалечения storage - вероятно да, защото поне хипотетично скоростта е по-висока от тази на оптичните влакна, но са по-бавни по отношение на I/O. Би следвало обаче да няма проблем, при положение, че доста хора реализират подобни схеми и през гигабитови карти.
2. Тъй като SAN-овете имат 2 SFP 10Gbs, а аз мисля да включа първоначално 4 сървъра, ще са необходими и 10 гигабитови суичове. И понеже говорим за highavailability, очевидно че трябва да имам поне 2 суича. Тук пак става въпрос за цени. Дали ме устройва да ползвам неуправлявани 8 портови Realtek, които са на доста приемливи цени или трябва да се търси някакъв друг вариант.
Може би е добре да кажа, че системата ще е пълна виртуализация на около 20 сървъра върху Xen Server.
И още неясноти - SFP картите като обикновени мрежови карти ли се настройват и двата им порта да имат един и същи адрес, та ако ми се събори единия суич, системата да продължи да работи през другия - същото важи и за SAN-а.
Въобще все неща, които не съм ползвал, а първоначалната инвестиция е доста голяма и не мога да си експериментирам.
Предварително благодаря за всякакви съвети.
Поздрави
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Генератор и UPS -: May 14, 2013, 16:28
Здравейте,
имам 4 UPS-a APC SmartUPS 3000 и искам да купя генератор, към който да прехвърлям UPS-ите като спре тока в работно време. Проблемът е, че UPS-ите не вървят на всякакъв генератор, защото са много чувствителни към колебания в честотата на тока. В спецификациите им пише 5% толеранс, което от дето и да го погледнеш си е нищо.
Та сега въпросът. След доста рисърчи из нета и консултации с продавачи на генератори оставам с впечатление, че генераторите Honda серия EU работят с UPS. Тези са инверторни каквото и да значи и са хубави. Въпросът е следния. Сървърите, които искам да крепя като няма ток (в работно време) хабят около киловат и половина. Има още няколко, които не ми трябват и мога да изключа. Ако не ги изключа, цялата консумация е около 2 киловата и половина. Това нещо всичкото е пръснато в 4 UPS, като някои от сървърите са включени в по 2 UPS и респективно мога да им дръпна единия щепсел.
Генератор Honda EU 30is следва да ги крепи всичките - дават му, че може да му се включат консуматори на 2800 вата.
UPS-ите обаче, като спре тока ще се поизтощят докато си правя упражненията с дърпане на щепсели - 1-2 минути. И тука е питанката, в момента на включването всеки UPS максималната си консумация ли ще направи, понеже вече не е зареден на 100 процента и може ли да ми угаси генератора?
Щото ако е така ще трябва да мина на Honda EU65is дето е 2 пъти и нещо по-скъпа, пък ще я натоварвам с 20 процента от възможностите и.
Още една питанка - има ли някакви други генератори - по-евтини, дето пак да вършат работа?
Мерси.
14  Хардуер за Линукс / Десктопи / dock станция за андроид -: May 08, 2013, 08:42
Бърз въпрос към хората дето са се занимавали с подобни неща. Вчера придобих един samsung galaxy xcover2. Процесорът е двуядрен и веднага ми се прииска да сложа Ubuntu за андроид. Да обаче си трябва док станция.
От друга страна имам 2 джаджи дето са нещо подобно.
Plugable 125 - туй са клиенти за multiseat - VGA, 2 USB-та
другото е
HP-t200 zero client - туй пък е малко по интелигентно щото се ползва за клиент за windows multipoint server.
Та мисълта ми е дали някаква такава джаджа може да се ползва за док за андроида.
На това вероятно няма да можете да ми отговорите, но питането ми е как се връзва андроид телефон към док станция с монитор, клавиатура, мишка и прочие. Нещо инсталира ли се на самия телефон или като се пъхне, мониторът и другата периферия тръгват сами.
Аз като вържа телефона към тия жужавки, нищо не става.

Мерси
15  Хардуер за Линукс / Сървъри / PXE netboot client -: Oct 02, 2012, 15:20
Здравейте,
може ли да ми препоръчате някакви специални PXE netboot клиенти. Идеята е да е готово устройство, създадено специално за целта с ниска консумация на енергия и цена, съизмерима с компютър с някакъв Атом и 2 ГБ памет. Нещо не мога да намеря никакво готово за използване устройство. Предпочитам процесорът да е по-сериозен от Атом или поне N2800.
Мерси
Страници: [1] 2 3