Автор Тема: Заплаха ли е .NET за Linux  (Прочетена 8352 пъти)

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #30 -: Sep 01, 2005, 11:52 »
колко много думи
Активен

CaBA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 303
    • Профил
    • WWW
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #31 -: Sep 01, 2005, 11:54 »
Цитат
.Имам предвид това че има GTK и Qt за Windows, Linux и други операционни системи.При това предполагам че GTK и Qt дори да не са по-бързи от .НЕТ то вероятно ще са по-удобни.Той като те са си всъщност С/С++ .


Чекай малко! GTK наистина е написан на C, но има опаковки за всякакви компютърни езици - наред с разпространените C++, java, perl и python се поддържат екзотики като  Аda(!),  Smalltalk(!!) и Common Lisp (!!!). Има и за C# -  както може би се досещаш използва mono.
Активен

10 години ябълкова диета стигат, стигат!

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #32 -: Sep 01, 2005, 12:45 »
Мислия, че не съм се изяснил точно. Mono и .NET дават възможност на фирми, които вече имат разработени продукти на .NET за Windows, сравнително бързо да прехвърлят тези готови приложения. В това е целия смисъл. С прехвърлянето на тези приложения фирмите, които ги разработват ще преминат под Линукс. Това ще направят и фирмите, които ползват тези вече готови приложения, тъй като в много случаи точно това е причината да стоят и да работят под Windows.

Ако с това обяснение не съм ясен, напълно ще се откажа да коментирам каквото и да е с хора, които не искат да вникнат в някои прости неща и повтарят само заучени фрази...

uno
Активен

toxigen

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #33 -: Sep 01, 2005, 15:06 »
При всички случаи никой тук не успя да ме убеди в това, че .NET  е заплаха или не за линукс. На моменти съжалих, че съм започнал да чета тази тема -
Цитат
колко много думи
- каза Нарkос и беше прав.
Така като четох тук не видях мнение на нито един човек, който се е усмелил (или са му наложили) да пише на .НЕТ. Защо говорите за неща, които не използвате? Едни приятел пише на .НЕТ, аз пиша на С и то е супер... Това, скъпи господа, са две съвсем различни неща. На С всичко си правиш сам. Някои ще кажат "супер, знам как работи, работи както искам, прави точно каквото искам и както го искам" - да, чудесно, но когато започнем да говорим за истинските комерсиални проекти - грамадни приложения с мнооого добър интерфейс и милиони редове код, и вие сте част от десетте души, които трябва да го завършат това чудо за някакво време (съвсем различно от безкрайност) ще оцените, че да откриеш топлата вода и колелото и огъня наново не е съвсем най-добрия вариант. Още по-зле - оставаш на улицата и живееш в кашон - просто те уволняват. Та така - за С има много библиотеки, но всичко е на толкова ниско ниво, че просто едно средно голямо GUI приложение с връзка към сървър и база данни, както и с удобен за юзъра UI отнема прекалено много време. Там се намесва .НЕТ - имате всичко направено предварително. Да, не е направено както искате и по начина, по-който искате, но пак е нещо. Лошо, че струва толкова много пари и не върви под Линукс.

Оставям модераторите да решат дали това мнение заслужава да остане във форума.
Не искам да предизвиквам флейм, моля не се захващайте с лични коментари.

Поздрави и по-малко .НЕТ
toxigen
Активен

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #34 -: Sep 01, 2005, 15:39 »
Emooo : питаи твоите колеги дето уш са писали на жава знаят ли кво е SWF и изобщо ползвали ли са го за линукс програмиране ? че казват че .нет е по бързо? кво по бързо рисува компоненти по екрана ли ?? '<img'> дори и това не е по бързо
Активен

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #35 -: Sep 01, 2005, 15:41 »
ОПа за Windows програмиране не линукс програмиране '<img'>
Активен

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #36 -: Sep 01, 2005, 16:19 »
След коментара на toxigen може би трябва да отбележа, че съм писал 2 сравнително големи проекта на .NET. Платформата е с доста добър дизайн, но това, по мое мнение, се дължи главно на факта, че по-голямата част от нещата са copy/paste от Java. Относно бързодействие - моя опит показва, че работи по-бързо от Java. Не го твърдя като краен и неоспорим факт, просто такива са ми наблюденията.

Gochev, какво е SWF?
Активен

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #37 -: Sep 01, 2005, 17:11 »
Цитат (Emooo @ Авг. 30 2005,13:42)
Ако някога има .NET за Линус (не моно) това ще бъде най-доброто нещо което може да се случи на Линукс. Момчето което е прочело 2 глави от книга за програмиране може да не дава оценки за неща които не разбира.
Цитат


Бе простотия.. пак няма пойнтери, защото били лоши, за сметка на това има някакви маршали.. и всичко е бавно и тромаво само както М$ може да го направи


В джава има ли поинтери? няма... ама е хубава нали? ааа между другото във .NET/C# има поинтери... но трява да плюем нали....


бавно казваш джава е по бавна но трябва да се плюе няма как...

Някой каза че .NET нямало да уцелее.. аз обичам C/C++ и ако зависи от мене няма да го сменя, но съм сигурен че C# след 1-2 години ще го замести почти изцяло...

не се излагайте и не говорете за неща за които сте чули по телевизията, аз не разбирам много от администрация и не давам "компентни" мнения за да не се излагам като някой тук.

Е наскоро леко поговорихме за java '<img'>

 Леееко хубава, повече елементарна за програмиста,
 И т.н, най-вече удобна за gsm,smartpohne-ите, мултиплатформена и лесна за писане.

Аз лично не съм видял по време нормално, камоли бързо и ефикасно работещо java приложение.
За ефиксано има ,но бързо или нормално като изпълнение няма '<img'>

пп: ако си забравил да ти припомня с най-добри чувства  ':p' всеки или поне аз си изразявам личното мнение, а че може да е грешно - естествено , че може '<img'>
Човек съм.

Хъх не съм съгласен за това, е С# щял да измести след 1,2г С/С++ , най-малкото не виждам прехода да е почнал ?!.
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #38 -: Sep 01, 2005, 17:59 »
@toxigen: аз си казах мнението - .NET не е заплаха, а точно обратното - ще даде възможност големи компании, ползващи продукти, разработени на .NET, да ползват Linux вместо Windows. Ще го представя с пример:

Голяма компания с около 1000 работни станции ползват windows, защото са си поръчали специализиран само за тях продукт, писан на .нет. Този продукт по редица причини е писан на .НЕТ и windows, защото е необходима съвместимост с програми, които ги е имало по това време само за тази ОС. След 1-2 години тези приложения, които са били причината за съвместимост, са прехвърлени да работят под linux. Компанията остава да ползва windows по простата причина, че фирмата, която е разработила специализирания продукт на .NET няма възможност (ако нямаше mono) да прехвърли сравнително лесно и безболезнено продукта под Linux.

За компанията Linux е по-стабилна операционна система, с повече възможности за настройки и оптимизации и т.н. (няма нужда да се изброяват предимствата - всички ги знаят), но просто нямат избор, докато няма .НЕТ платформа за Линукс. По този начин компанията с 1000 работни станции си остава да ползва windows-а и не може да направи нищо.

При излизането на mono, което дава възможност да се прехвърли дадено приложение на .NET да работи под линукс, дадената в примера компания ще инсталира на 1000 работни станции една истинска и стабилна операционна система. Така ще може да ползва пълноценно изчислителната мощност. При необходимост ще плаща, за да имат нови възможности на самата операционна система и да може приложенията, които ползват, да вървят по-бързо и стабилно. Това е реалност при много фирми, макар че повечето хора тук разбират под Линукс начин да се спестят $500-$1000 на работна станция.

Иначе с ентусиазъм на 1000 човека Линукс трудно ще се развива, докато с помощта на компании, които имат финансовата възможност да плащат за развитие на продукт, с който самата фирма ще се развива, Линукс ще придобие истинска масовост там, където трябва - в големия комерсиален сектор.

Е т'ва е '<img'>

Поздрави
uno
Активен

cyrilo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 190
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #39 -: Sep 01, 2005, 18:09 »
Четох, четох, четох.
Така да се изкажа.
.NET е страхотна платформа, алтернатива на Java. Това че е написана от Майкрософт не е недостатък, поне според мен.
Платформата е отворена, Моно се справят отлично с имплементацията. Видях дори че май са завършили Windows Forms да работят без wine под линукс.
.NET е ориентирана към така нареченият RAD. Към който са насочени и Python, PHP, Java.
Писал съм на C, C++, MFC, php и Java.
Според задачата такъв е инструмента.
Ако искам да напиша нещо просто и набързо, изборът ми е между .NET и php, в момента се пробвам и с питон.

Ако трябва да е с яко сметки и ако контрол над това което става C, C++ са изборът. Обаче се пише бавно, не трудно, а бавно.

Ако трябва да напиша, с това си изкарвам хляба, корпоративна система, голяма с яко интегриране, и имам екип както се случва от 5-6 човека, ще избера .NET или Java, ще използвам колкото мога чужди, не идеално работещи компоменти, и купчината страхотни класове в .NET и Java.
Като сравня обаче Java и .NET, .NET печели, страхотно IDE, (знам за InteliJ и Eclips).
Езикът C# според мен е по-приятен за писане от Java. IDE-то ти предлага страхотна скорост за писане на приложения, при един добър дизайн на архитектурата, и разделяне на бизнес логиката от потребителският интерфейс, нещата става просто прекрасни и достатъчно бързи. .NET за писане на web според мен бие Java и php, бързо, лесно и удобно.

Ако забелязахте до тука говоря за .NET само. Не съм споменал дали става дума за имплементацията на MS или mono, и двете вършат едно и също.
Единствено студиото (Visual Studio) липсва на моно. Аз като програмист обичам да си избирам инструментите, но ако трябва да избирам между 10 инструмента които вършат нещо и са свободен софтуер и 1 който не е свободен, но има възможностите на предишните 10 и е интегриран с всичко (Visual Studio се интегрира с IIS, SQL server, и кво ли още не).

Мен лично като привърженик на отвореният код, и свободните програми много ме радва появата на .NET тя заедно с моно ще помогне според мен за бъдещето разпространение на свободният код, особенно сред корпорациите.

Конкретен пример. Фирмата в която работя пише Content Management Server, това ни е продукта, чудото, подържа 5 вида различни бази данни (SQL Server, DB2, Oracle, SPS, FileSystem, MySQL). След като го написахме, .NET и windows, просто го хванах, и го пуснах на mono и заработи. Просто заработи и в момента фирмата в която работя мисли да пуска демо машини с линукс, апах, моно, и нашият сървър и да ги подарява за тест на потенциални клиенти.

А сега кажете че .NET ще убие Линукс.
Активен

echo qwurtyuiopasdfrwp|tr fiaryotsqpdwu .@aceghijmlov
http://jovchev.blogspot.com

Emooo

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #40 -: Sep 01, 2005, 18:18 »
Цитат

Хъх не съм съгласен за това, е С# щял да измести след 1,2г С/С++ , най-малкото не виждам прехода да е почнал ?!.


Много голяма част от производството на софтуер във света е софтуер за Уиндовс, след 1-2 години идва Виста която е напрвена така че .NET ще бъде в основата на операционната система. След излизането на Виста всичко живо ще-неще минава на .NET под линукс няма да стане така там ще се запази C като основен език но това няма да промени нещата защото софтуерните фирми които произвеждат софтуер ще започнат да търсят програмисти на Ц# (а те вече го правят и то одавна) университетите ще променят програмите си и ще започнат да преподават основно езика които ще осигури работа на тяхните студенти и така...
Активен

  • Гост
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #41 -: Sep 01, 2005, 23:47 »
Ужасно ми е тъпо когато хората плюят .NET без дори да са писали на него ... само защото е на Microsoft. Аз лично съм писал на доста езици ... смятам се за безпристрастен ... и моето мнение е че C# e супер. Явно е че е измислено за ефективност от страна на време и удобство на писането. Както между впрочем и C++, но някой хора и него не признават.

Появата на Mono проекта е един ГОЛЯМ ПРАЗНИК за Linux, от това най-много да спечели, но не и да загуби!
Активен

semionov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 110
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #42 -: Sep 02, 2005, 00:24 »
Цитат (Guest @ Сеп. 02 2005,00:47)
Появата на Mono проекта е един ГОЛЯМ ПРАЗНИК за Linux, от това най-много да спечели, но не и да загуби!

Да, защото така се разширяват възможностите му. Същата работа като поддръжката на fat32 в линукс - никого не е убила, даже напротив.
Активен

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #43 -: Sep 02, 2005, 07:51 »
Цитат (Emooo @ Сеп. 01 2005,18:18)
след 1-2 години идва Виста която е напрвена така че .NET ще бъде в основата на операционната система. След излизането на Виста всичко живо ще-неще минава на .NET

Windows Vista няма да е базиран на .NET - подробности. Може би това ще важи за следващата версия на Windows, но като знам как си изпълняват обещанията от Microsoft, се съмнявам. Все пак още Windows 2003 трябваше да е базиран на .NET, да се казва .NET Server и да излезе година по-рано.
Активен

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Заплаха ли е .NET за Linux
« Отговор #44 -: Sep 02, 2005, 10:31 »
А и човек никога не знае, Vista току виж се оказал последния Уиндоус... Иначе по темата само още един коментар от мен - много технологии с голям потенциал не са успялвали да се наложат в миналото. Ако .НЕТ се провали в бъдеще, това не би трябвало да изненадва никой. Все пак старите навици умират трудно...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 4913 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
kennedy 2 5505 Последна публикация Aug 13, 2002, 01:15
от zarrro
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 9659 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 8069 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 8244 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork