Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на документация => Темата е започната от: n_antonov в Apr 04, 2002, 22:52



Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: n_antonov в Apr 04, 2002, 22:52
Забелязах, че много хора - особено ненапредналите потребители, които са до известна степен най-ценната част от нашето общество  :D - питат за подробна информация около конфигурирането на Linux-ядрото преди компилация. Това е може би най-важната част от времето, което отделяме за бъзикането на Линукс (кога професионално, кога за домашни нужди, кога просто за удоволствие и от любознателност). Излишно е да подчертавам как може да работи едно добре конфигурирано ядро и как може да не работи, ако нещо при конфигурацията е изпуснато. Смятате ли, че е от полза да се заемем с превод на подобна документация и кой трябва де източникът? Дали просто help-а, който върви с конфигуратора, или нещо по-подробно и с повече полезна информация. А може би, е добре да съдържа и някои "хакерски трикове", които понякога правят истински магии  :D  Впрочем, ако някой вече се е заел с подобен превод, може просто да ни информира.


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: kennedy в Apr 04, 2002, 23:13
Mislq che e nalojitelno, no da ne e samo bukwalen prewod naprimer "wkluchwane na bla-bla bufer" a da ima informaciq kakwo shte se sluchi ako e wklucheno i kakwo ako ne e.  Kogato zapochnah da si igraq s qdroto mi beshe dosta trudno zashtoto golqma chast ot opciite ne mi bqha qsni za kakwo tochno slujat.


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: mironcho в Apr 05, 2002, 00:01
Мисля че ще е много добре да има такъв документ :))
При това ако може да е динамичен (да могат да се добавят непрекъснато нови трикове) ще бъде супер.


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: kennedy в Apr 05, 2002, 07:49
nqma da e zle da ima edin site za koordinaciq na proekta, s tekushto sastoqnie, warhu kakwo se raboti i kakwo ostawa. da ima warzmojnost da se swalqt zadachite naprawo ot nego.


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: n_antonov в Apr 05, 2002, 12:24
Радвам се, че всички приветстват идеята. Съгласен съм, че в никакъв случай не трябва да превеждаме буквално примерно кратката помощна информация, която идва със самия сорс. Обяснения от рода на "Пуска еди какво си..." не са много от полза, а и ги има така и така на английски. Не вярвам някой да е затруднен да си ги преведе сам. Идеята може да се разшири с примерни .config файлове за примерни конфигурации (най-често срещаните), за да разберат особено начинаещите, че компилацията на ядрото не хапе  :D  и могат да се справят съвсем сами с тази задача. Би трябвало да се наблегне на безопасното експериментиране с ядрото, без да се наврежда на стабилността на системата, и триковете, които могат да помогнат (примерно редактиране на някои сорс-файлове, до които няма как да стигнем по интуиция).





Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: kennedy в Apr 06, 2002, 10:39
Primeri, primeri, primeri i pak primeri - towa spored men e naj-dobriq nachin. obqsneni na bg. makar che kato se zamislq towa e ogromen trud kojto trqbwa da se wloji w tozi proekt. Nqma da e losho ako ima nqkade hostnat edin sait za waprosi i otgowori + tarseshta mashina za problemite. kakto e pri MS ili Mozila.


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: n_antonov в Apr 08, 2002, 20:51
Вече пиша нещо, но сигурно ще започна да го публикувам на части, защото ще излезе огромно  :)


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: n_antonov в Apr 11, 2002, 16:05
Ако ви е интересно да видите какво пиша по въпроса, можете да си го дръпнете от тук: Компилиране на ядрото - статия.





Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: hint в Apr 11, 2002, 17:47
dobro na4alo  :)
mnogo dobre si go napisal do tuka
mislia 4e naistina ima nujda ot edno takova opisanie na bulgarski - tova shte pomogne mnogo na novite potrebiteli da razberat shto to prekopliriane na jadro i 4e ne e tolkoz strashno :)


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: mironcho в Apr 11, 2002, 18:32
Супер е. :)
С нетърпение очаквам да го видя в завършен вид.
Повече няма да ми се налага по няколко часа да давам обяснения по ICQ -то ;)


п.п. (за Никола)
Файла се отвори с openoffice безпроблемно  :D


Титла: Kernel configurator - help
Публикувано от: n_antonov в Apr 11, 2002, 19:46
Как няма да не се отвори, като е RTF и има само текст  :D
Впрочем, ако някой иска да се включи, да пише.