Покажи теми - numarkDM1050
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Rocky Linux не вижда WIFI карта Mediatek MT7961 -: Feb 02, 2022, 10:31
Здравейте приятели, колеги и ентусиасти. На скоро си взех ново лаптопче и реших да си сложа Rocky Linux с GUI като основа, а след това малко виртуални машинки. Всичко уж наред но WIFI и Bluethoot не се разпознават. С командата lspci си намерих картата която е Mediatek MT7961. Поразрових се малко из гооглето и видях че при Убунту има ъпдейт в кърнала и проблема се отстранява https://askubuntu.com/questions/1340800/wifi-not-working-on-asus-rog-zephyrus-g14-2021. Надявах се че ще намеря нещо по този проблем във форумите на Red hat и CentOS, но уви (все пак е сървърна ОС). Ако някой има идея как мога да си подкарам WIFI-то моля да сподели :)
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да дам достъп на R-Linux да чете криптираната /home директория? -: Jan 15, 2021, 00:10
Здравейте.
Днес ми е много скапан ден и за финал затрих един екселски документ с информация от началото на месеца до сега.
Конфигурацията е следната. На един не много стабилен лаптоп (забива и трябва харед рестарт) с i7 3740QM 16гб рам и 1тб ssd имам инсталиран Linux Mint, а на него Virtual BOX с инсталиран Windows 7. По време на инсталацията на Mint-a съм сложил опцията да ми криптира /home директорията. Там съм направил една папка която съм споделил с виртуалния Windows 7. Идеята е програми които не вървят много добре на линукс дори и с емулатор да си ги работя през виртуалката, а те да се съхраняват в криптираната директория. Днес след пореден crash на системата и принудително изключване ми се е отрепъл един екселски файл. Като размер ми го дава 0 байта, а трябва да е към 15 мегабайта. Казах си няма проблем вероятно ще имам временен файл в директорията и имаше цели 165 байта. Казах си добре минаваме на план Б в c:/users/pc/AppData/Local/Microsoft/Excel имаше всичко останало но не и това което ми трябва. Реших да сваля ССД-то и да го сложа на друга машинка и да го сканирам с R-Studio (вадил съм какви ли не данни през годините така че неби трябвало да има проблем). След като стартира и видях че ext4 файловата система не се вижда не издържах и теглих една майна на глас. Поразрових се и видях че R-studio имат и безплатна програмка R-Linux която работи под линукс и по най-бързия начин си я свалих и инсталирах. Стартирах програмата и ми излезе прозореца за root парола. Въведох си паролата намерих си партишана и пуснах да се сканира. След един час сканирането приключи и хоп... изненада... папката е криптирана и немога да видя съдържанието. Казах си дай да пробвам под конзола...
$ sudo su
# /usr/local/R-Linux/bin/rlinux
и пак няма достъп rlinux да чете в /home директорията. Въпроса ми е как мога да дам на програмата права да чете в /home директорията?  Като последен отчаен ход пуснах R-studio-то да сканира виртуалната седмица за евентуално някой временен екселси файл обаче нямаше :(
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Съдействие за скрипт -: Jan 10, 2021, 02:12
Здравейте! Имам нужда от "малко" помощ с измислянето на автоматизиращ скрип.
Имам NAS Buffalo TeraStation Pro II TS-HTGL/R5 с последния възможен фърмуер. Искам да правя резервно копие на на цялата информация. В ръководството  http://cdn.cloudfiles.mosso.com/c85091/TeraStation_Pro_II_Manual_web.pdf на страница 51-ва има опция за такъв бекъп но за целта трябва да имам още едно Buffalo TeraStation Pro II или закъчен USB твърд диск. (The destination folder may be on a USB drive attached to the TeraStation, or another TeraStation on the network.)

Понеже идеята за закопуване на друго устройство или USB твърд диск не ми допата имам следната идеята:

В Nas-a създавам потребител Backup с парола 123456 с пълен достъп до всички папки и файлове. На Ubuntu server искам да пусна скрипт който примерно в 0:30 да се логва с дадения потребител - парола и да започва архивиране и копиране на цялата информация. След като преключи копирането скрипта да излезе от акаунта и да чака да стане отново 0:30 мин. за да се стартира отново.
Намерих доста информация в google как да архивирам и прехвърля дадена информация но никъде не намерих как да вляза в отдалечено устройство с потребител и парола и чак след това да архивирам и копирам информацията. Ако някой може да даде малко инфо ще е супер. :)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Помощ за търсене с grep -: May 29, 2017, 23:13
Здравейте,
Имам нужда от съдействие. Искам да локализирам точно един ред в еди сайт. Взел съм всички файлове от сайта, който се намира в htdocs и съм ги преместил в /home/user/Desktop/123. Искам всички файлове от папка 123 и подпапки да бъдат проверени за даден текст. Понеже има много разширения php, java, html и т.н има ли начин всички разширения да бъдат променени с разширение .txt и след това да се стартира търсене за даден текст измежду тези документи?

5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Въпрос относно Linux 32 и 64 битов -: Jun 13, 2011, 17:28
Добър ден колеги. От скоро съм с Линукс и не съм много, много в час с нещата. С няколко думи имам сървър HP ProLiant DL380 Generation 3 под Debian 32 битов. Казахами, че 32 битовия линукс не разпознава по-вече от 3 BG рам, а с 64 битовия няма проблем. Някой може ли да ме светне по въпроса?
Страници: [1]