Покажи Публикации - Odido
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 42
16  Програмиране / Общ форум / Re: bash script generation -: Apr 26, 2018, 21:20
На какъв език го искаш ,душата?
17  Нетехнически теми / Коментар / Re: Десктоп середите Плюсове и мунуси. -: Apr 26, 2018, 21:15
i3 (и който и да е друг tiling window manager) е нещо много удобно, но чак след като му свикнеш. Дори започваш да се замисляш как преди това си пилял работното си пространство.
Чувал съм от хардкор юзъри ,че колкото и добре да си разцъкваш средичката накрая винаги опираш до i3
18  Нетехнически теми / Коментар / Re: Десктоп середите Плюсове и мунуси. -: Apr 25, 2018, 12:38
Budgie е много добро и леко.На базата на Гном е ,но по начин на работа по скоро наподобява xfce и има страхотна система за нотификации.За мое съжаление ползвам доста клавиатурата и това ми пречи да мина на 'цъкащите' среди,не ми се настройват клавишни комбинации.
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Бавно и насичане -: Apr 05, 2018, 05:40
Каквато и лека система да сложи най-много ще повлияе на количеството заемана памет и бързодействието в отварянето на прозорци например...Колегата споменал скапания софт по-горе е абсолютно прав.Всичко е тромаво и наслоено вече,наблъскан код част от който е писан от сравнително начинаещи програмисти на език сравнително далеч от "желязото" с цел удобство.Това и друг път съм го казвал.Моят лаптоп е на 12 години с малко по-добри параметри 8 рам ддр2 ,ссд диск и най-силния възможен процесор за модела т7700 мисля беше и клиповете в иутуб насичат при резолюция 1920 на 1080.Това  без значение от браузъра и хардуерното ускорение и операционната система
20  Нетехнически теми / Коментар / Re: Има ли такова животно ?? -: Mar 24, 2018, 18:22
Odido , на мен ми е интересно - понеже се омеша физика , химия , математика и ред други неща които и преди ме влечаха  ( учим закон на Ом , закон на Паскал и т.н. ) . По нататък например ще имаме как реагира ламба ( или нещо такова ) сензор във влажно време на надморска височина 1000 м . За електроника май няма да е така задълбано - споменаха само че един вид електрониката е вързана във вид на мрежа от компютри която се управлява на един ( мастер ) .

А това за климатичната и еърбаг системата само го споменах защото казаха според новите изисквания само човек със такава квалификация може да работи по тях . Но пък в цяла България нямало курс по еърбаг системи . А тези системи имали срок на годност ( т.е. пиропатрона ) и след това трябва да се сменят , и ако възглавницата при удар не се отвори защото срока е изтекъл  застрахователите създавали такъв театър че .....
Ясноо,теб те влече повече теорията.Диагностиката си е чиста проба практика , четене на данни и логика след като разбереш едно нещо как работи.Отностно срока на годност на Еърбега  не мога да ти кажа колко е, не съм се замислял над това нито съм срещал на колко години и пробег изобщо се сменя ли се ,но се предполага ,че след като изтече гаранцията на автомобила отпада   съответно гаранцията за еърбега.Виждал съм 10 годишни бараки след катастрофа с неотвоерни еъбеци.Отностно коланите е хубаво да се сменят когато видиш, че при разкопчаването му не се прибира сам ами висва ,че и понякога го защипваш с вратата.Това се получава след 5 тата година екплоатация обикновено при градско шофиране където има много стопове при служебни автомобили най-често.Един от признаците при покупката на  кола на старо е ,защото волана и седалките се претапицират ,брояча на километрите се превърта ,но коланите никой не ги сменя освен ако не е удряна.Както и да е ,не се занимавам с коли от години ,но не вярвам да няма информация за еърбеците ,а може и да питаш преподавателя за срока на годност.
21  Нетехнически теми / Коментар / Re: Има ли такова животно ?? -: Mar 24, 2018, 11:40
човече аз не уча висше ,просто карам квалификационен курс 3-та степен ( с придобиване на квалификация ) . Ще придобия квалификация "Техник на автомобилна техника - специалност автомобилна мехатроника" , евентуално ако си платя и 35 лв ще ми издадат и сертификат и за квалификация по климатична техника на автомобила ( учи се цял модул от това - и аз естествено  ще си платя допълнително  - все пак ще го изучавам ) . Ще се постарая да усвоя колкото се може повече . От трите квалификации за които трябва да се изкара курс , ще мога ( стига да покрия нормативите ) да взема поне единия ( газови уредби , климатична техника и Airbag системи ) .

За стаж съм се ориентирал към един оторизиран сервиз на Bosch . Малко не съм дорасъл за стаж и евентуално работа в оторизиран сервиз на която и да е марка автомобили :(
Пак е нещо моя 13 клас или трета професионална квалификация почти ми я подариха навремето...
Климатичната система не е нещо кое знае какво,трудното е ако не разполагаш с качествени уреди да намериш теч,демонтажа на тръбите понеже част дължината им е от алуминий и трудно се напасват.ПОнякога шайбата на компресора затяга и предизвиква вкючване и изключване на климатика...Еърбега ,неговото устройство и схема няма нищо специално.Имаш обаче една централа разположена в купето ,което ако по някаква случайност се наводни може да я засегне ,а от там да гръмнат пиропатроните на коланите и после да се режат с нож за да ги свалиш.Често има случаи с букси ,някои от тях се намират под седалките които с времето от мръсотията клеясват и предизвикват грешка (свети иконата на еърбега) ,което предизвиква отказ на системата.
  Не знам защо ти ги казвам тези работи,ама някой ден може да ти потрябват.На мен работата не ми липсва,голяма мъка беше ,особено смяна на софтуера наECU-то.Прецаквал съм софтуер само като мръднах кабел и съм бриквал компютър.Интересни времена бяха.Надявам се ако ти харесва с това да се занимаваш интересно е ,но носиш понякога буквално отговорност за живота на клиентите си.Затова е хубаво да се правят пътни тестове на автомобила,от тях много информация се събира,единия шофира,другия е закачил лаптопа.
22  Нетехнически теми / Коментар / Re: Има ли такова животно ?? -: Mar 24, 2018, 00:32
Изкарай си образованието и задължително на стаж с опция за работа най-добре в оторизиран сервиз..Аз така почнах -в оторизиран сервиз на Пежо ,като диагностик.Помня ,че като си правих дипломната работа никой от инженерите там не можа да ми помогне ,защото не бяха виждали толкова остарели системи.
Като навлезешщ в диагностиката ще разбереш ,че "совите не са това ,което са",често грешките ,които е записал компютъра нямат нищо общо с това което значат и проблема често се крие другаде от това ,което казват.А защо в оторизиран сервиз?Ами ще ти дам един пример.Пристига Пежо 407 (беше нов модел преди да напусна) с неработещ реглаж на  височината на предните фарове.Цъкаш си врътката ,а фаровете не помръдват.компютъра не дава грешка и всичко е наред по веригата.Ама не работят...Та отваряш пепелника на средната конзола до скоростния лост и му сменяш крушката.И чудо!Фаровете се регулират на височина...
Та такива пинизи се учат само в оторизирани сервизи,които се занимават с определена марка автомобили понеже никой не разкрива фирмени тайни на "гаражни" майстори.
23  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Защо администраторите на форума допускат това? -: Mar 19, 2018, 14:27
той пък се фръцна  ::)
От време на време съм забелязал ,че си самоналага БАН,който чинно спазва.Странно ,но имам усещането, че е моята зодия.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: KVM(QEMU) или VirtualBOX -: Feb 26, 2018, 17:09
лично мнение - qemu  е по-добър. За бързодействие - сложи -enable-kvm в командния ред? При мен върви много добре и с virgl има сносен opengl вътре във вм. на работа ми работи програмата за фактури във qemu с windows xp и spice ремоте контрол. няма никакви грижи.
Съгласен,осезаемо по-бърз.
25  Трудова борса / Предлагане / Re: Търся APP Support за международна компания -: Feb 24, 2018, 17:08
Добре де,хедхънтърите би трябвало да са по-обиграни да имат представа точно  какво се търси ,да е написана  по-детайлно  ,а не общи приказки.Хубаво ,не се споменава компанията ,но не се споменава и нищо друго.Къде е работата,работното време ,какви умения се търсят от кандидатите ,в рамките на каква заплата?Колко опит на подобна позиция?Кои са технологиите ,които трябва да познава,за каква апликация става въпрос ,а не " - disk space full или пък дискът е пълен"  или проблеми с файловете...
В духа на обявата мога да напиша какви са уменията ми:
1.Ползвам линукс
2.диска ми е пълен
3.Проблеми с паметта на моите 34 години не са се появили още.
4.Проблеми с файловете нямам ,отварям си ги всичките
5.Сървъри не ползвам вече,достатъчен ми е един компютър.
6.Логовете си ги чета сутрин с кафето ,щото ползвам арч и понякога новите драйвъри ми чупят нещо
7.бекъп не ползвам живота и мързела са ми по-важни от информацията на компютъра
8.рекавъри не ползвам сори,домашен потребител съм ,преинсталирам направо ( последно преди 4 години беше)
9.Бази данни вече не ползвам получавам фобии от тях ,бях дейта ентри навремето.
10.Нямам проблеми с мрежата ,имам 4 антени на покрива и покривам половината център на града с тях и при нужда мога да превключа на безжична връзка.
Та от 10 точки отговарям само на точка 2.Диска ми е пълен...
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Всичко за Xfce -: Jan 27, 2018, 13:23
Имам тъп въпрос.На "кратко",понеже нещо моя любим гном не се разбира много с nvidia и wayland ,а направих грешката да купя "зелена" карта та  минах на xfce4.
Искам да попитам някой от гурутата дали знае къде се намира сорс кода за плъгините на панела.Имам  една добавка ,с която си гледам температурите на видеото и процесора.Искам да сменя цветовете на шрифта ,понеже използвам прозрачен панел и черен тапет ,който да не дразни очите ,а цвета на шрифта съвпада с цвета на цифричките.Добавката е "Добавка Сензор" :D
.Благодаря предварително.
По- скоро ти трябва да вкараш интеграция на твоята добавка в GTK темата. Поне аз съм направил така с Whiskermenu. Но при мен беше по лесно, защото вече няколко теми имат такава и мога да видя, какво трябва да съдържа.
Потребителските настройки на добавката трябва да са в .config/xfce/panel. От там могат да се задават стойности за шрифта с опция "display_font=....."
Не знам дали добавката ще може да чете маркер. Мога да ти направя за какъвто цвят искаш.
<span foreground="#FFEA5D" font_desc="Sans Bold 12">%R</span>
Това е за оранжевия цвят на часовника ми и шрифт 12 Sans Bold. Шест нули и чисто черен, FFFFFF е чисто бял.
.config/xfce/panel
Супер ,точно тази директория ми трябваше.Благодаря на всички.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Всичко за Xfce -: Jan 27, 2018, 01:04
Имам тъп въпрос.На "кратко",понеже нещо моя любим гном не се разбира много с nvidia и wayland ,а направих грешката да купя "зелена" карта та  минах на xfce4.
Искам да попитам някой от гурутата дали знае къде се намира сорс кода за плъгините на панела.Имам  една добавка ,с която си гледам температурите на видеото и процесора.Искам да сменя цветовете на шрифта ,понеже използвам прозрачен панел и черен тапет ,който да не дразни очите ,а цвета на шрифта съвпада с цвета на цифричките.Добавката е "Добавка Сензор" :D
.Благодаря предварително.

28  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Препоръчайте охлаждане и рам.. -: Jan 11, 2018, 15:34
Цитат
аз планирам да клокна процесора само до 4,3. няма да го зоря повече. В такъв случàй мога да взимам 4 х 4гигабайтови плочки за всички слотове ида си го ползвам на оптималната скорост? нали? това за стабилността нали не би трябвало да я прецака така? ако я прецаква мога и 3 по 8 да купя...нз кое ми излиза по-евтино.. на  осмициили чèтворки да купувам?

иначè дъното го върнах имаше изкривени пинове:(

Дъно - Fujitsu D2799-N10 Primergy TX200 S6 Dual Socket 1366 
http://manuals.ts.fujitsu.com/illustrated_spares/content/TX200_S6/pdf/tm.pdf

това дъно дали ще сработи с процесора ми x5670?
На "хартия" ще работи.Иначе трябва да извадя кристалната топка за да ти кажа на 100%.
29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Препоръчайте охлаждане и рам.. -: Jan 11, 2018, 05:28
Отностно ЦПУ охладителите ,може да погледнете  този клип https://www.youtube.com/watch?v=xfvzeXSVom0 ,където се тестват не малко марки и модели.В крайна сметка от топ 5 има един ,който струва... 50 левчета или поне новата му ревизия сега.Разбира се Ноктюата го бие ама те тия са ебати иноваторите...
Та Арктик-а е чудесно решение особено 33+модела. http://nikem-bg.net/computer-components/Arctic-Cooling-Freezer-33-ACFRE00028A/description.html Хладя едно 65 ватово АМД и в 90% перките не развъртат и бачка ,като пасивен тулуп на дъното,което ме награждава с абсолютна тишина.
30  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Конфигурация за интернет.. -: Dec 30, 2017, 20:14
Точно щях да пиша за браузърите какъв "дарак" са станали и колегата по-горе ме е изпреварил.Новите браузъри и графични среди и не знам си какво още са направени сякаш да спомагат за световната икономика.Хората да купуват ново и по-мощно.Софтуера се пише със сумати абстракции и леъри и други шитни дето го правят тежичък за сметка на комфорта на програмиста и тоя дето дава парите и дето иска да излезе бързо в продакшън...
Ако имаш някой лев отгоре мярнах в един форум да продават i3 2100 (онова двуядреното с 4 логически проца) за 30 лева и дъно за 60.За около 130-140 кентавъра
може да си купиш 2-те неща + 4/6 рам.Слагаш ги в дъртата кутия и си свиркаш.Просто няма смисъл да се мъчиш.Трябва да се върви с прогреса все пак.
Иначе за дистрибуция бих предложил ако още съществува aptosid ,помня че 200 рам ме оправяха (тогава) за музика ,графична   среда  и един таб на браузъра.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 42