Автор Тема: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...  (Прочетена 14986 пъти)

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #15 -: Oct 04, 2016, 08:21 »

Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.
А ти къде виждаш в каталога на Колибри хартиена книга, която е по-евтина от електронната?
???
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #16 -: Oct 04, 2016, 10:13 »
А какво да правят авторите на съдържание? Да се молят на потребителите за дарения ли? Какъв процент от ползвателите на свободен софтуер даряват пари на разработчиците?

Да.
Той Столман го беше измислил.
Каза следното - Монтирайте на всяко устройство по един бутон - Изпрати 1$ на автора. И ако ти хареса много натискаш бутона.

Но да заработи такова нещо, трябва да става изключително лесно. Например само с едно натискане на бутон. А сега даже разплащане с карта е изключително усложнено.
Да не говорим за банкови преводи. Ами ако трябва да се дарят $1 как става - Може би с СМС :o :o :o дето оператора ти взима 60% и за другият остава само $0.4  :o
 

Аз лично смятам че правата трябва да са много кратки, да кажем 5 години. А то сега е 50 -75 години. За всичко което е прясно да си печелят по нормалният начин, а за всичко което по-старо може да стане с 'бутона'.

Но може и това да са пълни утопии - не се знае как ще заработи.
« Последна редакция: Oct 04, 2016, 10:22 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

makeme

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #17 -: Oct 04, 2016, 11:39 »
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава?
Харесвам Linux и я ползвам. И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват. Не искам Linux да се нагажда към тях. И, изобщо не се е провалила. Развива се непрекъснато, макар и не в посоката, която имаш предвид.
+1

@zahari_bgr бая четене падна, братле :) , но накрая разбрах основната ти теза и според мен е невъзможна.
До колкото формулирам многото редове - искаш да кажеш, че ако всеки асемблатор/производител на хардуер започне да вади дистрота специално за неговите лаптопи (да речем), десктоп дистрибуциите ще разцъфнат (подобна схема на Андроид)...
Еми да, ама не... Това е доста голям ресурс, който трябва да се вложи и на дали някой ще го направи. Най-малкото ще оскъпи продукта (Линукс може да е без пари, но хората и времето не са). .....Но... Да кажем, че стане! Това означава сигурна гибел за тези устройства.
Виж един Андроид смартфон, колко време се поддържа от собствените си производители и сам ще видиш за какво говоря (после -> "купи си нов"). Чисто и просто модела на Уиндоус/Мак и на Линукс е различен при десктопите.
И пак ще цитирам колегата по-горе "И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват" - тази маса не ни трябва!!!
Имай предвид, че Уиндоус/Мак имат "Съпорт", а Линукс има "Къмюнити"! Лично за мен това е едно от най-големите предимства, НО за масата хора, това е огромен минус и това никога няма да се промени.
Иначе мисля, че всички тук носим твоя "патриотизъм" към ГНУ/Линукс и се радвам, когато някой като теб излее мислите си. [_]3 "Четиво, което с удоволствие чета :) "
« Последна редакция: Oct 04, 2016, 12:13 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #18 -: Oct 04, 2016, 14:10 »
Към автора на темата...

Разсъждавате, но оставяте фактите настрана. А те говорят сами и описват съвсем различна картинка. Вече се спомена, че линукс управлява повече устройства отколкото всяка операционна система някога го е правила. Аз спокойно ще добавя, че в момента управлява повече устройства, отколкото изобщо са съществували.  Едва ли ще сбъркам особено.

Второто е, че последните няколко години Линукс се развива изключително бързо. Целият успех на Линукс се дължи изключително на доброволното сътрудничество на все повече програмисти. Казвам програмисти, а не писачи на код. Може би не сте обърнал внимание но това съсловие е съставено от особен тип хора. Те от самото начало се научават да работят в екипи, да разчитат на помощта си, да си сътрудичат по всякаккъв възможен начин. И почти всички те имат по-различно виждане за това, как трябва да се разпространява софтуерът и какви трябва да са лицензите за него.

Третото е поддръжката на хардуер. Помня дните си с Windows, помня ровенето в мрежата за драйвери, помня притеснението, когато нещо не тръгваше с поредния драйвер. И помня, че тогава не мислехме много за вируси, когато ги инсталирахме. Първо искаш машината да заработи, после се занимаваш с останалото.

Четвъртото, но според мен трябва да е на първо място е възможността да избираш. Чел съм изказвания за това, трябва ли да има толкова линукс дистрибуции. Една върху друга. Ми трябва. Правило е, че нещо се появява на този свят, просто защото има нужда от него. На някои хора нещо им липсва или искат да бъде по по-различен начин и вместо да донастройват и правят промени след всяка инсталация си сглабят дистро та да им пасва. Ако възможността да вземете нещо и да го направите свое и възможността да бъдете полезен с това на други ви се струва малка, можете да пренебрегнете изобщо целият ми пост.

Петата причина и сигурността. Ще започна със себе си, защото това е моята причина да избера Линукс. Докато още всички бяхме щастливи с ХР, аз също, взех, че вирусясах машината. Не ми беше зе първи път. Почти не съм ползвал антивирусен софтуер, защото ми слагаше много рестрикции, питаше ме прекалено често за всичко, дето правя, бавеше компютъра. Та карах без антивирусна. Беше времето на кракнатите програми, не че сега не е, на безплатните такива, малки, но доста полезни понякога. На варесите. Та май никой не се замисляше особено, когато дърпаше поредния кракнат софтуер и се надяваше да му заработи. Или пък поредната хитра, малка програмка. Ма че някой просто можеше да си вкара зловредния код в това нещо и да го пусне за всички под друга форма, рядко се замислях и аз и хората около мен, а някои изкарваха пари с този сифтуер. Та последния вирус ми взе здравето. За две седмици преинсталирах и се опитвах да почистя системата толкова пъти, че не мога да ги пресметна приблизително. Нищо не постигнах. Не се справи нито една антивирусна, дори прехваления Касперски. Дори не се стартираше със системата, ми трябваше ръчно да я пускам. Дори не мога да бъда сигурен, че изобщо не е било някаква мимикрия от страна на вируса. Казваше, че изтрива де що намери вирус, но след като приключеше работата си и рестартирам пробно, същото положение с антивирусната - отказ от старт със системата - и в добавка лудо въртене и чегъртане на харддиска. Просто вируса се разпространяваше отново върху висчки .ехе файлове. Накрая запълних всичко с  нули и се приключи с мъките. Помня, че от нерви и напрежение не бях много на себе си. Та такова нещо не бих допуснал отново да ми се случи. Здравето ми е по-ценно.
Още един пример, сравнително наскоро. Инсталация на Windows. Предишната инсталация се беше скапала и понеже не знаех кой, какво е бърникал по системата и е правел с нея, реших, че чиста инсталация е по-добре отколкото още ровене и ръчкане в системата. Отделен дял за данните. И грешката си беше моя. По принцип не разчитам на друго освен Линукс, за да създавам и променям дялове на диска. Но този път си казах, какво пък толкова може да стане! Човека искаше бившия Windows дял да се раздели на две и на втория да се инсталира и линукс. Речено сторено. Обаче вместо да направя това от линукс, реших лекомислено, че и Win-а ще се справи с простото разделяне на един NTFS на две парчета. Да, ама не. Windows-а така омаза дяловете, така ги преплете един в друг, че накрая от 1ТВ, системата ми казваше, че диска е повече от 5ТВ. Дяловече започваха от средата на някой друг, свършхваха на "невъзможни" места. Кошмар! Четири дена загубих, в опит да се възтановят някакви данни и част от тях се възстановиха, но аз започнах да треперя от нерви, а човека му писна и познайте какво. Наново, начисто, затриване на всичко.

Шесто ли стана?! Новите ОС на Майкрософт. Започна се с Вистата. Тотален провал, просъществувал само две години. Ядячка на ресурси, за производителност не можеше да се говори. Седмицата пооправи нещата, дори аз я ползвах известно време докато си тествах новата машина. Трябва да кажа, че беше сполучлива и стабилна система. За краткия срок, за който я имах инсталирана и я ползвах. Осмицата.... само три-четири пъти го пипал това нещо и видя ли го, просто вдигам ръце. Интерфейса ѝ не е направен за ползване от правещи нещо смислено хора. Десетката стана всеизвестна със официално принатите вратички за разни правителствени организации. С изпращането на данни за потреблението на системата и то такива, които нямат отношение към това. Например, какви файлове отваряте с текстовия редактор, каква медия имате и генерално обобщено, как изобщо се ползва машината и какъв софтуер има на нея. Някои неща се разбра, че могат да се изключат и да не се съобщава на Майкрософт за тях, но от времето на ХР, когато се опитвах да спра от потребителския интерфейс някои неща там, се оказа, че те продължават да си работят, въпреки това, което ми се казваше. Та трябваше да ги спирам да не се стартират като процеси, ръчно. Дори вече не помня, как се наричаше мястото там. System Administration или нещо такова. Та когато системата ми казва, че нещо е спряно, не ѝ вярвам особено. А не зная и дали ще се спарвя да спра, каквото трябва по друг начин, щото може изобщо да нямам контрол върху това. Майкрософт се обиграха доста. Също така, докато ползвах седмицата видях нещо, което не ми хареса. Освен моят потребител с администраторски права, имаше и още един също администраторски акаунт и грубите към които беше, не ми допаднаха. Не съм го създавал, не съм давал на друг да ми пипа машината. Не успях да го премахна. Предполагам, че положението с Десетката не е много по-различно.
Та, откакто съм с Линукс, общо взето почти не съм се замислял нито за вируси, нито за нещо подобно. Спокоен съм, системата си работи почти винаги, както очаквам. Много рядко да се появи някакъв проблем или нещо, което да ми губи времето. Най-много да внимавам малко повече, когато си имам работа с някакви джава програмки.

Седем и май ще приключа с това, макар че мога да пиша още доста. Не ми харесва как Майкрософт действат, политиката им, отношението им към "клиентите" им. Бих казал роби. Защото ползваш ли Windows може като цяло да забравиш за всякакви свободи. Започвам от лиценза, който ти казва, че купувайки си копието на системата, ти не купуваш него, а правото да я ползваш. Системата на компютъра ти не е твоя, а е един вид под наем. Също в последната десета версия се съгласяваш с това, че Майкросфт ще събира всички тези данни за потреблението на операционната им система, включително, какъв софтуер допълнително е инсталиран, как се ползва, с какви файлове се работи и прочее.
Също, сякаш нарочно го правят, когато се открие критичен за сигурността бъг, не можеш да гадаеш изобщо, кога ще се появи пач за отстраняването му. Може да стане и след месеци. А може и след години. Какъвто случай има. Седемнадесет години след официалното публикуване на сайта им за поредния бъг, се появява и пач за отстраняването му. По този въпрос няма какво повече да кажа.
Малко да кажа и за промиването на мозъци, купуването на журналисти, редактори на вестници или списания, за да публикуват внимателно написани статии. Хубаво е, че все пак ги хващат и си го отнасят. В САЩ, защото там все още има работеща съдебна система. За останалите държави дори не ми се споменава. За комисионните на посредници, политици, та и цели кабинети, само за да подновят договорите си с тях. По-лошото е, че всяка нова версия на системата им иска нов хардуер, за да работи и този хардуер остарява все по-бързо. ХР можеше да се ползва много време с доста широк диапазон машинария. Вече не е така. Това налага харчене на допълнителни пари за подновяване на "парка".
Друга част от политиката им, която ми е изключително противна е силовото налагане на някое положение, което им изнася. Първото ми известно такова беше с ХР, когато се появи Виста-та и после и Седмицата. Всички ъпдейти за ХР от ноември 2012 нататък все повече скапваха работата на системата, докато накрая наистина не можеше да се работи с нея. Силом принудиха доста хора да си закупят новите им системи, разбира се с нови машини в добавка поради по-горе споменатата причина. Силово накараха хората да си инсталират Скайп 4, въпреки че 3.8 вършеше чудесна работа и работеше прекрасно. Вероятно всички знаме м защо. Просто вече програмата не беше Р2Р, а всичко минаваше през сървърите им. Не ползвах Скайп много време след това. Да не споменавам пък безумно дразнещите бъгове специално в Скайп, които дори не зная дали са отстранени вече. Вероятно са, но не ме интересува. Това е нечии друг проблем

Последно ще посоча ситуацията в България. За милионите евра или долари, левове, ако щете, които се наливат в закупуването на лицензи и хардуер, офис пакети е ясно. Но една случка преди доста време ми отвори очите за друго. Рекета. Докато бях при един приятел да се видим за десет минути, на работното му място, той си прегледа уеб пощата, която ползваше за фирмена кутия и се засмя на едно имейлче пуснато от някоя от нашенските държавни ведомства. Предупреждаваха го да си сложи в ред лицензите за софтуера, защото на еди коя си дата щели да му минат на проверка. После с едно изречение спомена, че това било емфемизъм, който означавало просто да си приготви пари, за да им бутне, когато открият нелицензирания Windows, MSOffice и прочее. Та се подсмихна, защото ползваше линукс и свободен софтуер на всички машини в магазините.

Та, ако на някой не му е досадило да изчете всички тези брътвежи, може да добави и още нещо.
Мине ли разработката на системата в ръцете на компании и подобни структури, те неминуемо ще я прафасонират с времето така, че да обслужва техните цели.
Докато това е в ръцете на способни и мотивирани хора, отдаващи доброволно времето си за да бутат нещата напред, тя ще служи на всички по един начин.

Забравих за почти двата милиарда долара, които Майкрософт пръснаха неуспешно за до хулят с антиреклама Линукс и тогава OpenOffice. Жалка картинка беше това.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #19 -: Oct 04, 2016, 14:53 »
Ще вметна отделно, защото се зачетох в постовете и пропуснах нещо много важно, което друг е споменал. Не се сетих за него. Писачите на код и дали изобщо са способни да пишат за линукс.

Веднага си направих аналогия с един исторически факт, който се превърна в нещо ужасно. През тридесетте години, ако не се лъжа, на деветнадесети век, в САЩ ( ах тези американци, всичко при тях се случва  :D ) e имало нещо като две отделни гилдии/съсловия на лекари/лечители. Едните са били точно лечители. Ползвали са билки, отвари от разни корени, всякакви природни методи, за да се справят със някой здравословен проблем. Вторите се насочили към средствата предоставени от тогава започващата да се развива бурно химическа промишленост. Защо първите за почти изчезнали? Причината е в бързата реакция на химиците и лекарите, ползващи средствата им. Веднага се насочили средства и усилия в разпространението по всевъзможен начин на продуктите на химията, плащало се на лекари да я ползват, злословело се против другите, ограничавала се по най-долен начин дейността им включително с налагането на законни специални средства. Последния етап бил сливането на набралата мощ фармацевтична индустрия с образователната система. В университетите започнали да преподават по-различна медицина, залагаща изцяло на фармацевтиката, докато останалите методи не просто били полузабравени, а нямали право да преподават нещо друго.
Следствието... Според едно изследване в САЩ ( пак там ), в момента от който пациентът влезе в кабинета на лекаря до момента в който лекарят решава, какво лекарство ще му предпише, в почти 95 процента от случаите това се случва до шестата секунда.

Та, бях записал преди време да уча компютърни системи и добре, че не стана, щото сега кой знае къде щях да съм, забил очи в някой дисплей, пишещ код като побъркан за някакви две-три хилядарки на месец. Та нямам преки впечатления и, ако някой сподели ще е добре. Та подозирам, че що се отнася до програмиране, в почти всички случаи се говори за програмиране за Windows и другите ОС са споменати под линия.
Тук не зная как е, не зная и на запад как е. Но подозирам, че положението е подобно на това в здравеопазването. Просто така ги учат.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #20 -: Oct 04, 2016, 15:32 »
Всъщност писаниците ми нямат много смисъл. Майкрософт няма защо да го бори някой. Те сами ще се закопаят, ако не се променят.
За да илюстрирам, какво представлява компанията ето ви цитат от една статия преди почти осемнадесет години.

Цитат
Ted Stefanik, a bear of a man who tops six feet, arrived in Redmond with a grudging respect for the company. He was one of more than 30 Microsoft employees or ex-employees who agreed to be interviewed for this story, which was reported between March and August.

"In late 1991, I hated Microsoft with a passion," Stefanik says. Windows 3.1, an early version of its franchise product, "was such a piece of trash," he says with a purist's disdain. "The problem is, Microsoft doesn't stop when it comes out with a bad product. Microsoft focuses."

Ето и линка към статията.
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/microsoft/stories/1998/microsofta101898.htm
« Последна редакция: Oct 04, 2016, 15:41 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #21 -: Oct 05, 2016, 17:23 »
Naka, нищо не е измислил Столмън. Когато е написал GPL, всички потребители са били програмисти. Освен това, софтуера се е разпространявал по такъв начин (предварително инсталиран, на физически носител), че е било сравнително лесно да се таксуват предварително. И през ум не му е минало, че след някакво време всички хора ще могат да си изтеглят директно на личните компютри всичко, и ще бъде невъзможно да им бъде наложено да заплатят. Деведесет и девет процента от тези хора не биха могли да допринесат по какъвто и да било начин, освен с онази конвертируема стока, наречена пари. Сега вече е нагазил много дълбоко, и няма как да се откаже, понеже това би означавало да бъде заличен от историята - Столмън е GPL, и GPL е Столмън. Това, което той предлага, на мен ми звучи сякаш си го е извадил от носа.
Заплащането не може да бъде доброволно - такава е човешката природа. Един на 100 го прави, а останалите 99 го смятат за глупак. Освен това, не смяташ ли, че е леко несправедливо, например ти да плащаш, а останалите тук да потребяваме без пари?
И пак "ако ти хареса много". Гледал ли си филма - гледал си го. Свалил ли си си песента - свалил си я. Прочел ли си книгата - прочел си я. Ползваш ли софтуера - ползваш го. Да, съгласен съм, че трябва да има пробен период, в който да не трябва да плащаш, или пък да може да си получиш парите обратно. Трябва да има механизми, по които да провериш какво точно купуваш, дали то би ти вършило работа и дали би ти допаднало. И такива механизми има. След като си направил своя избор - няма как да не плащаш. Да, съществува възможност след време да съжалиш за избора си, и да го смениш с друг, или просто да се разочароваш, но това е премерен риск, който важи за всичко и е субективен. Вредата е много по-голяма, когато хората са оставени да плащат, ама "ако искат".
Столмън има и друга идея - на творците да се плаща от държавния бюджет, от данъците на всички. Това е, предполагам, от лявата ноздра. Това е планова икономика, което всички много добре знаем как работи. Освен това, той подчертава, че разпределението на тези бюджетни средства не трябвало да бъде според популярността, а според някаква предварително установена схема, която пак трябвало да взима предвид и популярността (все пак), но не трябвало да има големи разлики във възнаграждението, примерно 1 към 100 или 1 към 1000 между Мадона и певицата в селската кръчма (той дава други примери, но самата идея е просто абсурдна).
Защо правата не може да са по-кратки - много просто, огромното мнозинство просто ще изчака 5 години, след което ще получи нещото без пари. Не е като да няма какво да прави през това време. Освен това, как ви се струва - днес книгата/песента/филма/софтуера е ваш, утре - държавата ви го отнема в обществена полза. Абсурдно е да се отнемат правата на живи автори. Което води и до другия проблем - живота на автора може да бъде преустановен предсрочно - заради което е и правилото за 70 години след смъртта му, за да не може да бъде убит за правата върху произведенията си - убиецът няма да доживее за да ги види в публичния домейн.
Така, че единственият начин да се разпространява софтуер под GPL и потребителя да се таксува за мен си остава заедно с хардуера. Ако някой има по-добри предложения - с радост ще ги очаквам.

makeme, да, правилно си ме разбрал, но когато споменавам Android, говоря единствено за начина на разпространение.
В момента Windows се поддържа 10-12 години. Windows 10 теоритично може да се поддържа и вечно, ако приемем, че вече е rolling release. Според мен обаче рано или късно Microsoft ще се отърват от него, тъй като мъкне много багаж със себе си.
Колко време се поддържат Linux дистрибуциите? Девет месеца, година и половина - до 5 години. Казваш, че производителите/асемблаторите ще спират поддръжката след 2-3 години, за да накарат потребителя да си купи ново устройство. Да, напълно е възможно, но не съм убеден. Епъл така ли правят? Аз до колкото съм чувал - доста стари (на 6 години) лаптопи са се обновили до последната версия (Сиера, или както там се казва). Освен това, ако различни производители/асемблатори възприемат този модел, тогава те ще се конкурират и по този показател - колко години софтуерна поддръжка предоставят. И накрая - винаги можеш да си инсталираш друга дистрибуция, когато времето на поддръжката изтече.
При телефоните обновяването е доста по-сложно, от колкото при десктоп машините. Ако някой производител/асемблатор пусне собствена дистрибуция, логично би било да следва механизмите на обновяване на десктоп дистрибуциите, които съществуват в момента. А и дори да възприеме стратегията с образите - ще му трябват само 2 образа, един за x86 и един за x86_64 (или дори само един - за x86_64) - няма да му трябват 100 образа (за всеки модел поотделно).

Наистина инвестицията е голяма. Според мен обаче, въпросните компании могат да си го позволят. Мисля, че ще има и полза за всички (освен за Microsoft, R.I.P). Въпроса е, че те са си добре и сега - защо да поемат този риск. Трябва искра. Или някаква заплаха. Или гаранция за успех. Трябва да повярват, че си струва.


4096bits, Не мисля, че оставям фактите на страна. Това, че Linux е разпространен на хиляди и милиони различни устройства е чудесно, но мен ме интересуват персоналните компютри, и поради това съм се съсредоточил върху тях. Всъщност, Linux, вече се продава заедно с повечето от тези устройства - не си го инсталираш ти - няма значение, че изходния код, а дори и образите, са достъпни за свободно изтегляне.
Да, Linux се развива, но както и колегите подчертаха - не в посоката, която на мен ми се иска.
Доброволното сътрудничество е много важно, но то отговаря само за 20% от кода - останалите 80% се пишат от хора на заплата. Дори и тази сметка да не е абсолютно точна - то се вижда кои програми се обновяват, колко често и какви са промените по тях.
Що се отнася до точка 4 - не казвам ли и аз същото във всеки мой пост? Защо мислите, че наличието на нови дистрибуции ограничава избора? Аз мисля, че само го увеличава.
Да, колкото повече се разпространява Linux, толкова по-апетитна хапка ще бъде за кибер престъпниците. Трябва ли поради тази причина да не искам да се разпространява?

Цитат
Мине ли разработката на системата в ръцете на компании и подобни структури, те неминуемо ще я прафасонират с времето така, че да обслужва техните цели.

А какви са техните цели? Не са ли да си продават стоката? Да печелят пари? Ако ще продават нещо, предпочитам това да е Linux.

Цитат
Докато това е в ръцете на способни и мотивирани хора, отдаващи доброволно времето си за да бутат нещата напред, тя ще служи на всички по един начин.

Ще служи на всички, но най-малко на тях, понеже тяхното време ще бъде заето с това да я разработват. Наистина ли не виждате нищо несправедливо в това едни хора да дават от себе си, без да получават нищо в замяна, докато други само да получават, без да дават от себе си? Или те са длъжни да се жертват.
Да, понякога на човек се налага да се жертва за идеалите си. Един път се жертва, втори път се жертва, на третия път тегли една майна и започва да си живее живота.

Нали не сте останали с впечатлението, че защитавам Microsoft? Не отричам обаче и правото им да продават своя продукт. Естествено се дразня, когато благодарение на подкупи техните продукти се купуват от правителството, с нашите пари, за всички компютри в държавните и общински институции, и им се усигурява монопол както там, така и като се поставят в зависимост гражданите. Или когато в училищата и университетите се преподава не текстообработка, например, а как да сме клиенти на една фирма.
Обаче не мога да си обясня, от къде на хората им хрумва, че могат да си свалят Windows, или който и да е друг продукт, от пиратски сайтове, и ей така да си го ползват - без да платят. Или - ами то е така, сваляш крака, слагаш го в папката, стартираш и то тръгва. Лъжем компютъра, нали - не крадем от жив човек. Конкуренцията и нея не я ощетяваме - какво, ако не реализира никакви печалби. Те са мръсни гадове - те са си виновни за това, че искат да печелят пари.
Аз не казвам непременно, че някой от вас така разсъждава, но така разсъждава масата, особено на изток.
Е, това аз не мога просто да го приема, и да си продължа. Или може би мога, но отношението ми към такива хора вече ще бъде по-различно.
Чудите ли се още, защо отношението на някои фирми е такова? Как няма да бъдат озлобени, като някой непрекъснато ги краде и им пречи да си продават продуктите?
Така, че не са виновни само Microsoft, или другите, които разработват и продават някакъв цифров продукт, не само те трябва да си коригират поведението.

Мисля, че няма смисъл да спорим дали хората, които пишат код за други платформи могат да пишат за Linux, или дали е по-лесно или трудно. Мисля, че всеки програмист, дори и да не е писал за Linux, може да се научи.

Не ми се иска да пиша за теории на конспирацията, понеже и без това този пост стана огромен, но все пак - науката е проверила лечебните методи, които човечеството е използвало през хилядолетията, и които са достигнали до наши дни. Установила е, че някои от тях не работят и ги е отхвърлила. Установила е, че други от тях работят, и те са станали част от официалната медицина. Установила е как точно работят, и е открила по-ефективни начини за получаване на ефективните вещества. Установила е точната дозировка, и начини как тя да се дава и усвоява по-ефективно от пациента.
Първо, и това май съм го казвал и преди тук - няма разлика между молекулите на едно вещество, независимо по какъв начин е получено.
Второ, няма злословене тук, има нещо, което работи, и друго, което не работи  - питайте Стив Джобс.
Мислите ли, че в домашни условия можете да си произвеждате лекарства и да се лекувате с тях. Ако сте толкова убедени - давайте. Моята препоръка обаче е да не го правите.
И пак стигаме до отричането на правото на хората да печелят пари за изобретенията си, като ги произвеждат, разпространяват и продават. За това ли са лоши - защото не ги раздават без пари? Спасил си живота на милиони, и някой идва, и ти казва, че си пе-де-рас, понеже продаваш лекарството, вместо да го раздаваш.

Най-голямата конспиративна теория е за съществуването на конспиративните теории, и нейната родина е Ръша, а не УСА. Чак обаче да се съмняваме в науката, да се съмняваме във фактите - това вече е прекалено. Това е единственото, в което не бива да се съмняваме - в собствените си очи. Лошото е, че не всеки разбира това, което вижда. Ами учете бе хора - няма значение на колко сте години. Няма значение, че когато е трябвало не сте, или че истината се е крила, за да се защити партията и комунистическата идеология.
Не вярвайте на всичко, или на първото, което чуете.

stealth01, Може би не съм се изразил достатъчно ясно, но това, което поисках, беше връзка към сайта на търговеца, където продава електронни книги, по-скъпи от хартиените. Това обаче вече е без значение, тъй като разбрах основната идея, и тя е грешна - DRM *не е* отговорен, ако цената на електронната книга е по-висока от тази на хартиената. Все едно някой да каже, че цената на хартията и мастилото има решаваща роля в крайната цена на хартиената книга.
Себестойността на самото копие разбира се влияе на крайната цена - тя не може да бъде по-ниска от него. Това обаче е само един от нейните компоненти. Крайната цена се определя много повече от търсенето и предлагането. И ако няма купувачи - колкото и да бъде сваляна, продавача няма как да реализира печалба.
В този смисъл, перфектно разбирам, как цената на хартиената книга може да бъде по-ниска от цената на електронната. Например, може да няма търсене за хартиени книги. Може самото отпечатване на книгата на хартия да е с цел реклама, а издателя да няма намерение да я препечатва, а да я продава само електронно. Аз например така бих направил.
Всъщност, електронната книга има много предимства, и определено е по-добрия продукт. Това струва ли си да го обсъждаме изобщо? Да, има колекционери, които държат да притежават физическа книга. И може би винаги ще ги има, но те нито са, нито някога повече ще бъдат мнозинство, или дори значителна част от читателите.
Супер много излязох от основната тема, но ми се иска да кажа, че хората, скандиращи лозунги за горене на книги, и цитиращи "451 по фаренхайт", по неизвестна причина често забравят едно от основните послания на тази книга - няма значение под каква форма е разказана историята, а нейното съдържание.
Така че аз се чувствам перфектно - имам си Netflix, имам си Amazon Kindle, имам си всичко - с едно натискане на бутон. Това е супер лукс, на цената на няколко часа нискоквалифициран труд.
Вижте какви са цените на книгите - 5 лв., 7 лв., 13 лв., 15 лв. - какво е това, скъпо ли е, обир ли е? На цената на няколко часа нискоквалифициран труд! Колко още по-ниски трябва да бъдат? Безплатни? Това вече е подигравка. Наистина ли няма стойност в написаното? Тогава защо си губите времето да го четете.

П.П. Приемам съвети как да се изразявам с по-малко думи, и в същото време хората да ме разбират. Пратете ми демо, със съкратен текстът на този пост, и ценоразпис. :)

П.П.П. Крайните цени на книгите са ниски, понеже се определят от издателството. Ами ако се определяха от търговците на дребно? Всъщност, има и такива - наскоро под пост на Наков някой беше коментирал, че една от книгите му, която той продава за 25 лв., или нещо такова, на пазара в Пещера се продавала за 100. Така, че дали са толкова зли издателите? Все пак, не можем да кажем, че не се съобразяват с финансовите възможности на населението. А за най-бедните има и библиотеки - физически, а в западните страни - и електронни. В България за съжаление си нямаме такава библиотека - пиратските сайтове обезсмислят едно такова начинание.
« Последна редакция: Oct 05, 2016, 17:37 от zahari_bgr »
Активен

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #22 -: Oct 05, 2016, 18:17 »
stealth01, Може би не съм се изразил достатъчно ясно, но това, което поисках, беше връзка към сайта на търговеца, където продава електронни книги, по-скъпи от хартиените.
Тази тема е много по-вероятно да съществува по-дълго от конкретна връзка към сайт на търговец. Картинката е доста по-удачен избор в случая. Това не е еденичен случай, подобни „парадокси“ има както при българските издатели, така и в чужбина. Това е амазон, романът спечелил последната награда Хюго - киндъл версията е 11,99$, а мека корица е 11,93$:


Това обаче вече е без значение, тъй като разбрах основната идея, и тя е грешна - DRM *не е* отговорен, ако цената на електронната книга е по-висока от тази на хартиената. Все едно някой да каже, че цената на хартията и мастилото има решаваща роля в крайната цена на хартиената книга.
Ами... не си прав. За съжаление, обаче, не виждам смисъл да водя диалог с теб. Бъди жив и здрав!

Който се интересува може да потърси информация какви пари се плащат за „права“ на адобе за DRM-а, както за софтуер, така и за хардуер. Разбира се, няма официален ценоразпис, но има достатъчно мнения на занимаващи се с това хора.

П.П.П. Крайните цени на книгите са ниски, понеже се определят от издателството. Ами ако се определяха от търговците на дребно?
:D :D :D Ако се опитваше да мислиш над чуждо мнение, бих обяснил как всъщност цените наистина се определят от търговците на дребно...

Препоръчвам да си пазарувате книгите директно от издателствата. На физически носител!
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #23 -: Oct 05, 2016, 19:13 »
Ами решението е свободен DRM. Всички ще са свободни да го имплементират и няма да струва нищо. Но някои пак няма да са съгласни, понеже ще трябва да си плащат чинно за всяко копие, нали? Това е ключовото - определени хора искат да потребяват всичко - неограничено и безплатно.
Но пак казвам - това няма нищо общо с дискусията за Линукс и производителите/асемблаторите на персонални компютри - то е (единствената, според мен) алтернатива на DRM.
Отвори ти една тема за DRM, изложи там вижданията си, и да дискутираме. Кажи ми как греша и как всичко не е за авантата. Обаче очаквам и да предложиш начин, при който да няма DRM и да бъде сигурно, че в 99% хората, които потребяват даден цифров продукт, са заплатили за тази си привилегия, предоставена им от авторите, които са били така добри да създадът това благо и да им го предоставят.
Ето, аз го направих толкова лесно за теб, като пръв изложих вижданията си. След като съм толкова грешен, тогава сигурно би ти било изключително лесно да ме смачкаш. По същият начин, както пиратите на интелектуална собственост мачкат авторите и издателите - "даваме ти 3 години да продаваш книгата си, след което тя е обществена собственост". Или 3 часа. Или минус 3 часа - 3 часа преди премиерата на филма.
Активен

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #24 -: Oct 05, 2016, 19:33 »
Всъщност има доста общо. До колкото разбрах идеята ти е всеки хардуер да идва обвързан с конкретен софтуер (пък бил той и linux базиран). Това е грешно на толкова много нива, че дори няма смисъл от коментар. На практика, това което искаш е вид DRM. Корпоративен софтуер върху корпоративен хардуер!? Анатема бе!

Единственият, който говори за аванта в тази тема си ти! Никой друг не говори за „безплатно“ и стойност „0“. Аудиторията тук е друга. Разбери, има хора, които не ползват linux, защото е безплатен, а защото дава свобода! Опитай се да осъзнаеш разликата!
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #25 -: Oct 05, 2016, 19:45 »
Изглежда основният въпрос е правенето на пари и трябва ли да се пише софтуер, който да се дава, а не да се продава? Не зная, защо си мислите, че тези, които допринасят с доброволния си труд в развитието на линукс, пък на който и да е било друг софтуер, би трябвало да мислят за печалбата, която пропускат да направят. Че и да си губят съня заради това, да се чувстват онеправдани, използвани, заробени, каквото там. Те го правят с кеф, правят го, защото искат. Да даваш без да искаш в замяна в днешния свят, в който ни се втълпява търговския манталитет за всичко в живота ни, е нещо достойно. Питайте ги и ще видите дали мислят, че някой ги ограбва. Още, ако си изкарват парите по друг начин и семейството им живее добре, какво им пука, че в свободно време сядат и пишат код за нас. Аз бих го правил.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

10101

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 384
  • Distribution: GNU LINUX
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #26 -: Oct 05, 2016, 20:57 »
Изглежда основният въпрос е правенето на пари и трябва ли да се пише софтуер, който да се дава, а не да се продава? Не зная, защо си мислите, че тези, които допринасят с доброволния си труд в развитието на линукс, пък на който и да е било друг софтуер, би трябвало да мислят за печалбата, която пропускат да направят. Че и да си губят съня заради това, да се чувстват онеправдани, използвани, заробени, каквото там. Те го правят с кеф, правят го, защото искат. Да даваш без да искаш в замяна в днешния свят, в който ни се втълпява търговския манталитет за всичко в живота ни, е нещо достойно. Питайте ги и ще видите дали мислят, че някой ги ограбва. Още, ако си изкарват парите по друг начин и семейството им живее добре, какво им пука, че в свободно време сядат и пишат код за нас. Аз бих го правил.

++++++50  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3
Най накрая сложи на правилното място, по правилен начин ТОЧКА,  на дискусията.
Активен

А печат ?

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #27 -: Oct 05, 2016, 21:25 »
Ако прочетеш внимателно какво съм писал, казвам, че:
Тук обаче въобще не говорим за DRM. Когато софтуера се продава с хардуера, от него няма нужда. Ако все пак присъства, тогава и аз бих го определил като злонамерено.

Този, който говори за аванта, си ти.
Не мога да дам на приятел книга, която ми е харесала, не мога и да я подаря. Ако не ми хареса, не мога да я продам на някой, комуто ще допадне за 2 лева. Електронните книги са абсолютно безполезни, щом са натоварени с DRM. Файл за еднократна употреба. Все още без реклами.
Такова е положението с повечето цифрово съдържание. Отказвам да наливам пари в тая черна дупка! Помислете добре, ако ви се случи да платите за съдържание, върху което нямате никакви права!
*** за DRM!
Да, не можеш - можеш само да я ползваш. Причината за това е фактът, че при наличието на интернет, това произведение може и *се разпространява* за часове. Край на продажбите. В държавите, където законите и/или правителството не преследват това - никой повече не си я купува, а всички си я свалят без пари. Справка - държавата, в която живеем. Друга справка - Китай, 500 милиона интернет потребителя - 500 продадени копия на Microsoft Windows. Как е необятният китайски пазар, а? Никакъв пазар не е - лев не можеш искара от цифрово съдържание. Кое сега унищожава пазара, DRM ли?
И защо си се съсредоточил толкова в DRM? Нали ползваш само свободни продукти?  Нали не ползваш пиратски продукти?
Нямаш абсолютно никакви права върху чуждото. Единственото, което имаш е това, което създателя на нещото ти даде. Същото е и със свободния софтуер - създателя му ти дава тези права чрез лиценза.
Ако е казал, че за ползването на нещото трябва да заплатиш 16 лв., значи трябва да заплатиш 16 лв, или 100, или колкото е казал - в противен случай не потребяваш. Той вече си прави сметката, в зависимост от това колко хора потребяват, дали ще намали цената, дали ще я увеличи, или ще я запази същата. И ако каже, че хартиената книга ще струва със 6 цента по-малко от електронната - значи ще струва толкова. Ти си прецени - хартиена ли искаш, или електронна. Няма връзка с цената на хартията и мастилото, или на DRM. Колкото каже автора, или издателя, или който има правата на разпространение - толкова ще струва. Може да реши, че ще струва със 6 цента повече, или със 60 цента, или с 6 долара.
Не схващаш ли как работи свободният пазар?

Корпоративен софтуер върху корпоративен хардуер - а сега как е? Само където не е от една корпорация. Аз предлагам нещо по-добро от сегашното, нещо по-добро от тоталната доминация на Windows.
Ако ще продават нещо, предпочитам това да е Linux.
Както написах и в първият си пост, най-добре би било компании като Canonical и RedHat да поемат разработката. Те обаче не са в състояние да се справят. Някой трябва да налее сериозни пари в тях - което просто няма да стане.

4096bits, Хората, които разработват свободен софтуер без да получават заплащане, не го правят, за да можем аз и ти да го ползваме. Те го разработват за да го ползват самите те (да, сигурно има едно и две изключения). Когато го пуснат под свободен лиценз, целта в повечето случаи не е да го подарят. Смисъла да го направят е, за да участват и други хора в развитието и разработката му. В този смисъл, хора, които даже бъгове не докладват, са от абсолютно никаква полза не само за разработчиците, но и за останалите потребители.
За това и никой не убеждава никого да изоставя Windows и да ползва Linux. Е, има хора, които го правят, аз също съм го правил, но като ти дойдат на главата "защо това, защо онова" и решаваш, че не е за теб тая работа. Ако пък е - супер.

Хората, които пишат свободен софтуер никой не ги ограбва. Те са избрали да го правят доброволно, или в повечето случаи - някой им плаща. Предимствата на свободния софтуер за мен нямат нищо общо с цената - къде четете различно.
Те обаче го правят за себе си, и на повечето хора, в повечето случаи, им е през оная работа за потребители като мен и вас. За да пишат повече, по-качествен код, и за да им пука за такива като нас, трябва и ние да им дадем нещо, нещо, което на тях им е нужно.
И сега - какво да бъде това нещо? Картофи трябват ли им? Яйца? Не, не - хората са измислили нещо по-добро, универсална стока, която може да се превърне и в домат, и в яйце, и в още много други неща.
"Пари" не е мръсна дума.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #28 -: Oct 05, 2016, 21:57 »
Тук се върти една думичка, която изобщо няма място в каквото и да е, свързано с доброволни начала. Думичката "трябва". Някак задължаващо ми идва. Обременяващо. Налага ми тежест, която не искам да нося.
Защо не питате Ленус Торвалдс, колко мисли, че трябва да му се даде за написването на онова малко нещо наречено Майникс, което доведе до такава революция? По долар на парче хардуер на който върви? По петдесет цента?

Знаете ли как ми звучи всичко до тук. На семейство, в което майката казва на бащата, дай ми десетарка и ще правим секс тази нощ и ще бъда мила и нежна. На сутринта бащата казва на всяко от децата, пожелайте ми успешен работен ден и дайте по една целувка и ще си получите джобните за днес.

Питайте хората тук, които отговарят компетентно на такива ламери като мен по някои от затрудненията, които имат от време на време със системите им, колко искат за това. Питайте ги, защо го правят. И колко според вас трябва да им се даде. На всеки един.

 
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #29 -: Oct 05, 2016, 23:03 »
Лицензите трябва да се спазват от всички. В противен случай, утре някой може да реши, че може да не спазва GPL, а вярвам, че никой тук не иска това.
GPL е онова, което защитава Линукс да не бъде затворен, в описаната от мен схема за разпространение.
Не знам защо натоварвате думата "трябва" с някакви негативни значения. Например, за да ям, най-малкото трябва да отида до хладилника, да извадя нещото, да го стопля и да си го сложа в устата. За да има нещо в хладилника, което да извадя, трябва... За да има хладилник, трябва...
И когато хората са организирани в общества, което се е доказало като по-добро от това да живеят в джунгла, за да живеят в мир и да имат полза от съвместното си съществуване, трябва заедно да приемат правила и всички да ги спазват.


П.П. Я аз да отида, и да прочета правилата на форума - да не взема да ги наруша неволно - незнанието не ме оправдава. Не се базикам с вас - просто ми хрумна...
Активен