Анкета

Въпрос: Искате ли свободно образование в България?

  • Регулирано образование (както е сега)
    - 6 (25%)
    Реформирано регулирано образование (коментирайте моля)
    - 8 (33.3%)
    Свободно образование (както е дефинирано във въпроса)
    - 9 (37.5%)
    Друг вид свободно образование (моля коментирайте)
    - 1 (4.2%)
    Друго (моля коментирайте)
    - 0 (0%)

Общ брой гласове: 28

Автор Тема: Искате ли свободно образование в България?  (Прочетена 19977 пъти)

Nikolavp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Цитат (gat3way @ Окт. 15 2007,21:22)
Съжалявам за заяждането (приеми го конструктивно, моля), ама за кое образУвание иде реч? '<img'>

Съжалявам, оправих го ... И приемам критиката, най - ме дразни неграмотността(като изключим моята). ':crazy:'
Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
Цитат (Nikolavp @ Окт. 15 2007,19:19)
//offtopic
Вчера обяснявах на едно дете закона за пътя. За тези 10 минути научих едно дете какво е
Примерен код
S=V.t
и помогнах много повече на българското образование, отколкото вие за тези 15(?) страници постове.

//offtopic
Браво, Nikolavp!

Добре, че си ти, че да се похвалиш, като никой не се сеща  '<img'>  '<img'>  '<img'>.

//ontopic
Е, не знам кой повече или по-малко е допринесъл за българското образование — тук се разменят идеи, те престояват, узряват(ферментират '<img'>) и някой ден ще дадат плод (добър или лош). Когато говорим за оценка, трябва да са ясни критериите за оценяване, но както видяхме в този разговор, те са много субективни — всеки си има свои критерии. За да си изградим качествени критерии, обаче, е нужно да знаем целта на образованието — те са един вид тест, доколко постигаме целта.

За мен образованието не е самоцел, а средство.
То служи:
— за да можем да се оправяме практично в живота — елементарни работи, като изкарване на пари, чистене, готвене, лична хигиена, физическа култура — прозаични неща;
— да се забавляваме и да бъдем щастливи — да отключи твореца в нас и да намерим това нещо, което ни доставя удоволствие и пълнота — нещото, което обичаме да правим и ни се отдава с лекота. Па ако можем да изкарваме и пари от него, ще бъде страхотно.

Та ако някой се кефи да е рибар — харесва да лови риба, обича да мирише на риба, умира си да яде риба, успява да си докарва приличен доход с това и се кефи на живота — то този човек няма нужда от нещо допълнително като образование, освен да се научи, как да се оправя с рибата(което никак не е малко нещо).



Активен

Oxy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
    • WWW
Така нямах нервите да чета това цялото нещо но като ученик мисля имам доста добра представа за нещата
1.Системата ни е нож с 2 остриета - позатъпява малко "острите" и наостря малко "нетолкова острите"
2.Винаги забравяте човешкия фактор - доста добри специалисти ми преподават НО вследствие някакви събития повечето ми даскали са изкуфели
3.Това задължителното образование изгражда обща култура иначе щяхме да сме тясноспециализирани в 1 област примерно ИТ и нямаше да знаем че земята се върти около слънцето
4.Това свободно образование до колкото разбрах трябва да е диференцирано и децентрализирано... а къде се изграждат способностите за комуникация и работа в екип?
5.Аз ще стана програмист защо да уча литература и да си губя времето?!!... един ден обаче имам лош късмет и си губя лявата ръка и минавам към план Б ставам юрист ама трябва да съм учил литература и история
6.Равния старт го няма... стоя си в час по математика и си споря с даскала за една задача дали това е най-оптималното решения като се ползва материала който сме изучавали според програмата, а на съседния чин се размахва тест за бременност и се гримират мацки... чувствам се леко ощетен понеже нямам хора със същите интереси и ниво в класа но уви не може всички да са еднакво умни '<img'>
7.От това колко си умен не зависи нищо... всичко зависи и от мотивацията'<img'>Ако изнеса данните от теста на месна би звучало самохвално и за това ще си премълча но има хора с доста по-малко акъл които понякога не просто ме конкурират в даскало но и ме надминават и то просто със старание
8.Който иска да учи, учи!В противен случай колкото и амбициозни родители да има нищо няма да стане'<img'>
9.Като реформа бих искал :

9.1 Въвеждане на повече сипове и зипове за да имам възможност примерно 5 часа на седмица допълнително да се занимавам с математика
9.2 Професионална ориентация на края на 8ми или 9ти клас за да можеш да се концентрираш върху нещата в които смяташ да се задълбочиш... то верно обща култура ама тая година по биология уча органична химия... за къф Х  ми е да знам как става синтеза на белтъците?
9.3 Външно независимо оценяване на преподавателите!
9.4 Тест психологическа годност на преподавателите!
9.5 Мотивационен тест на преподавателите!
9.6 БЕЗПЛАТЕН УАЙРЛЕС В ДАСКАЛО... много е кофти като трябва да си свалиш от пощата някой файл да ходиш до компютърния кабинет за да си ръцнеш кабела за нета :Д (това в рамките на майтапа но би било хубаво да го има)
9.7 Разделяне на учениците според индивидуални качества.Визирам примерно аз си карам немския класа си после математика с някакви хора които им е удоволствие и могат да се справят добре с материала(не даскала да обяснява персонално като на олигофрен на някой) и тн...


ПС:
Навремето с един мой братовчед бяхме започнали изграждане на електронен портал за свободно образование но уви до никъде не я докарахме останаха си някъде таблиците на базата части от дизайна и първите 300 реда пхп код... ако има някой на който му се занимава да прави електронно училище да пише 1 пм имам някаква концепция в главата но съм отворен изцяло за идеи

SOMNIVM

  • Гост
ЗА Реформирано регулирано образование:
1. Задължително за всеки до 14 годишна възраст (както е в момента)
2. Да се контролира от МОН, като учебната програма на училищата е съгласувана с това, което се изучава в другите страни от ЕС, особено по научните предмети, за да се даде равен старт след това в университета.
3. Затегнат контрол на оценяването и отсъствията в училищата с цел да се осигури "равния старт" по точка 2.
4. Да се държи матура след 12 клас и да отпаднат кандидат студентските изпити.
5. Университетите да са като фуния - голям вход, малък изход.
6. Средните училища да се акредитират на база оценките на зрелостния изпит.
7. Изпитите по време на сесиите в университетите да са анонимни. (това с цел да се намалят корупционните практики не, че пак няма да се намери начин, но ще е по-трудно)
8. Последните две години в гимназиите да са силно профилирани с "научен", "езиков", "икономически" и т.н. профили...

ПРОТИВ горе дефинираното "свободно образование" (повече звучащо като "анархистко образование") съм, защото:
1. Е престъпление родител да остави детето си без образование. А дете на 7 години не може да знае какво ще му е нужно за напред. Та аз на 18 години не бях съвсем наясно какво ще ми трябва в бъдеще, а камо ли на 7. След това не родителят, а детето ще трябва да се оправя в живота!
2. Мюсюлманите с по-крайни позиции имат тенденция да забраняват на момичетата да учат, което е нарушаване на правото на образование и подобна система просто ще легализира това сексистко отношение.
3. Няма да има никакъв стандарт в образованието и образователните степени няма да имат никакъв смисъл от където и образованието ти няма никъде да бъде признато, защото няма обективен критерии по който да се съди дори какви знания би трябвало да притежаваш.

Послепис:
Още нещо по отношение на университетите: Специално по моята област си мисля, че е добре хората, които искат да стават програмисти да учат полувисше (2 години) и да получават нещо като "Техническа университетска диплома", тези, които искат да стават инженери да учат 5 години и да получават диплома за висше образование, а тези, които искат да се занимават с научна дейност да учат 5+3 години (до защита на докторат).  С риск някой да се засегне ще кажа, че на мен не ми е приятно "информатика" да се възприема като еквивалент на "програмиране". Програмирането е просто едно техническо умение в казана на Информатиката.



Активен

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
Цитат (SOMNIVM @ Окт. 29 2007,13:34)
ПРОТИВ горе дефинираното "свободно образование" (повече звучащо като "анархистко образование") съм, защото:

3. Няма да има никакъв стандарт в образованието и образователните степени няма да имат никакъв смисъл от където и образованието ти няма никъде да бъде признато, защото няма обективен критерии по който да се съди дори какви знания би трябвало да притежаваш.

А сега къде са обективните критерии? Можеш ли да си сигурен, че една петица по математика в Техническия Университете е равна на една петица в Софийския? Дори не можем да напишем равенство между петиците в две различни специалности в един и същ университет(по един и същ предмет).

Какъв точно стандарт ни трябва? Не ни ли е нужна конкуренция — "стандартът" ще изпъкне в конкуренцията?

За примери бих искал да дам сертификатите на Novell, Cisco, Microsoft и др. Определено при тях МОН няма никаква дума и въпреки това, такива сертификати са желани от работодателите, като оценка за качествено образование. От друга страна хората дават луди пари, за да се сдобият с такива "дипломи", което пък е оценка за сериозността на обучението, което предлагат съответните програми. Тези сертификати и програми са признати и от работодатели и от служители без да има единен регулаторен орган, който да ги лансира.
Активен

SOMNIVM

  • Гост
E, добре, има работодатели, които признават сертификати на CISCO, MS и Novell, но нали трябва да имаш средно образование поне - тук става въпрос и за формирането на обща култура.
Друг е въпросът, че примерно аз като работодател не бих приел такива сертификати, защото това означава, че наемам специалист по точно определена технология, а това е ограничение за фирмата ми. Не ми трябва човек, който да ми казва "Ама в CISCO това не го правим така". Трабва ми човек, който ако го накарам да напише нещо на OCaml да може същото на Python да напише. Човек, който освен да програмира знае що е граф, автомат, сложност на алгоритъм и т.н., и не ми пише програми с факториелна сложност. Тези неща освен университета, никой курс не ти ги дава. Плюс това не знам за курс, който да подготвя хората да се занимават с информатиката като наука, а не като програмиране...

Пълна обективност никога не можеш да имаш. Всеки преподавател си има критерии и 14/20 при единия не съответства на 14/20 при другия. Има неща за които единият се хваща, а другият - не. Представи си един прост пример - изпитна задача да се напише някакъв рекурсивен алгоритъм върху списък и си забравил да провериш в началото дали списъкът L случайно не е празен. Т.е. това нещо ако го напишеш примерно на C и го изпълниш, получаваш Segmentation fault/Core dumped. Ако останалата част от алгоритъма ти е вярна първият би ти дал примерно половината от точките за задачата, а вторият, ако е някой цербер (като мен), ще ти огради първия път, където използваш L без да си проверил дали не е празен и няма никакви точки да ти даде.
Та, да се върнем на образованието. Работодателят гледа кой университет си завършил. Акредитацията на университетите може да се прави на база колко от завършилите студенти са започнали работа по специалността в годината след завършването си, което ще е стимул за качествено образование. Всеки нормален университет в западна Европа си води подобна статистика.
Активен

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
Сертификатите на MS, Novell и Cisco ги дадох като пример, че такива съществуват. Още има и много видове сертификати за чужди езици.

Ако се либерализира образователната система, ще се появят и други подобни повече или по-малко специфични за предмети, като математика, български, литература, история... според нуждите на хората.

Цитат (SOMNIVM @ Окт. 31 2007,13:31)
Пълна обективност никога не можеш да имаш.

Тогава защо искаме да направим единна схема за оценяване, като тя пак няма да е обективна — за някои ще е подходяща, но за други няма да бъде? За какво точно ще ни служи тя?
Цитат
Работодателят гледа кой университет си завършил...

Много работодатели вече не гледат това и ако така продължават университетите в същия дух да бълват висшисти на кило, скоро никой работодател няма да го интересува висшето образование и ще търсят алтернативи на оценяването.

В момента фирмите използват висшето образование предимно за първа цедка преди интервюто (и защото разполагат само с този начин на оценяване) — защото има много кандидати и трябва да ги пресеят по някакъв начин. Най-малкото, като напишат в обявата, че се изисква висше, много хора даже няма да си пуснат биографиите.

Обаче при тази криза на кадърни кадри в България, това ще се промени. На всички започва да им става ясно, че висшизмът не е критерии за къдърност.



Активен

Nikolavp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Цитат (paucku @ Окт. 16 2007,21:15)
Цитат на: Nikolavp,Окт. 15 2007,19:19
//offtopic
Вчера обяснявах на едно дете закона за пътя. За тези 10 минути научих едно дете какво е
Примерен код
S=V.t
и помогнах много повече на българското образование, отколкото вие за тези 15(?) страници постове.
//offtopic
Браво, Nikolavp!

Добре, че си ти, че да се похвалиш, като никой не се сеща  '<img'>  '<img'>  '<img'>.

//ontopic
Е, не знам кой повече или по-малко е допринесъл за българското образование — тук се разменят идеи, те престояват, узряват(ферментират '<img'>) и някой ден ще дадат плод (добър или лош). Когато говорим за оценка, трябва да са ясни критериите за оценяване, но както видяхме в този разговор, те са много субективни — всеки си има свои критерии. За да си изградим качествени критерии, обаче, е нужно да знаем целта на образованието — те са един вид тест, доколко постигаме целта.

За мен образованието не е самоцел, а средство.
То служи:
— за да можем да се оправяме практично в живота — елементарни работи, като изкарване на пари, чистене, готвене, лична хигиена, физическа култура — прозаични неща;
— да се забавляваме и да бъдем щастливи — да отключи твореца в нас и да намерим това нещо, което ни доставя удоволствие и пълнота — нещото, което обичаме да правим и ни се отдава с лекота. Па ако можем да изкарваме и пари от него, ще бъде страхотно.

Та ако някой се кефи да е рибар — харесва да лови риба, обича да мирише на риба, умира си да яде риба, успява да си докарва приличен доход с това и се кефи на живота — то този човек няма нужда от нещо допълнително като образование, освен да се научи, как да се оправя с рибата(което никак не е малко нещо).

Хмм да се похваля?? Та това го знае всеки нормален човек със средно (основно?) образование. Идеята е, че
1. Това няма да стане, защото никога няма да го гласуват, поради косвената(пряката?) дискриминация на по - бедните.
2. Ти говориш глупости и всички спряха да ти пишат, но ти продължаваш ала pop up на темата на първата страничка.
3. Всеки родител иска децата му да учат, а проблема е повече в децата, което не се решава с твоята идея(това е лично мнение)

П.С. Имам познати, които са пратени от мама и тате в частни училища, но това не им пречи да стоят в кафетата по цял ден.

П.С. Аз ако исках да се похваля, повярвай ми нямаше да е с това, а ти вместо да пишеш тази тема можеш да пратиш едно писмо на министъра на образуванието, за да може и той да ти се изсмее и с това да се приключи ':angry:'



Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
paucku,

Не виждам някой да ти пречи да реализираш алтернативната образователна система и да докажеш, че е по-добра. Но, разбира се, единственото на което _ти_ си способен, е дрънкане по форумите...

Иначе на Запад, където образователната система е много подобна на българската (и напълно различна от бълнуванията ти), тя работи и работодателите _гледат_ кой университет си завършил.



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
//offtopic
Тараторе и Николавп,

Никой не карам насила да участва в тази тема. Ако не искате, не го правете. Нека всеки сам да прецени дали има или няма смисъл да пише и да чете тук — когато хората престанат, темата ще си умре. Не съм искал нищо да се показва на първа страница — просто имаше нови мнения тук.

Моля ви да спрете с офтопици от сорта "стига сте говорили по тази тема" и да говорите по същество, ако има какво да кажете! Няма какво да защитавам правото на съществуване на темата — това е форум. Форумът служи за разговор, дискусия и обмяна на идеи.

Относно "единственото на което съм способен" — дрънкането по форумите. "Линукс за българи" е единственият форум, в който участвам активно. И дори и тук не съм много активен — това може да се види по броя на постовете, които имам и се вземе в предвид, че съм регистриран преди повече от четири години. Моля ви също да се въздържате и от такива категоризиращи мнения, тъй като въобще не ме познавате!



Активен

SOMNIVM

  • Гост
Цитат (tarator @ Окт. 31 2007,20:31)
Иначе на Запад, където образователната система е много подобна на българската (и напълно различна от бълнуванията ти), тя работи и работодателите _гледат_ кой университет си завършил.

':ok:'  ':ok:'  ':ok:'
Точно това и аз се опитах да кажа, но явно бях неразбран...
Активен