Автор Тема: Презентация на Линукс в българско училище  (Прочетена 15295 пъти)

lunarvalley

  • Гост
една презентация, която накратко обяснява
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
една презентация, която накратко обяснява

1) kernel + shell + wm
2) desktop environments
a) KDE
b) GNOME
c) XFCE
d) други
3) Софтуер подходящ за обучение
a) Офис пакет
b) Графична обработка
c) специфични програми за различните предмети
... и т.н.

Колко накратко трябва да е с гореизброеното?
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Цитат
.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....

А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?

*******************!
A вие какво искате да се изучава? Описаните неща са си стандартни за предмета Информационни технологии - целта е да се придобие компютърна грамотност. Научаването да работиш с основни офис програми е нещо много важно, понеже Сульо и Пульо си мисли, че е достатъчно да седне и като печатар да натрака нещо.

Ако сте виждали doc/odt правен от юрист, журналист или някой шеф, сигурно знаете какво имам пред вид - отстоянието между параграфи се прави чрез нови редове, разширено разстояние между буквите се прави с интервали, отстоянието отляво - също. Ако страницата е направена да е размер А4 (вместо Letter) пак добре.

Мен ме учиха в училище (9-10 клас) на работа с офис и то специално не на това къде са буквичките по клавиатурата, а как да оформим текста прилично. На практика получените там знания нямаше къде другаде да ги получа - сам човек с бърза работа трудно ще се хване да разцъква, а другата му опция е да си плати за курс.

Учебният материал по предмета Информатика е съвсем различно нещо (не ги бъркайте). Там се учат неща като бройни системи, елемантарни задачки за програмиране, евентуално рекурсия, малко ООП - зависи от профила на самите ученици. В сайта на Министерството на образованието има публикувани учебни програми по всички предмети, вкл. Информатика и ИТ (с различните им равнища на изучаване). Може всеки да ги разгледа.

Да ви разкажа и малко от университетската програма (наблюденията са ми върху ФМИ):
* В началото почват с програмиране (процедурно, ООП), паралелно се учат дискретни структури, автомати и 2ри или 3ти семстър вече се програмират структури от данни.
* Компютърни архитектури има в 3 или 4 семестър.
* В 4ти или 5ти семестър има операционни системи и системно програмиране (последното е използване на най-популярните POSIX системни примитиви за прости задачаки).
* Курсът по мрежи (съвсем базов, все едно CCNA 1) за специалност КН е през 4тия семестър, за специалност Информатика (поне преди) беше чак в 7мия.
* КН имат и мрежово програмиране (TCP/UDP сокети, клиент-сървър) в 5тия семестър (в стария вариант на програмата - в 7мия).
* Бази от данни има 5ти или 6ти семестър
и т.н.
Та, като гледате кога хората, които са избрали да се занимават с Информатика, научават (официално) различните неща, не знам какви са очакванията ви за училището. Да не говорим, че от училище до училище има много разлики. И там информатиката е 2-4-6 часа в седмицата и върви в комбинация с един куп общообразователни предмети.

А на мен ако ми излезе някой да ми пее 2 часа сухи теории ще ми се доспи. Затова мисля, че една по-практически ориентирана презентация е по-добрия вариант за палене на искрата. Една учителка някога ни беше казала, че според изследвания учениците са съсредоточени в едва 15 минути от учебния час. И ние си го използвахме това. :)
Абсолютно вярно. Най-идеалният вариант е с малки групички от по 5-8 човека се сяда на една маса и си цъкат все едно с другарчетата вкъщи. Може някои да си мълчат, но все един-двама ще се сещат за въпроси и ще се види от какво имат нужда и какво им привлича вниманието. Ако има как да се направи така, би било супер (аз съм изключителен почитател на индивидуалната работа и персоналното наблюдение над ученици и студенти).

Ами аз по-скоро мислех да наблегна повече на използването на Линукс точно в процеса на обучение, офис пакет, програми за графична обработка, GIMP, текстови редактори, интернет...и естествено да наблегна на факта, че е OpenSource.
...
П.С. Презентацията ще е насочена и към учителите, така че трябва да се съобразя с тях. Дали няма софтуер като при windows системите, при който се упрявляват компютрите в една малка зала, помня че учителката ми имаше някаква такава програма, която наблюдаваше останалите машини в залата.
Да, това, че трябва да се харесаш хем на учениците (за които, съвсем нормално, компютрите са нещо, което свързват със свободното време, а не с учебния материал), хем и на учителите (които пък са сериозната страна на нещата, следват одобрени от Министерството програми и нямат право/желание да си позволяват своеволия) си е голям проблем. Трябва много да се балансира - опитай се да избегнеш ролята на поредния даскал, дето ги занимава с някви програми, дето тря'а ги учат, бъди по-скоро готиния съученик, който им показва яки програми, с които нещата стават по-лесно и бързо, могат да "минават метър" и да им остава повече време за шляене (навън или в Интернет).
Активен

lunarvalley

  • Гост
E?

не е ли по-добре първоначално да се обясни какво е Линукс и какви алтернативи има за десктоп среда (плюс скрийншоти), от колкото да ги пуснеш на един Минт и да се дзверят?

подобна презентация може да обясни всяка от точките с по един слайд
« Последна редакция: Jul 17, 2012, 13:44 от lunarvalley »
Активен

lunarvalley

  • Гост
а и още нещо

както казах има прекрасни програми за обучение, предназначени за различните предмети. Ще ти дам един пример. В 9ти клас се учи по биология структура на белтъци, би било чудесна идея след като са взели този материал да се отдели един час посветен на UCSF Chimera с примери от PDB. Мисля, че ще се шашнат :)
Активен

frankennstein

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
  • Distribution: Arch Linux, Xubuntu
  • Window Manager: XFCE, Cinnamon
    • Профил
nekoysi, идеите ти са добри, но не виждам как ученик 9-10 клас, който не знае как да си конфигурира мейл клиента ще разбере всичко това, дори на мен не са ми ясни много от нещата, които си дал. Има ученици, които не умеят да създават презентации или да форматират Word документ според изискванията. Това, което се върти в главата ми е, да им покажа по възможно най-елементарния начин какво е Линукс и убунту(или дистрото, което реша да ползвам), как се работи с него, софтуера, който могат да приложат в процеса на обучение и т.н.
lunarvalley, благодаря за примерите, аз повече съм работил с географски софтуер, атласи, карти, глобуси. Мисля да приложа нещо от физиката, химията, математика, география, биология и анатомия. В УСУ имаше много богат избор от програми за различните предмети. Мисля си и някой речник да вкарам. Просто като кратко ревю, и тук се появява най-големия плюс на свободния софтуер. За разлика от windows, където естествено също има подобни програми, тук ученикът ще може напълно безплатно да свали програмата, която му трябва и да работи с нея без да се съобразява с лицензи и подобни ограничения.
« Последна редакция: Jul 17, 2012, 13:46 от frankennstein »
Активен

lunarvalley

  • Гост
Цитат
който не знае как да си конфигурира мейл клиента ще разбере

сори, какво като не знае как си конфигурира мейл клиента? Това някакъв критерий да компютърна грамотност ли е? Нали става дума за Линукс в училище?

Цитат
благодаря за примерите, аз повече съм работил с географски софтуер, атласи, карти, глобуси


ами супер, точно за това горовя. Намерете хора, които разбират от различни науки и използват специализиран OSS софтуер и искат да помогнат. Аз, с удоволствие мога да ти дам още примери. Ако видя, че нещата стават сериозни мога и няколко слайда да ти пратя.
« Последна редакция: Jul 17, 2012, 13:52 от lunarvalley »
Активен

lunarvalley

  • Гост
апропо, учениците в 9-11 клас хич не са молоумни, да не говорим че повечето се изживяват кат гоуеми разбирачи. Та не мисля, че специализираният софтуер ще им дойде в повече ;)
« Последна редакция: Jul 17, 2012, 13:54 от lunarvalley »
Активен

frankennstein

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
  • Distribution: Arch Linux, Xubuntu
  • Window Manager: XFCE, Cinnamon
    • Профил
Не е критерий, по простата причина, че такъв на практика е неприложим. Ако аз знам нещо, може ти да не го знаеш, но пък ти да имаш познания в други области. Просто дадох пример, за да покажа, че не всеки би се справил с такъв тежък материал, идеята е да се обясни кратко и разбираемо без да се задълбочава толкова в техническо отношение. Най-вероятно има деца, които ще разберат за какво става дума, но трябва да се съгласиш, че не всеки деветокласник се занимава с мрежи и подкарване на сървъри в домашна среда.
Активен

lunarvalley

  • Гост
Цитат
че не всеки деветокласник се занимава с мрежи и подкарване на сървъри в домашна среда

ми не разбира се. И това не пречи на такъв човек да види за какво става дума, че има алтернативи, алабала. И да проумее, че в много академични среди Линукс/Юникс се ползва активно.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
//извън темата: искам да се включа, но в Шкорпиловци нета е кът, а бирата ми ще се стопли ..., така че, след неделя.  [_]3
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

edmon

  • Гост
Всяка презентация според мен трябва да започва с оборване на стереотипите, като например:
Нека презентацията да започне с Unreal Tournament или Assassin Creed, малко wine игрички например Counter Strike.  Това за първия половин час.
После може да им покажете КДЕ с плазма и компиз, Гном няма нужда, ще им изглежда като стар телефон, още не излязъл Вин8, за да са свикнали с интерфейса на Гном.
Пускаме Скайп! Правим видео чат.
Пускаме фейсбук.
Пускаме накакъв опън офис или либре или калигра и печатаме,
пускаме Гимп, за някой як ефект на вградените скриптове.
Подаряваме на всички в залата по едно копие на Кубунту 12.04!
Кърнели, шелове, обкръжения това който иска може да си го научи!

пс. забравих, пускаме вбокс за флашчета и после йотюб в ХейчДИ на цял екран!
« Последна редакция: Jul 18, 2012, 00:22 от edmon »
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Айде без Калигра, че току-виж си ги отказал :)
Само като тръгнат да си сменят шрифта на Спредшийт-а (спокойно може да се пропусне й) и си ги загубил за каузата.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

shoshon

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 497
    • Профил
Освен ако не представяте някакъв учебен софтуер, не виждам смисъл от презентацията.

Честно казано не бих отделил време да гледам презентация на Линукски мрежови услуги. Много малко от тези хора ще се сблъскат с нуждата от конфигуриране на такива неща, а и докато порастнат може и да изчезнат...

Моята идея е:

Покажи им що е Libre Office за съвсем малко за да видят, че могат да си отварят файлчетата.
Покажи им, що е Octave - аз лично го използвах много! Ужасно добро tool-че е! ( Но май като се замисля е за студенти )
В училище като бях ползвах Kalgebra и Dr. Geo ( за съжаленив последния проект май е доста спрял ... )
Покажи им Stеllarium
Покажи им Gimp и Blender
ПОкажи им от къде да търсят помощ

Моля те не се спирай на технологични глупости като Eclipse/Netbeans/BASH и т.н. НО може да направиш един слайд какво представлява процеса на разработка на софтуер - как го правят батковците. Колко много неща и инструменти се ползват - проектиране, моделиране, писане, тестване, и естесвено да споменещ, че Линукс разполага с това.

Също така много хора, презентиращи напоследък, като им кажат, че отвореният софтуер има слабостим започват да се извиняват и да дават за примери разни недоработени неща. Не го прави това, моля те :) Игри - няма игри!

Сами по себе си KDE/LXDE/Whatever не вършат никаква работа. Не си играй да обясняваш, че едното било такова си, пък другото еди какво си. И без това твоите възгледи едва ли ще имат нещо общо с техните...


Според мен не е добре да покзваш в училище възможностите на една OS да пуска Skype/Facebook/... Това е училище, а не рекламен билдборд. Ако искаш да бъдеш коректен с презентацията си, тогава покажи учебен софтуер и начертай някаква карта на това как този софтуер ще им помага в бъдеще.

И така... моите 2 стотинки.
« Последна редакция: Jul 18, 2012, 08:44 от shoshon »
Активен

lunarvalley

  • Гост
нали беше Линукс за училище? какви игри, какви фейсбуци?  ???  :P
Активен