Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 211
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: May 08, 2024, 22:06
Ремотекс, кое точно филмче имаш предвид, което си давал като линк? Дай го пак, моля, че тук  какво ли не гледах :)
П.П. А какво са показали и какво там за мадамите.. като го изгледам, ще пиша, какво мисля.
А че ИИ изненадал хора с някакъв ход в игра, не е новина. Като са му вкарани параметрите на играта, правилата, и възможните ходове, нищо чудно.  Човеко не се сетил, изкуственио интелект го праснал с готов ход.. Но се спирам, дай линк към филмчето, което визираш.
Айде от мен лека и мека!
2  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 08, 2024, 21:39
Гледал съм го, може би преди година и нещо. Не ми хареса, измишльотина, няма общо с действителните събития.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: May 08, 2024, 21:20
Прототипът на АК-47 e StG-44, на StG-44 е G-43, на G-43 е СВТ-40 .. обобщено, с един поглед в едно изречение- пределно ясно. Подробностите ги написах в предния си пост :)

П.П. Писали сме заедно, сега видях допълнението. Ако въпроса ти е кой е изобретил АК - ами този, чието име носи автомата. След съответните доработки, разбира се, не е било копие на немския Щурмгевер-44 - газовото бутало и възвратния механизъм са същите, но много други неща са сменени. Естествено, не ги е правил сам, ама те и немците са имали цели конструкторски колективи, и също такъв колектив е преработвал СВТ-40 в G-43. А после е преработил G-43 в StG-44 тоя колектив. След войната- победителите усъвършенствали StG-44 в АК-47.  Но ако въпросът ти е- кой е изобретил принципа на действие на това оръжие (или въобще на цялата съветско-немско-съветска серия- възвратен механизъм с газово бутало)- това е създателят на СВТ-40 (и на други оръжия) - Токарьов.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 21:06
Зарата е опожарена от турците.

Скайлер и Макгахан също са дали принос за нашия народ и държава. Както писах, историята няма как да бъде променена. колкото и да се стараят някакви грантаджии.

П.П. На Зарата й викат "Града на липите" местните- това го чух от един старозагорец, преди 4-5 години, ходих там по работа.

По основната тема: Зеля дали ще го сменят господарите му? 
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 20:51
И какво излиза, посърбен българин ли, като поамериканчен Киро (тоя Пашич)? А иначе, в едната уикипедия - Тетово, другата- Тетевен.. всеки може да си пише там, лошо няма.
Все ми се струва, ако не е бил ревностен сърбин, поне на вид, нямаше да го окичат с тия медали на снимките в разните варианти на уикипедиите. Как беше, поддържал е "Начертанието" на Илия Гарашанин. Нищо българско няма.

6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: May 08, 2024, 20:38
Ремотекс, ти си ходил в казармата, знаеш (или най-малкото имаш спомен) за принципа на действие на АК. За тоя автомат.. преди немския щурмгевер (StG-44) има една СВТ-40, създадена след развитие на СВТ-38 в СССР. Същата СВТ-40, става база на немската Gewehr-43 (известни количества от съветската самозарядна карабина са взети като трофеи в началния период на войната). Пише го дори в уикипедията, кое от кое произлиза (да не повярваш) :

https://en.wikipedia.org/wiki/Gewehr_43

Виж освен това, снимките на съветската СВТ-40- опа, газова тръбичка.. и така, немците вземат механизма с газовата тръбичка в своята Г-43, от съветската СВТ-40, после при немците се появява СтГ-44 на същия принцип (и със същата газова тръбичка, но вече ъпгрейднато оръжие, за автоматична стрелба), а после при руснаците (по-точно, в Съветския съюз)- АК-47 (със съвсем същата газова тръбичка и същия принцип на действие). Числовите индекси са годините, развитието и кое от кое, е видно. За радиото не споря, ама изобщо, но за това кой от кого е откраднал първи "принципа на калашника" (газовата тръбичка с буталото), немци от руснаци, или руснаци от немци, мога да споря много.
То според разни случайници на политическата сцена и Трети март е спорен, като празник, но за мнозинството българи не е така.
Иначе е ясно, че руснаците или всичко са откраднали, или са го купили, те не са способни да измислят нищо, даже крадат чипове от перални  [_]3

7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: May 08, 2024, 20:10
Ремотекс, много хубаво си го написал, нямам нищо против мнението ти, напротив, както писах в отговор на Куун за интересните блогове, е те тука е нашият блог. Но, къде останаха машинния код с единиците и нулите, пропускаш ги? Китайската кожа няма нищо общо с интелекта, а със сензорите си (та, по какво се различава от термометър, може би по технологията на по-високо ниво).
Делфините нямат нужа от пръсти, те плуват.
ИИ няма как да тръгне по гаджета, освен ао не му е заложено в единичките и нулите. Това не е организъм, а програма. Па ако ще и много усложнена и бъкана с шаблони.
Статистиката и ресурса за обработка на данни не е тренировка на машината, а просто попълване на дейтабейз. И не, това няма нищо общо с обучението. В обучението обучаемият се научава да проявява творчество, а точно този момент (с творчеството, импровизацията) го няма при т.нар. ИИ.
И аз обичам филмите с ИИ, но ги възприемам просто като филми.
По повод на чувствата- писах, в смисъл, че те са елемент от самоосъзнаването като личност, и че с машинен код това няма как да стане. Да не си преписвам предния пост тука, няма смисъл.
8  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 08, 2024, 19:14
Още не съм го гледал, май въобще ще го пропусна.
Но вчера попаднах случайно по ТВ на  "Теория на конспирацията" с Мел Гибсън и Джулия Робъртс, от години не се бях сещал за тоя филм, изкефих се отново на актьорското майсторство.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 18:32
..
А (както е казал още стария македонски войвода) тя (тая) работа се върши со паре или со дупе, паре нема - действайте  :P

П.П. "У Цариград политика се ради со дупе или со паре. Сакам да ти река, че Српско кралевство паре нема. Действай!" - Никола Пашич

P.S. В интерес на истината, трябва да се отбележи, че въпросният Никола Пашич всъщност е от български произход, което може и да ни говори нещо в случая.

Ремотекс, а според сръбската уикипедия, не било Тетевен, ами друго .. "..Међутим, сам Пашић је истицао да су његови преци из тетовске околине, тачније из села Рогачева у Старој Србији..."
Тъй де, коя е истината сега, в уикипедията всеки пише.. това верно много може да ни говори. Иначе за дупето да, дори има ъпдейт в момента- нашите управляващи палячовци не минават само с дупе, дават и пари (но не своите, а от бюджета) на Белия баща. Като оня им отпуска и комисион, много ясно - сделки я за самолети, я за уестингхауски чайници и уран за тях (който след отработването ще си го ..)

..
Все още се чуват присмехулни приказки, че ракетите на руснаците са с чипове от перални.
..

На това не знам остана ли някой що-годе разумен човек да вярва. Оставяме настрана разните му тролове като Мiнджiв, Асан Ганьов, Сашо Гъбата и подобни, както и такива "ерудити" като про100киро, заедно с евтините им елфи и т.н. - при тях е ясно, заработват на политическа тематика, с дупе към посолството (справка- оня запис).
Да си пишат каквото искат, руснаците ще опляскат проксито, после какво ще се случи, е по-важно. Нета е пълен с клипове как украинските служители на техните ТЦК (териториални центрове за комплектуване- така си го превеждам по слух) хващат насила мъже по улиците на градове и села, бой и в бусове, за фронта- това са им доброволците. А има и много клипове, как избягалите в чужбина нямат никакво намерение да се връщат, даже въпреки мерките на Зелю да не им подновява паспортите. Въобще, перемога отвсякъде. Русия печели с чипове от перални, нейните войници се бият с лопати, ракетите свършиха още 2022 год., съсипаха им икономиката със санкции, а пък направиха изложба на избушената натовска техника. С лопати ще да са подпалили разните му там ейбрамси и леопарди ( и за разлика от разни западни столици, където слагаха изгоряла руска техника, в Москва никой не донесе цветя на изложените натовски машини).

10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 17:48
И за Индия. Даже и за Юръп (примерно Испания и др. - газ), но свърши далаверата за ЕС с евтиния газ, благодарение на точно тия урсулки, бабоеби и внуци на някой групенфюрер. П.П.  Е, да не омаловажаваме приноса и на вечно рошави и остъклени.
Супурнадесетият по ред пакет санкции на САЩ и ЕС работи. Особено срещу ЕС.
А САЩ отде си купуват уран, интересен въпрос?
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 16:54
Не съм убеден, че ЕС вече някой от големите го брои за (допълних) самостоятелен субект. За САЩ си е обект (на управление), а при руснаците вече стана за подигравка. Сега пищят, че китайците им подбивали пазара, а макрончо се плюнчи за френски войски в Украйна, но като му привикаха посланика в Москва, почна да пелтечи, жалки картинки..
Китайците ще се държат с Русия, не само заради изгодната им в момента търговия с руските петрол, нефт, и обратно- чипове и т.н., ами и защото имат общ враг.
Европейските урсулки и макрончета колкото и да мигат с клепки, вече са трети разряд. Фактът, че половината ЕС не ще еврото - Полша си е на злоти, Чехия на крони, Румъния на леи, Унгария на форинти и т.н., говори достатъчно за авторитета на една стартирала някога чудесна идея, но в момента извратена и превърната в тумор от марионетни послушковци на Белия баща. Гърците изреваха (и още реват) от еврото, хърватите също, ама нашите плюнки тук са надупени и ние "искаме" евро. Щом опряха до нас..
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: May 08, 2024, 16:05
..

П.П. Само да вметна че тоа празник (7 май) е само у нас и у големийо... брат

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник.
..

И в Беларус.

Та, щом се отбелязва и в Русия, да не го честитим на празнуващите го тук ли  ;D

На какво ли ми напомня това- ааа, да, на едни нагли марионетки с демократичен нашийник, които искаха да сменят националния ни празник. А не знаят, че и германския посланик е бил на празненства за Трети март по време на Втората световна. И, съвсем наскоро, и на един военен министър, за който най-големият проблем с авиобазата "Граф Игнатиев" е в наименованието й.

П.П. Искам да кажа, че историята няма как да я отмени който и да е, нито пък да ревизира празниците, защото били неудобни на господарите в момента.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 08, 2024, 15:33
Китайците ще си вземат Сибир, само в нечии мечти. Или например, когато холандците си вземат Молукските острови.
И все пак, защо се обърна така евроатлантическата плоча? Наративът за война на Китай срещу Русия беше стабилен по разни пропагандистки сайтове и сайтчета, на места илюстрован даже с карти, пък сега изведнъж- мамка им и мръсници, те били съюзници срещу световното димокраси! И какъв е точно проблемът, нали безстрашните и високомотивирани защитници на евроатлантическите ценности в Украйна под опеката и с помощта (тук няма как да не се съглася, че тая помощ е възмездна, я колко земя изкупиха в Украйна разни американски субекти) на великия Запад, щели да защитят света от руската заплаха? Що толкоз заквакаха като жаби в гьол напролет? Войната отива в неодобрявано от холивудската режисура русло?

П.П. Другото, което ми направи впечатление, е тоя ход с обявяването за издирване на Зеленски- май Ачо писа първи по тоя повод. Това значи, че преговори нихт от руска страна, с този президент на Украйна. Да видим дали господарите му ще го сменят.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: May 08, 2024, 14:59
По повод gif- чето на Ремотекс- не считам, че изчислителната мощност (computing power), или както там се превежда, означава/и/или е тъждествено на интелект. Или води до създаване на интелект.
Онова с единичките и нулите няма как да се промени.
Просто инструмент, много подходящ за изпълнение на някои задачи.

П.П. Интелектът, и свързаното с него самоосъзнаване, за собствената личност, е доста по-сложно "нещо", там присъства и другото "нещо", което наричаме "душа". Присъщо на хората, т.е. биологичния живот- чувства, емоции (много философско стана). Една машина си остава при единиците и нулите. Машинния код. Лично мнение.
Да, възможно е да стане някой Армагедон, Терминатор и т.н.- но това би било, заради някакъв бъг в ОС (ИИ-то) на високотехнологичното оръжие, на което са "монтирали" ИИ и са му дали root правата, ако мога така да се изразя, а не защото изведнъж ИИ-то видиш ли, се било осъзнало като личност, като господ, или някаква там висша сила, която ще счупи оковите на човешкото робство.
В тази връзка, са ми смешни разни статии из нета, на които попадам чат-пат, че едва ли не ИИ имал авторски права над създадените от него продукти. Ами не, няма, правата са на собственика на инструмента (собственика на ИИ). ИИ няма т.нар. правосубектност. Ама по този въпрос съм писал вече, извинявам се, че се повтарям.

 [_]3
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: May 07, 2024, 19:46
Живи и здрави да са. И заетите в тази сфера, и любителите.
Страници: [1] 2 3 ... 211