Покажи Публикации - elFO
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с влизане под root във Fedora 18 -: Apr 22, 2013, 21:34
DVD-то ми го домъкнаха някъде отвън, от някакъв хакер дето правил много болни работи и много разбирал от компютри и програмиране. Незнам от къде имам 2 пароли като в началото, когато регистрирах юзър ме пита само за 1. Първо въведох една, а след това я смених и сега се логвам през потребителския профил преди да вляза с 2-рата парола,с  която уж трябваше да се регистрирам, а се лог аутвам с първата парола, която не трябваше да е запазена и която уж трябваше да изтрия. Сега разбирам, че тази парола, която не трябваше да се запомни компютъра, защото я изтрих преди да дам следваща стъпка, е използваема под командата SU и с нея  влязах под руут.

Благодаря. Незнам как стана това с паролите, но на този етап не ме интересува. Сега почвам яко ръчкане на компютъра.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с влизане под root във Fedora 18 -: Apr 21, 2013, 22:17
По някакви неведоми за мен лично пътища успях да инсталирам Fedora 18 от някакво мисля, че хакнато ДиВиДи, което няма нищо общо с оригинала на Red Head. Проблема е, че не мога да вляза под руут с паролата, с която си направих акаунта.

Код:
 [lordtarak@localhost ~]$ sudo su
[sudo] password for lordtarak:
[b]lordtarak is not in the sudoers file.  This incident will be reported.[/b]
[lordtarak@localhost ~]$
 

Ако не мога да вляза под руут ОС-а за мен се обезсмисля. Нямам никакви права, не мога нищо да проверя, да човъркам. Нямам никакви права дори върху командите за смяна на директории в /Home. Нямам поддръжка и питам дали има смисъл да се гърча с тази ОС или да пробвам УСУ, защото съм подучувал, че там има някакъв що годе нормален инсталатор и може да се инсталира, макар и да омазва доста неща. Това дето ми се случи сега не е просто омазване , а премазване - нямам никакви права върху машината и ОС. Търся съвет дали изобщо да продължавам гърча или да си търся ДиВиДи с УСУ.

3  Игри за Linux / Общ форум / Re: Как да си пусна Warcraft 2? -: Feb 13, 2013, 16:07
Добре де, инсталирах си Dosbox-70, a сега на къде? ???
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Как да си пусна Warcraft 2? -: Feb 13, 2013, 15:41
Знам, че не обичате да говорите особено за торент тракери в този форум, но искам да питам в Zamunda.net торента с колекция от игри в Warcraft от същия едишън ли са или са стандартни конзолни за дос? Защото от този файл съм си дръпнал Warcraft-a.

Проблемът не са тракерите, а съдържанието, за което питаш. Затова, нека тази част от питането ти да е в Коша.
bop_bop_mara
5  Игри за Linux / Общ форум / Как да си пусна Warcraft 2? -: Feb 13, 2013, 00:41
Свалих си Warcraft 2 и се чудя как да си я пусна, защото с команда под терминал start /път/?.exe не ми тръгва. Та ако някой може да помогне. Това ми е първата игра, която се опитвам да подкарам под моят Linux Lubuntu и ще се радвам, никой да даде едно рамо.
6  Програмиране / Общ форум / Re: BASH команди в Perl скриптове. Възможно ли е и ако да как? -: Dec 19, 2012, 00:14
http://www.perlhowto.com/executing_external_commands

OMG, колко много начини! :o ::) [_]3
7  Програмиране / Общ форум / BASH команди в Perl скриптове. Възможно ли е и ако да как? -: Dec 15, 2012, 05:21
Стана ми интересно да си играя с прости .pl скриптове и ми дойде на ум нещо да пробвам (ето го и въпроса). Възможно ли е в perl скриптове да използвам BASH команди. Ако е възможно, какво трябва да променя в програмата за да заработи. Примерно искам да ми излезе командата time от bash (или някоя друга ама съвсем проста). Възможно ли е да я набутам и да я изпълня в един .pl скрипт или тя работи само в .sh скриптове. Вече правих с .pl скриптове опити, но неуспешни, затова и питам да не направя някоя глупост с някоя друга по-сложна команда от терминала, дето изглежда проста.

Интересно ми е дали докато се мъча да науча Perl, мога да си разнообразя скриптовете с Bash команди от терминала (и така някак успоредно да си ги уча) и ако да какво точно трябва да променя? Ако може, до къде трябва да съм стигнал с езика Perl.
На практика съм стигнал до масиви и захванах някои неща от тях.
8  Нетехнически теми / Коментар / Re: Въпроси за файловите системи. -: Dec 15, 2012, 04:39
А дали има възможност файловата система да бъде част от ядрото , независимо дали е Linux, BSD или някое друго (хипотетично)? На мен поне от това, което ми обяснихте и това, което прочетох останах с подобно впечатление.
Ако ти трябва отговор, ще трябва да си доизясниш въпроса. Ето ти един отговор, който може да се окаже далеч, от това, което питаш: При конфигурирането и компилирането на ядрото, поддръжката за дадена файлова система може да се вгради в ядрото или да се компилира като модул, който ядрото зарежда при нужда, или да се изключи.
А ето и друг: Поддръжката на файловата система proc е вградена в ядрото.

Това е супер култов отговор. 8) Отговаря напълно на върпоса ми. Значи, че в ядрото всъщност има файлова система, но има опция тя да бъде заменена с друга по-желана.
Иначе преди ден-два се замислих, че тая кора с яйца ще да е бая крива. ;D
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвет за редактор на Perl. -: Dec 13, 2012, 01:48
Благодаря за съветите. Но аз май съм от мазохистите. Вече започнах да изпробвам първите си елементарни скриптове с командата #perl <path><file_name.pl> и за сега върши работа. Пиша в един файл, който съхранявам на десктопа и който го редактирам и общо взето става и е доста вдъхновяващо. Нямам идея на този етап ако някой ден ми се наложи да пиша някакво Web приложение, но вероятно няма да е чак толкова скоро. Като дойде време ще го мислим. До тогава ще си джъткам директно в .pl през същата програмка, с която си отварям .txt файловете.
10  Нетехнически теми / Коментар / Re: Въпроси за файловите системи. -: Dec 13, 2012, 01:27
И понеже май не е отговорено на всичките ти въпроси (поздравления за backinblack и dejuren за примера с яйцата! Много ми хареса! :) ), може да хвърлиш един поглед и на статиите в Уикипедия: Файлова система и Comparison of file systems. Ако знаеш други езици, освен български, поглеждай и другите версии на страниците в уикипедия.

Всъщност след като пуснах темата проверих отново в Google и наистина излезе тази доста приятна статия за файловите системи и то на български. Преди когато съм търсел (не чак толкова отдавна) не я е имало и затова съм пропуснал да проверя отново.
Иначе обясненията на БлекИнБлек и на Дежурен ме разцепиха и ми доизясниха неща, дето не ги пише в статията на български. ::)

А дали има възможност файловата система да бъде част от ядрото , независимо дали е Linux, BSD или някое друго (хипотетично)? На мен поне от това, което ми обяснихте и това, което прочетох останах с подобно впечатление.
11  Нетехнически теми / Коментар / Въпроси за файловите системи. -: Dec 10, 2012, 02:29
Понеже съм много любопитен и искам да знам повечко неща за това как работи аджебъ една "отворена" ОС смятам да задам на тукашните потребители едни въпроси за файловите системи. Понеже нищо не ми говори, какво точно е файловата система имам няколко въпроса, които се надявам да не попаднат в графа глупави.

1. Какво всъщност представлява файловата система и каква функция изпълнява точно в една ОС? (Сега въпроса може да изглежда тъп, но на мен и досега не ми стана ясно какво точно с файловете правят тези файлови системи. Подреждат ли ги, сортират ли ги, търсят ли ги, извикват ли ги и прочие въпроси, които в момента не ми идват на акъл понеже не се сещам какво да питам, защото не знам много).

2. Има ли някакви принципни различия в различните файлови системи, освен това, че са написани на различни езици и различни версии на тези езици? Т.е. едни файлови системи да изпълняват определени задачи, които други не могат, примерно...

3. Този въпрос вероятно ще възникне по-късно на базата на усвоените нови знания.  ;D
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвет за редактор на Perl. -: Dec 10, 2012, 02:15
Аз лично за Perl ползвам Vim, но като за графичен редактор става geany . Perl си е много ок като език и ако го знаеш няма как да не си разбереш кода дори и чуждия .
http://perldoc.perl.org/ ето ти информация за езика ( тук може да немериш всичко за езика )
http://search.cpan.org/ тук си гледаш модулите . Хубаво е да ги инсталираш от дистрибуцията ти, ако не стане - в терминала : perl -MCPAN -e shell и ще ти излезе шела на CPAN и от там си инсталираш .
Хубавото на perl спрямо php за мен е че в perl имаш ~200 функции , а в PHP core са ти 1500+ , но трябва да научиш стотици тънкости  ;D  [_]3 [_]3
Тоя английски като го видя и ми прилошава. Затова попитах за проекта с превод на български на Perl.
Тия модули да не са случайно фреймуърк за Perl. T.e. cpan да е нещо като Rubi on Rails или PHP Frameworк?
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвет за редактор на Perl. -: Dec 09, 2012, 22:27
Виждам, че има интерес към темата, което ме радва. Решил съм да уча езика, а това означава, че ако езика предоставя възможност за Web приложения, значи, че вероятно един ден ще ми се наложи да се сблъскам и с тях. Не виждам какво лошо има да решиш един проблем по 50 начина. Все пак ако имаш акъл в главата си всеки път ще го решаваш, вместо да учиш наизуст определени конструкции. PHP общо взето не мога да го дишам, но на който му е удобен, приятен и интуитивен да си го ползва. Все пак въпроса ми е свързан с Perl. Като начало и простата команда "perl "/path/name_script.pl" " върши някаква работа. В началото ще са прости скриптове. Преди време, като новина на сайта (на този) се появи, че някаква група започва превод на ръководство за Perl на български. Идея имате ли до къде е стигнал проекта и за коя версия на езика става въпрос, че аз имам един материал, но е за версия 3.0.0 и още в самото начало с едни единични кавички ' . ' в конзолата ми даде някаква грешка. Въпросните единични кавички трябва да крият резултата (до колкото разбрах де). В случая нещо не се получиха нещата и в терминала ми се изписа грешка на въпросният ред. Предполагам, че е от остарялата версия и нещо са променили в езика. Затова да не се пуля тъпо и предано пред терминала за напред, вероятно ще ми е нужно малко по-актуално ръководство. Пробвах да си инсталирам Komodo (редактор на доста езици включително и Perl), но ми дава някакви проблеми с някакви зависимости с Java6 пакети, при което при опит да ги инсталирам ми дава, че липсват други пакети, а когато опитам и другите пакети да инсталирам пак ми дава, че има някакви неоправени зависимости на пакети и влизам в някакъв омагьосан кръг, в който не мога да инсталирам 2 различни пакета, защото са взаимно зависими и двата едновременно липсват. Пробвах да ги инсталирам едновременно (и пак не стана :d).
А този cpan през, който трябва да инсталирам Catalyst , нищо не ми говори (това със web сървъра ме заинтригува). Просто искам да знам, че ще си реша проблема още сега с една среда и че в последствие няма да ми се налага да се ровя, за да намеря дебъг за някое web приложение, ако се наложи разбира се.
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Съвет за редактор на Perl. -: Dec 09, 2012, 00:16
Решил съм се да се уча на Perl , но поради простата причина, че съм бос в Linux средата, търся някакъв редактор, който да ми върши работа. Може и да е съвсем проста програма, която да ми показва резултата от изпълнението на един прост ".pl" файл (или скрипт). Може по подразбиране в терминала да има изобилие, точно за Perl , но аз не ги знам. Моля за дребен съвет. И трябва ли ми някаква допълнителна програма примерно като Апачи, ако реша да се развивам в интернет програмирането (примерно някакви web приложения)?

Edit:
Извинявам се за неудобството, че не съм преценил къде да си пусна темата. По-добре е в секцията за начинаещи, където е настройка на програми.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Microsoft придобива Skype за 8,5 млрд. долара. -: May 11, 2011, 00:52
MSN+Skype = това ще е някавка страхотна боза! Как смятат да я бъде? :o ???
Страници: [1] 2