Покажи теми - elFO
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с влизане под root във Fedora 18 -: Apr 21, 2013, 22:17
По някакви неведоми за мен лично пътища успях да инсталирам Fedora 18 от някакво мисля, че хакнато ДиВиДи, което няма нищо общо с оригинала на Red Head. Проблема е, че не мога да вляза под руут с паролата, с която си направих акаунта.

Код:
 [lordtarak@localhost ~]$ sudo su
[sudo] password for lordtarak:
[b]lordtarak is not in the sudoers file.  This incident will be reported.[/b]
[lordtarak@localhost ~]$
 

Ако не мога да вляза под руут ОС-а за мен се обезсмисля. Нямам никакви права, не мога нищо да проверя, да човъркам. Нямам никакви права дори върху командите за смяна на директории в /Home. Нямам поддръжка и питам дали има смисъл да се гърча с тази ОС или да пробвам УСУ, защото съм подучувал, че там има някакъв що годе нормален инсталатор и може да се инсталира, макар и да омазва доста неща. Това дето ми се случи сега не е просто омазване , а премазване - нямам никакви права върху машината и ОС. Търся съвет дали изобщо да продължавам гърча или да си търся ДиВиДи с УСУ.

2  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Как да си пусна Warcraft 2? -: Feb 13, 2013, 15:41
Знам, че не обичате да говорите особено за торент тракери в този форум, но искам да питам в Zamunda.net торента с колекция от игри в Warcraft от същия едишън ли са или са стандартни конзолни за дос? Защото от този файл съм си дръпнал Warcraft-a.

Проблемът не са тракерите, а съдържанието, за което питаш. Затова, нека тази част от питането ти да е в Коша.
bop_bop_mara
3  Игри за Linux / Общ форум / Как да си пусна Warcraft 2? -: Feb 13, 2013, 00:41
Свалих си Warcraft 2 и се чудя как да си я пусна, защото с команда под терминал start /път/?.exe не ми тръгва. Та ако някой може да помогне. Това ми е първата игра, която се опитвам да подкарам под моят Linux Lubuntu и ще се радвам, никой да даде едно рамо.
4  Програмиране / Общ форум / BASH команди в Perl скриптове. Възможно ли е и ако да как? -: Dec 15, 2012, 05:21
Стана ми интересно да си играя с прости .pl скриптове и ми дойде на ум нещо да пробвам (ето го и въпроса). Възможно ли е в perl скриптове да използвам BASH команди. Ако е възможно, какво трябва да променя в програмата за да заработи. Примерно искам да ми излезе командата time от bash (или някоя друга ама съвсем проста). Възможно ли е да я набутам и да я изпълня в един .pl скрипт или тя работи само в .sh скриптове. Вече правих с .pl скриптове опити, но неуспешни, затова и питам да не направя някоя глупост с някоя друга по-сложна команда от терминала, дето изглежда проста.

Интересно ми е дали докато се мъча да науча Perl, мога да си разнообразя скриптовете с Bash команди от терминала (и така някак успоредно да си ги уча) и ако да какво точно трябва да променя? Ако може, до къде трябва да съм стигнал с езика Perl.
На практика съм стигнал до масиви и захванах някои неща от тях.
5  Нетехнически теми / Коментар / Въпроси за файловите системи. -: Dec 10, 2012, 02:29
Понеже съм много любопитен и искам да знам повечко неща за това как работи аджебъ една "отворена" ОС смятам да задам на тукашните потребители едни въпроси за файловите системи. Понеже нищо не ми говори, какво точно е файловата система имам няколко въпроса, които се надявам да не попаднат в графа глупави.

1. Какво всъщност представлява файловата система и каква функция изпълнява точно в една ОС? (Сега въпроса може да изглежда тъп, но на мен и досега не ми стана ясно какво точно с файловете правят тези файлови системи. Подреждат ли ги, сортират ли ги, търсят ли ги, извикват ли ги и прочие въпроси, които в момента не ми идват на акъл понеже не се сещам какво да питам, защото не знам много).

2. Има ли някакви принципни различия в различните файлови системи, освен това, че са написани на различни езици и различни версии на тези езици? Т.е. едни файлови системи да изпълняват определени задачи, които други не могат, примерно...

3. Този въпрос вероятно ще възникне по-късно на базата на усвоените нови знания.  ;D
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Съвет за редактор на Perl. -: Dec 09, 2012, 00:16
Решил съм се да се уча на Perl , но поради простата причина, че съм бос в Linux средата, търся някакъв редактор, който да ми върши работа. Може и да е съвсем проста програма, която да ми показва резултата от изпълнението на един прост ".pl" файл (или скрипт). Може по подразбиране в терминала да има изобилие, точно за Perl , но аз не ги знам. Моля за дребен съвет. И трябва ли ми някаква допълнителна програма примерно като Апачи, ако реша да се развивам в интернет програмирането (примерно някакви web приложения)?

Edit:
Извинявам се за неудобството, че не съм преценил къде да си пусна темата. По-добре е в секцията за начинаещи, където е настройка на програми.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Програма разбива пароли в SKYPE! Някой е решил да бутне скайпо! -: Mar 31, 2011, 15:09
Вижте на какво попаднах! :o :o :o :o :o
http://www.youtube.com/watch?v=dWsM3rfjBoE
Някой е решил да бутне скайпо! Честно казано, нямам против. ;D Скайп не ми харесва много, но поради липса на алтернатива в други програми, в които да имаш толкова много познати го използвам.  :( Освен това за Linix е много бъгав.  >:(

[Edit] Извинявам се за правописната грешка в заглавието.
Страници: [1]