Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: remotexx в Jan 04, 2018, 04:51Титла: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: remotexx в Jan 04, 2018, 04:51
А бе само аз ли (съм най-големия карък) .. или навсякъде е така? - напоследък читанката много често взе да ми се губи - аз вече повече ползвам уеб архива да чета от там (т.е. чета от читанката ама само к'вото е влзенало в уеб архива ($2))

..та реших да отоворя темата тука за идеи и предложения за излизане от ситуацията  ???
(и  моите 5 ст.)
1) Тор - тъмната страна на силата ..така де уеб - ама там доколкото знам освен анонимност нищо друго не предлагат (а и тя не е кой знае к'во) т.е. като се подгонят пак там по покривите и изчезне сървъра със съдържанието и Deep Web ($2) сайта зачезва
2) Freenet ($2) която е distributed т.е. предполага се че със зачезването на съвръра - съдържанието си остава
3) Invisible Internet Project (I2P) ($2) за абсолютна анонимност (не съм сигурен обаче дали е distributed)

други идеи (и оплаквания)... или някой ако знае нещо друго дето с пробвали междувременно  "читаците" - юнаците от читанката


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: stealth01 в Jan 04, 2018, 09:04
И при мен липсва в момента.

Читанката, мисля че имаше няколко огледала, включително в tor мрежата - различни машини са. Имаше обяснено как да си пуснеш огледало при теб - може да си го ползваш локално, може и да го сервираш в нета. Правят и .torrent файл от време на време с цялото съдържание.
За freenet и I2P не съм сигурен, но май няма. Бях разглеждал freenet по едно време. Там виреят само статични неща, трудно не обновява/редактира/добавя съдържание.

п.п. форумът им работи
https://forum.chitanka.info/my-library-on-virtual-machine-t3949.html
https://forum.chitanka.info/list-of-mirrors-for-my-library-t3960.html


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: zahari_bgr в Jan 04, 2018, 22:45
Крайно време е тези крадци да бъдат вкарани в затвора, където им е мястото.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 04, 2018, 23:22
Звучи като лоша новина. От месеци Моята библиотека ми седи в главата да я ползвам като отправна точка за скриптирането на един патриотичен  проект, за които с теб си говорихме, но време нямам дори да хълцам от сърбене на дупето.  Все някога ще се случи.

Последно (че и първо), когато беше качена в tpb, беше точно случая, който намекна с аутодафето на покривите.

Споменаваш I2P, но това не ли все още експериментална мрежа? На freenet съм почитател от поне 15 год., но показателен е факта, че за цялото това време, не съм го ползвал ни веднъж. Населението е там, където е леснодостъпното съдържание.

Заралио със сладкото наименование! Много се надявам твоето да е опит за (може би неуместен) хумор, защото се предполага, че обитаващите ЛЗБ сме за свободата, а не за терора.

п.п. Лично аз, с което никого не анажирам, съм леко притеснен от обсъжданото място и силно против неговия двигател (Борислав), защото отдавна се е превърнало в сборище на интелигенцията, която, както знаем е градска и лицемерна. Това е до степен в последните години (след последиците от аутодафето) да отказвам да влизам там. Както би казал един дърт педерасто-комунист като Вацев, че на мен ми прилича. Но вместо реакционер като него, аз съм обикновен радикален рудимент, леко черноглед, какъвто в неговата партия обожават да наричат с прозвището лумпен, та затова не обръщайте внимание на послеписа ми.
 


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: remotexx в Jan 05, 2018, 00:25
Благодаря, за съветите - аз като изключително рядко ползващ "Моята библиотека" много повече бих се радвал ако книгите ги имаше на хартия в обикновените библиотеки и те си работеха както трябва ама... понякога се налага да се прибягва и до крайни мерки.

Не знаех че форума им е на отделен сървър - аз си мислех че като падне главния сайт и всичко умира... иначе като рядко посещаващ сайта ми е крайно непрактично да пазя копие на пълното съдържание: само за 1-2 книги годишно, да го обновявам редовно /за по-новите публикации/, а и не е ясно още доколко е законно това

иначе добрата новина е, че от списъка с огледала по-горе вече има и .onion и .i2p ($2) което е наистина анонимно, жалко само че няма distributed Freenet ама ще го преживеем някак, доколкото i2p е анонимно и спестява бая неприятности свързани със среднощни разходки по покривите

и още веднъж благодаря за идеята да се ползва и freeplace.info/proxy ($2) за достъп та да не се налага инсталирване /и поддържане/ на i2p клиент - работи си направо през браузъра

Благодаря - вече са добавени в отметките


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: zahari_bgr в Jan 10, 2018, 12:24
Кражбата не е свобода, кражбата е най-тежко престъпление, go_fire. И трябва да се наказва най-строго, защото в противен случай се обезсмисля създаването на каквото и да е.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: makeme в Jan 10, 2018, 12:33
Кражбата не е свобода, кражбата е най-тежко престъпление, go_fire. И трябва да се наказва най-строго, защото в противен случай се обезсмисля създаването на каквото и да е.
Виж сега. Въпроса с кражбите се дискутира от време уно. Ако ми кажеш точно и ясно за теб какво е кражба, може и да се съглася!


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 10, 2018, 15:52
Всички знаем, какво е икономическото положение в България. Когато махнат ДДС на книгите и учебниците или го намалят на 5% например. тогава може да обявиш, че свалянето на книги, за които не плащаш, е кражба.

Ако някой е гладен и открадне една ябълка или хляб, защото не може да си купи, пак ли ще го обявиш за кражба? Или ще оправдаеш постъпката? И душата има нужда от храна, ума също. Ако не можеш да си купиш и свалиш от интернет, кражба ли ще е?


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: remotexx в Jan 10, 2018, 16:23
И лъжата също не е хубаво нещо, а какво направи държавата когато напр. На Ангел Каралийчев му изтече срока по закон за който важи авт. право , 75 г., А? И наследници няма или не го удължат, продължиха да преследват и читанки и всеки, видите ли като изтечало и.. вече било на държавата!?
Правото си е на автора, лично като ако иска той може и да се откаже явно или неясно или да го направи public domain, и каквото си реши, но трябва той лично да го направи вкл. И ако иска да го прехвърли на др. Организация вкл. И държавна.
И по кой закон това ,като изтече и са държавни, никой не зна... а да не говорим че точно тоя автор неговото си е чисто народно творчество т.е. няма права там от векове

Има и друго, ако си работеха както трябва библиотеките.. само за справка, отсам голямата вода, като излезе нов филм и още на следващата г. Е в библиотеката, е верно hot copy е и след 2-3 дена трябва да го върнеш, или да си платиш глобата, а след 2-3 г. Вече можеш по една седмица да го задържиш... Те така сега чакаме последната серия на звеЗдни воини, че нали миналата г. Излезе за Коледа още.... Та децата вече чакат Блу рейа да се появи на библиотеката, че местното кино е много нещастно

По въпроса какво е законно, е много спорен, едно време и робството е било законно, и нацизма, и турското робство, тъй че не ми се оплаквайте, за времето си са били законни.
За мен правилния подход е да се направи така че да не се краде т.е. да стане излишно
А и като знам колко малко четат, май ще им спестим пари ако с бюджета за преследване купят авт. Права и пуснат книгите свободно...


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: vektorman в Jan 10, 2018, 21:10
Тази вечер един писател каза по разиото че: "...разните там облаци и замунди били места на престъпления", та се сетих че и улиците са места на престъпления, също вилните зони и горите телилейски, но хората които се движат из тях не са престъпници по презумпция.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 10, 2018, 23:39
Хайде, като се говори за авторско право, да се говори точно за правото, за закона. Споменатите торент тракери не предлагат съдържание. Другото, което е, че като сваляш нещо, не сваляш от някъде цялото произведение, а само парченца от него. Никой не може да предяви авторско право за троха от произведението си. Също така, съхраняването на копие на някое произведение върху цифров носител, не е престъпление, защото държавата налага такса върху всяко едно устройство, която би трябвало да отива точно за авторските права. Значи, записвайки произведение на харддиска си, вече си си платил и то предврително. Никой не може да ти иска пари за нещо два пъти.
До тук ясно ли беше или да ровя допълнително. Това е само, което си спомням от законите, пред които се кланяте. Мога да изровя сигурно още, при нужда.

Относно Моята библиотека, отдавна трябваше да минат на торенти и магнитни линкове.
Също така, издателствата, звукозаписните компании и киноиндустрията отдавна трябваше да са се ориентирали в днешния свят и да са използвали възможностите на интернет, за да печелят. Едиственото, което правят, е да се опитват да ограничават хората. Така не се прави бизнес. Нетфликс им го показа, но те са динозаври и ще си отидат като динозаврите. Некадърници.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: jet в Jan 11, 2018, 01:29
А като сваля САМ торент (сниман с фотоапарат в салона) и него ли ще ме карат да платя.
Или като искам да си купя филм на файл (може да нямам ДВД плейър), а не на ДВД носител - кой ще ми предложи такава стока.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 11, 2018, 10:26
Представяш ли си да снимаш концерт с телефона докато си сред публиката и след като го споделиш, фирмата, която е наета да снима същия концерт да ти предяви претенции  :D


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: n00b в Jan 11, 2018, 13:28
Представяш ли си да снимаш концерт с телефона докато си сред публиката и след като го споделиш, фирмата, която е наета да снима същия концерт да ти предяви претенции  :D

Всеки един шибан ден YT смъква съдържание на този принцип.

Даже един приятел си е изпатил по друг начин. Имали са РД на фирмата и е решил със Hangouts да го направи живо. И DJ-я там пуска музика. На една от песните се активира някаква защита и акаунта е долу заради авторски права.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: remotexx в Jan 11, 2018, 20:29
Представяш ли си да снимаш концерт с телефона докато си сред публиката и след като го споделиш, фирмата, която е наета да снима същия концерт да ти предяви претенции  :D

Всеки един шибан ден YT смъква съдържание на този принцип.

Даже един приятел си е изпатил по друг начин. Имали са РД на фирмата и е решил със Hangouts да го направи живо. И DJ-я там пуска музика. На една от песните се активира някаква защита и акаунта е долу заради авторски права.

Ахааа любима тема - ако пуснеш музика те цакат заради правата, ако не пуснеш (т.е. тишина) пак, и ако си много хитър и даже и бял шум да пуснеш пак...
е не нема такова животно - начи некой е патентовал шума, тишината и ..всичко и освен да се застреляш (или да си платиш) друго не остава, но плащането е само за еднократна/лична употреба, ако искаш повече тишина плащаш повече, а за дистибуция направо не ми сe мисли /нямаш право да си шерваш тишината, замо ти си я слушаш и толкоз/  >:D

то затва явно е талкоз зашумено напоследък

https://twitter.com/littlescale/status/949032404206870528
My ten hour white noise video now has five copyright claims! :)
....
Every video without sound is an unlawfull reproduction of John cages 4'33" !


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 11, 2018, 21:50
Това е някакъв кошмар вече. Имаше една фантастика, дето в една държава всички бяха адвокати и се съдеха всевъзможни неща. Та героя попада там и се хваща за главата. Дори адвоката му го съдеше за нещо  :D


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: zahari_bgr в Jan 12, 2018, 02:59
makeme, Плодовете на нечий труд са собственост на човека, и той може да ги продава, подарява или унищожава, т. е. да разполага с тях както намери за добре, но никой друг няма право да ги пипа без негово разрешение.
4096bits, Изобщо не ме интересува какво е икономическото положение. Който не може да си плати сумата, поискана от собственика, няма да ползва и толкоз. Ако някой е гладен и открадне една ябълка или хляб, защото не може да си купи, значи е престъпник, да.  Ако не можеш да си купиш и свалиш от интернет, е кражба. Ако собственика не ти го даде доброволно - кражба е.
remotexx, Държавата е крадеца в случая. Всъщност, тя е най-редовния крадец, и в най-големи размери. Ако позволява на крадците да се измъкнат - значи е съучастник.

Правото и закона много ясно, че не са едно и също. В закона властта може да си напише каквото поиска, а който оспорва правото на човек над лодовете на труда му, да хваща гората и да си създава всичко сам, защото ако краде плодовете на чуждия труд, затворът всъщност за него ще бъде малко наказание.
А врътките, които използват крадците за да се измъкнат, въобще не мисля да ги коментирам. Щом е без позволението на автора е кражба. А тези ментални гимнастики, с които се оправдава кражбата, ми приличат доста на менталните гимнастики на религиозните, опитващи се да спасят религията при непрекъснато увеличаващото се познание.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 12, 2018, 05:24
И мен не ме интересува, какво мислиш. Ако мога да намеря нещо без пари, взимам го. Не ме интересува, кой го е написал, нарисувал, снимал или каквото там. Ако е достатъчно умен, ще намери начин да печели от труда си, а не да реве и да скубе коси. Нещата са много прости. Ако нещо не става по един начин, търсиш друг.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 12, 2018, 08:08
За мен определено е седмицата на разочарованията. Те си приличат по няколко неща. И Конзолния и Захари са професионалисти. И от двамата не съм очаквал подобно поведение. И двамата до този момент са будили в мен единствено уважение.

Но има и разлики. Конзолния прояви типично мислене за шиндошар. В ерата „Пьотеринг“ това е до някъде очаквано и е предначертано бъдеще за всички линуксари. Просто той е напредничав, а аз закъснявам. При библейския потомък положението е обратното. Той е по-ретрограден дори от мен самия. Той е защитник на статуквото. От линуксар се очакваше май-малко, ако не е в крак с модните течения, то поне, поне, поне да е за прогреса по принцип. Най-малкото, защото всеки линуксар независимо от причината (лична, професионална, морална, всякаква) да ползва именно ОС от семейството на Юникс е същия той. Линуксара е там дето е — благодарение на прогреса и свободата.

Може да е спорно невъзможен ли е прогрес без свобода, но технологиите са невъзможни без прогрес. Хората си имат компютри, а ние тук сме хората на компютрите. Не всички от нас са професионалисти. Аз например (знайно е) не съм. Но всички ние дишаме за компютрите. Те са нашата свръхсила. Те ни превръщат в супер-геройте. Може никой освен нас да не знае, че сме всесилни, но за нас стига ние да го знаем. Това осмисля живота ни. И всеки път гледаме с подозрение на приказки, че това или онова не е възможно да се направи с компютър. Освен (може би) — истински интелект. Но това е само за онази половина от нас, която не е чак толкова материална и вярва в наличието на душа.

=*=

Чудя се, кой път да поема. Възможни са няколко. За милионен път да направим справка, що е туй авторско право и състоянието днес. Хора като старозагореца очевидно имат потребност от това, след като позицията им е толкова консервативна, че всъщност отрича компютрите и Интернет като житейски факт.

Това е примамливо. Аз съм графоман. Но и времеотнемащо. Подобната приказка за ДДС още отлежава полуготова из историята на емакса ми и чака, кога, ако я довърша.

Обаче моята цел не е да стигна до хора, като Захария. Той не е от „моите“. Никога няма да бъде. Аз съм като всички — търся себеподобни. И се обръщам към тях.

=*=

И тук вече става страшно. Буквално.

Единственото друго, за което можем да си говорим в подобна тема е… собствеността. Няма, за какво друго. А леда е много тънък и на всяка крачка можем да пропаднем в политика — комунисти, мекерета, демократи, либерасти, всякаква сган. А няма и как да не стане. Политологията в крайна сметка е науката за обществото при все цялото, съществуващо изращение, за което идеологията е по-скоро извинение за цялата гнусна свинщина, която ни заобикаля.

Но пък, аз съм може да съм най-лошия християнин на планетата, позор за християнството, но чуя ли да се борави с етични категории като кражба и измама — наострям уши. Пристигам на първа писта.

Хората не желаят да им се говори истината, индивиди като мен се отритват сами заради това. Но сега ще ви кажа една от най-старите истини, която всеки един от вас я знае и всеки един от нас, някак си трябва да живее с този факт.

Всички сме крадци.


Дошли сме голи на тая земя, а след нас ще остане единствено прах. Пръст при пръстта.

Всичко, което притежаваме е откраднато от другите. Има законна кражба. Има доброволна. Най-често е доброволна и законна, за да е възможно да съществува общество. Но си е кражба. И всички ние сме крадци.

Тук много ме засърбява да кажа, че личните постижения, не са лични, а †Божие дело претворено през нашите ръце и ум. За съжаление не мога да тръгна в тази посока. Света не е единодушен по съществуванието на †Бог. И в този форум варираме от умерени до пълни атеисти. Ако почна да защитавам подобна теза, разговора ще се превърне в това — има ли нещо отвъд материята, който разговор просто няма край.

Разбира се, в тази тема строго се говори за продукти на интелекта и таланта. Мога да започна спор, мислите материални ли са. Звучи ли правдоподобно, това, което виждаме като творчество да е създадено от химични процеси в мозъка или тези химични процеси не са просто един „барометър“? Но това е същия спор. Независимо, с какви думи наричаме отвъдматериалното, ако твърдим, че има такова, то това е разговор за †Бог, независимо как си го представяме — свръх-разум, колективна душа, вселенска идея, компютър дори, нещо неизмислено още, комбинация от предишните.

Намирайки се в подобна невъзможност, ми остава само пътя на материалния разговор. Той е ограничаващ и тук попадаме на минираното поле, за което споменах преди малко. Неизбежно е въпрос на лично мнение, а мнението — е политика. И тази политика, в случая може да (и най-вероятно ще) се разрасне до ураган в поне една от две възможни крайности — комунизъм или съответно отрицанието му, най-общо наричано анархия.

=*=

Има ли спасение от този разговор? Да се опитам ли някак да го заобиколя? Това е целта ми от дни насам, преди да седна да пиша коментар в темата.

Ами ща не ща, все пак моя идеал се нарича свобода. Трябва да говоря за нея, трябва да я претворявам в дела. Иначе не съм свободен. Тези дела често са доста миниатюрни, но дори така са обществено неприемливи. Неприемливи дори за най-близките ми хора, които просто изтърпяват и изстрадват приумиците ми. Но сега е ред на думите.

=*=

Идеята, че някой е собственик на нещо е грешна по начало. В най-добрия случай той е просто временен владетел на това нещо. Ако желае да е негова собственост завинаги, то трябва да остане само идея, която няма реализация. Но дори така, никой не му гарантира, че същата идея няма да хрумне другиму и той да я осъществи. При седем млрд. население статистиката не е в твоя полза. Може би, този другия няма да направи точно, ама баш същото. Не е и необходимо. Необходимо е само крайният ефект да е същия. А това е твърде лесно за постигане в един голям и приблизително свободен свят.

Времето работи против всички нас!

Единствения начин времето да не работи срещу, а за теб, е да споделиш направеното. Тук отново има спорен въпрос. И той е — как да го споделиш? Историята дава успешни примери и за споделеното свободно и за споделеното печелбарски, че работи за теб.

Тук сме в технологичен форум и най-близкия пример е Уили Гейтсов Трети срещу Тими Бърнардов Лий. Нарочно ги побългарявам. И двамата не будят в мен капка уважение. Но точно този пример показва и разликата в двата метода. При единия имаме бурно развитие на самата идея като такава. При другия имаме нечувано материално благополучие. Очевидно и на двамата идеите са били достатъчно добри, независимо, какво мислим за тези идеи. Това е и избора. Какво искаме да оставим след себе си? Всеки сам взема това решение.

=*=

Не очаквам включване. Обикновено темите, в които пиша се погребват, което ме поставя мен в сложния избор — да пиша ли, когато това води до разрушение на форума?!


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: vektorman в Jan 12, 2018, 10:26
Аз лично в разумни граници също съм против кражбата и ако мога нещо да си го купя на нормална цена, винаги избирам законния път пред втория начин (говоря за софтуер, филми, музика и литература). Ако обаче цената е като пладнежки грабеж, предпочитам аз да грабя отколкото те мене - никой не обича да го правят на глупак. Също така ако начинът на плащане е труден, сложен и рисков (като например да си вкарам в компютъра номера на картата в която си получаавам заплатата), без мене. Не може например да искаш от хората да си купят един диск с музика на цена 1/20 от заплатата им и да очакваш да си го купят. Просто ги подтикваш към кражба. Дори при 1/60 е повече от  съмнително. При 1/240 вече повечето биха предпочели да имат фабричен диск с лъскава обложка, пък и автора да вземе нещо, отколкото да пиратстват. Така че нещата са въпрос на баланс.
Ако сайтът "моята библиотека" беше направен с годишен абонамент да речем от 5 до 10лв и ако могат да се платят лесно, например с SMS, щяха сега да са други нещата.
Нещата не опират до идеологии а до прагматизъм. Аз помня времето когато се крадяха на колите чистачките, защото бяха скъпи и трудно се намираха. Сега защо никой не краде чистачки на коли - да не би да сме забогатяли или пък да сме станали по-морални? Не, просто чистачките са достатъчно евтини и достъпни.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: makeme в Jan 12, 2018, 11:27
@zahari_bgr, не разбрах само какво е за теб кражба!

Ако са тези общи приказки за "плодовете на труда", пак не става ясно кой е крадеца!

Нека ти разясня нещо: Ако говорим за нематериалните плодове на труда, единствено крадец може да бъде този, който предоставя на други нещо, което не е негово (и няма права над него), но не и ползвателя.
Ако имаш класифицирани документи и изтекат в медиите, крадци няма да са всички хора гледащи новините (те получават тази информация), дори няма да са и новинарите. Крадци ще са тези, които са откраднали документите и са ги предоставили на медиите. (колко това е морален акт е друг въпрос)

Ако си давал книга назаем някога, крадеца си ти, а не този, който я е прочел.

Сега, когато знаеш кои са крадците и може би си се усетил, че си един от тях, моля те спри да пишеш такива простотии:
Цитат
Кражбата не е свобода, кражбата е най-тежко престъпление, go_fire. И трябва да се наказва най-строго, защото в противен случай се обезсмисля създаването на каквото и да е.

Но дори и да си принципен, човек и да признаеш, че си крадец (както go_fire каза: всички сме) изтрий си тия тъпотии от главата, че кражбата е най-тежко престъпление. Това е много общо и некоректно изказване! (може би такива като теб, пускат убийците да се разхождат на свобода, докато стъпил накриво пред данъчните ще лежи цял живот)

ПП: Иначе след като е извършен "грабежа" съм на позицията на @4096bits
Цитат
И мен не ме интересува, какво мислиш. Ако мога да намеря нещо без пари, взимам го. Не ме интересува, кой го е написал, нарисувал, снимал или каквото там. Ако е достатъчно умен, ще намери начин да печели от труда си, а не да реве и да скубе коси. Нещата са много прости. Ако нещо не става по един начин, търсиш друг.

Но пак казвам: Няма нужда от толкова силни думи. Всеки, който иска да си купи книга, ще си я купи. Всеки, който не иска да я закупи, но иска да я прочете, пак ще намери начин. Най-вероятно ще почука на твоята врата и ти ще му услужиш :) После ще седнеш на компютъра и най-лицемерно ще напишеш това, което написа.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 12, 2018, 13:22
Вече започна да се мисли за лесни начини за плащане, нали? За по-нормални цени...
Ето това се иска. Не може просто да обявиш цена и после да кажеш, онези са крадци.

Понятието интелектуална собственост е абсолютна абстракция. Ако напиша тук някоя велика мъдрост и някой известен на обществото ме цитира и заради това има десет милиона ретуитвания и петнадесет милиона гледания в тубата, значи трябва да го дам под съд за кражба?

Ако нещо е излюзло от главата ти, сътворил си го и си направил така, че други да могат да го четат, слушат или гледат.... ами хората това и правят. На теб не ти харесва, че не е по начина, по който ти искаш. Значи правиш си проучването, виждаш, какви начини използваат хората и търсиш ти начин, да ги използваш за собствената си изгода. Това прави пазара, това прави и бизнеса. Проучва и анализира. Не слага цена и после да гони клиентите си един по един по коридорите на съдилищата и да им търси сметка, че не са влезли в магазина, да си купят от рафта стоката им. Ако не им се продава, търсят причините. Цената ли е висока, разпространението ли, опаковката може би не е привлектелна, маркетинга също може би куца... Търсиш, какво не е наред.
За книги ли си говорим? Гледали ли сте, колко струват книгите по чуждите сайтове? Сигурен съм, че сте. Хайде сега да ви питам, ако някой тукашен издател преведе книгата и обърне онази цена в левове и я отпечата на корицата тук, ще му се купува ли? Някой ще даде ли 60, 80 100+ лева и да си я купи? Това не се случва, нали! Няма да питам защо. Защото издателството е наясно, че при обявяване на такава цена, никой няма да им погледне книжката. И слага да речем 25 лева, което е в пъти по-нормално за нашия пазар. Питам, защо единия фактор да се взима под внимание, но не и останалите?
Сега беше коледа и Нова година. Да сте видели някой в родната ни страна да направи нещо, което е напълно нормално в другите държави, да намали цената на стоката си. Говоря за книги. Влезте в пет книжарници и питайте, имали ли са намаления по празниците? Няма да го направите, защото вече знаете отговора. А го знаете, защото знаете начина на мислене на "търговците" ни.
Само един пример: https://www.packtpub.com/ ($2) По-добре погледнете, докато не са върнали нормалните цени. Вижте, какво е това намаление. Виждате ли на какви цени се продава книга? Някой ще сложи ли 86 евро, 142 евро цена, ако никой не я купува? Виждали ли сте тук някой да смъкне цената 17 пъти? Проценти и два месеца преди това, започват да я вдигат, за да не им падне печалбата. Ето това е мисленето на нашия търговец и бизнеса също. Ако се съобразяваш единствено със себе си и собствените си представи за пазара, без да взимаш под внимание същия този пазар и условията в него, остава това. Да се оплакваш, че бизнеса не върви, да влагаш средства, които нямаш, защото бизнеса не върви, за съдебни разходи и да дърпаш хората за ръкава, да ти платят, колкото си им поискал, щото видиш ли, те не са нищо друго ми крадци. Продължавай да обявяваш потенциалните си клиенти за крадци и чакай да ти вървят продажбите.  :D

Някъде да виждате логиката да се връзва? Сигурно не.

Никога няма да забравя статия, която четох за някаква скандинавска група. Правят си хората музиката, опитват се да издават албуми, опитват се да правят и концерти, ма нещо не им се получава нищо от това. В един момент виждат, че повече усилия хвърлят за бизнеса, отколкото да правят това, което им харесва. Да правят музика. И теглят една майна на всичко и какво решават. Почват да свирят без пари и казват на хората, ако ви харесва това, което правим и чувате, можете да оставите според преценката си. Нямаме други доходи. Само след година станали милионери.

Понеже стана дума за Моята библиотека и сайта, дето толкова го борят да го свалят... Някой може ли да ми каже, колко взима "творецът", писателят от всяко продадено копие на книга? Обществена тайна е, че издателствата направо ограбват писателите. Че даже трябва и да си платиш, за да ти издадат книгата. Някакви там 4-5 хиляди лева. Но тези не са крадци, а онези, дето четат, са?!

Какво искам да кажа с всички тези приказки... Когато имаш толкова динамично променящ се пазар и такова развитие на технологиите, да не използваш това, енергията и потенциала на всичко, които ти дава интернет, е най-голямата глупост. Единственото, което трябва да направиш, е да намериш начин, как да се включиш към потока. Иначе ще го гледаш, как се носи пред теб и ще гребеш в обратна посока, пък ще настояваш и останалите да гребат с теб. Невъзможно е. Не можеш да пребориш тази енергия със сила. Нито със закони. Не можеш да накараш човек да не краде, като го обявиш за крадец. На какво разчиташ, на съвестта му. В общество, в което всички крадат, а това се вижда вече ясно, благодарение на същите тези технологии, крадецът не е крадец. Ще платиш ли за КТБ от джоба си? Ще платиш. Открадаха ли от теб? Откраднаха. Кой го направи? Тези, които създават законите. Че краля на Испания го гонеха за кражби...

Та, да използваш остарели бизнес модели в днешния свят, ще те доведе единствено до разход на пари, които най-вероятно нямаш, което означава автоматично фалит. До огорчение, самосъжаление и в крайна сметка ще ти вземе енергията, съня, здравето и живота. Горе-долу в този ред. И няма да стане, защото са крали от теб, а защото не си се съобразил с условията на пазара. Не си бил достатъчно гъвкав и адаптивен, за да можеш да предложиш на клиентите това, което искат ( да речем, че искат кникага ти ), по начина, по който им е удобно, на цена, която няма да ги накара да се замислят, струва ли си. Последното е много важно. Ако някой се колебае, дали трябва да даде толкова пари, пък ако ще и два лева да е, значи не си свършил останалото преди това, достатъчно добре. Цената е последното, което е определящо, дали ще има сделка. И факторът цена не съществува при решението, дали ще има покупка или ще те подминат. Не си накарал клиента да желае достатъчно силно продукта ти, не си му дал причините, защо трябва да го има, не си му ги дал, защото не си ги търсил, не си разбрал, от какво има нужда. Не си му посочил, как сдобивайки се с твоя продукт, ще получи това, от което има нужда или иска.
Обърнали ли сте внимание, че почти никой не ви пита, от какво имате нужда. Въпросът почти винаги е, "какво ще желаете". Ами влязъл съм в книжарница и гледам книгите бе, тъпак. Според теб, какво желая. Хубаво четиво. Как ще ме убедиш, че е хубаво? Как ще ми помогнеш да избера, при толкова голям избор. Как ще ме накараш да не се замисля, след като изляза с покупката, това ли трябваше да купя или друго? Как ще ме накараш да се върна за още? Отговора на последния въпрос е отговора на тези преди него.

Каква е причината, да се рекламират лекарства, храни, алкохол, козметика, услуги, всякакви други щуротии, но не и книги? Защо нещо толкова важно не се прави? Как ще ти се купува продукта, ако не обявиш, че той съществува? Няма значение по какъв начин. На какво разчиташ? Някой да влезе в книжарницата и да си спре погледа точно на твоята книга ли? Това е лотария, хазард. Ако по такъв начин ще продаваш, нямаш право да се оплакваш за нищо. След като разчиташ на случайността и на късмета си, ами такъв ти е късмета.

И понеже ни е болна тема и говорим за цени... Не зная, с какво се занимава всеки един от вас, но цените на българския пазар се определят напълно произволно. Ценообразуването тук зависи от прищявката и хрумването на този, който определя цената и почти от нищо друго. Занимавал съм се с достатъчно и различни неща  и достатъчно пъти съм виждал, как става това. За надценките да не говоря. Напълно произволни също. Купуваш го на 3.5 долара бройката, плащаш някакъв транспорт, плащаш няколко стотачки на митницата, на когото трябва, за да не платиш 25 бона държавни такси и после го пускаш на 20 лева. И съм чувал как се решава, защо да е 20 лева., ми не 25, 15 или пък 30. Не се отчитат разходите преди това, не отчиташ текущите разходи, като комунални услуги, заплати и прочее, не отчиташ колко ще са ти данъците, не си слагаш някаква определена печалба като цел, нищо от това. Как става бе, аджеба? Бизнес ли правиш или си отворил сергия. Защото дали ще въртиш пет хиляди лева или няколко десетки милиона годишно, ако това ти е начина на мислене... Ти си продавач на сергия и нищо повече.

И когато някой започне да продава нещо на цена няколко хилядарки, на човек със семейство и заплата 600-700 лева, та дори и пенсионер с 230 лева пенсия, тогава ще разбере, какво върти колелата на каручката, наречена търговия. Както споменах и по-нагоре, ако не можеш да определиш нуждите на човека, да го убедиш, че има нужда от твоя продукт и да му дадеш и причините, но неговите причини, не тези на някой друг, значи разчиташ на късмета си и на нищо друго.
Слагаш цена, слагаш стоката на рафта и работата ти е приключила, а? Затова, някои хора печелят повече и бизнеса им върви, а по-голямата част са огорчени и разочаровани. Трябва да се бориш за всеки клиент. За всеки един. Не може да бездействаш и да разчиташ, че ще ти се случи.
Знаете ли, какво са ми казвали? Работех с един две седмици, а онзи беше по-добър от мен. Клиент, който разбираше, как стават нещата и май се забавляваше  с мен. Ама за това си дадох сметка по-късно, като анализирах, премислях по-скоро случката - анализ звучи малко прекалено. Та, човека решил, още на петата минута, че ще си напазарува, просто, защото му трябваше. Не е бил наясно, дали точно това иска или ще отиде при конкуренция. Две седмици танцувахме с този, убеждавах го, разпитвах го, търсех му причините, защо трябва да го има, за да му ги дам ( повярвайте ми, повечехо хора не знаят, защо купуват нещо ), какво ли не използвах. Това ми каза. На петатат минута беше взел решението, обаче решил да ме върти на бавен огън, та да види докъде ще стигна и колко грешки ще направя. Е, грешките не ми ги посочи, аз сам си ги виждах, а и виждах, че той ги вижда, защото виждах и реакцията му всеки път, като си променях тактиката. И усещах, че ме върти нарочно. Обаче беше и голям кеф. Много хубаво се работи с интелигентни хора. Много ноучих покрай този. Накрая ми каза, че ще има сделка и защо ще е точно през мен. Не съм се бил отказал. Виждал, че вече съм започнал да се изчепвам на идеи и започвам да се повтарям ( и наистина, накрая се чудех вече, какво да правя ), но не съм спрял да опитвам, не съм загубил търпение с него. Този същия после отново дойде няколко пъти, доведе и още клиенти, с които ми трябваше не повече от половин час. Защото го познават и му имат доверие.
Та, слагайки стоката на рафта с етикетче с цената... Няма да стане. Просто не работи. Това се прави със стоки първа необходимост. С нищо друго. Една причина, която винаги работи при мен и не излизам без покупка. В малко магазинче разбира се, това няма как да стане в голям магазин или хипермаркет. Влизаш и виждаш една усмивка, виждаш, че човека е радостен, че му влиза клиент. При мен, това е достатъчно. От тук нататък, аз зная, как да си поведа разговора да си задам въпросите, за да му подскажа и на него, какво ми трябва и как да ми помогне. Но, това е, защото вече имам желанието да го направя. Това желание той го е предизвикал. При различно отношение и моето е коренно различно и в повечето случаи си излизам с празни ръце. Та и съм му развалил настроението поне за два часа напред.
Може и да ви стане интересно. Обърнете внимание на мотивите си да купите нещо или да не го направите. На чувствата си, докато взимате решение или си говорите с продавача. Слушайте себе си. Когато го направите, ще разберете и мотивите на всички останали хора. Това е основното. От тук нататък... Четете по-нагоре.

И нещо последно, че вече стана много. Добре са тези и успяват тези, които си гонят нещата, вършат нещо, опитват. Да сложиш книга на рафта и една цена и да чакаш, да си пасивен след това... Ами как ще стане? Тук вече питам. Как ще стане?
Пратиха ме от една фирма да им продавам нещата в един от хипермаркетите, защото някак бяха уговорили магазина да го заринат със стока. Не зная, защо мен точно пратиха. Познавал съм бил стоката. Вярно, познавах я. Работех в сервиза. Не продадох всичко, а и никой не очакваше, но станаха няколко неща. Шефовете ми се обадиха, да търсят ли начин да набавят още. Е, наложи се само за два от артикулите. За останалото беше прекалено оптимистично. И какво правех. Говорех с клиентите, минутка само, след като се забавеха в отдела. Първо, им става приятно, че някой изобщо им е обърнал внимание, явно обикновено не се случва, а ако стане, те питат "искате ли на кредит да пазарувате, господине" в някои други магазини и това е всичко. Значи стоиш на едно място, той не се помръдва, а само изтрелва, "искате ли да пазарувате, пък да ви вземем и още пари". Това беше първото, което правех. Другото, което направих, беше да отворя по един от артикулите и да го оставя, да си го гледат отвътре, как и от какво е направено. Дори не питах шефовете. Това помогна при доста от клиентите. И това ги питаш - от какво имат нужда, какво мислят да правят, как мислят да го направят. Като знаеш това, знаеш, какво да им продадеш и в повечето случаи, как.
Какво друго се случи? Дойде управителя на магазина при мен и ми каза, че останалите ми "колеги" се оплаквали, че им крада клиентите. Питах го, иска ли продажби в магазина? Разбира се искал и ми се хили в лицето. Ми казах му, че останалите не правят нищо, за да продават. Той ме остави и отиде да си върши неговите си неща. В последствие разбрах, че ходили отново, да му се оплакват, като видяли, че продъжавам да си правя същото, а той направо ги отсвирил, да не му губят времето с глупости. Та, виждах им израженията в началото, как непрекъснато ходя напред назад и "притеснявам" хората, пък те си стояха на групички и си говореха и чакаха някой клиент да им дойде на крака с въпроси. После ми се мръщеха. Най-накрая ги накарах да си размърдат задниците, защото стоката ми вървеше, пък тяхната не. Научих ги да работят. За два месеца и половина.

Защо пиша толкова и си "губя" времето да си споделям опита и разбирането за всичко това. Ей заради това, заради споделянето. Повярвайте ми, мога да напиша книга и да я пусна да се продава. Всичко, което написах тук, мога да го разтегля в триста страници, да го систематизирам, да го сложа в някакви теми и раздели и да му сложа 40 лева. Е, няма да съм аз, ми издателя, но схващате картинката. Да, ама понеже не мога да стоя  и да чакам да се продава, ще трябва пак да се разтърча и да си промотирам произведението, за обяснявам, защо си струва да го прочетеш, да му пусна реклама, защото никой него прави за книги, да се разтичам при разни имена и да ги уговоря за рецензии, след като им дам по едно копие, да ги пусна в пресата и медиите. Общо взето да си обявя продукта, че го има на пазара и защо ви трябва. Ей това трябва да се направи в общи линии. Ма не го правя, правя си моите си неща. Нямам време за друго, а отделеното тук... Приятно ми е.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: jet в Jan 12, 2018, 15:29
Аз например пиратствам/крада само произведения на изкуството - просто нуждите ми са по-големи от колкото мога да си позволя.
За всички останали нужди съм намерил колая, но за изкуството не мога да намеря друг начин.  Транспорт не плащам - ходя пеш и на колелото, Дрехи и храна - без изгъзици, слава богу Линукс/ФОСС ми решава проблема със софтуера, интернета ми решава проблемите с набавянето на информация. Друго не ми се налага, а и не искам да крада.
Понеже ме обират здраво (всички над мен по хранителната верига), а под мен няма никой, все пак трябва да поддържам стандарт на живот да не се лишавам от задоволяването ми на базовите нужди (храна/облекло/покрив).


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: ray в Jan 12, 2018, 15:54
Здравейте,

Дълго се чудих дали да пиша, накрая реших само да посоча някои факти (от многото) и всеки да си ги търкува както иска :-)

Вземете най-общо историята на парите, в началото са били златни, сребърни, медни и т.н.; после постепенно златните изчезват и остават сребърните, медните и такива от някаква сплав (тук вече самия носител вече няма реална стойност а се използва само за еквивалент) но все още само царския двор може да сече монети.

Сега прескачам направо към книжните пари, до края на социализма на банкнотата от един/повече лева беше написано "гарантирана със злато и всички активи на банката" (или нещо подобно по смисъл), в момента надписа е че банкнотата е законно платежно средство (няма нищо за гаранция/покритие). Отново само една институция има право да печата парите на дадена държава (тук не искам да влизам в дискусията дали това трябва да е държавна/обществена институция или може на пазарен принцип дори да е частна). Не е много ясно (поне на мен) как се определя количеството на новите пари - ако някой е по-наясно да каже.

През средновековието на лихварите се е гледало като на презряна социална група (Шекспир - Венецианския търговец), сега вече са на всеобща почит и уважение.

В момента усилено тече преход към цифрови пари (а сега, това пък какво е) отпадат дори разходите за печатане на банкноти (тук вече съвсем не знам кой и как определя/ще определя количеството на новите пари - нули и единици в някой компютър).

Малко встрани от темата, но само преди 200-300 години има достатъчно случаи на хора/и деца осъдени и изпратени на каторга в колониите за кражба на хляб или нещо за ядене, дам според закона са крадци и се наказват със цялата строгост на закона и държавата :-(

Друго което ми направи впечатление напоследък е едно изказване повторено на няколко места "еди какво си не е морално, но не е незаконно" ...

Мисля че това е достатъчно засега ...

Поздрави,
Румен


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 12, 2018, 16:15
Тези две думички, морал и закон са две празни картонени кутии и нищо повече. Каквото насипеш в тях, това ще съдържат.
Трудно търпя, като някой почне да говори за някакви абсолютни понятия и разбирания, истини. Всичко се променя, а в днешно време прекалено бързо. Като ученици ходехме да бием педерастите по градските тоалетни, сега не им обръщам внимание. И на мен ми промиват мозъка и то успешно  ;D


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: stealth01 в Jan 12, 2018, 17:28
...
Много съгласен с всичко!
Само едно уточнение под черта - книги се рекламират, а и се продават с добри отстъпки. Сиела преди известно време доста често пускаха на 50% всичко тяхно. Книжарниците взеха да пищят (въпреки че точно те са виновни за завишеното ценообразуване) и сега трябва да се дебне повече.
Друго което ми направи впечатление напоследък е едно изказване повторено на няколко места "еди какво си не е морално, но не е незаконно" ...
Аз оставам с вречатлението, че това е официална държавна политика. При това - не само българска.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 12, 2018, 17:54
Само едно уточнение под черта - книги се рекламират, а и се продават с добри отстъпки. Сиела преди известно време доста често пускаха на 50% всичко тяхно. Книжарниците взеха да пищят (въпреки че точно те са виновни за завишеното ценообразуване) и сега трябва да се дебне повече.
E, аз не съм виждал, а и съм нямал информация. Има наченки. Макар че, може много да се желае в тази посока. Намаленията и образуването на цените. Не мога да я разбера тази работа. Как може някои хора да работят с марж двадесет процента например, а тук се слагат сто, че и повече. Парите трябва да се въртят, не да стоят. Ако стоката ти е непродаваема... Някой ден. Надявам се. Преди шест-седем години един приятел, който живее в Англия дойде тук да си прави зъби и ме пита искаш ли да ти донеса едни обувки. Отказах, но като ми каза, че струват пет паунда и му викам, носи. Нито той ще се охарчи, нито аз. Сигурно са му били пред очите, като сме говорили. Хубава кожа, високи, залепнаха ми за крака. Направо като отляти. Превъзходна изработка. Още им помня етикетите с цените. От 55 намалени на 35, накрая на 5. Още ги нося. Едната е леко жулната само отпред. Всяка есен и зима. Смених им само връзките.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: remotexx в Jan 12, 2018, 20:37
охохо това е нищо те вече компаниите... поне големите т.е. корпорациите все повече замязват на изкуствен интелект ИИ, щото т'ва си и ползват де ИИ напр. да им коже кое /цени и пр./ кога да дигнат или свалят и т.н. и кого как да изработят - конкурент и не само напр. обик. човек също т.е. краен клиент... айде за корп. с/у корп. не ни пука ама когато се изправят срещу нас дребните рибки т.е. обикновените хорица... не ми се мисли ...накъде отива тоя свят ..айде той ИИ още е в зачатък засега не е по-умен/хитър от сам човек /но даже и сега в някои отношения е по-напред напр. Гугъл колата спира на всеки червен светофар за рзлика от повечето хора които познавам/, но ИИ се учи много по-бързо и един ден ние /обикновените хорица/ няма да имаме никакъв шанс с/у ИИ 10х т.е. с/у корпорациите ...какво ни остава
ха наздраве - то друго не ни остава (докато още не е пропил - ИИ-то де)  [_]3 [_]3 [_]3

https://boingboing.net/2017/12/29/llcs-are-slow-ais.html
Charlie Stross: the future of psychotic AIs can be read in today's sociopathic corporations

и малко картинки които и преди съм давал
https://28oa9i1t08037ue3m1l0i861-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/01/Howard-Graph.png

https://waitbutwhy.com/wp-content/uploads/2015/01/gif

https://28oa9i1t08037ue3m1l0i861-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/01/PPTExponentialGrowthof_Computing-1-600x512.jpg

https://28oa9i1t08037ue3m1l0i861-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/01/Intelligence-600x472.jpg
https://28oa9i1t08037ue3m1l0i861-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/01/Intelligence2.png

https://28oa9i1t08037ue3m1l0i861-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/01/staircase2.png


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 12, 2018, 20:56
 :D

Заглавието от първия линик е много хубаво


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: nikolin в Jan 13, 2018, 06:43
Това с кражбата си е размито понятие . Никои не рипаше и викаше ( от нашите де ) че било кражба когато откраднаха ТТ данните мисля че беше епъл и направиха Правец . И всичко около тези компютри се разви . То и затова 'малко' дръпнахме напред . Нито пък Майкрософт толкова яростно е протестирал когато се сваляха нелегални копия на техните продукти ( не протестираха , ама пък се наводни пазара и се наложиха ) .

А за книгите - аз съм фен на книгите - не да ги притежавам , а да ги чета . И ме  е яд колко се наводни пазара с буквално боклукчава литература . Съдържание и стойност -малко над нулата , а цена малко под небето . За технически насочени добре написани книги просто неми се говори - там работата е чист вакум .


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 13, 2018, 08:53
4096 твоето мнение толкова ме впечатли, че горе в данните за вход взех да пиша твоя вместо моя псевдоним.

Отдавна твърдя, че ей това му е ценното на форумите. Всеки споделя своя опит и познания с другите. Аз също имам известен опит в продажбите. Не е тайна, че години съм бил банков служител, преди кризата да ми отреже главата, а не съм нито достатъчно кариерист, нито пък късметлия, че да успея да се задържа. Но спрямо теб не съм дори в детската градина.

А най-странното е, че мен старателно са ме обучавали, как да продавам, а ти си природен талант. Някой ден ще чета за теб във вестниците.

Наистина те призовавам да напишеш книга, нищо, че такива книги има издадени хиляди! Призовавал съм винаги и на всякъде, всеки с богат житейски опит да пише. Например, колко съм ги навивал „чужденците“ от този форум да седнат да пишат? Не щат и не щат. Вместо тях, книги пишат журналята, на които това им е професия. И резултата е потресаващ. Имаме прекрасно написани книги с никакво съдържание. Предпочитам четивото да не е по стандарт, да няма редактор, да няма структура, да няма стил, но да е истинско. То ще остане и него ще дам на внуците си. От фалшивите напъни на интелигенцията ми е досадило.

=*=

Има тънък момент в „ограбването“ на писателите от издателствата. На теория е точно така, но на практика самите издателства и книжарници всеки месец се борят за оцеляване. Защо е така?

Причините ги пише лично 4096. Това е стар, непреструкториран и немодернизиран бизнес. Не се отчитат новите реалности и не се прави нищо за по-добри продажби. Мрънка се, че българина не чете и краде. И аз мога да мрънкам. Ама пръста да си мръднат?

Няма. И защо няма? Защото така им е удобно. Да са свити в уютната им кочина. Ами да си умрат в нея тогава. Между другото спомена се Сиела, Апис и други. Тия са умни копилета. Много хубаво са се намърдали и си знаят добре нишите. Чак да не повярваш, че българските мутри са способни да извадят мозък и да могат да правят бизнес по пазарен начин. Ами нека са им показно на интелигенцията. Тъпите и простите ги бият точно в играта на умните и красивите.

=*=

Рей, както обикновено задаваш фундаментални въпроси. Науката за парите е огромна. Теорията на правото, тоже.  Мога да ти напиша нещо по въпросите дето задаваш. Но то ще е TLDR. Няма да го прочетеш. А и Лунар е прав. Пиша неразбираемо. Затова и спрях темата за ДДС. Като прочетох, какво съм написал, видях, че ще го разбера само аз.

=*=

Николине, добре дошъл във форума. Не е размито понятие. Много си е конкретно. Но опира до лични интереси. И тогава влизаме в сивото. Даваш много интересен пример, по който Ремо (че и Джет, че и още други) може да напише хиляди страници. И са ги писали.

Аз ще се спра само на една „опорна точка“. Къде е Правец днес? А кой днес е Правец? 


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 13, 2018, 10:32
Парите също са стока и могат да се купуват и продават. Моментът там е, че не допринасяш за никого освен за себе си или за някой непознат, когато печелиш или съответно губиш. Не можеш да хванеш някой от улицата и да му кажеш, гледай бе, гледай, какво построих. Получава се, че с пари, можеш да увеличиш количеството на парите ей така, от нищо. Което намалява цената им. Това води до повишаване на цените на всичко друго. Като цяло, цялата финансова система е спекула и измама.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: ray в Jan 13, 2018, 11:34
Здравейте,

@go_fire: не си прав че няма да прочета още ненаписното от теб, странно ми е как го реши и как го разбра като не си опитал.

Относно фундаменталните въпроси, това (поне за мен) е одно от най-важните неща за разбиране - в света има безброй неща, но както едно дърво се развива от семе и започва от корена така и много/безброй неща са само следствие от главните/фундаментални неща, ако скриеш основното можеш почти безкрай да занимаваш хората с това или оново (според вкусовете на всеки) и така се остава при следствията, но причините ги няма.

Преди да напиша това "предисловие" планирах да спомена за два филма които са доста интересни и имат отношение към темата - единия е за Венецианския търговец (страхотна екранизация поне според мен) и другия е "Baraka" - филм почти без текст (една картина струва колкото хиляда думи) и двата ги има в Замунда.

Според мен е много по-лесно да обясниш нещо като посочиш сентенцията/основното и после вместо обяснения дадеш филм, книга или нещо друго за допълнение (нещо от сферата на изкуството).

Тук ще се върна към гревногръцката митология, там се разказва за двама братя - Прометей и Епиметей и кутията за Пандора.

Прометей освен име най-общо значи и "мислещ предварително", опитващ се да предвижда нещата чрез мисълта, а Епиметей значи "мислещ след (като нещо вече се е случило)" тоест той мисли чак когато дойдат последствията. Та накратко историята - Прометей предупреждава брат си да не приема даровете на Боговете/Зевс (кутията на Пандора) но Епиметей не го послушва и взема и после отваря кутията и на света излизат всички болести, беди и др. злини, в кутията остава само надеждата.

Тук може да се разсъждава още почти безкрай, но нека всеки сам ги го направи.

Друг интересен филм е "Небесно царство/Kingdom of Heaven" за битката за Йерусалим, за вярата/и догмата, братството и сътрудничеството между хората, силата да следваш себе си  и много, много други неща ...

Ето пак става дълго писание затова тук приключвам (вероятно временно).

Поздрави,
Румен


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: lunarvalley в Jan 13, 2018, 11:44
Цитат
Например, колко съм ги навивал „чужденците“ от този форум да седнат да пишат?

какви са тия чужденци?


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 13, 2018, 11:48
Че са стока е половината истина. Незнайно защо всички забравят, че те са разменно средство. Не искам да се явявам адвокат на банкерите, но е много лесно, удобно и модерно да се говори против тях. А те не са някакво изключение.

Алчни са да, но не са по-алчни от всеки произволен търговец на каквото и да било. Не оставяли нищо зад гърба си? Дали?!? Щото не е така. Всичко, което виждате, пипате, усещате, те са го оставили. Предприемача построил сграда? Кой му даде парите да я построи? А? Без пари и барака нямаше да построи.

Ползвате ли американски компютри? Как стигнаха до вас? Кой плати за това?

Банките мамили? Мамят. Ама мамят законно. А вие, като идете да им искате пари ги мамите много, много повече.

Без банки няма икономика. Ще си седите в пещерите и ще чакате някой вълк да ви изяде.


п.п. Тия дни се спомена Гейта. Той имаше една много мъдра приказка (не че я е измислил, просто ни я сервира). Целия прогрес, цялото човечество, всичко около нас е задвижено от алчност. Ако нямаше алчност, нямаше да има нищо.

п.п.п. Междувременно е писал Румен. Добре! Но не обещавам. Това отнема време, а аз не разполагам много с него. Ако утре сутринта или в понеделник сутринта се появи нещо, значи ще има, ако не — чакаме по-добри дни.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 13, 2018, 11:49
Цитат
Например, колко съм ги навивал „чужденците“ от този форум да седнат да пишат?

какви са тия чужденци?

Българите живеещи извън пределите на родината. С други думи — имигрантите. Нали забеляза курсива?

п. п. опа, курсива бил твой, аз съм бил използвал кавички, ама смисъла е същия.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: lunarvalley в Jan 13, 2018, 12:02
Това, че някой не живее в България не го прави автоматично по-интересен.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 13, 2018, 12:05
По принцип точните ми думи бяха — всеки с богат, житейски опит. Не изключвам българите, живеещи в България. Не изключвам кой да е, от коя да е народност и местоживеене. Просто тук дадох пример, че много съм ги навивал (да не ги споменавам поименно). Е, не искат. А митарствалия човек по подразбиране има много, какво да разкаже.


Кой е първия, модерен писател? Марко Поло. Нямам, какво да добавя.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: nikolin в Jan 13, 2018, 14:16
@go_fire
Добре заварил

http://e-vestnik.bg/14505/kompyutar-pravets-16-ot-1988-g-proraboti-sled-17-godishen-san/

Правец-а си беше велико нещо но ...

Цитат
В държавата няма воля, инвеститор или бизнес, който да задържи равнището на тази база - и производствена, и научна, да я развие и запази нишата си на пазара.

Лични облаги и финанси - прав си за банките :) .


Цитат
Един от известните финландски учени, който беше вицепрезидент на науката на “Сонера” (финландският телеком оператор, тясно свързан с “Нокиа”), който познава добре заводите за изчислителна техника в България, направи следното изявление: „Ние, от една фабрика за галоши (б. а. – до 1989 година “Нокиа” е фабрика за гумени изделия) направихме световна телекомуникационна компания, а вие, които имахте далеч по-развита база, толкова не можахте да намерите 2-3 ниши, за да останете на световния пазар.”

Тук пак ще върна към темата - каква е разликата между промишления шпионаж (в полза държава, корпорация или  дребен бизнес ) и кражбата ? Аз ако сваля платена  кракната програма БЕЗ ДА ПЛАЩАМ - кражба ли е ? Или както винаги е било - за кокошка няма прошка - за кон няма закон .

За мен ( лично мое мнение ) тази тема е много мъглява , защото "НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД" . Дори да не си платиш , ползването на интелектуална собственост се явява реклама . Ето един пример - свалих си от Читанката "Микро" на Майкъл Крайтън - четох , четох и сега искам да си я купя на  хартия .


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 13, 2018, 18:45
Родната полиция ползваше на родните си компютри нелицензирана ( така по-меко да се изразя ) версия на Windows XP и сигурно сега ползват такива на 7 и 10, а ние си говорим за кражби... Да тръгнем от тук.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 13, 2018, 19:00
От време на време държавата прави големи поръчки на тази нещо като ОС и в условията пише, че получава права и за вече инсталираното.

Аз мога да говоря за частния бизнес, защото там съм работил винаги. Там просто се купуват лаптопи според джоба, но с ОС. По този начин се пазят от проблеми. Естествено това е за малките. Големите си сключват сделки подобни на държавата. Дава им се някакво изображение, което директно по мрежата се блъска на всички машини. А вече с тия десетки, двайски и не знам си какво, май вече си има и сървър, който отговаря да разхвърля.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 13, 2018, 21:01
Може и да се е променило вече нещо. Информацията ми е на много години, но го дадох само за пример. Крадеца вика "дръжте крадеца".


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 14, 2018, 05:48
Може би пак ще вляза в политика, но какво пък. Който иска политически правилни мнения да не чете моите коментари. Аз не съм политик и не се чувствам длъжен да говоря политически правилно.

=*=

4096 ти си прекалено голям оптимист, ако мислиш, е основният репресивен апарат у нас е на 7, 8, 10, нещо друго. Според мен са си още на XP. Разложението у нас е стигнало до там, че държавата не хае дори за основната нейна институция, която предпазва собственото ѝ съществуване. Къде се е чуло и видяло по света куките да стачкуват? Не само, че стачкуват, ами има дълга поредица от стачки, траеща с години, вече четири. Къде се е чуло и видяло, жандармите да ходят голи и боси? Къде се е чуло, де се е видяло фатмаците да са гладни, онеправдани, изтерзани, обругани и натикани в калта?!

Това го няма даже в Африка.

Ако една държава няма фуражки, тя нищо няма. Няма кой да я пази от поданиците ѝ. Няма кой да спре устрема към свобода, безпорядък.

Затова не е необходим телескоп, микроскоп, барометър, какво да е помощно средство. Тази държава отива на зле. Утре, в други ден, няма да я има. Не казвам, че няма да има България. Може и да си я има. Но няма да е тази република сега. Ще е нещо друго.

Нашето племе ще го има още едни петдесетина години, значи сигурно и държава ще имаме, но определено няма да е тази държава. Тази в момента е мъртва, но непогребана. А е непогребана, защото така ни е удобно. Но трупа вече смърди, а се разнасят и болести. Накрая някой ще дойде насила да го погребе. Не за друго, не да ни прави на нас добро. Ще го направи, за да опази себе си от заразата.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 14, 2018, 08:50
Ами оптимист съм. Защо да не съм! На "народа" не му трябва още много. Аз съм от безкрайно търпеливите, а щом и на мен вече ми се иска да изпозастрелям сума народ от тези, дето сега си вирят носовете покрай предстедателството на ЕС, смятай, колко ми е писнало от нещастници и лицемери. Всичко мога да търпя, обаче да ме лъжат откровено в очите и да знаят, че за зная, че ме лъжат и да продължават... Това показва безкрайна арогантност, което показва, колко са зле нещата. Колко са се окопали и защитили от всички страни. Вече са премахнали почти всякакъв законен начин, да промениш нещо в тази държава. Остава значи само един - насилието. Единственото, което ме спира, е че ще ме преследват като животно и още хора ще си идат покай това, а невинни... Няма нужда. Даже не ми трябва и да ги стрелям. Има по-интелигентни начини да се направи.

А полицаите не ми ги защитавай, ако това правиш! Да, положението в полицията е окаяно. Но ако поне си даваха вид, че им пука, когато имаш проблем, хората щяха да ги подкрепят. А сега са сами. И ще са.
Ако нещо стане, да речем че ме оберат или нещо по-лошо и трябва да си размърдат задниците, както е редно и да намерят извършителите, а не го направят, е ще впрега всичко, което мога, ще ги разсипя от съдебни дела и то за най-дребните пропуски. Няма да гоня полицията, ами конкретните хора там. Персонално. От фуражката, до онази, дето вкарва документи. Всеки, за всяка наередност. Не ми пука, колко ще дам за адвокати. Всеки, който не си е свършил работата - под ножа. След това ще изнеса всички материали по делата в медиите, за да се види, как се случва всичко там. Тоест, как не се случва. Не може! Бях с една позната в нашето районно и не помня вече колко време, но чакахме много, дори само да донесат една бланка да си напише оплакванията срещу някакъв нещастник, дето и посегнал. Да чакаш сума време само за да ти донесат едно листче и химикал. И като кажеш нещо, с което да им намекнеш, да се размърдат, направо те гледат заплашително и дори ти искат и документите след това, за да видят, няма ли да намерят причина да те тикнат да постоиш при тях 24 часа.
Сигурно има и свестни, но къде са? Доверието трябвало да се заслужи нали. Е, при мен отдавна и уважението трябва да се заслужи. Уважаваш ли ме ти мене? Ако ме уважаваш и аз ще те уважавам. Не може някой да те тъпче и да ти тъпче и човешкото достойнство, пък ти да си стоиш ей така.

Един въпрос... Защо по времето на комунизма полициията въпреки по-малкото възможности тогава, си вършеше по-добре работата и беше по-ефективна? Истината е, че ако искат могат. В предния си пост, онзи дългия, го казах. Ако не можеш по един начин, търсиш друг. Ма нямали това, нямали онова, ма материалната база, ма гориво, ма туй и онуй. Някога същите тези са ходели пеша и са имали само тефтер и молив и са били ефективни. Всичко опира до това, искаш ли да си вършиш работата или не. В крайна сметка имат трудов договор, който са подписали. След като са се съгласили на тези условия, на тази заплата и са удостоверили това с подписа си, няма за какво да се оплакват. Ще си вършат работата и това е. И това важи за всеки, който реве от положението си на подчинен. Подписали си се, знаейки, какво ще работиш, при какви условия. Съгласил си се. Никой не е дете, че да го направи несъзнателно. Децата вече не са деца и мислят по-трезво за нещата.
Нали имаше някакви безплатни програми за изучаване на чужд език, английски например,, ако си на договори. Сестра ми искаше да се записва, ма направо си би чукалата към острова да го учи на място. Та, мислиш ли, че някой от полицаите са се записали. Ей така, да си повишат квалификацията, да могат да отговорят на някой чужденец, като ги спре на улицата, защото в чужбина, хората са свикнали да получават помощ от полицията. И съм виждал, спира една двойка пред полицая и нещо го питаха, ма не можех да чуя и той една минута им обяснява нещо, ма май видя, че няма да го разберат и хвана мъжа за ръката и ги води сто метра по една улица и там започна да ръкомаха в някакви посоки в опит да ги упъти. Сто ментра разходка. Колегата му си остана на място. Ей това е желанието да помогнеш и да си свършиш работата.
Проблема е, че въпреки, че нищо не правят или почти нищо, хайде да не говоря в абсолютни категории, те получават пари. МВР получава, полицията получава, прокурори и съдии получават пари. Всяка година, цялата неработеща правна система получава от бюджета пари, за да продължава да не прави, каквото се очаква от нея. Ако аз имам компания и цели отдели в нея не само, че не работят, ами го правят открито и нагло, е, с такава скорост ще изхвърчат и даже някои ще ги съдя за пропуснати ползи. От най-големия, та до чистачката. Може сам да остана да си работя и да ми се срути бизнеса, но по-добре рано, отколкото по-късно също толкова сигурно.

Стига, че темата и без това е съвсем друга. Извинявам се на всички! Ма няма пък да трия. Време съм харчил да го напиша.  :D


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 14, 2018, 13:32
Ами оптимист съм. Защо да не съм!


Най-после ми остана време да прочета този коментар. Трябваше да нахраня домочадието. Най-лесно ми беше да им опържа мекици, защото не месих, а взехме готово тесто. Хич не е същото, ама става.

=*=

Задачата на репресивният апарат на държавите не е да пази народа, да помага и такива разни. Имат една единствена задача и винаги са я имали. И винаги ще я имат. Това е да пазят установения ред.

Ще кажеш, че не е така. На запад помагали на хората, гледаме филми, че даже и престъпления разследват, а по новините чуваме, че дори хващат престъпници, а не да натопяват първия психично-болен бездомник, който им падне. Наши близки са ни разказвали, че, ако се загубиш, просто питаш полицай да те опъти. И така нататък.

Обаче нищо от това не влиза в противоречие с моите думи. Просто онези общества са малко по-цивилизовани от родния ни балкано-орианталски модел. И в тамошните разбирания за опазване на обществения ред влиза и това населението да е доволно и осигурено.

Тук обществения ред, какъв е? Тук реда е мутрите и администрацията дружно да си уреждат живота. За да е възможно това, администрацията не трябва да работи. А от близо тридесетгодишно неработене просто се отучиха как изобщо се работи. Следователно репресивните органи също са задължени да не работят, защото това би било срещу установения ред. И от неработене са затъпяли прогресивно подобно на всеки друг на държавна заплата.

Единствения проблем в цялата схема е, че неефективността стигна до там, че вече няма пари да се издържа този апарат. И понеже той е единствената преграда пред разпада, аз твърде оптимистично предположих, че той е неизбежен. Обаче забравих, че пред разпада има друга пречка и това е самото общество. Защо? Поради същата причина, която взехме 16 млрд. лв. външен заем, а аз се чудя, как управляващите ще се справят с толкова малко.

=*=

Относно въпроса, защо полицайте са сами в борбата си?

Няма как да е друго. Малко повече от хиляда и триста години (поне по официални данни) живяхме в диктатура и съответно репресивните органи бяха основният враг на обществото.

В свобода живеем едва тридесетина години, но това е време, в което полицията не успя да се преформатира в наш приятел. Първо, че нямаше, кой да я научи да стане. Второ понеже по служебно задължение трябва да не правят нищо по никакви въпроси, то с това не успяха да подобрят името си в обществото. Трето, покрай протестите се оказа, че в българската полиция просто няма ценз. Оказа се, че съществуват български полицаи със средно образование. Това не е английската полиция. Тия хора носят оръжие!!!


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: go_fire в Jan 14, 2018, 13:49
Ето две песни посветени на българската полиция: youtu.be/IsNQUW6M8d0 и youtu.be/pipW3_wvA_0

Общото и на двете песни е, че са на по един месец. Да и двете са рап, а рапа по презумпция трябва да произвежда такива песни. Но забележи нещо. Втората песен е изпята от човек, на който най-добрия приятел е полицай. Не само, че е полицай, ами му дължи кажи-речи всичко от съзнателния си живот.

Ето, какво мислят хората за полицията.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 14, 2018, 14:55
Няма да кажа, че не е така. Абсолютно съм съгласен. В допълнение на това, във все повече държави, полицията все повече носи военно снаряжение. Бронирани са, автоматично оръжие, облеклото. Всичко е направено, да изглеждат наистина застрашително,  а ги обучават и да се държат така. Факт е, че ако им се изпречиш, дори случаен минувач да си, ще те прегазят, без да те забележат дори. Въпреки това съм оптимист.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: ray в Jan 15, 2018, 11:45
Здравейте,

Пак мисля да се върна към фундамента/базовите неща :-)

Тъй като по всеобщо официално признание и убеждение съвременната юридическа система за базира на Римската юриспруденция ще цитирам малък откъс (намерих го след 10-тина минути търсене в търсачката) който отговаря на това което знаех и от преди за нея. Доста вероятно, някой може да намери и съвсем различни цитати, но мисля че който е учил право ще потвърди (в най-общи линии).
...
A useful key in which to observe and contemplate the evolution of ancient Roman morality is to consider that “morality”, a philosophy in its own right, is something that comes from within society and which is subsequently encoded through laws. Morality cannot be easily imposed upon the people who are to live by it, not without a good dose of divine intervention. Indeed divine intervention is often at the root of the moral codes of many modern societies (eg Moses and the ten comandments).

It will be noted that these elements and considerations pervade Roman morality throughout the entire history of ancient Rome.

As Cicero succinctly put it: Salus populi suprema lex. The supreme law is the welbeing of the people (of Rome). This is a perfect example of the sense of practicality and pragmatism which pervaded Roman culture even with respect to moral issues.

Given that morality is directly linked to social customs and the individuals within society, it follows that it is directly influenced by the waves of wealth and poverty, peace and war to which they are subjected. Various examples of this effect are to be found throughout Roman history.
...

Сега за да не оставям нещата само на цитата ще поясня защо го давам. Правя го с цел да покажа как от първопричината "морал" произлиза закона а не както вече писах преди някой да ми казва че нещо не било морално. но виждате ли не било и незаконно.

Тук нещата вече са сменени на 180 - първо е закона и морала е нещо допълнително (не толкова важно). Дали все още съвременното право наистина произлиза от Римското (както все още ни учат) или вече е нещо друго, нещо по-скоро обратно на него ?

PS: помислете за функцията на парите като "богатство" и ще видите една от тъмните страни.

Поздрави,
Румен


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 15, 2018, 12:28
В съвременния свят моралът и законът имат второстепеннаа роля в това, накъде ще върви обществото и как ще функционира. Основното е едно. Едно малцинство управлява мнозинството. Докато това е така, ще има винаги едно непрекъснато нагнетяване на напрежение, защото винаги, дори зад добре прокламираната фасада на демокрацията, малцинството се грижи първо за своите нужди. Народът е казал: гарван гарвану око не вади. Иначе казано, при избиване на предпазния винтил някъде и фучене на пара, те ще се пазят помежду си. Както се пазят помежду си лекари, полицаи, съдии, политиците дори. Когато си достатъчно дълго в една прослойка на обществото ти ставаш една от многото взаимни връзки помежду членовете на тази прослойка. Ставаш част от тъканта ѝ. Между различните тъкани има допирни точки, но на практика, те не са преплетени. Винаги когато се приема закон, той се приема така, че да обслужва общите интереси на малцинството. Ако засегне положително мнозинството, това не е по презупция или цел, а отстъпка в интерес да се поддържа някакво налягането на парата в някакви граници, та да не гръмне котела. Никога не бива да се вярва на човек, който има власт над теб по някакъв начин. Има и някои социални аспекти, които допълнително подпомагат малцинството. Може би и там има съзнателна намеса. Манипулацията на масите може да се прави много тънко.


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: ray в Jan 15, 2018, 13:22
Здравей,

Определено съм съгласен с писаното, единствено искам да дам някои "по скоро мои" пояснения как разбирам нещата.

Значи морала е свързан по-скоро с мисленето и отттам с образованието, тоест от училището и обществото до голяма степен зависи какъв ще е масовия начин на мислене (справка - някой скорошни дебати по съдържанието на учебниците и термините използвани в тях). За добро или лошо съвременния човек е в преобладаваща степен продукт на обществения мироглед и начин на живот (дори да не си го признава :-)

Закона, от друга страна е изпълнителната част на обществото като мироглед, тоест двете се намират в основата на две различни сфери.

Въпроса е че човек действа така както мисли че е  правилно, а по-често дори може и да не мисли друг (по-умен) е мислил и направо е дал "закона" как да се действа с тази конкретна ситуация - и ето как "закона" подпомага формирането на новия "морал", който още преди това е бил посаден (в училище).

А относно малцинството и мнозинството, това е истината - обаче има разлика какво мисли и иска това малцинство, в историята има достатъчно случаи на царе/малцинства които са управлявали в интерес на народа а не в името на свои лични цели и амбиции (има ги и в нашата история).

Защото едно общество е силно когато е единно и най-ефективния начин да го победиш е да го разединиш (по интереси, произход, пол, и какво ли не). Защо не се погледне към нещата които ни обединяват а не към тези които ни разделят ? (но като народ и после като хора на обща планета).

Вижте как са се освободили индийците, тръгват на мирни демонтрации (Джавахарвал Неру) без никакви бурни прояви, не плащат данъци (обаче всички) и не работят за англичаните, така доста време - и накрая успяват (малко прилича на Каталуния сега, но там май няма талкова силно единство).

Май стига толкова !

Поздрави,
Румен


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 15, 2018, 15:31
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

За мен това нещо наречено демокрация, което си мислят толкова хора, че е най-добрия метод на управление е просто друг вид диктатура. Дори да имаше абсолютна демокрация, без депутати, които да гласуват, а да се гласува пряко за всяко нещо, тоест да имаш три и половина милиона гласа за или против, както например е бройката при нас, дори да са длъжни да гласуват всички, защото да не гласуваш, означава отказ от поемане на отговорност. пак ще се получи така, че петдесет процента плюс един глас, могат да променят живота на всички останали. Дори да не са съгласни. Това не е демокрация, а диктатура на мнозинството.
Случаят с представителността е още по-лош. Значи едно лице представлява един избирателен район и уж, хората там. Първо, не представлява всички хора. Второто е, че от тук нататък той изпълнява политиката на партията, която го е издигнала, а интересите на региона, който представлява остават на заден план, ако изобщо са били в намеренията му. Видинския край. Колко депутата от там са били в парламента и колко от тях са станали да говорят за проблемите на района си и да настояват за търсене на решение за положението там? Колкото правителства, толкова и депутати. Промяна? Няма. За крепостническото положение на хората по Родопите също не се говори. Там е феодално управление. И това е обществена тайна, но никой не повдига края на чергата, че да не замирише.
В момента никъде няма пряко управление, а представително и непрекъснато се говори за корупция, за злоупотреба с власт и положение. Това е във всяка една държава. Не мисля, че има аизключение.

Законът не е изпълнителната част на обществото като мироглед. Погледни, как се приемт и гласуват законите и ще видиш, че не е така. Как може, депутат или конгресмен, или както се нарича, да гласува по закон, който засяга да речем банки, лихви, кредити и прочее финансови инструменти, ако няма икономическо образование. И тоя дава вота си, без изобщо да знае, за какво става въпрос, какви ще са последствията от закона.

Не зная, съвременната юридическа система, на какво се базира. Може и да е от римско време. Зная от къде е тръгнала най-опасната болест по човечеството. Някой да се разпорежда с останалите и да "управлява". Хората да се подчиняват на авторитети, без да се замислят със собствените си глави, прав ли е този човек или греши. Или може би лъже. Само защото името ти го знаят повече хора и това автоматично те прави нещо повече? Дава ти право да изказваш мнения по различни въпроси, дори да не разбираш нищо, чак и да взимаш решения, засягащи толкова хора? Шо за абсурд! И лошото в днешно време е, че изказванията ти могат да достигнат до всеки. Някога хората са казвали, Бог високо, цар далеко и са живяли живота си. Но в днешно време "царете" са в дома ти. Само трябва да натиснеш едно копче. Та ей такива и дружките им, ще предлагат закони и после ще говорят за върховенството на закона. Законите само вредят. Те не гледат, кое е правилно и кое, грешно. Затова престъпници се измъкват, други имат оправдание да вършат злини, защото закона не го забранява или го е пропуснал, или някой е изпуснал две запетайки в него и един предлог и това лекинко ти дава възможност да се наиграеш. Законно почти се превърна в синоним на правилно. Хората спир да ги интересува редно ли е, да се случва нещо, освен, ако не ги засегне лично. Проглеждаш едва като усетиш ножа. Преди това си сляп.
Хората не се подчиняват на закони и не живеят според тях. Никой не го прави. Законите не са спрели злините, които си причиняваме, няма и да ги спрат. На практика какво е закона. Най-просто механизма какъв е? Ако сбъркаш, те чака глоба, обществено полезен труд, затвор, понякога и смъртно наказание, зависи къде се намираш. Това не прилича ли на управление чрез страх?

Ма почвам да се уморявам. Тези теми можеш да ги разстягаш колкото си искаш. Какво се случи на практика. Отнеха правото на хората сами да определят, как ще живеят. Сами, всеки един от нас. Отнеха правото ни да взимаме решения за бъдещето си, да грешим и да се учим от тези грешки. Дундуркат ни. Но както казах и преди това, ако не се пуснем от ръцете на тати и на мама, няма да се научим. Е, сега тати и мама ги избираме през четири години, даваме им титли, чакаме да сготвят вечеря, да ни завият като си лягаме и се надяваме, че утре ще е още по-хубав деня. Ма, нъцки. Обърни внимание на децата. Много малки, те вече имат желания и ги отстояват по начина по който могат. Искат да докоснат всичко и да пробват всичко и въпреки, че им забраняваме да го правят доста често, те въпреки това го правят. Нищо не може да те научи така, както собствения опит. Това ни бе отнето. Бавно и леко, без да се усетим. Полицията е просто Торбалан.  :D


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: makeme в Jan 15, 2018, 16:32
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

Дам, трябва им 2pac :)
https://www.youtube.com/watch?v=-_V9OmuZ7fk&feature=youtu.be&t=6m16s


Титла: Re: читанката и пр. проблеми
Публикувано от: 4096bits в Jan 15, 2018, 20:08
Хм! Не съм на мнение, че някой, пък бил той и добронамерен, трябва да се грижи за мнозинството/за хората. Както даде приер с "добрите" царе.
Дръж едно малко дете непрекъснато за ръчичка, давай му в устата и му бърши дупето и то никога няма да може да се научи само. Хората прекрасно могат да се грижат за себе си и сами, сами могат да взимат решение, как да живеят. Няма нужда, никой да им казва. Но са научени, че не могат да се справят с това. Трябва лидер, трябва някой да им каже, кое е добро за тях.

Дам, трябва им 2pac :)
https://www.youtube.com/watch?v=-_V9OmuZ7fk&feature=youtu.be&t=6m16s
[_]3