Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 151
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Днес в 20:19
Ремотекс, голям фен си на ковида :) Ако няма камери, няма да има нужда и от маски срещу тях. За камерите на АПИ се поинтересувай по темата  у нас, преди да иронизираш. И не прави свободни интерпретации, пак ще са си на АПИ, просто през тях КАТ ще плющи. А беше супер благородна идея, че даже и с европари по Боково време, те ще са само за статистиката..
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Днес в 20:13
Зевсе, абе тва живо порно.. оная снимка, дето я няма вече.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Днес в 20:08
Да, направо душевен оргазъм ще изпитат някои залепнали релета, ако затворят рафинерията в Бургас, или същата остане без ресурс, а че бензина ще скочи х2, ако тая рафинерия спре, няма значение. Все някой с възторг ще оближе американския набръчкан пашмак. Слава ДеБилу!
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Днес в 18:38
Джонсън ми изглежда някак превъзбуден (дотам съм стигнал), като поведение и комуникация, ще го догледам после.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Днес в 18:21
Съгласен съм, че не е необходимо. Имаш 5 отметки автомобили и 16 отметки пешеходци, в даден район- все едно гледаш екрана на стар  радар. Това голяма цел, това малка.. дистанция еди си колко до голямата № 1, дистанция еди си колко до малка № 9. Но дали няма да го направят персонализирано след време, като навлезе технологията? Те и камерите на АПИ уж бяха само за нуждите на статистиката (преброяване на автомобили), но се канят да ги ползват като камери на КАТ, например - глоби за скорост (имат функцията за засичане на скорост). Лично аз нямам доверие в добрите намерения на собственици на технология, която може да проследява движението ми. Малко са сякаш джиесемите и нет-слухтенето.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Izbori/мирбори -: Jan 26, 2023, 16:30
Ами да се събираме ние тука, и да съставим..  ;D

Хайде  [_]3 с една биричка, че днес имах няколко часа в зала тегаво дело и сега заслужено поразпускане.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Izbori/мирбори -: Jan 25, 2023, 18:48
Умнокрасивитетът искал да се обединява, нещо май се притесниха, че поотделно ще сънуват четирите процента:
https://dnes.dir.bg/politika/asen-vasilev-iska-s-db-da-podpishat-koalitsionno-sporazumenie-za-obedinenie
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 17:28
Последното изречение е леко притеснително- ами ако не искам да се обозначавам постоянно, къде ходя и какво правя из града?
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Jan 25, 2023, 17:24
Тоя обманутия хубаво си реди пропагандата, ама дали си вярва:) Или кат нашия ИИ, важното е да  ръси нещо.
Между редовете се прокрадва нещичко- че войната е в интерес на американците. Та, кой я предизвика, qui bono

П.П. не се сещам кога и къде "путинская пропаганда" е обявила, че в Америка ще мръзнат. А че в ЕС намалиха температурата на отопление, е факт. Обманутия се е обосрал отново. И аз мога да  направя такъв репортаж, като използвам кадри от някое хубаво жилище в областен руски град, например, от някой хубав квартал (па ако щете и от реклами за недвижими имоти в РФ), и после да покажа чернилки оттатък големия гьол, как се топлят на хартии в кофа за боклук, или варел от масло. И ще е същата простотия, като тая на обманутата мартишка.
За аудитория с добре полирани мозъци.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 14:53
Собственика, по-скоро застрахователя на машината плаща обезщетение на наследниците на жертвите (под "жертва" приемаме фатален край), пък ако се докаже, че е от бъгливия софтуер, застрахователя си търси парите от производителя на машината с бългивия софтуер. Това по гражданското дело.

С жертви винаги има и наказателно дело, но как ще се развие, идея нямам - не съм чувал за такова досега, с кола без човек. Вероятно ще е в посока някое непредпазливо деяние, примерно  някой допуснал в движение опасно транспортно средство..

П.П. Не съм сигурен дали изобщо в България е допустимо кола без шофьор, защото има една разпоредба в Закона за движение по пътищата, че водачът винаги е длъжен да се съобразява с обстановката, да контролира превозното средство и т.н. (по спомен карам, не помня точно кой член беше и как точно е формулиран, но по тоя член праскат актовете на самокатастрофиралите). Под "водачът" се разбира човек.
Та, разсъждавайки в тая посока, ако ще пускат по пътищата коли с ИИ, без човек, доста неща трябва да пипнат в законодателството ни, и то точно поради въпросите, които постави Нака, и именно заради наказателната отговорност, не толкова заради гражданската- там е ясно, собственика плаща, гражданското си е за пари.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 13:31
Ето ти казус. кола с автономно управление. В един момент обаче компютъра/алгоритъма нещо не дооценява и прави катастрофа. кой носи отговорност - шофьора, че не е спрял компютъра навреме и не се намесил, да ама как ще се намеси като компютъра го е изненадал и неочаквано е врътнал волана,, ми това може може да се случи за милисекунди, как тогава ще може да се намеси шофьора?

Викаш AI не може да носи отговорност щото е обект. Ами тогава производителя на софтуера?


Нака, това сега го видях. Правилно си се насочил, моето мнение е следното, в случая за ПТП: Застрахователят (Гражданската отговорност) плаща щетите по катастрофата. Обаче ако излезе, че ПТП-то е вследствие, както казваш, на компютъра, тогава застрахователят съди производителя на колата с компютър, да си вземе парите. Това при положение, че софтуерът си е калпав фабрично, а не после някой да е пипал и да е осрал нещата, след като е купена колата. Това се установява с техническа експертиза по делото.

Точно такъв случай не знам, но нали имаше дела срещу VAG групата, че нещо им беше лъжлив софтуера, за вредните емисии. Производителят си носи отговорност, ако вещта му е дефектна. Не е същият случай, но го давам като пример със софтуер.

Е, има и давностни срокове, не може да е отговорен производителя вечно, примерно за 30-годишна кола. У нас общият давностен срок е 5 години, може да се прекъсва, да почва отново, но не-повече от 10. Но няма да навлизам навътре из тая материя, ще стане ферман.

П.П. За колите, мисля, че една от причините да им дават гаранции, е следната: Ако ще излиза някой дефект, производителя да си го отработи сам, по-евтино, не да му надуват после сметката с дела и адвокатски хонорари. Обикновено производствените дефекти се проявяват за 2-3 години. Но това е лично мнение.

П.П.П. А ако говорим за кола с напълно автономно управление, май Гугъл ли беше пуснал такива, без човек, и там е същото- Гугъла плаща (или застрахователя му), а ако излезе, че колата е блъснала нещо заради грешка на компа- тогава застрахователя (или Гугъла) си търсят платените на пострадалите пари от производителя.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 25, 2023, 10:45
4096, в града за кучето отговаря собственика му. Негов си е проблема да си го контролира на обществени места . Ако кучето е в града, но е диво (улично), можеш да съдиш общината (също както ако си счупиш колата в улична дупка). За извън града не съм запознат, но от един ловец знам, че извън града подивелите кучета се водят вреден дивеч и са разрешени за отстрел, от което си правя извод за себе си, че ако те нахапе такова извън града, проблемът си е твой, освен ако нямаш застраховка от рода на "Злополука".

Ремотекс, Вини съм го гледал, верно беше отдавна.. :) Другият линк ще го изчета, като ми остане време, че малко ми е натоварено днес.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 24, 2023, 21:15
Да де, ама и така да стане, ИИ е просто помощник, устройство (вещ). Студентката и тя ще е просто помощно средство, ако въобще някой й позволи да се изказва в залата, щом е студентка, няма да е адвокат още и няма да има процесуално качество на страна в съда (освен ако жалбата/молбата за нещо си не е от нейно име).
Но нищо не пречи, адвокатът да има слушалка в ухото. Даже би било много полезно. Но пак ИИ си остава вещ, инструмент. Изявления, пледоарии и т.н. са от името на адвоката, или от името на доверителя му (ако и той има слушалка).
Даже и в случая с китайците и сърбите, там присъдата/решението го подписва съдията, а не ИИ. ИИ засега няма качеството "правосубектност", не е носител на права и задължения. За бъдещето се повтарям, не знам, но, по мое мнение, поне в близко бъдеще, няма да бъде приравнен на физическите, или юридическите лица, а правата върху създадените от него продукти (програми/детайли/патенти каквото щете) ще принадлежат на собственика на ИИ, към момента на създаването им. А не на самият ИИ. Както е и в настоящия момент.

 [_]3 [_]3


П.П. Понеже темата е интересна, ще се пробвам да внеса допълнителни разяснения- тука, в нашия форум, по спомен Джет и 4096 бяха качили клипчета на машини, управлявани от ИИ- на 4096 беше куче-робот, което изритаха доста сериозно, но се върна "у пътя", а на Джет беше пак нещо подобно на куче, но въоръжено, с оръжие на гърба. Та, ако кучето с ИИ захапе човек, или пък, стреля с оръжието си и подпали къщата на човек, отговорност носи собственикът на това куче с ИИ, а не самата машина (ИИ). Защото самата машина не е самостоятелен субект на правото, със своите права и задължения, а собственост на някой си и тоя някой си е отговорен.

П.П.П. И понеже научната фантастика и ИИ са свързани, за да придобие ИИ правосубектност, да излезе от ролята на вещ за удобство на човека, трябва да направи както Скайнет в поредицата за терминаторите- да вземе властта. Преврат, с една дума. Неслучайно в нашия наказателен кодекс няма наказание за преврат- има наказание за опит за преврат. Ако опитът е неуспешен- наказваме ги. Но, ако опитът е успешен, вече новите управляващи ще пишат законите, те стават легалната власт.. И е съвсем безсмислено да се предвижда наказание за успешен преврат- то няма кой да го изпълни, новите ли да се самонаказват?  Доколкото знам, така е и в ЕС, по отношение на превратите.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 24, 2023, 17:18
Ремотекс, същото е, инструмент за помощ. Една вещ няма как да си търси правата. Въобще не отричам ползата му, но си е просто вещ. За да се появи в съда  (и къде да е), като самостоятелна фигура, трябва да е налице т. нар. правосубектност от по-горе (мразя юридическите теоретични постановки, но няма как да не се съобразяваме с тях).

Забележи- "A "robot" lawyer powered by artificial intelligence will be the first of its kind to help a defendant fight a traffic ticket in court next month."

Не е самостоятелна фигура в съда и няма как да бъде, в момента. За бъдещето не знам :) Адвокатът е самостоятелна фигура в процеса, ИИ- помощник. Предполагам, ме разбираш, ако не, мога да разясня допълнително, с риск да отегча аудиторията.

 [_]3
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Jan 24, 2023, 11:34
Малко трябва да навляза в теорията.. Ще опитам накратко:
Изкуственият интелект е приравнен на вещ- носители на права са физическите лица (живите хора) и юридическите лица (фирми и т.н.).
Например ти използваш мощен компютър, за да направиш чертежи на някакъв специфичен детайл, патентоваш си детайла - който иска да произвежда детайла, плаща на теб.
Обаче след година продаваш тоя компютър на мен. Аз правя с него чертежи на втори специфичен детайл, патентовам си го, плащат на мен. Но за първия детайл продължават да си плащат на теб- фактът, че си ми продал компютъра, с чиято помощ си направил първия детайл, не означава, че за твоят първи детайл вече ще плащат на мен.
Същото е с ИИ- той е просто инструмент (вещ), а не правоспособен и дееспособен самостоятелен субект (сори, ако звучи сухо).
П.П. така е според българското право, но доколкото ми е известно, никъде в света все още не са присвоили на ИИ т.нар. според правната теория правосубектност (т.е. да е носител на права и задължения, накратко казано).
Страници: [1] 2 3 ... 151