Автор Тема: Цена за услуга ?  (Прочетена 5000 пъти)

malone

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 269
    • Профил
    • WWW
Цена за услуга ?
« Отговор #30 -: Nov 24, 2006, 01:30 »
Цитат (senser @ Ноември 23 2006,09:40)
а да те попитам колко според теб трябва да взима един системен администратор примерно, чиято работа на 80% е като тази която обсъждаме ....

Имам колеги във ведомството, системни администратори, избрани на конкурс от близо 150 човека, които работят за малко под 300 лева на месец. И съм убеден, че са много, много по квалифицирани от теб, макар и да не те познавам. Избрали са някаква сигурност, сериозна работа, изключително отговорна. Опита, който ще добият трудно може да се сравни с нещо в частния сектор.
Цитат (senser @ Ноември 23 2006,09:40)
и аре стига с изтъркания лаф, че в "провинцията" има хора, които работят за по-малко от 200лв - така е да, но за това имат вина и те самите - да си повишат квалификацията, да учат, да работят на още една работа и т.н.

Относно квалификацията ...
Сега ... долавям нещо нечисто в думите ти. Това, че някой живее и/или му се налага да работи в провинцията не означава, че има по-ниска квалификация от теб. Некадърниците са пропорционално разпределени в страната, което ще рече, че в столицата са най-много.
Сигурен съм, че много грозно ще прозвучи, но съм имал възможност да завърша първото си висше образование в чужд университет, където според мен, в настоящия момент няма да те допуснат и до конкурсен изпит. Разбира се, ако имаш достатъчно средства, можеш и да прескочиш този етап, но аз говоря за моя случай. Взимам прилична заплата и не се оплаквам. Идеята ми е, че за 100-200 лева, където и да е в България ще има 20 кандидата да свършат тази работа. И ще платя при свършена работа, а не преди това. Което ще рече, че при недобре свършена работа не плащам.
Всякакви други самонавивания на тема "работете без пари", "правете свирки" [ебати тъпотията], "много съм умен за тия пари" си ги приказвайте колкото искате. Не се ли съобразите с реалностите с тях ще си останете.
Цитат (senser @ Ноември 23 2006,09:40)
аз от 16 годишен общо взето без работа не съм оставал и изрази от сорта, че "държавата е виновна", "политиците", ....... са глупости - аз да не съм извънземен че си намирам работа винаги и съм сравнително доволен от условията ........ и не съм от София

Всеки ден "инсталираш и конфигурираш линукс дистрибуции, Samba, Apache, евентуално MySQL, firewall и съответно конфигурираш споделяне на нет между 5 РС-та с ограничения на трафика и евентуално някои други дребни неща ако изникнат в последния момент"?!
Ако е така, браво!
Но ако да кажем асемблираш нови и не толкова нови компютри в мазата на някой квартален офис и това те удовлетворява, не се изказвай за конкретната работа, за която вероятно имаш умения и знания, но само ти знаеш това и респективно никой не те търси. Докажи уменията си и тогава търси справедливо заплащане.
Колкото и да ви се струва странно пазара е наситен с компютърни специалисти, като поне 30% от тях трудно изкарват месеца и това е причината за обезценяването на труда им.

Цитат (Mitaka @ Ноември 23 2006,09:40)
А с тези 100 лева не мога да си платя сметката за телефона дори.

@Mitaka
Е ти какво искаш Mitaka, да работиш два дена и да си платиш телефона, тока, водата, бензина и кредита ли?!
Ще работиш 25 дена за по 100 лева на ден [дай Боже] и те уверявам, че ще имаш повече от приличен доход. Ние българите с това сме известни, не се стремим да работим повече, а се стремим да взимаме по-скъпо. Е ... не става така.

Respect към всички, не искам никой да се сърди, това е мое мнение и не смятам, че някой трябва да е съгласен с него.
Лошото е, че ежедневието доказва правотата ми.
Дори, ако желаете, въпреки, че е много гадно можем да си направим един експеримент и да направим едно търгче по IT форумите за извършването на горепосочената работа.
Можем да се обзаложим, че ще се намери човек, който би се наел да я свърши за по-малко от 100 лева.
Няма да коментираме как ще я свърши, защото вероятно няма да го познаваме. Може да се окаже и шарлатанин, но същото важи и за всеки от нас.

По топика:
Поздравления SRG, прекрасни пари си взел, дано човека е доволен от работата ти. Пожелавам ти на всеки два дена да имаш такива поръчки, съвсем искрено.

Няма да пиша повече в тази тема, тъй като по мое мнение отива към безмислен флейм. Всеки сам си определя цената, а клиента преценява дали да купи услугата и по този начин нещата се регулират сами. Практиката ще покаже, кой е бил прав.



Активен

Безмислено е да даваш съвети на този, който не иска да ги използва. Каква е ползата от свещника в ръцете на слепеца.

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #31 -: Nov 24, 2006, 04:23 »
Цитат (malone @ Ноември 24 2006,01:30)
Колкото и да ви се струва странно пазара е наситен с компютърни специалисти, като поне 30% от тях трудно изкарват месеца и това е причината за обезценяването на труда им.

С много неща не съм съгласен в мнението ти (и няма да разгарям flame), но с това изобщо не съм съгласен: трудното изкарване на тези 30% може да се дължи на всичко друго, но не и на наситеност на пазара. По-скоро на липса на квалификация. Познавам няколко човека на доста високи длъжности в известни софтуерни фирми и мога да ти кажа, че определено се оплакват от недостиг на качествени компютърни специалисти.

По темата, поздравления SRG - имаш да черпиш за първа заплата '<img'>  ':p'
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

SRG

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 110
    • Профил
    • WWW
Цена за услуга ?
« Отговор #32 -: Nov 24, 2006, 09:22 »
Явно моя случай си е бил чист късмет,защото сега като чета в някои мнения за хора с квалификация и "продаване на знания" и започвам да се чувствам тъп '<img'>
В интерес на истината човека си ме разпита най-подробно с какво се занимавам,къде съм учил,знаете,редовните въпроси.Когато чух да пита с какво се занимавам и дали "това с линукса ми е работа или ..?!?" ми се посви сърцето,но явно човека се е напатил от "квалифициран" човек (преди време някой,претендиращ да е админ в някаква голяма фирма  бил почнал да му прави същото,но нещо се оплел на шейпъра и заеб*л нещата) и си каза,че иска една седмица "money back" за да оцени това,което съм направил.Да чукна на дърво не сме обсъждали тази тема макар да говорихме по ICQ два пъти.
От друга страна обаче точно този човек прецених,че ще може да плати тази сума,но ако пък беше някой,който не му личат парите сигурно щях да направя нещата и за 100лв.Sorry ако някой реши,че бих работил за без пари и че му подбивам тарифата,ама повечето "клиенти" май си разсъждават по начина "Ако стане за толкоз - стане.Ако не - прозорци."

А за черпене - проблем никакъв,само свободно време да остане '<img'>
Активен

Jabber:sergos1@jabber.org

lifesaver

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 71
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #33 -: Nov 24, 2006, 13:05 »
Вижте това http://www.iradeum.com/www/lins.htm
Активен

Не си лягайте преди да сте се прибрали!
-------------------------------------------------
       Linux debian 2.6.19,KDE 3.5.7

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #34 -: Nov 24, 2006, 13:40 »
Цитат (malone @ Ноември 24 2006,01:30)
Избрали са някаква сигурност, сериозна работа, изключително отговорна. Опита, който ще добият трудно може да се сравни с нещо в частния сектор.

хахахахаха
за теб "частния сектор" явно се изчерпва с местната кабеларка

другите ти писания не искам да ги обсъждам, защото са на прекалено лична основа за да се обсъждат тук

П.П. И за какво им е този опит на твоите познати - дали не е за да могат да работят добре платена работа а? Или те бачкат за смешни пари, колкото да преживеят, а целта им е да трупат опит и умения просто да са знаещи и можещи  ':huh:'



Активен

bozho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 115
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #35 -: Nov 24, 2006, 15:41 »
Цитат (gat3way @ Ноември 23 2006,16:52)
Безплатните чудесии ала Столман ги оставете за хората дето заявяват гордо "не съм съгласен с този свят и ще се боря!", удрят се в гърдите и допиват голямата гроздова...

Първо Столман не пие алкохол  '<img'>
Само минерална вода.
Второ и по-важно - той не е против
това, човек да печели от труда си  '<img'>
Той добре си  печели, даже за "труда" да даде автограф взема $25  '<img'>
Идеите му са по-други - софтуерът да е достъпен, можеш да го променяш по твой вкус, да го ползваш където ти трябва. Който иска - може да прочете - на достатъчно места пише, даже и на български.
@Emooo - линукс се разработва основно също от корпорации - примерно Redhat имат много принос в разработването на ядрото (и не само). Доста фирми спонсорират разработчиците.
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Цена за услуга ?
« Отговор #36 -: Nov 24, 2006, 16:00 »
/офф: минерална вода и блотери, ма там нещата се измерват в микрограми...

Както и да е...всички хипита някой ден стават зли меркантилисти. Предполагам немалко хора му свалят щапка и му плащат $25 за да им се разпише, хехе '<img'>
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

  • Гост
Цена за услуга ?
« Отговор #37 -: Nov 24, 2006, 16:14 »
$25 за един подпис?
А някои ревяха, че 300 лева били много за конфигуриране на Линукс '<img'>

И.. повярвайте ми - винаги ще има затворен софтуер.
Дори почти всички, да не кажа всички линксаджии и подръжници на OS идеята пишат затворен софтуер.
Активен

bozho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 115
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #38 -: Nov 24, 2006, 18:09 »
Цитат (Mitaka @ Ноември 24 2006,17:14)
И.. повярвайте ми - винаги ще има затворен софтуер.
Дори почти всички, да не кажа всички линксаджии и подръжници на OS идеята пишат затворен софтуер.

Ти правиш ли разлика между затворен и платен софтуер?
Както много пъти се каза на много места - софтуерът може да е отворен и да струва $$$$ - справка  RHELS
Което не пречи да му дръпнеш сорса и да си го компилираш между другото. Или да използваш готово,
компилирано от други.
Но тогава нямаш подръжка. (Която при redhat е наистина подръжка, за разлика от при някои други, мощни компании '<img'> )
Активен

bozho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 115
    • Профил
Цена за услуга ?
« Отговор #39 -: Nov 24, 2006, 18:13 »
malone - шапка свалям!
По-добре не бих могъл да го кажа!
Активен