Автор Тема: За бога, братя, не купувайте!  (Прочетена 18409 пъти)

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #45 -: May 17, 2008, 10:59 »
Gat3way-чо,

имам странното усещане, че се пънеш да покриеш всяко гърне  в тази тема. Не дей бе брат!

Аз също съм в Русе. И виждам как нахалните румънци превземат метро, и как в неделя вечер в кауфланд няма доста основни продукти защото хуните са минали с "умните германци" не са го предвидили.

Съгласен съм с теб в 1 - че от оплакване файда няма.
Златко обаче, че и другите преждеговорящи, не се оплакват - според мен просто споделят виждането си и търсят отговори поне за себе си (някои даже са ги намерили) '<img'>

България по начало си страда постоянно (вместо да печели) от географското си положение и от политиците си.

Факт е, че сме привлекателна дестинация. Малко са местата по света където в рамките на 200 км можеш дда караш водни и снежни ски...
Малко са местата където като забодеш пергела и направиш радиус 250 км можеш да достинеш и разгледаш толкова много ИСТИНСКИ паметници на културата и човешката цивилизация.

Въобще според мен България може да бъде (тя и сега за някои е) райското кътче на този свят - имаме всичко необходимо за това!

За съжаление обаче ние сме в дъното на коридора....
И ще ти кажа защо мисля така:

Ако си забелязал последните седмици роптая срещу търсенето на работна (евтина но качествена) ръка в този форум. Ето какво ме дразни:

1. Аз съм от поколението което вече що годе разбираше (или си мислеше че разбира) какво става на 10.11.1989г.;
2. Аз съм от поколението което първо срещна научно-техническата революция с правците 8х и 16 във училищата и вузовете (за незапознатите това са годините 84-89 когато БГ крадеше решения основно от Apple и DEC - digital equipment - Погълната от Compaq- погълнат от НР);
3. Имал съм щастието да роботя в екип с колеги които се занимаваха с неща за които сега само четеш по великите сайтове и списания и то тук в БГ и колкото и да ти е чудно в Русе;
4. Ето какво стана с този екип - идеологът тръга да си търси щастието по белия свят - заплатите тук бяха 3-5$ (питай майка си ако нямаш спомени) последно от арабскиа свят замина някъде зад океана и пише проекти, 2-ма водещи програмисти - единият живее в лондоското сити и се прехранва като консултант по банкови информационни технологии, а дургия потърси щастието си пак зад океана - сега работи за българин строителен предприемач там. Останалите от екипа - правим нещо за да се прехранваме и да дадем хляб на още няколко човека около нас;
5. Водещият на випуска ми състудент математик и програмист зае водеща роля в Ирландска компания за банков софтуер, която банкрутира а той почина на 35 година на 3000 км от родината си оставайки жена и 3 деца. Почина от инсулт 2 седмици след основен медицински преглед в новата си компания и никакви опплаквания...
6. Днешно време: търся програмисти. Ползваме известна не MS развойна среда с 3-rd party framework и надградени колекции от компоненти. Намирам (всяка година е така) 3-ма що годе къдърни младежа от ТУ-Русе. Стартираме безплатно обучение (въпреки, че почти завършват елементарни понятия като тригери и запазени процедури са чужди за техния свят). Обучението трае 3 месеца. 2-ро обучение по спецификата на нашите развойни средства. Чакаме резултат от тестова задача. Те обаче не идват - младежите де. На последната среща споменават, че са кандидаствали и са приети по Еразъм всеки за отделна държава - 6 месеца ще пишат дипломна работа там... Да ти обясня ли какво следва - кандидатстване в немска или белгийска софтуерна фирма и познанията които си им предал ще помогнат мого на съответната икономика. Която после ще инвестира тук и ще предлага работни места по 500 евро за call center support....
7. Разгледай целта на програмите по предприсъединяване към ЕС и на тези новите. Ако не ти се чете ще те открехна - основната разлика е, че в първите явно се развива логигата за изсмукване на мозъците там и изнасяне на мръсното производство тук. Сегашните са доста по-смекчени. Факт е обаче, че има целенасочена политика на изнасяне всичкия качествен умствен потенциал навън.

Сега ще кажеш - за ко говорихме до де стигна: да ама не (Петко Бочаров):

Корелация - в съвременната индустрия най-голяма добавена стойност имат интелектуалните и в частност ИТ услугите. Те са тези които могат да генерират ръст на БВП (това кой миталец ще прави стомана е само въпрос на по-малко замърсяване и намиране на работа на повече хора). Когато извадиш от страната тези които могат да генерират този продукт ти постигаш следните цели:
1. Добавената стойност е за други а не за твоите интереси;
2. Остава население на което като му обещаеш увеличение на пенсиите и доходите с 15% и ще гласува пожизнено да си вожд;
3. Има свободен пазар на който идват големите инвеститори от острова - отварям скоба - да си видял някой с интелектуална професия или бизнес собствен да си купува къщи по бг села от UK? Оснвоните "инвеститори" са работяги които завалии им е писнало от там и се оказва, че с пенсията си могат да си купят къща и да ядат истинско домати и краставици тук вместо пластмаса там.

Те са много - повярвай ми адски много тези които там не могат но тук са добре. Ето ти основата на новият балон - те ще дойдат - те са много и за нашия стандарт имат много пари. Ти какво би направил (особенно ако те консултира агенция за недвижи имоти) - купувай бе пич - след 2 години ще продадеш двойно, ама в кирливите си пари а не в бензин и ел енергия '<img'>

Това е моето виждане защо панелката във Варна е по-скъпа от къщата в предградие на кливланд - просто там никой не си праи илюзията, че след 2 -5 години ще го продаде на някаква космическа сума - това е улегнал пазар (преградията са с по-скъпи имоти от колкото близките до центъра квартали са ми казвали).

Завършвам - не знам как ще свърши всички но знам, че в Русе (предполагам и на всякъде в Бг) има адски много жилищни сгради които са необитаеми и се прдават....

Информация на ухо - няма нещо купувачи напоследък....
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #46 -: May 17, 2008, 11:45 »
Мне, по принцип съм против във форум за линукс да става като във форум на Атака, дори в секция за живота, вселената и не знам си какво. Писна ми от теми като "убиват българския език", "не емигрирайте", "не купувайте", "банките са зли", "евреите убиват природата", "как шъ съ упрай тъз държава", "долу Майкрософт и гадния империализъм", "медиите ни промиват мозъка", "Румен Петков няма право да ни следи кво пишем по форумите" и тем подобни.

Аман от параноични глупости, аман от хора, които само дават акъли, но не правят нищо, аман от хора които само се оплакват и аман от хора, които страдат от мания за преследване, тормоз и малтретиране.

Как няма теми в тази секция където да се обсъждат малко по-земни теми, освен това вече тривиално врякане. С малки изключения. Викаш, че нормалните хора са се изнесли и тука са останали лумпенизирани типове дето скачат след вожда. Да, точно така е. И да, всичките вождове си гледат само собствения интерес. И най-накрая - да, повечето гениални параноични откровения съвсем "случайно" се подхвърлят от някой друг вожд, който умело яхва вълната на "народното" недоволство, паника и параноя.

Как може постоянно да се говори как страната била мизерна, улиците мръсни, политиците нагли и т.н. но никой да не може да си признае че се е превърнал в едно мрънкащо животно, което освен да се оплаква, да вдига паники, да псува и да дава акъли, не прави нищо за да се промени.

И за доказателство - досега не съм видял форум, където се концентрират такива врясъци и където хората вътре да са решили да направят нещо конкретно - да организират един протест например. Всичко си е както мноооого отдавна, още по турско. Когато хората са ревали на маса, че османците били зли, обаче като се обяви въстание половината села се скатават, а четите се оказват чети с предатели.

Ето затова, в последно време се чудя дали следенето на интернет не е в крайна сметка добра идея. Значи като отарашат няколко пича дето вдигат много форумна врява, големите революционери от страх ще се покрият и ще спрат да генерират безсмисленият си трафик. Току-виж тогава вземат да направят нещо реално по въпроса.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #47 -: May 17, 2008, 12:07 »
no comment
Активен

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #48 -: May 17, 2008, 12:49 »
Цитат (plamen_f @ Май 17 2008,11:59)
7. Разгледай целта на програмите по предприсъединяване към ЕС и на тези новите. Ако не ти се чете ще те открехна - основната разлика е, че в първите явно се развива логигата за изсмукване на мозъците там и изнасяне на мръсното производство тук. Сегашните са доста по-смекчени. Факт е обаче, че има целенасочена политика на изнасяне всичкия качествен умствен потенциал навън.

Това е естествено и много нормално. Просто не би трябвало да ти прави впечатление. Представи си че Бг фирма прави инвестиции в Африка в една от пустините там където хората не зная да четат и пишат. Ми естествено че ще пренесеш мръсната работа там а хубавата работа ще я подредиш в страна където има възможност за това. Няма там да основеш център за научни открития я.
Та и БГ за Западна европа и Америка е просто в същото положение. Просто човек от високо развита държава като вижда някои държави от източна европа и мисли хората там като за некви маймуни дето скачат и спят по дърветата.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

eka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 136
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #49 -: May 17, 2008, 12:56 »
Цитат (plamen_f @ Май 17 2008,10:59)
.....Информация на ухо - няма нещо купувачи напоследък....

Като добавим и просрочените ипотеки,надали ще се наложи да се чака 5-10 години.Общо взето въпреки че някои казват че в България нямало такова нещо като пазар,той (пазарът) ще си каже думата,колко и на някои хора това да не им се иска.



Активен

Duron 1050-Mandriva 2010.2;Asus F5N Turion64 1800-Mandriva 2010.2
KDE 4.5.5

smelkomar

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 429
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #50 -: May 17, 2008, 13:21 »
Който има пари в брой, особено сега, да се хваща и да почва къща!
Активен

Ползвам т'ва, к'вот ме кефи

BOT_ev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #51 -: May 17, 2008, 14:08 »
Златко, respect. Започната от тебе тема под 6 страници не съм видял до сега ...
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #52 -: May 17, 2008, 14:48 »
Цитат (BOT_ev @ Май 17 2008,14:08)
Златко, respect. Започната от тебе тема под 6 страници не съм видял до сега ...

ако и темите бяха свързани с линукс или СОК ......... цена нямаше да има
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #53 -: May 17, 2008, 15:57 »
Цитат (gat3way @ Май 17 2008,10:45)
"Високи цени като за .... стандарт" е оксиморон.

Изобщо не е оксиморон. Прочети тук: '<img'>
Цитат
Съотношението цена на жилище към годишен семеен доход е основна мярка, която определя дали цената на даден имот е поносима за купувачите в определен регион, и изразява съотношението между средната цена на жилище и средния семеен разполагаем доход, изразено в проценти или в брой годишни доходи.


Цитат (gat3way @ Май 17 2008,10:45)
Ей на, например в Саудитска Арабия понеже предлагането е много голямо, бензинът е евтин, а стандартът на живот е по-висок, отколкото в Турция, където същият е доста по-скъп.

Пак плещиш врели некипели. Там цените се определят централизирано. Ето, чети:
Цитат
Gas prices cut... in Saudi Arabia

With gasoline prices at historic highs in the United States and some other Western countries, Saudi King Abdullah is slashing gasoline prices in his country by about 25 percent.


Цитат (gat3way @ Май 17 2008,10:45)
Цитат
А? Това е нещо ново. '<img'> Би ли обяснил "как се опитвам да променям начина по който мислят хората".


Първото за което се сещам е заглавието на темата.

Мисля, че бъркаш "мислене" с "мнение". Това са различни неща, нали така?
Дори и да искам не мога да променя мисленето на някой, защото това е всеобхватен и дълбочинен процес, който се култивира с години. Виж, от време на време бих могъл да променя мнението на някой, особено ако представя конкретни и силни доказателства, демек ако успея да го убедя в това, което казвам. '<img'>

Цитат (gat3way @ Май 17 2008,10:45)
По това изказване съдя, че според теб е грешка че родителите ти са се решили да те родят и отгледат. Така ли е?

Питай тях, защо питаш мен? '<img'>

Цитат (gat3way @ Май 17 2008,10:45)
Пак ти казвам, жилища не се купуват, защото някой ти е казал нещо и ти кълвеш на въдицата. Безумно е да дадеш толкова пари за една прищявка.

Ще се учудиш колко ирационални могат да бъдат хората, поради една или друга причина.
Каспичан ще го обсъдим, когато разбереш продажните цени на панелките там, ОК?  '<img'>



Активен

Без правила няма игра

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #54 -: May 17, 2008, 16:02 »
Цитат (kill_u @ Май 16 2008,23:28)
И пак казвам, че няма да се спука балона с цените.

Възможно е, особено ако има много пари за изпиране. Но би говорило много зле за България.  '<img'>
Активен

Без правила няма игра

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #55 -: May 17, 2008, 16:11 »
Цитат (senser @ Май 17 2008,15:48)
Цитат
Златко, respect. Започната от тебе тема под 6 страници не съм видял до сега ...

ако и темите бяха свързани с линукс или СОК ......... цена нямаше да има

Еее, малко ли новини пускам на сайта, Пешо? Какво искаш още?
BOT_ev, цък.



Активен

Без правила няма игра

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #56 -: Aug 05, 2008, 08:34 »
Цитат (sverdlov @ Май 16 2008,18:13)
Стандартната печалба, която позволява един бизнес да се движи напред и да просперира, е между 5 и 10 процента, всичко над това е чиста далавера, казано като за форум - а печалба 100 и повече процента е явен признак за надценяване, картелни споразумения, монополи, и такива лоши думички

gat3way, както вероятно знаеш, проверката на времето е най-красноречива.  '<img'>

КЗК уличи производители на олио в създаването на картел
КЗК разкри картел за цените на пилешкото и яйцата
КЗК глоби с 25 хил. лв. млекопреработвателите
КЗК санкционира и сдружения на хлебопроизводители и сладкари за картел
КЗК глоби застрахователния бранш с 2.45 млн. лв. заради картел

 ':xclam:'
Активен

Без правила няма игра

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #57 -: Aug 05, 2008, 09:13 »
Сега ми обясни как собствениците на панелки са се картелирали, за да вдигат цената '<img'> Баба ми преди 1-2 години продаде едно панелно жилище, ще отида да й нашокам канчето задето участва в монополни сдружения '<img'>

Ооо ама тя на всичкото отгоре подържа леви идеи, срамота!



Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #58 -: Aug 05, 2008, 10:38 »
http://pazari.dnevnik.bg/show/534207/

Ако на това не му казваш пукане на балони....
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
За бога, братя, не купувайте!
« Отговор #59 -: Aug 05, 2008, 12:32 »
gat3way, това го пуснах като доказателство "как_стават_нещата_в_БГ".
Лошото в цялата работа е, че всички вкупом ще духаме супата. ':crazy:'

plamen_f, 100 млрд. лв. е фирмената задлъжнялост у нас.



Активен

Без правила няма игра