Автор Тема: Хора, това майтап ли е: Правец 64М  (Прочетена 46072 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #45 -: Oct 19, 2013, 10:30 »
Дума не съм казал за китайското производство и причините ниската му цена. Те са ясни дори за подрастващ, незатъпял от порно и РС игри ученик. Това, за което говориш няма да продължи много дълго. Стандарта на живот там се покачва непрекъснато и в един момент, няма производството ще е изгодно да се прехвърли някъде другаде, където все още може да е с ниска цена. Африка например. Там проблема е с липсата на вода в някои райони, но има много местенца.  ( за една силициева подложка  отиват към шест тона вода ), Ако става въпрос за чипове. Аз също имам идеи 2-3 и зная, че ще работят, защото тези неща още не са правени. Но нямам средствата за да започна. И познай, какво ще направя. Ако е производство, ще го поръчам там. В противен случай, ще трябва да си огранича пазара поради цената. Съответно, цената пък трябва да отговаря на качеството. Тук, у нас не съм много сигурен дали може да се намерят достатъчно на брой съвестни хора, които да ти въртят колелата на бизнеса. Да не правят нещата през пръсти, да не правят компромиси с труда си и с това, което излиза от ръцете им. Някак я караме повечето през просото. Толкова съм го виждал това, че се отвращавам вече. Важното е да мине деня.  ;D Ако мислиш да отговаряш, пусни нова тема.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #46 -: Oct 19, 2013, 12:15 »
Да, абсолютно прав си, че стандарта на живот се покачва и с него и цената на труда, но аз ти писах, че не толкоз цената на труда оскъпява продукта, а другите изисквания!
Примерно, за едно заведение има куп изисквания към кухнята които, голяма част от тях са безсмислени, но разходите трябва да бъдат направени, а след тях и разходи за поддръжката им, но в същото време тези изисквания не гарантират хигиената, щото, ако съм един работодател, почти няма начин да уволня кухненския работник, ако го видя, че не си мие ръцете след като излезе от тоалетната!
В едно шивашко производство има куп други изисквания към помещението, които са абсолютно ненужни, но струват пари, а в същото време има други които са по-важни, но не са задължителни!
Ето и сега дето се коментира за изискванията към отглеждането на животни и, че в скоро време ще преустановят изкупуването на мляко от производители на които краварниците не отговаряли на европейските изисквания! Видя какво стана с яйцата и кокошките!
Съвсем друг е въпроса пък с полагането на извънреден труд! Труд над 168 часа месечно и 45 седмично! Ако аз имам много работа и ти работиш извънредно, трябва да ти го платя с оскъпяване, но в същото време ти нямаш ограничения да отидеш на втора работа и за по-малко от това което аз плащам!
Ей това са тъпанарщини които влияят пряко не само на работодателите, но най-много на самите работници! Защото в този случай, аз вместо да се разбера с теб, ако искаш да работиш извънредно да си работиш твоята си работа, вместо да ходиш другаде, аз трябва да наема външен човек, щото ми се завишава цената на труда ти, а ти като искаш да работиш извънредно ще обикаляш по другите фирми!
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #47 -: Oct 19, 2013, 13:55 »
Повечето изисквания, за които говориш, са еднократна инвестиция с някаква поддръжка след това. Основните текущи разходи са за заплати, осигуровки и прочее неща, свързани със служителите и работниците. В зависимост от законодателството в една държава разбира се. Но и в зависимост от законите, работодателите могат да са много внимателни с условията на труд и отношинието си към хората, защото в противен случа, при инцидент например, могат да се изръсят с огромни суми за обещетения, еле пък разходи за съдебни дела и такива. Никак не е случайно, че когато трябва да се съкратят разходи се започва от човешкия "ресурс". И абсолютно винаги, при налични средства, всеки гледа да автоматизира всичко в производство и т.н. и да изключи човешкия фактор. По-евтино е за поддръжка и в дългосрочен план също, а и се увеличава обема на работата, която се свършва. Има фабрики с по няколко човека персонал. Един за управлението на всичко и групичка за поддръжка. И колкото и добри, с големи заплати и отговорности специалисти да са, излиза по-евтино така, отколкото да имаш 100-200 работника. А и по-малко проблеми с профсъюзи, ако ги има. Другото предимство в развиващите се държави, ако приемем, че Китай например е такава, е че при едно разумно управление, има и добра среда за бизнеса, привилегии, данъчни облекчения и други благинки. Изгодно е. Приключи ли се с бясния темп на развитие обаче, става както става другаде. Такси и данъци за какво ли не. Англия например. Не съм такъв привърженик на теориите за конспирации, но няма да се учудя много, ако хаосът на най-стария континент и непрестанните войни там, бедността, болестите, са предизвиквани, за да се държи в бедност цяла една раса, та в един момент когато им предложиш да работят за 2-3 долара да ден, да те приветстват с бурни овации, щото до преди това са "изкарвали" с толкова на седмица.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #48 -: Oct 19, 2013, 14:23 »
Тоя спор не се ли изчерпа вече?

Ниската цена на труда и слабите регулации са само едната страна на нещата. Ако беше само това, всичко щеше да се произвежда примерно в Индия, Пакистан или в Африка - там цената на труда и регулациите са още по-благоприятни. Има и други причини - географското им положение е облагодетелствано примерно, защото сега световната икономика се върти предимно около Пацифика, както навремето е било около Атлантическия океан и още преди това около Средиземно море. При това не само заплатите, ами и суровините са им евтини, защото имат лесен достъп до тях.

Освен което нещата са променят. Така както навремето индустриализацията е превърнала масовия ръчен труд в нещо евтино и ирелевантно, така в днешно време пост-индустриалната информационна революция превръща производството в нещо евтино и ирелевантно. Сега като се замислиш, за да пишеш тук в този форум, най-важното е някой да прокара кабелите, обаче точно тези дето прокарват кабелите са най-нископлатените по веригата, до степен до която вече гледам разни мургави техници да се врат по каналите (те имат късмет обаче, няма как кабелите да ги прокарват в Китай).

Или ако трябва да цитирам:

Цитат
To return to the original premise — whether outsourcing to China is really at the expense of the American middle class, as the original Times piece would have us believe. A Forbes Op-Ed by Brett Swanson attempts to quantify the economic benefits that the technology industry has brought about. He posits that even as most of Apple's manufacturing business is outsourced to Asia, the domestic economic activity in the U.S. remains active, with higher-value jobs in the digital music industry, filmmaking, cloud computing, application development and the like.

As such, even if your iPhone is made in China, all other software and services that power it are made, developed or maintained in the U.S., from iOS to the various App Store applications, as well as the cloud servers that run iTunes Match.

And so it means that Made in China is not so bad after all, because while the Chinese are benefiting from their competitive advantage, the rest of the world can get U.S. developed products cheaper, and American employees get to focus on higher-value information-oriented jobs. It begins to look like the U.S. is benefiting from a competitive advantage, as well.

Въпросът е какво правиш ако това не ти изнася. Едната от опциите е да се изнесеш в Китай и там да се включиш в производствения процес. Другата е да се преориентираш към занимания с по-висока добавена стойност. Несъмнено при такива промени, някои неща се обезценяват, други просто изчезват, затова сега няма гайтанджии, а умението за работа на струг не гарантира добро заплащане.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #49 -: Oct 19, 2013, 15:45 »
Не е спор и наистина е излишно да се говори по въпроса. Като започне и 3D print-a на сгради е тогава вече ще се закъса.  ;D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #50 -: Oct 19, 2013, 17:19 »
Ами Гейт, в днешно време, май най-големите разходи за всеки производител са не чисто производствените, а маркетинга и рекламата!
Както и сам виждаш, зад един надпис Кока-Кола или Адидас 90% от крайната цена, че и повече е маркетинг!
Да не говорим пък за Линукс и Уиндоус! Цената за полагане на кабела, че и устройствата барабар с ОС явно хич не са скъпи на фона на маркетинга, като видиш в какви сгради, заплати и разкош оперират доставчиците на и-нет и на други технологии!
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #51 -: Oct 19, 2013, 18:40 »
Абсолютен факт. Примерно по мои наблюдения (наскоро говорих за това с едни познати) в днешно време разработването на мобилни приложения е 90% маркетинг и 10% бъхтене на код и графичен дизайн там. Това е малко екстремен пример, но в общият случай тези неща стоят така.

Другият момент с това как така се разсипвала средната класа, това според мен са глупости. Навремето преди индустриализацията, средната класа е била предимно по-едри занаятчии. Тогава машините са довели дотам да се концентрират средства и лудитите са ги трошили от страх че ще останат без работа. Дори комунизма се е пръкнал от подобни страхове че видиш ли щели да останат само шепа едри капиталисти и останалото - мизерстващи роби-бачкатори в заводите. Само дето нито средната класа е елиминирана в процеса, нито социалните неравенства са се изострили в сравнение с преди това, дори напротив. Дали е ефективно всичкото това е съвсем отделен въпрос и не мога да се изказвам след като не знам - примерно нямам идея с какво се занимават в маркетинга и въпреки разни стереотипи, не мисля че там работят идиоти и че работата им е проста.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #52 -: Oct 19, 2013, 19:42 »
Ами на масовия човек му е вече толкоз промит мозъка, че няма на къде! Ето ти един пример от съвсем скоро:
Оглеждах се за нов тИлифон, но искам да е с добра камера, добър процесор и рам, но и с 2 сим карти и хубав дисплей. Най-силните в хардуера с 2 сим карти са Медиа Тек и правят много добри системи, но ги ползват за сега само разните безимнни китайски производители. Из между тях има такива които произвеждат евтини боклуци. Докарват супер тънкажна цена щото турили някаква калпава камерка и евтин дисплей с не много рам, но има и такива които на този добър хардуер слага дисплей на Шарп и камера на Сони, но тяхната цена е доста по-висока, но пък съпоставимо със Сони или Самсунг със същите параметри си пак на не повече от 2/3 от цената на "марковото", но търговците не ги внасят, щото кой щял да даде толкоз пари за китайски телефон!!!? Нямат имиджа създаден от рекламите с които ни заливат големите "марки". Като налеят и те кинти в маркетинг и реклама и техните цени ще се доближат до Сони и Самсунг, но с тъпи потребители, това е начина да успееш в бизнеса!
Та, с този масово тъп потребител така се получава! Като му предложиш евтино и качествено, той не го купува, щото не компетентен, а се ръководи от рекламите и цената! Цената му е критерии за качество!
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #53 -: Oct 19, 2013, 19:59 »
Абе точно за безименните китайски телефони и качество....хм. Разбира се, нищо не ти пречи да си го поръчаш от ebay или там от разните китайски сайтове, така че къде виждаш проблем? Сега разбира се стои проблема с гаранцията, но ако наистина имаш доверие в качеството, това не би трябвало да е пречка.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #54 -: Oct 19, 2013, 21:13 »
Е, аз исках да го купя от БГ търговец, а не от китайските сайтове! Но, това беше само един пример, а не да занимавам аудиторията с желанията си.
Активен

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #55 -: Oct 20, 2013, 01:33 »
Всички ми свикнаха май, че мълча като тиква с месеци, и само Гейт да каже нещо накриво и аз хоп - го засичам. В случая казаното по-долу, и засечката след него от ютуб:

Другият момент с това как така се разсипвала средната класа, това според мен са глупости. Навремето преди индустриализацията, средната класа е била предимно по-едри занаятчии. Тогава машините са довели дотам да се концентрират средства и лудитите са ги трошили от страх че ще останат без работа. Дори комунизма се е пръкнал от подобни страхове че видиш ли щели да останат само шепа едри капиталисти и останалото - мизерстващи роби-бачкатори в заводите. Само дето нито средната класа е елиминирана в процеса, нито социалните неравенства са се изострили в сравнение с преди това, дори напротив.

Засечка: http://www.youtube.com/watch?v=rMhvYeQPOcE

Та като изгледате видеото, държа да отбележа: Гейт, не си единствен, който си мисли, че средната класа не е елиминирана, и социалните неравенства не са се изострили, точно така мислят мнозинството американци. НО! фактическото положение е адски далеч от това, което вие (ти, други като теб и мнозинството от американците) си мислите. Вие не сте виновни за това, че мислите така, за това е виновна машината за илюзии/манипулации/пропаганда (подчертай нужното). Та така...
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #56 -: Oct 20, 2013, 09:45 »
Основния проблем е, че вече пазара не работи както трябва. Т.е. по веригата производител-потребител има твърде много паразити. Предполагам, че за никого тук не е тайна колко стойност получаваме за парите си в магазина. Не повече от 10%. Страшното е, че никой не се замисля (много малко са хората дето мислят), че давайки 90% на посредниците ние всъщност даваме 90% от времето, което сме работили на тях неполучавайки нищо насреща..........
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #57 -: Oct 20, 2013, 11:29 »
Хм, да речем че wealth distribution-а е в пряка връзка с наличието на средната класа.

Като гледам следната таблица:

http://www.nationmaster.com/graph/eco_gin_ind-economy-gini-index

Излиза, че в Китай нещата са по-зле, отколкото в САЩ. А в Русия са горе-долу същите. В България дето толкова се жалваме от олигархията, направо сме си добре. Въпреки всичко ако трябва да сравнявам България със Франция, Австрия, Гърция или Южна Кореа, които са по-напред в класацията, сиииилно ме съмнява тук да имаме по-голям процент от населението като "средна класа".

В Япония, Дания и Босна направо са открили комунизма пък :)
« Последна редакция: Oct 20, 2013, 11:31 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #58 -: Oct 20, 2013, 13:30 »
Абе, вие пак ще ме критикувате, ама аз ще си го кажа!
Добре е за работещите там където има голям процент сива икономика! Там където го няма е добре, та даже супер за неработещите които разчитат помощи.
Айде вземи една Франция дето е с най-високи данъци и пр. Работещите и кадърни с по-високи доходи им се удържат куп кинти за некадърниците, а големите чрез офшори и разни други врътки спестяват доста.
Ами, като се замисля, хич не искам да съм на мястото на французина който трябва да храни не само техните си некадърници, ами и нашите чрез разните европейски фондове, които пък се прибират от тарикатите!
На другия полюс пък гърците преди да фалират, влачат от такива като французи, германци и англичани и некадърниците си живеят райски, ама и бачкаторите са добре, щото до онзи ден не знаеха кво е касов апарат и сега им се стъжва.
От моята гледна точка, хич не е нормално немския работник дето бачка да получава по-малка пенсия от гърка дето живее на негов гръб, но е факт!
На повечето от вас това им харесва и аз не разбирам защо, ама парадоксите наистина са много!
Активен

adriana_mehandjieva

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М
« Отговор #59 -: Feb 06, 2014, 14:52 »
Аз четох, че е именно така - там се произвежда по заръки от тук. Но не мисля, че ще е нещо конкурентно на пазара... ???
Активен