Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 33   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 50168 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #255 -: Sep 13, 2021, 17:44 »
Това IDтата на гумите го гледах, как го правят.
За радиочиповете в уредите и свързването им в меш вече се прави от не малко производители.

Кое точно е чиста фантазия, след като се и двете са реализирани?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #256 -: Sep 13, 2021, 17:54 »
С много неща съм съгласен, макар да ги мисля за параноя. Което пък контрастира например с вярата ти в Корбуут. Цоребоот съдържа затворен код! Либрето не съдържа, но и почти нищо не поддържа.

Но все пак искам да кажа две неща, които ми се открояват.

Първото е, че като нещо ни се казва, че е теоретично възможно, това не значи, че на практика не се прави. И дори да не се прави днес, утре ще се прави със сигурност.

Но има и друго по тази точка. Ние не знаем всичко, което се прави. За много неща само предполагаме, но не ни е признато в прав текст. Хубавото е, че за очевидните неща поне си казват.

Което веднага ме подсеща за нещо казано от теб. Да, засега спасение ни е, че много малки играчи не си споделят информацията и не я слагат в облаци. Но тези стават все по-малко. А големите отдавна се договориха да обменят информация в реално време и дори си измислиха протокол за целта.

Второто нещо, което ми направи впечатление е в края. Казваш ни, че приятелите ни са тъпаци, които нямат право да ни снимат и качват в социални мрежи. И точно в следващите редове обясняваш как използваш DropBox и Google Drive.

Но тук, това, което имам за казване не засяга технологията, а човешкото.  Не мога за нищо да скъсам приятелство с някого, с когото имам дълга обща история и сме споделяли, какво ли не. Защо е нищо ли? Ами нещо ли е, желанието му да има спомен с мен от сватбата си и да го сподели с кръга си от познати? Точно обратното, аз смятам това по-скоро за привилегия. За този човек е важно да съм на снимката. Ако не беше, нямаше да се снима с мен.

И какво като е качил снимката някъде? Съвсем не е необходимо дори да е в социални мрежи. Днес само докато си минавал по улицата (дори в трнспортно средство) са те заснели десетки камери. Поне част от тях със сигурност са станали достояние на BigTech. Е, какво като те няма на снимки от събирания по някакви поводи? Те пак знаят, кой е Захари.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #257 -: Sep 13, 2021, 20:03 »
Фантастика е като разправяш как си се скрил, а цялото ти житие и битие ти е в нед-а. Скрил си само порното дето си гледал, другото е измамно чуство - нищо повече.

Ето още малко "фантастика"
https://www.popsci.com/scitech/article/2008-02/your-sewer-drugs/
Ковид:
https://www.washingtonpost.com/world/2020/10/21/wastewater-coronavirus-testing-world-outbreaks/

Наркотиците
https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/13-605-x/2019001/article/00006-eng.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2021.596875/full

https://www.theregister.com/2021/09/04/bluetooth_headphones_tracking_oslo/

Мерки се взимат, когато знаеш, че те дебнат, щото някой се е похвалил, че те дебне. Когато си нямаш хабер- си живееш щастливо.
« Последна редакция: Sep 13, 2021, 20:09 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #258 -: Sep 13, 2021, 20:32 »
4096bits,
Кои гуми на кои производители имат такива "IDта"? Може ли физически да се отстранят? Казваш "сензори" - как се засичат и на какво разстояние?

Твоята кола има ли такива IDта? По пътищата, по които ти караш има ли такива сензори? По кои пътища има такива сензори?

"Умни" електроуредисъществуват. Аз такива нямам - ти ако също нямаш, защо те те притесняват?

Те най-вероятно изпращат данни. Обаче от къде знаеш, че го правят без разрешение? Че и чак с меш мрежи да се опитват да се измъкнат и да заобиколят препядствията към връзката с кораба майка.

И какво биха могли да споделят? "Днес, в 7:45 ч., някой тук си препече 2 филии" - ама кой е този някой? Ок, може да разберат по серийния номер, или ако е свързано към мобилния телефон. Ама дали е той или някой друг в същото домакинство... И за какво би им послужила такава информация - за да разберат кой в колко часа става? Или, че тук живее някой, който може да си позволи да си купува скъпи и безсмислени неща - това повече би им свършило работа.

Всъщност, те главно са предназначени да се свързват и управляват от мобилния телефон. И ако става някакво изтичане - то ще става от там.

Биха могли да изпращат информация за другите устройства в мрежата - това вече е лошо. Обаче рутерите имат функция да разделят клиентите така, че да не се виждат помежду си - така че това се оправя лесно.

Казваш още, че имало камери и микрофони - къде, в тостерите, микровълновите печки - там ли? И записват всичко и изпращат, така ли?


go_fire,
Coreboot съдържа затворен код, но от къде идва - не е ли от оригиалния фърмуер? Значи и в двата случая ще го имаш този код, само че в единия случай ще върви в Coreboot, а в другия случай - това, което са ти дали от производителя.

И защо си толкова сигурен, че дори нещо да не се прави днес, ако е възможно - ще се прави утре? Защо - каква полза ще донесе на някого?

Ти не знаеш какво се прави, но знаеш с каква информация максимум нещото може да разполага. Примерно аз си топля храната на 1 минута и 40 секунди, следователно микровълновата може да познае, че съм аз.  И дори да е свързана с Интернет и го изпрати на някого - какво следва от това?

Биха могли да предположат колко хора живеят в домакинството. Биха могли да предположат горе-долу каква храна е топлена. Обаче това е трудно и няма да е напълно точно. Кой би платил за него? Или го събират в случай, че някой някога би платил за него?

Казах, че имам криптирани директории в Dropbox и Google Drive, които само аз мога да чета. Имам и разни неща извън криптираните директории, но за тях съм преценил, че нямам против някой да ги чете. Не съм плащал за нищо - ако платя ще е за NextCloud. За сега не ми трябва и бих могъл да мина и без облак - изобщо.

Казвам, че са тъпаци в случай, че сте им казали да не ви снимат или да не ви качват снимките там, а те въпреки това го направят. Защо да не скъсаш контакти с някой, който не може да схване, че това е лошо?

Има едно явление, логическа заблуда или според мен по-скоро психологически бъг, който те кара да продължаваш да инвестираш в нещо, само защото вече си инвестирал - нарича се Sunc cost fallacy. Дали ще е брак, приятелство, месторабота, населено място, кола, операционна система,, определена Линукс дистрибуция... Няма значение какво е - то намалява бъдещите ти печалби, което е онова, което трябва да гледаш, когато инвестираш в нещото.

Аз също съм страдал много пъти от него - затова и мисля, че е психологически бъг. Но веднъж щом го познаваш - можеш и да се бориш с него.

Ако за някого ти си важен, то той няма да ти качва снимките във FaceBook. Аз не съм отрязал от живота си никого заради това - все още, защото си прав, че не е чак-толкова важно, а и може би хората, които са го правили спрямо мен не са чак-толкова маловажни, но пък съм рязал от живота си немаловажни хора за немаловажни неща.

Най-важното от мен по тази тема, заради което и пак ще го повторя е, че дори и всички конспирации да са верни - пак има смисъл да се ползва сигурен хардуер, сигурни операционни системи, сигурни програми, да се блокира отдалеченото изпълнение на програмен код, да се блокира събирането на данни, да се блокира показването на реклами. И въобще - да се борим срещу нещата, които знаем - да ги бойкотираме, да ги саботираме, да ги блокираме. И да разпространяваме информация за всичко това - нищо не е безнадеждно. Тогава те ще намаляват, а в противен случай ще се увеличават.

Обаче информацията трябва да е достоверна - защото ако разпространяваме недействителни неща и някой открие едно такова нещо, то той ще си каже "Ами сигурно и другите неща, които ми казва този, също не са верни" и няма да има никаква полза - най-малкото.

Но освен, че са достоверни, трябва и да са релевантни. Лично за мен са релевантни компютрите и в доста по-малка степен мобилните телефони. Ако си взема тостер с шпионин, защото няма друг в магазина - ще търся начин как да го счупя така, че да не изпраща. Ако на някого гумите му на колата имат "IDта" - да хваща ножа и да реже, или да потърси някакъв начин да ги изгори. Ако има компютър и телефон - това, което пиша е релевантно и за него.
« Последна редакция: Sep 13, 2021, 20:35 от zahari_bgr »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #259 -: Sep 13, 2021, 21:03 »
Наистина ли ме питаш, сякаш не знаеш, как да потърсиш?
Цитат
At present, for Michelin’s Industrial Standards and Government Regulations expert Pierre Loiret, the starting point to implement RFID in the whole industry is by guaranteeing the traceability of each tire with a unique identifier readable by all stakeholders.

“The key to get access to tire information is the use of an ISO-standardized Unique Item Identifier (UII), through which all the data can be accessed across the world.”
Това е от 2018 година.
И, ако не си наясно, има различни видове RFID чипове. Най-разпространените имат къс обхват на излъчване. Но има и други, които могат да предават на километри. Всичко зависи от честотата на активиращия сигнал и как е направена антената на чипа. Сам си прави изводите. Ако искаш, ще намериш достатъчно по въпроса.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #260 -: Sep 14, 2021, 00:07 »
Мдаа - истината е че не можеш да се скриеш

а след умните телефони идва ред и на умните очилцааа... там даже и без да им смигваш щели да снасят :P (zero-wink infection  ;))

https://www.nytimes.com/2021/09/13/technology/apple-software-update-spyware-nso-group.html

This spyware can do everything an iPhone user can do on their device and more...
Using the zero-click infection method, Pegasus can turn on a user’s camera and microphone, record messages, texts, emails, calls — even those sent via encrypted messaging and phone apps like Signal...
« Последна редакция: Sep 14, 2021, 00:16 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #261 -: Sep 14, 2021, 09:09 »
Захари аз също не смятам, че борбата е без смисъл и затова полагам усилия. Смятам ли, че имаме някакъв шанс? Никакъв. Но в случая не е важно, кой ще победи. Ясно е, че лошите ще победят. Ние сме на планетата Земя. Важното е, как се определяш.

И точно поради тази причина ми е жал, че не успявам да ти обясня, че е противообществено поведение да казваш на хората да не те снимат и да не те качват никъде. Ние първо сме хора и едва след това борци за правдини. А и тези правдини нали пак са за хората? На кой ще помагаш, ако той те мисли за задник? А си с такова поведение.

Защо им трябва информация за две препечени филиики и евентуално рядко ако? Ами явно не ти е ясно¹, защо се събира информация. Този век още не беше започнал, оставаше около петилетка да почне и вече го наричаха „информационен“. Защо?

Например имаме определения като „век на индустриализацията“ или „феодална епоха“, „робско време“ и така нататък. Демек тези определения показват, какво е важното за натрупване на капитал. За момент ще отместим производителността, но е ясно, че тя е намесена в цялото нещо. Вижда се как с времето концепцията се изчиства и стига днешното разбиране, когато нещо имагинертно, несъществуващо като информацията е де факто генератора на приходи.

Сиреч днес информация и пари са взаимозаменяеми. Информацията е толкова ликвиден актив, че може да бъде считан за пари. Бързо припомняне, че ликвидност е способността едно нещо да бъде преобразувано в пари (продадено) възможно най-скоро. Смятам за излишно, но да го има записано.

Връзката между пари и власт мисля, че също е излишно да я изяснявам. Ясно е, че непрестанно се преливат едно в друго. А властта, какво е? Това е методологията да накараш другите да правят това, което сами не биха пожелали. Насилие.

Връщаме се там от дето тръгнахме. Информацията е средство да се упражни натиск, за да постигнат резултат (производителност), който да бъде преобърнат обратно в още власт.

Днес нямали номера на гумите на колата ти, а и твоите гуми изобщо нямали интегрална схема. Утре ще имат. Сами ми обяснявате онова безумие, че жаба се била варяла бавно. Не, просто нещата не могат да станат от днес за утре, стават, когато всички предпоставки са налични.

Лесно е да стигнем ситуацията, когато в тази формула хората ще станат излишни и то до някъде е станало. Личното ми убеждение е, че все пак този процес не може да бъде завършен.

Преди малко говорех против ентропията, но тук ще я подкрепя. Но ще я подкрепя в моя стил. Не бих го нарекъл ентропия, а случване на нещата, не както ги предполагаме. Нарочно го казах завъртяно. Това, защото всъщност няма отношение към написаното по-горе.



===
¹/ Или имаш друго обяснение, което ще се радваме да споделиш.


« Последна редакция: Sep 14, 2021, 09:13 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #262 -: Sep 14, 2021, 09:50 »
Винаги съм се учудвал, как физичните закони имат своето отражение в обществото. Има един простичък физичен закон - на всяко прилагане на сила, действа такава с противоположен вектор и еднаква сила. Иначе казано, колкото по голяма е съпротивата на нещо, толкова повече увеличава силата на това, предизвикало съпротивата. И какво да направиш, ако не да се съпротивляваш. Лесно ще се сетиш, ако погледнеш един добре трениран по айкидо човек. Той не посреща силата на опонента с гърди, запънал здраво крака. Той я приема и пренасочва. Онзи сам се наранява.

Тактиката да се изграждат защитни стени, блокери на реклами или нещо друго е губеща. Нито една обсада продължаваща достатъчно дълго не е успешна. А действайки по този начин, човек се поставя точно в тази позиция - под обсада. А може да се използват техните камъни по техните глави. Вече споменах някъде тук един вариант. Засипването им със случайни данни. Случайно сърфиране из интернет, навсякъде фалшиви имена и прочее. Ако се направи в достатъчно широк мащаб, събирането на данни няма да върши работа. Човек е роб на навиците си и онези много добре го знаят. В криминалистиката има специалисти профилиращи престъпника и определяйки начина му на действие, могат да изработят модел на действия, за да го заловят или неутрализират. Да го хванеш в капан на това, което той няма да промени. Същите са действията и на този попаднал под обсада. Той не променя навиците си. Той просто вдига все по високи стени. Да действаш по един и същ начин и някой да експлоатира това в своя полза, а ти да го знаеш, означава просто да му дадеш на онзи всичко на тепсия.

Навиците се превръщат в посредственост.
« Последна редакция: Sep 14, 2021, 09:52 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #263 -: Sep 14, 2021, 15:45 »
go_fire,

А това да ползваш Линукс не е ли противообществено поведение? Да блокираш следенето и рекламите не е ли противообществено поведение? Да не работиш не е ли противообществено поведение?

Аз си гледам моя живот по начина, който смятам за правилен, и го препоръчвам на другите, точно защото го смятам за правилен. Тяхна работа е дали ще ме послушат, но ако вършат неща, които вредят на мен - няма как да не възразявам - най-малкото.

Не ми се говори за философия и политика, защото ще ми отнеме прекалено много време. За тях говоря на други места - тук ми се говори за технологии, защото има компетентни хора в тази област, които ги няма там, където говоря за философия и политика.

Само ще ти кажа, че въпросната информация има много кратък срок на годност, т. е. разваля се, гние, което я прави негодна за пари. Това, което се събира и търгува е най-ниското ниво.

Но понятието информация не се изчерпва с предпочитанията на хората. Всъщност всичко е изградено от информация, дори материалните неща.

Прочети за DIKW - Data, Information, Knowledge, Wisdom. Хората на всичко това му казват информация, но всъщност има много съществени разлики.

Данните се превръщат в информация, когато можеш да извлечеш някакъв смисъл от тях. Това предполага обект на изследване.

Истински ценното са последните 2 - познанието и мъдростта. Те винаги са били в основата на всичко.

За да засадиш 1 зрънце и да изкараш от него 20 ти е нужно познание. За да го правиш устойчиво, година след година, във всякакви условия, ти е нужна мъдрост.

Знанието и мъдростта се създават - не падат от небето. Защо ще го правиш, ако нямаш изгода от това?

Защо някой ще ги получава наготово, без да даде нищо от себе си за тях? Търговията е възможно най-добродетелното действие.

Търговията не е насилие. Сделката е доброволен акт, в който и двете страни са преценили, че това им носи най-голяма печалба измежду всички налични алтернативи.

Корпорациите само изглеждат като търговски дружества, но същността им е повече на държави. Единствената разлика е, че имаш възможността да не си взаимодействаш с тях, което няма да доведе до използване на физическа сила срещу теб.

По тази причина корпорациите се стремят към власт, от която да правят пари, а не към самите пари. Затова се стремят и към монопол. Например, купуват малки компании, след което закриват всичките им продукти, или се конкурират с тях назагуба за да ги фалират, или пък подкупват бюрократи за да налагат продуктите си в държавни учреждения и училища, или пък работят дълъг период от време без или с минимална печалба - ако целта ти са парите, няма да направиш това (те целят печалба "някой ден", но тя може да бъде реализирана само чрез ликвидиране на останалото предлагане).

Производителността създава благата. Благата не са даденост.

Не, хората никога няма да станат излишни, защото не физическата им енергия е онова, което е ценното у тях, а творческата им енергия. Разумът е ценен, не ръцете.

Гледай колко дълго стана, а аз коментирах всяка точка с едва по 2 изречения. Затова се връщам на технологиите.



4096bits,

Разбира се, че знам как да потърся. Но това си е твоя аргумент, затова искам да разбера точно ти на точно кое базираш разсъжденията си.

Като спомена Мишелин и веднага ми изскочи спомен, че имаше нещо с реплики на гумите им, които се продаваха за оригинал, заради което те планираха да въвеждат начин за проверяване на автентичността.

"Across the world" не означава, че те ще знаят кой тук в България или където и да е в момента ползва такива гуми. Най-вероятно означава, че по идентификатора ще могат да разберат къде е била произведена гумата и кой ти я е продал.

Това не е лошо, защото ако ти откраднат гумите и хванеш някой с тях - ще може да докажеш, че това са твоите гуми. Не означава, че ще могат да те локализират по гумите.

Антената на тези чипове такава ли е, че да може да комуникира данни на километри? Ти предполагаш, че е, или най-малкото утре ще бъде, но ако това днес не е така, следователно това са пълни спекулации.

Каква трябва да бъде силата на сигнала, за да може такъв чип да предава на километри? Какви биха били страничните явления от такъв сигнал? Такъв сигнал може ли да се засече? Бил ли е засечен?

И както вече попитах - чипа може ли да се махне? Ако може да се махне - какъвто и да е проблем би бил много по-малък.

Не е вярно, че изграждането на защитни стени и блокирането те поставя под обсада. Все едно заключването на апартамента или колата да те поставя под обсада.

Тези методи увеличават разходите за постигането на целта, което в повечето случаи обезсмисля цялото занимание. Също така, ако някой активно се опита да ги пробие, той вече разкрива действията си.

Не, че някой не може да ти разбие вратата и да влезе у вас, но ако го направи - ти ще разбереш, нали? А оставяйки я отключена, не само, че може да не разбереш, но ти и направо си го каниш - и той ще предпочете да дойде у вас, вместо у нас.

Да, може да си каже и че "Този щом се заключва, следователно има нещо ценно". Може и да остане разочарован. Но точно това е и смисъла да се помага на другите също да се заключат.

Да, спомена това със случайните данни, и даже аз ти дадох 2 добавки, с които да го правиш. Там обясних и защо не смятам, че това е добра идея.

Споменах и че подкрепям това човек да има множество пощенски адреси и да държи услугите, които ползва разделени.

remotexx,

Ако има причина някой да ме таргетира с Pegasus или друг инструмент, първо няма да ползвам iPhone или чист Android, което не би трябвало да правя така или иначе. Второ, няма да си ползвам телефона за важни неща, което не би трябвало да правя така или иначе. Трето, ще си флашвам фърмуера на телефона от чист бекъп през Линукса всеки ден (да, това не винаги ще помогне, затова е точка 3).

Столман не е прав да не притежава мобилен телефон. Всъщност той ползва мобилни телефони, но на аванта - от другите. Би могъл например да плати на някой клошар да му вземе предплатена карта на свое име и да включва телефона си единствено, когато ще говори, например. Или може да има телефон на свое име, но да дава и на други да говорят от него - защо не направи това? Или множество SIM карти, които да раздаде на други хора, така че мобилния оператор да не знае коя ползва той самия.

Тогава израелците няма да знаят коя карта да инфектират. Да, може да ги инфектират всички. Тогава може да размени някоя от своите карти с картата на някой, който също има множество SIM карти. Може периодично да го прави с различни други хора. Тогава, ако следят всички - пак ще го намерят, но те ще са похарчили толкова много ресурси за това, които биха си избили в много малко случаи.

По неговата логика човек не трябва да ползва също и Интернет. Интернет обаче му носи прекалено големи ползи и той много добре знае, че без него би бил осакатен. Затова не действа последователно на идеите си.

И отново, съществуването на  Pegasus или други инструменти не означава, че защитата от другите методи на следене е безсмислена. Някой може да ми изстръгне телефона от ръката, докато си чета съобщенията, седнал на някоя пейка в парка, в следствие на което да ги прочете и той - това значи ли, че не трябва да му слагам PIN код?

jet,

Вече заклеймих Синия Зъб, даже без да знам, че съществува технология за анонимизирането на устройствата. Но това е нещо интересно, което може да погледна.

Аз не оспорих това, че отпадъчните води могат да бъдат изследвани и в тях могат да бъдат открити някакви вещества. Оспорих това, че някой ще слага маркери в храните или напитките и след това ще търси тези маркери.

Тук проблема е, че някакви вещества са обявени за нелегални, защото на някой си не му харесвало, че друг ги използва. Срещу това лекарството е протести и неподчинение.


Не знам дали прочетохте новината за ядрото на стадото, която публикувах. Ще се радвам на коментари относно него.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #264 -: Sep 14, 2021, 16:43 »
Ей, то големи писатели тука. Как ги пишете тия фермани, нямат прочитане до край.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #265 -: Sep 14, 2021, 16:47 »
Хващаш се за думичката. Не са само гумите. Споменах го само като пример, какво се случва. И не съм казал, че чиповете там предават на километри. Спомех го като възможност.
Исках да наблегна на цялата картинка и накъде са се запътили нещата. Не конкретно само за едно. Може да ти ги нахакат и в капачките на бутилките с минерална вода, ако поискат. Толкова са евтини. И ще си платиш в магазина с кредитната карта нали? Нарисувай си го в главата. Картата ти вързана за някоя покупка и си носиш индикатора с теб. В обувките, в опаковката на пакетчето с чипс и каквото още си представиш. Не заемат почти никакво пространство. Чувла си предполагам за такива магазини. Хвърляш покупката в кошницата и си излизаш. Само прекарваш картата си на изхода. Познай, как става.
« Последна редакция: Sep 15, 2021, 12:28 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #266 -: Sep 15, 2021, 09:38 »
Чувaл си, предполагам, за такива магазини? Хвърляш покупката в кошницата и си излизаш. Само прекарваш картата си на изхода. Познай, как става.

Дори това не е необходимо. Просто телефона ти самичък се свързва още при влизането. Е, предполагам първия път трябва да му дадеш достъпи.

Амазон преди две или три години си купи такава верига в Съединените щати. По принцип тя няма много магазини и от нея пазаруват предимно юпита мислещи се за хипита, защото има разни стевии, чии и такива неща. А и е малко по-скъпа от стандартна верига.

Но скоро това ще стане масово. Казах ви, че в Ю. Корея билет в автобус (почти) не можеш да си купиш без телефон от поне петилетка насам.

Следващата придобивка на Амазон ще е я Пепко (ама те май нямат хран. стоки), я Уолмарт. Наскоро Джет или Ремо (не помня, може и двамата да бяха) каза, че е в незавидно, финансово положение. А това значи, че се продава.


п.п. Заха ще ми трябва малко повече време да отговоря на теб. Но моля те, кажи ми, че не си от BGDev-free (бившия Дир)!
« Последна редакция: Sep 16, 2021, 07:53 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #267 -: Sep 15, 2021, 15:10 »
Потенциално и действително не са едно и също нещо. И на къде са се запътили нещата? Че утре ще ме следят чрез всяка покупка, която си направя, включително храни и напитки? Това са чисти конспирации и параноя.

Не е лошо да можеш да докажеш собственост върху определен обект - дори е изключително важно. В противен случай всеки може да ти я отнеме, след което не можеш да си я върнеш - загубил си онази част от живота си, която си инвестирал в придобиването й.

Не е лошо взаимодействията между хората да се записват. В противен случай, всеки може да дойде и да ти изкриви врата, и после да каже "Не бях аз - той лъже".

Например, очилата, с които ме плашите, могат да бъдат изключително добро - стига достъпът до всеки запис да става единствено чрез изричното разрешение на клиента. Пребиват ме в глуха уличка и ми взимат портмонето, после виждам кой е на записа и установявам, че сме се засекли на изхода от банката и ме е проследил, и мога да го докажа.

Единствената причина такива неща да не ти се случват по-често е, че онези, които биха ги направили, в момента са или политици, или държавни служители, или някакви подизпълнители, или получават субсидии - получават онова, което искат, чрез държавата - чрез данъците. Бандитизмът е превърнат в право, стига да се осъществява по определен протокол.

Не съм от никакъв BGDev-free, но не съм и никакъв комунист или какъвто и да било социалист. Ако ми отговориш, моля те, постарай се написаното да е вярно. Например, трудовата теория на стойността е грешна - ако разсъжденията ти се базират на нея и те ще са грешни.


По-добре кажете какво пропускаме по темата с поверителността. Рутери споменахме, рутиращи протоколи, инициализиращи системи, операционни системи, браузъри, поща, RSS, незабавни съобщения, видео потоци, териториални карти, облаци, частни виртуални мрежи, криптовалути...

За RSS Не споменахме Tiny Tiny RSS, Newsblur, FeedHQ, Old News, Inoreader... Първите 4 не съм ги ползвал никога, макар първия особено да е изключително популярен. Ползвал съм Inoreader, но го зарязах. Въпросните претендират да бъдат и нещо като социални мрежи, като можеш да следваш хора и да четеш какво са харесвали  - newsboat ги поддържа и точно от там ги извадих. Поддържа се и OwnCloud News, можеш да му посочиш opml в URL, локално да генерираш списък с адреси чрез скрипт... Поддържа и подкасти (podboat).

В мрежата на Mastodon имах регистрация преди години, но не се задържах за да намеря нещо интересно за четене. Diaspora някой ползвал ли е? Minds и Parler ми звучат читави. Съществува MeWe, за което току-що научих. Gab стана известно последните години, защото цензурата го беше атакувала. Имам и Discord (заради точно определени дискусионни канали), но за него чета, че не е добър от гледна точка на поверителността.

Форуми не сме споменали. Гледах един ден какво е популярно днес и имаше няколко, които не съм ги чувал дори, но за съжаление не ги записах. Аз лично съм ползвал и одобрявам SMF и PHPBB (макар, че втория ползва доста Javascript). Структурираност и качество са нещата, които ценя, и не виждам как могат да се намерят в някакви чатове, особено пък гласови или видео такива.

Сорс код хранилища - след като Microsoft купиха Github, много хора се преместиха на Gitlab. Нещо друго има ли - вие какво ползвате?

Пощенски списъци - аз съм поддържал такъв на freelists.org. Чувал съм, че хората харесват groups.io, защото има доста функционалност. Yahoo Groups го спряха, Google Groups са много популярни, но не трябва да се ползват.

Обаче нямам идея кои от последните няколко са чисти от препядствия, като например Javascript, капчи, Cloudflare, и изобщо - могат да се ползват през Tor, не са претенциозни от към браузър. Предполагам, че подобна информация може да се намери в onion форумите, но не съм опрял още до това.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #268 -: Sep 15, 2021, 15:50 »
Така, както всяко измислено оръже рано или късно влиза в употреба, така и всяка потенциална възможност рано или късно бива реализирана.
Това, че ние виждаме черното черно, не означава, че то не е бяло. Ако очите ти виждат в негатив, ще е такова.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #269 -: Sep 15, 2021, 16:21 »
Първом да ти благодаря, че откликна на бележката ми под линия да споделиш вижданията си!

Второ да ти кажа, че ти си свеж полъх във форума, доколкото наистина пишеш за технологии. Ние предимно разтягаме масали, което е причина някои потребители като Циберцоп и Лунар да се изнесат не издържайки на глупостите, които ръсим.

go_fire,

А това да ползваш Линукс не е ли противообществено поведение?

Трябва да правим разлика от противообществено (социопатия) и противодържавно (тероризъм).

Макар май аз да съм и двете. Падам си мизантроп. Това може да е обикновена проява на срам, защото съм непригоден да се впиша по ред причини като твърдоглавие, безсърдечност, своеволие, фантазьорство. Не знам. Не знам дали е и причина да изполвам ГНУ/Линукс.

Но знам, че това, което използвам на личната си машина, не касае никого друг. Поради това не може да бъде охарактеризирано като, каквото и да е поведение. Просто не въздейства върху другите.

Излизайки от личното ми пространство, каква проява е?

Не е противообществена, защото добавя стойност за обществото, най-малкото с това, че добавя различие, сиреч коректив.

Противодържавна ли е? Най-вероятно е, доколкото не следвам тенденция, която ми е спусната от властта. Българската за разлика от американската конституция не предвижда право на бунт, но пък все така ми дава свобода на словото. Затова спокойно мога да пренебрегна желанията на държавата да поддържа де факто монополи.

Да не работиш не е ли противообществено поведение?


Да не работиш е противообществено и противодържавно поведение, доколкото ти ставаш на издръжка на обществото, без да допринасяш. Но, остава личен избор поне до момента, когато говорим за вегетативни състояния и всеки решава дали да го прави. Правил съм го много пъти и в момента по случайност съм трудоустроен, но не насърчавам неработенето. Всеки, които съзнателно не работи (в най-широк смисъл): трябва да знае, че си носи последствия.

=*=

Рекламите ще ги пропусна, че много става. Но разсъжденията са аналогични.

Само ще ти кажа, че въпросната информация има много кратък срок на годност, т. е. разваля се, гние, което я прави негодна за пари. Това, което се събира и търгува е най-ниското ниво.

Знаеш ли още две нейни свойства? Едното е натрупване, а другото податливост на раздробяване и обобщение (анализ). Днес двете, препечени филийки нямат значение, но утре ще имат. Остаряването ѝ води само до желание за обновяването ѝ.

Но понятието информация не се изчерпва с предпочитанията на хората. Всъщност всичко е изградено от информация, дори материалните неща.

Само една вметка. Посредством информация (или по-скоро сурови данни) можем да опишем един, материален обект. Но той не е изграден от информация. Изграден е от атоми. Атома може да е информационен носител, но остава само носител.

Не знам дали да пиша следващите неща, защото те не са материалистична наука, но може да ги прескочиш.

Материята е замразена светлина. А „недвижещата“ се светлина, е като застоялата вода — блато. Днешния човек си има причините да обръща толкова много внимание на жаборняка (материята), но това е прекалено грубо и преходно, затова няма особено значение. Истински важните неща са непреходни.


Прочети за DIKW - Data, Information, Knowledge, Wisdom. Хората на всичко това му казват информация, но всъщност има много съществени разлики.

Малко сме ги надраснали тези неща. Не много, но все пак гледаме мъничко над пропагандата. Какви класификации ще си измислят западните социолози, не е интересна тема. То не са принципи на Парето, то не са пирамиди на Маслоу, глупотевина след глупотевина. Но да, няма как да не чуем. То пропагандата е за това, за да разберем за нещо, дори да не желаем.

Обръщам внимание на последната думичка, защото и по-надолу ще вревиш¹ за нея.

Има две положения. Едното е да гледаме като атеисти, сиреч цинично. Тогава спокойно можем да обощим, че мъдрост няма. Няма определение, точно и изчерпателно за мъдрост, което да е безспорно. Мъдрост не съществува.

Ако обаче не сме атеити, то просто няма как да се съгласим, че мъдростта има земен, камо ли човешки произход.


За да засадиш 1 зрънце и да изкараш от него 20 ти е нужно познание. За да го правиш устойчиво, година след година, във всякакви условия, ти е нужна мъдрост.


Ами не е така. Взимаш едно житно зрънце, в началото на пролета просто го хвърляш на полето, зарязваш го за половин година и след това намираш готов изкласен, който само да прибереш. Нищо не правиш, нищо не знаеш. Не е необходимо даже да хвърлиш зрънцето, то само ще се посее. Ти прибираш плода.

А специално пшеницата е една от най-големите тайни на вселената, но това е отделен въпрос.

Ако искаш да изкараш повече от двадесет зърна, трябва да се потрудиш. Трябват торове, препарати и селектирани култури, всичко това, което наричаме модерно земеделие и чиито венец са генно-модифицираните насаждения, чиито плодове употребяваме всеки ден.

Да, тук се намесва знанието. Виждаш ли тънката разлика?

Основата я получаваш наготово и от теб нито нещо зависи, нито можеш да направиш, нито да промениш. Надстройката над това, там се включва знанието и там е труда.

Другото е чакане и упорство да повтаряш едни и същи неща. Не е мъдрост, макар на драго сърце да се съглася, че тези двете са нужни по пътя към мъдростта.

Знанието и мъдростта се създават - не падат от небето.

Ама точно пък от небето падат. Не можеш да създадеш знание, защото го има от преди теб. Жито е расло преди да има хора, нали? Можеш да събереш познание, но не можеш да го създадеш. За мъдростта вече писах. Тя не е функция на знанието. Най-големите мъдреци са имали много по-малко знания и от най-глупавите днешни хора. Но твърде малко хора днес могат да бъдат определени като мъдредци.


Защо ще го правиш, ако нямаш изгода от това?

Всъщност точно в момента, когато не правиш нещо за своя изгода, попадаш на коловоза на мъдростта. Ирационалното поведение ни превръща от биологични машини в хора.


Защо някой ще ги получава наготово, без да даде нищо от себе си за тях?

Нямаш избoр да получиш или не на готово. Живота ти е даден наготово и всички предпоставки за него също са вече тук преди да те има. Не е в твоя обхват да вземеш, каквито и да е решения за основата. Надграждането (или съответно разграждането), ето тук е вече твоята роля. Това наготово е продукт на нaтрупване или разтуряне, но не е под ничие усмотрение или регулация.


Търговията е възможно най-добродетелното действие.

Търговията не е насилие. Сделката е доброволен акт, в който и двете страни са преценили, че това им носи най-голяма печалба измежду всички налични алтернативи.

Не ми е известен източника на тези твърдения. Виждам ги за сефте. И дори си позволих леко учудване. Но после се взех в ръце.

Търговията не винаги е доброволен акт и всъщност стремежа и интереса на всеки търговец е да има принуда в покупката. Търговия и добро не са съвместими категории. Всъщност търговията най-общо може да бъде наречена измама. Защо? Защото търговеца винаги се стреми да вземе от клиента си възможно най-високата цена далеч над справедливата². Първо, ако продава на справедлива цена, той вече е на загуба. За тази загуба ще е виновна най-вече държавата с нейното грабителство, но все пак загуба. Второ, той защо ще го прави, ако не е да обогати себе си?

Егоизма е в природата на човека и е насърчителен след идването на Христос (дотогава сме на племенни устои), но това все още не ни дава право да наричаме необходимо зло с епитета добродетел. Прекалено е извратено.

Търговията е необходимост и неизбежен преразпределител в едно нерегулирано централно стопанство с недостиг. А недостиг винаги ще съществува, защото нито един ресурс не е безкраен. Материалната вселена е крайна, детерминирана. Няма варианти без недостиг. Затова и търговия ще има поне докато сме в материалния свят.



Корпорациите само изглеждат като търговски дружества, но същността им е повече на държави. Единствената разлика е, че имаш възможността да не си взаимодействаш с тях, което няма да доведе до използване на физическа сила срещу теб.

По тази причина корпорациите се стремят към власт, от която да правят пари, а не към самите пари. Затова се стремят и към монопол. Например, купуват малки компании, след което закриват всичките им продукти, или се конкурират с тях назагуба за да ги фалират, или пък подкупват бюрократи за да налагат продуктите си в държавни учреждения и училища, или пък работят дълъг период от време без или с минимална печалба - ако целта ти са парите, няма да направиш това (те целят печалба "някой ден", но тя може да бъде реализирана само чрез ликвидиране на останалото предлагане).


Всеизвестно е, че първите акционерни дружества са били продължение на държавата. Първото такова е Източно Индийската компания. Но търговията не е функция произлизаща от държавата и спокойно съшествува, там където я няма. Разбира се, последното днес се нарича контрабанда. Сдружаванията също не са произтичащи от държавата и в някакъв смисъл са противодържавно действие, доколкото всяко сдружаване с всяка възможна цел представлява конкурентно поведение спрямо функциите на държавата.

И бидеики държавата всеобхватна, то става неизбежно сливането между голямата търговия и нея. Интересите им се припокриват. А пък държавата имаики интерес във всяко проявление на всякаква възможна дейност, се стреми към приватизацията на всяко възможно сдружаване. Което също се получава.

Давал съм го като онагледяване, но знаеш ли, какво прави закона за Данък добавена стойност? Същото. Поставя под опека всяка една сделка в държавата, дава разрешение за нея и прибира обратно подробностите по осъществяването ѝ. Примера е наистина малък.

Говоря за сдружавания, но едноличните търговци, самонаетите лица и свободните професии в никакъв случай не са изключения. Те са дейности и са под пълна, държавна регулация.

Свободен пазар не съществува и никога не е съществувал там, където е имало държави. А там където няма, вече казах, че се нарича незаконно и се преследва с всички сили. В този смисъл най-големите нелегални търговии като например наркотиците, са одържавени много отдавна. Не е сигурно дали изобщо някога са били „свободни“ като например се сетим за опиумните войни на Великобритания срещу Китайската империя.


Производителността създава благата. Благата не са даденост.

Зависи какво точно разбираш под блага. Защото това, което икономистите разбираме, е даденост. Продукта е това, което създава произодстото. А той е такъв само докато е в производствените линии. Появи ли се на пазара — става стока или услуга. Да, стоките не са даденост. Благата са.

Туко що ти преразказах с пет думи първия урок в учебника по Макроикономика. Другото име на тази наука е Политикономия. Забелязваш ли, че тя съдържа политика в себе си?



Не, хората никога няма да станат излишни, защото не физическата им енергия е онова, което е ценното у тях, а творческата им енергия. Разумът е ценен, не ръцете.

Сигурен ли си в това? Преди около два месеца Github (де факто М$) показа, как кода може да се пише почти сам. Нали уж програмирането беше частен случай на писателската професия? Нали уж беше творчество? Ами ето, че дори това се подава на автоматизация.

Творчеството същсетвува единствено за да ни прави хора, за да се чувстваме живи. Без хора и изкуство няма да е необходимо. То е нещо създавано от хората за хората. И всъщност доста важен въпрос е, колко точно творчество се създава днес. Почти няма. А това, което го има, твъде бързо се превръща в стока и му се слага цена. Плюс една стока, минус една стока, никой не се интересува ще се предлага или не. В свят, където почти всичко вече е измислено и пресъздадено хиляди, ако не милиони пъти, няма място за много уникалност. А нали всъщност това беше творчеството? Но едва появявайки се все пак, тo много бързо може да бъде копиранo, превърнатo в информация (данни, ако желаеш), отново стока. И спира да е творчество. Вече го може една машина по-добре от теб.

=*=

Не съм другите, но искам да кажа някои неща.

Например междувременно 4кБ се отказа от гумите, може би не му се занимава. Но аз не бих. Прецедента е опасен и не може да се остави просто така, дори днес антени и не знам си, какво да пречат, да се случва. Нещо повече, дори така, вече може да се каже — Пешо си купи тези гуми, еди кога си и от еди къде си. Това вече е повече, от колкото е разумно да им се дава да знаят. А, че ще го рекламират, че ще е манна небесна, не се съмняваме. Спорим за това, какво е.

И аз съм като Столман, което е по съвпадение, макар да съм му почти почитател. Имам телефон само, защото съпругата ми много държи на това и не мога да я сговоря за обратното. Предплатен е, но е регистриран. Държавата не ми дава право на анонимност!

И не мога да го сравнявам с Интернет. В Интернет мога да ползвам Кюбес. Мога да ползвам tor върху vpn, който да сменям всяка минута. Мога много внимателно да не оставам никакви коментари никъде. Мога да правя покупки от името на други хора и до поискване. Мога много неща.

Срещу телефонните компании не мога точно нищо. Технологията е абсолютно неподатлива на защита от каквото и да било. Правилно е да не се използва изобщо, за да умре от самосебе си. Вместо това имаме обществен натиск и благоразположението на държавата, така, че телефонните компании да продължават да съществуват. Оставени сме без избор.

Прочетох новината, но не ползвам Хърд и не мога да коментирам много. Това ядро е почти неизползваемо. Едва наскоро например се появи ext4 в него (преди десетина години Оги Кулев направи тройката върху двойката). А тая ФС е всичко, но не и хубава. Някакво тъпо продължение на FAT, макар не чак толкова зле като NTFS. Ядрото има хубава идея, но няма кой да го развива. Става за виртуални машини. Ама и това не е сигурно, щото едва ли е имало кой да го оптимизира поне за това.

Мога до утре да говоря против отрочето на батя ви Линус, ама в него има страшно много подсистеми правещи невероятни чудеса. То самото ядро вече се е превърнало в половин ОС.

Та браво на дебилите, че продължават да бутат алтернативни ядра. От това на Free BSD май се отказаха вече. Ама е по-скоро за идеята, отколкото нещо използваемо. Хърд е там, където беше и преди тридесет години (ако не се лъжа е малко след 0,1 на Линукс), а света отдавна напредна.

=*=

Нали си говорехме за търговия нагоре? Ей това му липсва на ГНУ. Търговията е тази, която може и акумулира средства. Търговеца е този, който може да плати нещо да се създаде. Но Столман и компания са просто обикновени революционери. Това е похвално и повод за възхищение на втори юли, но само толкова. Света е инертен. Движи си се по старите правила. Затова Брус Перенс може да е копелдак, но е колаборационист и неговото отроче процъфтява, а ГНУ е в калта.

Аз нали ползвам Емакс? Даже това го пиша в Емакс. Е, и? Той е толкова безнадеждно остарял, че ако не беше гениалната идея зад него (която всъщност е от преди Столман), той отдавна да е умрял. Поддържа се от чисто фенство и на мускули. Тия мускули все повече изпускат.

Та ще си останем с мечтите за бъдещето. Защото бъдещето се създава за тия, които плащат. А плащат търговците. Търговците не искат ГНУ, има защо да не го искат и ГНУ ще умре. Толкова.

Но пък и няма драма. ГНУ е земно и преходно. С и без него е почти все едно. Ще дойде друго. А след това и онова другото ще се забрави. Света ще си продължава напред.








===
¹/ Диалектна дума за глагола „говоря“.
²/ Tя може да е 10, 15 или 20% надценка според различни критерии.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 33   Нагоре
« назад напред »