Покажи Публикации - NorthBridge
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 12
16  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 23, 2016, 16:17
Иначе разделянето на библиотеките и шерването не е гениално (вече) заради дисковото пространство, а за обновяването и менажирането. Не може 25000 програми да имат 1014 версиин на glibc например. Линукс ще стане по-продупчен и от Уиндоус тогава.

Поправи ме ако греша, но с динамичните библиотеки резултатът е същия, от сто програми 10 ползват стара версия на glibc в която намират някаква уязвимост, съответно трябва да ъпдейтнеш уязвимите 10 glibc-та поотделно (или целите програми заедно със всичките dependency-та), а със споделена библиотека ъпдейтваш само нея веднъж и толкова.

Мисля че е много шум за нищо тази работа. За някои хора наистина ще е по-удобен такъв вариант, направили са го, ще го ползват, ще си улеснят живота и ще им остане повече време да пият бира.  [_]3 Да са живи и здрави. Щом има избор, какъв е проблема?
17  Програмиране / Общ форум / Re: Питане за странен код -: Jun 20, 2016, 11:45
Точно обфускиран php код, който е голяма мъка да се декодира, но обикновено някъде в него има един-два броя eval()-a инжектиращи съдържание. Преди седмица се натъкнах на нещо подобно, един японец беше намерил backdoor в един wordpress, и си беше инжектирал своя сайт за продажба на часовници.  ::) Голяма мъка е да се чисти това, а и гугъл индексират, и става едно весело...

Ако не е твой сайта, няма от какво да се притесняваш  [_]3
18  Програмиране / Общ форум / Re: Програмиране на микроконтролери - откъде се започва? -: Apr 08, 2016, 13:20
Мерси за отговора  [_]3

Всъщност специално за споменатия usb dac, мисля че той идва вече програмиран, тоест ще трябва само да му напиша драйвера за ОС-а, но по-нататък със сигурност ще има и чипове които ще трябва да се програмират отделно, та затова и питам. Иначе в такъв случай първо ще намеря въпросната книжка и после ще преценя за ардуино.

Поздрави.
19  Програмиране / Общ форум / Програмиране на микроконтролери - откъде се започва? -: Apr 06, 2016, 16:32
Здравейте  :)

На един мой познат му трябваше човек който да му напише парче софт за управление на един usb audio dac, съответно аз се натоварих с тази задачка (няма лимит във времето). Понеже аз съм прост web developer обаче, и никога не съм се занимавал с микроконтролери, се чудя откъде да я подкарам по най-кадърен начин (няма нужда да е безболезнен). Имам средно добри умения със C, и донякъде за логически схеми (абе каквото ми е останало в главата от уни-то). Мислех да си взема един Ардуино кит и да го човъркам до отказ докато не се науча кое как и що, след което да се захвана с аудио дак-а, но не знам дали това е най-добрия вариант. Ще се радвам ако някой навътре в нещата даде някой друг съвет как се влиза в тази материя.

Поздрави и бира [_]3
20  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Кои са "Най-добрите".... -: Sep 12, 2015, 14:35

Lilyterm е малко дъртичък и май вече е изостваен, последния commit в GitHub е преди 7 месеца, и то за някакво typo. Иначе е симпатично, но terminology е няколко класи напред.

Мокшата как е в сравнение с последния Enlightenment?
21  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Всякакви въпроси, свързани с Linux. -: Sep 12, 2015, 14:26
Още ме е яд на долната постъпка на нещастниците от Opera. Закопаха Presto, вместо да го дарят, за да не се появи в бъдеще конкурент на техния браузър. Не влагат нищо за разработка на двигателя или добавки, само се оплакват, че са им малки печалбите.

Opera откакто минаха на Blink енджина почнаха да правят contributions към него. За Vivaldi не знам, но те са 30-на човека на кръст, така че ме съмнява.

И всъщност въобще каква е логиката да наричаш някой който ползва нещо open-source "паразит"?  ???
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Lenovo S205 -: Sep 06, 2015, 20:28
Е то ако е от видеокартата, няма никаква логика да работи на батерия но не и на зарядно, пък и се тества за 2 минути като си закачиш лаптопа към външен монитор.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Lenovo S205 -: Sep 06, 2015, 17:54
Хм, странна работа. Ако го включиш докато е на зарядно пак така ли се получава?

Иначе предполагам две неща - кофти биос, тоест пробвай да го флашнеш с нова версия, само че си зареди батерията на макс преди това. Другия вариант е в захранването да пристига различен волтаж и дисплея да се предава. Имах един такъв лаптоп, но той просто светеше много по-слабо когато беше на захранване. Пробвай ако можеш да намериш друго зарядно дали пак ще се получава така, че да закачаш лаптоп към друг екран е много много пипкава работа.
24  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Кои са "Най-добрите".... -: Sep 05, 2015, 14:31
Distro: Slackware
MP3 Player: Audacious
Download manager: кой въобще ползва нещо друго освен вградените в браузъра
Video player: VLC
Browser: Vivaldi  [_]3
File commander: Thunar
Desktop environment: Enlightenment E17
Cd Burner: K3B
Office: Open Office
Text editor: Vim
Messenger: Skype, Weechat
Torrent Client: Transmission
Mail client: не ползвам
Image Editor: Gimp
Archiver: (un)zip/rar
Image: Вградения в E17

И простете за некромантството  :D
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бла-бла от "Първи стъпки" -: Sep 03, 2015, 19:02
Само малко показно:
Разбира се, че не е. Той прави точно това, което искаш.

Що се мъчиш?  :D

Така е, но наученото там няма да ти послужи никъде. Днешният ГНУ/Линукс не е като някогашният. Всичко е автоматизирано.

Миииии да. Сега остава въпроса човека дали иска да учи автоматизация, или да учи как работят нещата. Едното няма да му свърши работа с другото и обратно.

Приложенията дали ще са под debian или slackware  конфиг фаиловете са едни и същи общо взето. 

Да се хванем ли на бас че после ще дойде да пита къде е /etc/init.d/ в Slackware?   [_]3
26  Програмиране / Общ форум / Re: Сортиране по азбучен ред С++ -: Sep 02, 2015, 11:21
Тотално съгласен, крайно време е C++ да бъде изличен от лицето на земята, това е световно зло и трябва да бъде ликвидирано за доброто на човечеството.

Добре, аз примерно както искам да се занимавам с game development за в бъдеще, и като ненавиждам .JavaScript, с кой език да се захвана  :D Някъде ползват вече C#, обаче там е още по-голям мармалад отколкото ако си караш със С+1.
27  Програмиране / Общ форум / Re: Сортиране по азбучен ред С++ -: Sep 02, 2015, 00:43
String класа в C++ има предефинирани операторите < и > за лексикографски сравнения, което е същото като strcmp() само че върху String, а не върху char*. Предполагам щом е C++, на това ще се зарадват.

Може и да зависи от университета, но при мен редовна практика на упражнения бяха задачи в които трябваше да си пишем собствени имплементации на стекове, опашки, листи и графове, а целия STL беше абсолютно забранен. Така че по-добре да си кара със strcmp, да си няма ядове после.

П.С: Тази тема е малко некромантска вече.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Препоръчайте дистрибуция за web сървър + екстри -: Aug 26, 2015, 23:18
lspci + ifconfig + хвърли едно око на кернела на live CD-то с убунту да видиш там кой е, възможно е в дефолтския кернел на Cent-a да не е добавен още/активиран/нещо да са омазали точно в нея версия. Ако се окаже първото или последното, ето ти гайда за ъпгрейд.

Ако не се намери решение за хардуера - ползвайте си Ubuntu-server

Ако не се намери решение за хардуера - ползвайте си Slackware  [_]3

Марийка е по-добрият във всичко Мъсял и все пак не е достатъчно добър Мъсял, доколкото развитието на Мъсял изкуствено беше прекратено откак е оракулска собственост, а това спира и Мария, защото тя може да пере с „Бонукс“, но се придържа към съвместимост.

И как изведнъж от флагмана на оракулите скочихме към Мара? Това е от совалка да се прехвърлим на едно от тези самолетчета дето с тях НАП снима именията на кметовете.

Хм, в интерес на истината MySQL 5.7 имаше доста кирии добавени вътре, и солидно количество performance отгоре спрямо 5.4 (трябваха ми едни неща от геометричните типове, та се налагаше да врънкам системния един месец, докато го убедих да направи ъпгрейда - проблема беше че въпросното приложение седеше на един от двата сървъра в офиса, на който вървяха още хиляда неща  ;D ). Така че не бих казал че е баш като да са го заебали, но най-много да държат едно определено количество девс да пишат нещо колкото да не е без хич, точно както опенсорс тима за видео драйверите на АМД.

Един колега DBA ми каза веднъж, че от "безплатните играчки" единствената която става за нещо по-сериозно е PostgreSQL. От 3 месеца го ползваме на работа, и с чиста съвест мога да кажа че е поне няколко нива нагоре по всички параграфи спрямо MySQL/MariaDB. Че по някои даже и от MSSQL.
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Препоръчайте дистрибуция за web сървър + екстри -: Aug 25, 2015, 00:57
И аз хоствах гит, с някакво PHP да гледам репотата и комитванията през уеб. Обаче в последствие ми писна и ползвам битбъкет или гитхъб.

То хубаво, обаче ако ще дига някакъв гит сървър (примерно GitLab) който ще се ползва от повечко хора и ще има повечко репозитара, ще му излезе скъпичко да ползва хъба или букета. По-добре един CentOS на някакво парче чарколяк, без значение реално или виртуално.

Ами аз като инсталвам слак никога не прафя фулл инсталл избирам си пакетите които ми трябват и толкова  ;)  xampp си е добро приложение    пише в rc.local /opt/lampp/lampp start    мож еи това да си направи
# Stop the Apache web server:
if [ -x /opt/lampp/lampp ]; then
/opt/lampp/lampp stop
fi

ако някога ще прави рестарт или халт 
такаче няма да има конфликт с апаче щото няма да има апаче

и един контролер на неомонтана да ти следи имали нямали нет и да рестартира рутера и си готов щом не си във вас  :)

Също е вариант :)

pavelAngelov, и да предвидиш някакъв бекъп за нета, да не останеш на сухо ако някои хора почнат отново да си режат кабелите   [_]3
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Местене на инсталиран linux от един твърд диск на друг? -: Aug 25, 2015, 00:45
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 bs=512 conv=notrunc,noerror,sync
Това е ползвано и при мен си работи от 80 на 160.

И аз съм го правил така няколко пъти, без проблеми. Много е важно да си сигурен за имената на дисковете.

Още един глас за това и от мене.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 12