Покажи Публикации - NorthBridge
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12
46  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Всякакви въпроси, свързани с Linux. -: Jun 07, 2015, 16:11
Не помня да са пускали нещо кой знае какво за 4.0. Има известно количество кирийки за XFS в 4.1, но то не е излязло още.
47  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството!!! -: Jun 07, 2015, 14:53
Е този тука не е толкова зле де, като се има предвид че задачките не са от най-леките - примерно по-нататък имаше един лилаво-розов който се опита да хване някакво несъществуващо кранче и след 5 секунди беше на земята. Сега ние можем да им се смеем че са некадърни, ама от гледна точка на човек който се занимава да ги проектира, това хич не е малко.

Пък за AI-то не се е?авайте, него го крият евреите от целия свят до момента в който са готови да наложат NWO. :)
48  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Малко нагледен материал за учебниците по патология ;-) -: Jun 06, 2015, 17:21
Едно време си мислех че България все някога ще вземе да се оправи - по естествен път, точно както се оправя организъм след тежко заболяване.

Сега вече колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам че няма да се оправи. Мислещите хора си бият камшика в доволно голяма част от случаите, и преобладаващо мнозинство остават овцете. И по някаква неизвестна за мен причина количеството овце нараства в геометрична прогресия.

Е няма как да се оправи тая държава - на една държава й трябва народ, а не овце, за да бъде държава. С толкова много овце просто в един момент ще стане маса за пир на вълците. После 1300 години история ще ги има само като няколко статийки в уикипедия. Жалко, но не и незаслужено.
49  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: OpenCV / обучаване на Haar cascade класификатори -: Jun 05, 2015, 14:50
Ще прощавате за офтопика, ама...
https://t.co/LYWIf6EsPL

Това да шофираш в София е като руска рулетка с 5 патрона. ???
50  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Паника повсеместно поради простотии -: May 29, 2015, 00:10
Цитат
Писмо до европейския съд по правата на човека заради страх от създаване на черни дупки в CERN
Човек слабо запознат с физика може да нарече това паника. Това е напълно реална опасност, която при това е разбираема точно от малцина хора по света (топ учени физици). А те както всяко човешко същество, дори и да са дали съгласие, то може нещо да не са догледали както трябва.

Ами не бих казал че съм слабо запознат с физиката, но все пак го наричам паника. Това е чисто и просто следствие от промивката на мозъка на медиите. Връща се човек от работа вечерта, пуска си телевизора, и по новините водещата тема е че някой си известен физик заявил че CERN са идиоти понеже не са предвидили риска от инцидентно създаване на миниатюрна черна дупка. Нищо че 100 други са на обратното мнение (т.е. не са опасност), или въобще не вярват че сблъсквателят може да постигне подобно нещо при наличните нива на енергия. Съответно човека се паникьосва, понеже въображението му чертае апокалиптична картина на homemade черна дупка която поглъща цялата земя и всичко изчезва. Сега донякъде това е нормално, има го момента на инстинкта за самосъхранение, но най-простото нещо което можеш да направиш е да дръпнеш един-два филма по темата и да ги изгледаш за да разбереш за какво иде реч. А подобни писма като това което са пратили са откровена простотия. По същата логика да вземем да спрем изследването на космоса поради опасност да се натъкнем на извънземни които ще дойдат да ни унищожат планетата. Не че сред учените няма и болни глави които грам не им дреме за последствията от една нова технология и биха направили всичко само за да са първите откриватели, но болшинството не са такива, а и се предполага че имат достатъчно мозъчен материал за да се занимават с това с което се занимават. Останалото е чисто и просто страх от промяната, който е жестоко вкоренен в човешката природа пак поради еволюционни причини.

Цитат
Цитат
Изкуствения интелект щял да замени болшинството работещи.
Това почти със сигурност ще стане. Но наистина не е тема за паника, просто защото работещите ще станат почиващи. Пак ще имат какво да ядат, просто ще го взимат наготово.

Е аз не виждам как ще стане, човешкият мозък е ужасно сложно нещо, и още не сме се научили как да лекуваме толкова много мозъчни проблеми, а се опитваме да създадем изкуствен такъв, да го сложим в няколко парчета метал и да го оставим да ни върши работата докато ние си пием бирата и гледаме мача (образно казано). Мисля че IBM бяха направили последно опит за емулация на човешки мозък, трябвал им суперкомпютър с изчислителна мощност 1.5-2 петафлопса по спомен, и това нещо пак вървяло в порядъци по-бавно от нормален човешки мозък. А тук не говорим просто за емулация на мозък, а за създаване на изкуствен интелект, което е нещо с невъобразима сложност, само дето ние си мислим че е просто, понеже ни харесва идеята да влезем в шлифера и обувките на някой бог и да седнем отгоре на някое облаче да гледаме какво става.

И другия момент, от етическа гледна точка, ако се създаде такъв изкуствен интелект, никой няма да има правото да му казва какво да прави и какво не, понеже на практика ще е еквивалентен на човек. Все едно да си наемеш 10 африканеца за роби, няма да има голяма разлика освен че ще си с чиста съвест затова че те са машини, а не хора. След което влизаме в сценариите за бунт на машините, Матрицата, и т.н., до които въобще не мисля че ще стигнем. Просто нямаме и няма и да имаме в скоро време достатъчно интелект за да можем да създадем нещо което наистина да можем да наречем изкуствен интелект, а не сбирщина алгоритми. Да не говорим пък за достатъчно развитие.
51  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 27, 2015, 18:31
Преди няколко години докато бях в ТУ Варна правихме такива неща по Анализ и синтез на логически схеми...там беше по-скоро разписване на функции де, но принципа беше същия. Има и разни по изчанчени суматори които не съм ги гледал, този е основния:

52  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 27, 2015, 16:08
Аз си мисля, че да могат да извършат всякaкви възможни изчисления въпросните КУбити трябва да могат да правят AND, OR и NOT. - С това би трябвало да се представи цялата възможна математика.

Всъщност ти трябват само NAND или само NOR - с тях можеш да построиш всички останали. [_]3
53  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 27, 2015, 14:23
Ами не, Стивън Хокинг е предложил теория че черните дупки излъчват електромагнитна радиация, и останалите физици изглежда са доволни от това обяснение. Така нямаш проблеми с втория закон на термодинамиката. Сега има го и въпроса дали наистина Вселената е изолирана система, ама това едва ли ще го узнаем скоро.
54  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 26, 2015, 22:04
Е не, TSMC са измислили някакви цигании за да обявят че ще пуснат 5nm през 2018, така че явно квантовото тунелиране са измислили как да го преодолеят. В един момент обаче ще стигнат до размера на атома, и там зацикля всичко, да не говорим че това ще е ужасно скъпа технология, и едва ли някой ще натиска да се слиза чак до такива размери (с някои изключения). Цигании хубаво, ама не виждам скоро да почнат да правят транзистори от електрони. По-скоро ще почнат да растат отново на големина, както беше с телефоните. Лаптопите ще се ползват за поща, скайпове, филми и такива глупости, който иска да прави нещо сериозно ще му трябва настолна щайга със солидно охлаждане. Колкото до паралелизацията, gat3way го беше обяснил много добре защо не върви.

А за онова криптиране дето го били счупили, дай линк да видим за какво иде реч. Не че съм особено навътре с криптографията, но ако за 6 часа с някакво FPGA са строшили криптиращ алгоритъм, значи въпросния алгоритъм хич не е бил тавряс.
55  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Паника повсеместно поради простотии -: May 25, 2015, 16:24
В последно време ми прави впечатление че народа по света и у нас го тресе маниакална паника. И то не заради разни там терористи, зли правителства, контрол на интернет и т.н., а заради неща от съвсем друго измерение. Ето няколко примера, макар че са старички:

1. Писмо до европейския съд по правата на човека заради страх от създаване на черни дупки в CERN
2. Изкуствения интелект щял да замени болшинството работещи.
3. Разни размисли за нанофабриките

Сега че такива умозаключения са близко до идиотизма е пределно ясно, въпросът е защо толкова много хора са паникьосани от някакви хипотетични сценарии, дето грам си нямат представа за какво става въпрос. Сякаш е модерно да се говори за тях все едно наближава края на света, знам ли  :) Примерно пича от втория пример, AI се разработва от маса време и е наникъде, той обяснява как аджеба от всичките професии ще остнанат само такива от сорта на масажисти и въобще в сферата на забавленията, иначе най-вероятно е да останеш без работа. Какво им става на хората, омръзнаха ли им ИД, глобалното затопляне и еболата в Африка, та седнаха да се вайкат за подобни глупости? ::)
56  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: $ find / -idea First-Timer Tips -print -: May 24, 2015, 18:49
Имам работеща операционна система, а сега накъде?

Ми накъде, накъде, при мен беше едно live CD с Knoppix, та след като го подкарах, прекарах в един час чудене какви са тия папки bin, usr и var, и къде ми е C:/-то. В следващия момент осъзнах генералната идея на файловата система и последва едно "ахааааааааааааааааааа". Нататък всичко беше проба-грешка. Горе-долу знаех някои команди от DOS, така че почнах да се разбирам лесно и с конзолата. Много ме изкефи когато разбрах че мога да pipe-вам изхода от една програма към друга с |. Също много ме изкефи как се инсталира допълнителен софт (apt-get install, бум, проблема е решен - тогава вече бях на Ubuntu 8.04). Постепенно почнах да я ползвам за всичко без игри, понеже беше по-лека, по-красива (KDE 3.5.10), по-стабилна и нямаше забивания и всякакъв друг род простотии, както в WinXP.

После ме хвана крастата да експериментирам, сложих Arch Linux, и на едно новогодишно парти в 3 сутринта по съвет на един колега пробвах rm -rf / за първи път, ама това е друга история  ;D

P.S:

Piece
  V

R.I.P in piece  [_]3
57  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 24, 2015, 15:15
Те квантовите процесори ще се появят по някое време, проблемът е че това далеч не е толкова проста задачка както смятат някои хора (т.е. скоро няма да има квантови i7-ци за по няколкостотин долара). Големият им проблем в момента е квантовата декохерентност, като за да избягат от нея, в момента им се налага да охлаждат квабитовете (qubit въобще има ли превод на бг ???) до няколко миликелвина, което хич не е особено приятно - течния азот и без това не е особено евтин, а той стига само до около 70 келвина, за да стигнат тези няколко миликелвина ще им трябва нещо ужасно скъпо (от ранга на криогенните системи на CERN). Кел файда от това че можеш да трошиш почти всичко каквото си поискаш, като това нещо ще е нечовешки скъпо за ползване, и ще ти върши работа само докато не  почнат да се използват масово пост-квантовите криптоалгоритми.



Има къде по-просто решение на проблема  ;D
58  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Чат към сайта -: May 19, 2015, 23:58
Онзи ден влязох да проверя какво става, нямаше жива душа, а беше към 9 вечерта  :(
59  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: May 15, 2015, 22:47
Някой май не е правил окабеляване като хората  ;D

60  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво стана с домейните на кирилица? -: May 10, 2015, 15:44
България е там, дето са българите. Не ни трябва Мраморно море, като там българи вече няма. Не ни трябва Бяло, като там сме на изчезване. Не можем да населим дори своята територия. Ако загубим част от нея, няма да е защото имаме подли съседи, а защото не можем да я задържим.

Тук мога да кажа само едно голямо удебелно +1 [_]3

Цитат
===
И отново за двете букви. Защо точно BG?

С двете букви сега търсим под вола теле. Не виждам никакъв проблем с кодовете които те са пласирали, даже на мен лично ми звучат по-добре и са по-лесни за запомняне. Сега има един момент че някои държави явно предпочитат да вземат първите две букви от името си (на техния език - пример .de, .es, .no). Други я карат подобно на нас (.se, .pl, .at, .dk). Трети пък явно изобщо не са имали избор  :D (.xk, .vs). Важното е че вече съществуват и да се променя всичко това наново и да се налага повторно като стандарт според мен е тъпо и няма да доведе до нищо освен до повече проблеми и объркване.

А пък Ъ-то категорично няма да си ходи никъде. Половината ни А-та в думите потъмняват до Ъ или за благозвучие, или заради мързел. И понеже езиците масово са насочени в посока опростяване и по-лесно говорене, в един момент по-скоро А-то ще изчезне, или ще се замени с нещо средно междо А и Ъ. Всъщност има и други народи (славянски и неславянски) които го ползват, но просто не са си играли да му дават буква, понеже българският е един от малкото където 90% от това което пишеш се произнася без промени.

.bu било на Бирма. Пфу, лош късмет.

Абе да вземем да им обявим война на тия, сигурно ще се дадат без много бой. Па и ще се доближим до мечтата за трите морета.

С една изгнила фрегата и два МиГ-29...това си заслужава да се пробва, ако не за друго, поне да се запишем в рекордите на Гинес  ;D

Edit: Мамка му, няма да стане, сега ги проверих. Тези имат 50 милиона калпака население, половин милион активна армия и 2 милиарда долара бюджет за нея.
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12