Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: gat3way в Mar 25, 2013, 05:07



Титла: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 25, 2013, 05:07
Колебая се между едно от двете. Изчетох няколко ревюта и не мога да реша. Ipad-а е без retina дисплей, цената е горе-долу сходна. Бих взел ipad-а само защото изглежда по-добре, но нямам нерви да се занимавам с тази нечовешка гадост наречена itunes, както и няма кой знае какви свестни безплатни приложения. Също, това важи за 16-гигабайтовия модел. Засега клоня към google-ския таблет, обаче се бях зарекъл ако си вземам таблет да не е с андроид. Имам още 2-3 дни да си мисля кое да избера.

Някакви идеи?


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 25, 2013, 09:18
Аз имам нексус 7 и смея да твърдя, че е голям боклук...( хем е от новите партиди, а не от първите... C0 мисля) 2 пъти вече ходи в сервиз, да не говорим, че с този 1 ГБ рам положението е много лошо... като пуснеш скайп на бекграунд и суитчваш м/у него и фейсбук примерно, направо почва да забива...

Най-редовно крашва и ме кара да пращам бъг-репорти и т.н.

Аз също се колебаех м/у двата и сега ме е яд, че не взех iPad-a ... разцъквал съм го, няма да забележиш проблеми с дисплея : )... даже изглежда по-добре...

Взех нексуса само защото мога да го нося в предният джоб на дънките... Груба грешка  :'(

А с нексуса ще береш ядове под линукс... mtp протокола му не се поддържа никъде... само в последните git билдове уж има някакъв съпорт, но пак е куц... iPad-a ще го управляваш по-лесно под линукс... колкото и странно да звучи!

За андроид почти буквално няма приложения с таблетен интерфейс! Броят се на пръсти, повечето са раздърпани такива за телефон...

Моят е 32 гигабайтовият вариант и паметта свършва бързо, мисли внимателно! 2 игри на него по 2 ГБ и си аут... или 1 - 2 филма...
Реално при 16 ГБ-овият ще имаш само 13-14 гб на разположение... :P

Ако някой ми предложи бартер за iPad мини го давам на секундата ! [_]3

П.С. А и предната му камера е много скапана, 1.2 мегапиксела а видеото, което пуска е VGA, има пачове в XDA за 720п, но това не е нормално!
iPad-a e с HD предна и задна! Видеото му в класи отгоре.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: netgraph в Mar 25, 2013, 13:51
Здравей, имам нексус и iPad 4 с ретина и това, което ще кажа си е лично мое мнение и се отнася и за мини-то, тъй като
впечатленията на един колега, който го ползва са същите.
Според мен избери iPad.
С Нексуса само проблеми както е написал предния юзър, а и батерията държи осезаемо по малко на активна работа
от мини-то, а за големия да не говорим.

Като offtopic ще напиша как използвам 4-ката, тъй като някои неща се отнасят и за мини:
Трябва ми лаптоп, който държи поне 10 часа на активна работа с пуснат wi-fi, на който мога да закачам
флашки и да имам vim + git (и да не тежи 100 кила). След jailbreak на 4-ката + клавиатурка, имам "лаптоп" с изключително висока
резолюция, който издържа 14 часа на активна работа с пуснато wi-fi, на който имам git, vim и цялото git дърво
на Линус (+ множество локални клонове) свалено, а и добро мултимедийно устройство  8)
След jailbreak с camera kit-a спокойно можеш да закачаш и флашки, до тук не съм имал проблем, въпреки че
някои хора се оплакват, че флашките им не палят. Явно е въпрос на късмет :-)

Та колкото и да не харесвам политиките на Apple, устройствата им определено ми допадат.

Поздрави  [_]3


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 25, 2013, 14:34
Гейт, въпроса е преди всичко как и за какво ще го ползваш. За браузване, скайп, ГПС и някои дребни нещица, всеки с 2 ядрен процесор и 1ГБ рам ще ти върши работа.
Аз от 1 седмица съм с Галакси Ноте Таб 10.1, а приятелчето има иПад2. Върви перфектно гладко, матрицата му реагира абсолютно точно където пипнеш, абе пирфектен, но ...... това след отключването тука чакай еди колко си секунди за да изтеглиш нещо, че пиши и кодове и тем подобни глупости не ми издържа и не бих си купил такова нещо, дори и по-евтино да е от андроида.
Аз игри не играя и нямам проблемите на Върго. На мен ми трябва да има 3G, по възможност ГПС, но мога и без него щото си го имам на телефона и добра матрица, че с кофти матриците малко трудно се улучват хиксчетата на прозорците като вляза с rdp или vnc клиент на Уиндоуси-те дето не са пригодени за работа с пръсти.
Преди 2 дни експериментирах с на един приятел Галакси Ноте телефон и бях очарован, че и от него се работи общо взето прилично през клиентите на Уиндоус и Линукс. Браузването е също достатъчно прилично и бих те посъветвал да помислиш за Галакси Ноут, а ако изчакаш малко, новия модел всеки момент ще го пуснат и ще е с 6,8" на фул хд. Според мен, над 1280х800 резолюция е напълно излишно.
Онзи ден, преди да взема Галаксито разцъквах и един Ейсър с резолюция 1920х1200 10" и бях поразен колко добре работи, но самсунга го откънах втора употреба на 3 месеца за 700 лефа, а за тези пари само Ейсъра от същия модел, но с 3G, но модела с 3г е с резолюция 1280х800 матрица и общо взето на същото ниво по всичко друго, но без...... "клечка" което за мен е голям минус.
Та, според мен, ако няма да играеш игри, гепай галакси ноут и няма да съжаляваш, но според, за таблет под 10" инча, квото и да вземеш ще е малко куца работа.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: kifavi8024 в Mar 25, 2013, 15:28
И аз имах наскоро допир до двете платформи. Наистина качеството е една идея по-добро при ipad-a, въпреки че има повече свобода при android. Но това си го предценяваш ти - не знам как точно седи положението с гаранцията, но май когато го jbreak-неш, гаранцията на ipad-a отпада ако не се лъжа.

Мултитаскинга и при двете платформи е тромав! Специално съм тествал за това нещо. Skype по принцип си е страшно смотан софт, да не говорим за поддържката му. А като става дума за поддържка, и двете устройства са добре от тази гледна точка.

Дисплея на nexus-a е по-зле като цяло, но пък поне резолюцията му е 1280х720 (браузъра на ipad-a няма fullscreen за доста от видео форматите)...
Скоростта на Apple-a е малко по-осезаема, най-малкото защото не се занимава с java машините...
Батерията на ipad-a е по-издръжлива, но пък ако гледаш hd видеа, няма много голямо значение.

Като цяло моето лично мнение е - ако ще ползвам таблета за работа - Ipad-a, ако ще го ползвам за multimedia/забавление - Nexus-a.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 25, 2013, 16:26
backinblack - какви игри те гонят ?! Никъде не съм споменавал игри... Теграта е страхотна за игри...: )) Най-добрите графични ефекти вади, заради строхотните си шейдъри...

intel - скайп го дадох само като пример... андроида е тромав, бакинблек не знам какви ги бърбори за бързият ноут, но ноут 2-ката е безумно бавен, един се помоткваше около мен известно време  ::)
(това за таблета нали, не телефона ?! )
Двуядрен и с 1 гб рам... целият му интерфейс лагва, дори без пуснати приложения на бекграунд...

Ако не го виждаш, явно имаш диоптер или не си играл с по-бързи машинки... мен ме побърква и минимален лаг, който за съжаление е навсякъде в андроид... ( жаба машина ...)

При епъла поне не спича цялата ОС, при превключване между приложения, не блокира екрана и разни други мизерии... Обикновено iPad-a не ти се рестартира в ръцете...


А относно обслужването, Асус нямат сервиз в България, обслужва ги Most  Computers, а те пращат машината до Чехия, понеже нямат право да ги отварят тук, та за изгорял говорител го чаках 3 седмици... ( сменя се с 2 винтчета...)

Четох за много хора, които се оплакват от "разлепяне на дисплея", буквално изпада... хаха е при мен не изпадна, само имам едно по-светло петно в долният ъгъл, като поусуча малко таблета и се намества...  :D
Да не говорим, че цветовете са много по "омити" от тези на айпада, който е по RGB стандарт... (това са все масови проблеми)

Да му и майката... на боклука, много ме е яд... Искрено се проклинам, че не взех епъла...
Относно повечето свобода в андроида... колко ненормален трябва да си, да си пуснеш сървър на таблета ?! - обикновено за такива идиотщини иде реч...

Минимума за един андроид да работи нормално като хардуер, трябва да бъде 4 ядрен Snapdragon S4 pro с 2 ГБ рам! Това е по лични виждания...

Ако някой от вас иска, можем да се видим на по бира и да му дам, да го разцъка... : )


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: nikito_blend в Mar 25, 2013, 16:45
От скоро имам Nexus 7 3G (Android 4.2.2) и като непретенциозен потребител съм много доволен. Сега отворих скайп, фейсбук, туитър, гугъл+, браузъра, картите, ютюб, магазина са приложения, гугъл currents, гугъл диск и проблеми с мултитаскинга или някакво забавяне не усещам. Кум Apple съм твърдо предубеден и не бих си купил техен продукт, но това си е мое лично мнение. Според мен ги разгледайте някъде и двата и си решете. Мисля че ябълката ще е по подходяща за вас, четейки блога ви. Успех с избора. :-)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 25, 2013, 17:31
Върго, както по-горе казах, дилемата не е толкоз в марката или хардуера, а в концепциите на двете.
За мен Ноут-а е предостатъчен като възможности. Както и колегата над мен и аз не забелязвам такива проблеми с мултитаскинга за каквито ти говориш и при това нива на андроида и хардуера, епъл и за подарък не го искам, но пък за елементарните неща за които е предназначен таблета, не отричам че е много добър, даже прекалено добър и няма нужда и от джулабрейк.
Имам и един inol 8" с едноядред процесор на 800Мх и 500МВ рам с разделителна 1280х800 и за моите нужди не ми идва слаб, особено като му разчистих разни ненужни неща, но липсата на 3G не можах да я превъзмогна. Матрицата му въпреки по-големия размер от на Ноут телефона, по-трудно се целят хиксчетата на уиндоус и линукс прозорците, но след 1-2 часа разцъкване му се хваща цаката, но въпреки много по-слабата батерия и по-малка автономност от Ноут пада, тежи 2 пъти повече от него.

П.С. В другата тема спорихме доста на тема иПад вс андроид с теб и няма нужда отново да я подхващаме. И двете да добре в зависимост от целите за които се вземат.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 25, 2013, 17:51
Всъщност, няма да го ползвам за работа, или поне не да върша работа от него. Предимно за браузване, гледане на някой филм, игри за малката (които не са претенциозни) ми трябва. От чисто хобистка гледна точка, андроид ми е по-интересен от IOS поне за момента. Ipad-а обаче е по-красив, по-лек и държи повече. Освен това клавиатурата ме кефи. Що се отнася до приложенията, не ме интересува толкова. Със сигурност няма да го ползвам да пиша код или да връзвам ssh обаче.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 25, 2013, 18:02
Мда, като техника е много добре изпипан, но не вярвам да не ти се прииска да го комбинираш в последствие с компа и тука ще изпиташ липсата на ssh клиент дори и джулабреекнат.
Имах преди време Делл Страйк и бързо установих, че металния корпус не е предимство, а също и горила глас стъклата.
На първото падане на теракота и му се подби ъгълчето и се пукна стъклото. След още 2 падания стъклото съвсем се нацепи и изгуби управление. Не можах да изкарам с него и 1 цяла година. От тогава съм със Сони-Ериксон Нео повече от година и половина и е понесло доста повече падания и е като ново, но пък е пластмасов корпус и не е с горила глас стъкло.

П.С. Но пък по-авторитетно ще изглеждаш с него ;)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 25, 2013, 18:27
Искаш да кажеш че няма ssh клиент за IOS? Не мисля...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 25, 2013, 18:54
Искаш да кажеш че няма ssh клиент за IOS? Не мисля...

Всъщност, имах в предвид sftp клиент. Доста търсихме с приятелчето за ипада, но не намерихме. SSH за конзолно в терминал май имаше нещо, но общо взето, няма такива приложения в апп стора, а след джулабрейк си е малко изкуство докато си намериш подходящите неща. Не е като с андроида дето има избор какъвто ти душа сака, че и кракнат дори :D
На телефона имам 4 GPS програми с най-актуални карти за бг. Не ги ползвам едновременно, но пък избор има :D


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 25, 2013, 21:08
Има повече от един ssh и sftp клиент! Ама са $$$ което на повечето не им харесва...

Всъщност разликата при 2-те платформи е донякъде колкото между OSX и Linux. И при двете имаш свобода, но при едната свободата прераства в хаос (дискутирали сме го много пъти, да не почваме отново).

Имам в момента под ръка всякакви устройства... ами на Андро чак последните версии не лаги (забележимо!). И проблема не е в устройствата, а в това че не се използва GPU-то за рендеринг ами CPU-то.

Nexus 7 е (беше) забележително устройство... може би наравно с Kindle Fire който с лекота страна най-добрия таблет сред Андроидите. Проблема е че Огнения е на Амазон които клонираха цялата инфраструктура за обслужване на Андроид и изтриха навсякъде от кода обръщенията към Гугъл и Андроид изобщо. И се получи най-добрия форк на Андроид! Но Големия Брат (r) (tm) видя какво ще се случи и взе мерки - в новите версии форка не е одобрен официално въпреки че е с отворен код. Естественно това е скрито зад legal mumbo jumbo - говори се за консистентност на платформата и т.н.

Засега само Амазон си позволи да направи това.

Сега конкретно за mini vs. NX7 - и двете са забележителни устройства, но и на двете им липсва нещо... на единия му липсва Ретината (има слухове за евент през Април!), на другия нещо качеството му падна (първите бройки бяха с много високо качество, после почнаха проблемите - експлозии, дисплеи и т.н. все пак е за $200). Така че който и да вземеш все ще си пре!бан. Може би mini ще ти хареса малко повече като платформа, под NX7 имаш много добри стокови приложения и след това пълна скръб (примерно приложение оптимизирано за 320х240 и после метнато на таблет при неговата разделителна... цирк и 1/2).

Конкретно при iOS след jail се получава функционалност като при root. Не вярвам да останеш с един гол firmware без да ти се поиска да видиш отвътре карантиите му...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: kifavi8024 в Mar 25, 2013, 22:27
Е те вкараха поддръжка за vsync (60fps) чак в JB 4.1 или 4.2, така че всичко преди тази версия може да лагва стабилно при малко по-натоварен професор :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 26, 2013, 06:17
Май все пак ще взема Nexus-а, Apple се оказват големи гейове. $349 е 16GB варианта, само wifi. 32GB варианта е $100 отгоре, доста грубо. За справка, 32GB Nexus-а е само $249, почти 200 долара по-тънко. Това с дизайна и теглото ще го прежаля, въобще не ми пука (апропо нексуса е дори някак по-удобен според мен, може да се държи с една ръка). Единственото, което все още ме кара да се колебая е камерата и това с батерията. Някак ще прежаля факта, че ще дам сигурно още толкова за приложения, обаче тази гавра itunes няма да я понеса.

Всъщност - има ли начин лесно да си качвам музика на ipad-а без itunes? Ако има и е лесно, хммм, изборът става много сложен.

Аааа да, има и Kindle Fire и цената е сносна, но субективно ми изглежда голямо дърво. Тежи повече от всички, дебело е, грозновато е, дисплея не ме кефи особено, доколкото разбирам няма google play и не знам този амазонския appstore дали е достъпен от България въобще (сигурно е и звучи тъпо ма знам ли). Освен което много ме радва как са го bundle-нали с някакви амазонски облачни услуги все едно ти правят великата оферта. Най-много ме е яд че и в трите варианта няма някакъв слот за SD карта, съвсем нарочно го правят гадовете, за да им ползваш услугите, специално Амазон го правят толкова нагло, че не - няма да купя техния таблет.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: solarflux в Mar 26, 2013, 10:51
Няма лесен начин да се качи музика на iOS без iTunes (има супер бавен (песен по песен) проблемът е че не може да се ъпдейтне базата с песните от iOS 3 насам, а всички плеъри които съм пробвал четат информация от там.). Също не успях да го подкарам и през КВМ уиндоус машина, но успях да си брикна за кратко ипода, та трябва да се държи физически уиндоус някъде (или ОСХ)
Нексуса на мен ми е доста приятен - за четене на книжки, редит и интернет е идеален, игри и филми не употребявам, така че нямам наблюдения. Освен това със могат да се катерят файлове сравнително лесно (не и с мтп, там с андроид туулс или както се казваше). В общи линии за парите си, Нексуса предлага доста повече.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 26, 2013, 12:48
Е те вкараха поддръжка за vsync (60fps) чак в JB 4.1 или 4.2, така че всичко преди тази версия може да лагва стабилно при малко по-натоварен професор :)

Т.нар. project butter, но дори и с него има известни лагвания. Проблема е идеологически - iOS и WP използват GPU, докато Android използва CPU. Сега се вижда, че е избран погрешен подход и има начини за решаването му, но това ще направи няколко стотици хиляди приложения неработещи под новия Android. Затова е избран алтернативен начин за замитането на проблема... работещ само под по-бързи процесори уви...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 26, 2013, 13:06
Май все пак ще взема Nexus-а, Apple се оказват големи гейове. $349 е 16GB варианта, само wifi. 32GB варианта е $100 отгоре, доста грубо. За справка, 32GB Nexus-а е само $249, почти 200 долара по-тънко. Това с дизайна и теглото ще го прежаля, въобще не ми пука (апропо нексуса е дори някак по-удобен според мен, може да се държи с една ръка). Единственото, което все още ме кара да се колебая е камерата и това с батерията. Някак ще прежаля факта, че ще дам сигурно още толкова за приложения, обаче тази гавра itunes няма да я понеса.

Всъщност - има ли начин лесно да си качвам музика на ipad-а без itunes? Ако има и е лесно, хммм, изборът става много сложен.

Аааа да, има и Kindle Fire и цената е сносна, но субективно ми изглежда голямо дърво. Тежи повече от всички, дебело е, грозновато е, дисплея не ме кефи особено, доколкото разбирам няма google play и не знам този амазонския appstore дали е достъпен от България въобще (сигурно е и звучи тъпо ма знам ли). Освен което много ме радва как са го bundle-нали с някакви амазонски облачни услуги все едно ти правят великата оферта. Най-много ме е яд че и в трите варианта няма някакъв слот за SD карта, съвсем нарочно го правят гадовете, за да им ползваш услугите, специално Амазон го правят толкова нагло, че не - няма да купя техния таблет.

$349 - това трябва да е iPad2 Wifi 16G! Ако си отвъд голямата вода както си споделял защо не пробваш в Craigslist излизат разни далавери. Ябълката е така - 16Г памет повече - $100, 3Г модул - $100, 48Г памет повече - $200. И оттук идват маржините. Аз съм само със 16-чка и Wifi, но ми върши работа...

Ти може да минеш и без iTunes. Аз примерно НЕ качвам филми и музика и минавам без него.

Без iTunes музика НЕ МОЖЕ да се качва в "официалния" плейър. Ако използваш алтернативни със собствен сторидж - може.

Fire - беше най-добрия Android таблет преди NX7. Но вече е на възраст... това за което ти го дадох като пример е форка на целия андроид и екосистемата му. Защото Амазон имат съдържание и Огнения е фокусиран в/у това. Когато го пуснеш ти излизат книги, после е Видео, после Музика и т.н. и предпоследното е "приложения". Последното е "web". НЕ МОЖЕШ да ползваш Fire в БГ ефективно. Всичко си работи без приложенията. Гърми с грешка - каза вкарай карта. Въведох я помисли малко и пак изгърмя - билинга ти не е щатски и пак нищо не можеш да направиш. Можеш да си смъкнеш APK и да го инсталираш от друго място. Даже и безплатните приложения не можеш да ги инсталираш. Да ми се чуди човек как съм пуснал горе 2 приложения в техния стор... безплатни...

Да - и при трите нямаш слот за SD. Мисля че най-близкия конкурент със SD е nook ама там е една...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 26, 2013, 16:18
Сега заради теб разгледах 7" таблети и избора на свестни не е хич голям! Освен Нексус-а, друго няма какво да ми хване окото, докато при 10" има голям избор. За мен лично, без GPS, 3G и слот за карта си е много сериозен минус който би ме отказал и като гледам, освен нексуса, друго няма което да отговаря на критериите. Той няма и слот за карта, но пък има достатъчно файл менажери в маркета дето да се свържеш със споделени ресурси в домашната мрежа и да си прехвърляш файловете, но за мен по-малко от 10" си е безсмислено. Ако трябва да правя компромис с големината, бих си взел Ноут-а на Самсунг, че поне телефон, гпс и хубав фотоапарат ще са ми на едно, а за таблет ще са ми еднакво неудобни. 5,5" e. В първия момент идва малко голямо за телефон, но бързо се свиква. Съдя от ДЕЛЛ-а който имах, но пък Асус Трансформър-а с докинг станцията спокойно може да ти замести лаптопа за сърфиране, скайп и конвенционални неща и по rdp, vns, ssh на машината в къщи за по-тежките работи.


П.С. Не те убеждавам за 10", а го считай за споделен личен опит с тъч устройства още от времето на MDA/XDA II и Уиндоус мобиле 2003 и все още ми липсва удобството на "клечката" за неща различни от конвенционалните на телефона.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 26, 2013, 17:30
Не ми трябва телефон дето не ми се побира в джоба и се троши като падне от 20 сантиметра на пода :)

И пак да кажа - не ми трябва да върша работа с него - единствено да браузвам и епизодично да го давам на малката да си играе. Евентуално скайп, разни филмчета и музика. Като гледам, ще го ползвам предимно по летищата и евентуално в някакви спешни случаи извън града като ми трябва достъп до интернет. Дори не мога да си представя да го ползвам за да върша някаква работа, без истинска нормална клавиатура ми е под достойнството :)

Хм, а то май има някакви безжични клавиатури май, не знам дали не бяха само за ipad-а обаче...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 26, 2013, 17:46
Цитат
не ми трябва да върша работа с него - единствено да браузвам и епизодично да го давам на малката да си играе. Евентуално скайп, разни филмчета и музика. Като гледам, ще го ползвам предимно по летищата и евентуално в някакви спешни случаи извън града като ми трябва достъп до интернет.

Ами аз, точно заради това ти казвам, че 7 инча го намирам за безсмислено! Скайп и музика можеш да си имаш и на 3,5" андроид тилифон, с компромиси и филмчета да си гледаш, но за браузване 7" e мъка! Става само за нещо крайно наложащо да си провериш или да свършиш в нета(според моите умения и възможности).


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: plamen_f в Mar 26, 2013, 18:11
Е те точно поради изброените по-горе причини все още се въползвам от неумиращия ЕЕЕ 701/4Г. Само в пералня не е влизал.

БТВ. по въпроса за 7" блак не си прав. Влязоха по нова година едни ЛЕНОВОТА с 3Г даже 16Г. За парите си не бяха зле, но пусто му нема ги веки.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 26, 2013, 18:16
Мисля, че за браузване 7" си е ОК - аз поне нямам особени затруднения. Далеч по-големия проблем е противната клавиатура, но това си е проблем на който и да било таблет.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: jet в Mar 26, 2013, 18:22
Blackberry Playbook 7-Inch Tablet (64GB) - $220, щерката няма да го счупи лесно,
16ГБ е $180 имат и готина клавиатура с калъфче - става като микро лаптоп
rock solid OS, SD card

(http://photos.newswire.ca/images/download/20120323_C7337_PHOTO_EN_11515.jpg)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: go_fire в Mar 26, 2013, 18:44
Точно същите клавиатурки съм виждал и за самсунзите. Но има проблем. Те имат собствена батерия, която пада много по-бързо от батерията на планшетчето.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 26, 2013, 22:31
Цитат
БТВ. по въпроса за 7" блак не си прав. Влязоха по нова година едни ЛЕНОВОТА с 3Г даже 16Г. За парите си не бяха зле, но пусто му нема ги веки.

Следя от доста време новините свързани с новите модели таблети и Леново и Ейсъл са с големи амбиции за този пазар! Онзи ден преди да си купя Ноут-а разцъквах един Асус 1280х800 10" и Ейсър 10" 1920х1200 и ми взе акъла Ейсъра с цветове и точно реагиране на матрицата. Страхотно ме очарова, но и двата бяха без 3G, а вариантите с 3G и ГПС почти колкото ноута(1000 лефа), а този го откънах на два месеца за 700, а "клечката" си е страшно удобство.
Сигурно ще извадят съвсем скоро и добри модели на 7", но за сега просто избора ограничен. Разцъквах преди два дни ноут телефон на приятел с 5,5 екран и е далеч по-добре от Делл-а който имах, но все пак, разликата между 5,5 и 7 не е голяма и с доста по-добрата матрица от на Делл-а си е предимство, но ....... В крайна сметка и той каза по-горе, че не му е проблем по-малкия екран, а от нас се иска да му обърнем внимание върху възможно най-много неща.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: plamen_f в Mar 26, 2013, 23:21
за ей това говорех:

http://www.lenovo.com/products/us/tablet/ideatab/a-series/a2107/

ДОста по-скромно от 2-та флагмана по-горе, но и цената е супер по-скромна ;)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 26, 2013, 23:46
Оооооо Френд, обърна ли внимание на резолюцията на матрицата му!!!? С тези 1024х600 ще е си е мъка. Пък и професорчето му е 1Гх и най-вероятно и с 512 рам. 3Gq GPS и браузване съвсем ще го озорят, а флаша си товари. За тилифон с този процесор и рам става, но за таблет....... Нексус-а е 1280х800 и доста по-солиден мозък. Цената е скромна, но колко работа ще върши ;) ?


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: kifavi8024 в Mar 26, 2013, 23:54
за ей това говорех:

http://www.lenovo.com/products/us/tablet/ideatab/a-series/a2107/

ДОста по-скромно от 2-та флагмана по-горе, но и цената е супер по-скромна ;)

Аз имам един таблет с MTK 6575 1.0GHz Cortex A9 и само информативно да спомена, че HD клипове не може да се гледат с него. Просто не му стигат силите, а хардуерното ускорение е толкова бъгаво на MTK процесорите, че дори не ми се говори за него.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 27, 2013, 01:28
а флаша си товари

Няма вече Flash за Android ...изтрито...

Редактирано, съгласно Правилата на форума.
bop_bop_mara


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 27, 2013, 10:04
Леле, като ви чете човек и да не смее да се обади, че притежава PengPod 1000 ($2) :D


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 27, 2013, 10:12
Леле, като ви чете човек и да не смее да се обади, че притежава PengPod 1000 ($2) :D
Я разкажи (тук или в отделна тема) как е :) Аз видях във форума им някои доста неприятни оплаквания :(


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 27, 2013, 10:35
Леле, като ви чете човек и да не смее да се обади, че притежава PengPod 1000 ($2) :D

Я разкажи (тук или в отделна тема) как е :) Аз видях във форума им някои доста неприятни оплаквания :(

Май по-добре да го покажа -- може да се видим в 123 на математиката някой път :)

Иначе основно го ползвам под Android, защото под Linux се оказа, че празни много бързо батерията -- явно ще трябва да се рови в инициализиращите скриптове за подобряване на управлението на батерията. Linux-a, който дойде с него е Linaro Linux. Приготвил съм една microSD карта с Fedora 17, но не сме я инсталирали още -- оказа се, че ще трябва и UnetBootIn (?) за целта.

Иначе, тъй като аз знам и 2 и 200, нямам някакви особени оплаквания -- за нуждите, за които мисля, че един таблет е подходящ, този мисля, че ще е напълно достатъчен -- четене на книги, разходки из паяжината, филми, музика, прогноза за времето etc.

Ще погледна и във форума им, стига да пратиш точна хипервръзка, че не ми се рови като прасе тиква там :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 27, 2013, 13:00
Ще погледна и във форума им, стига да пратиш точна хипервръзка, че не ми се рови като прасе тиква там :)
Разни хора се оплакваха, че не им работят някакви неща. Аз само хвърлих един поглед де, нямам идея къде са се оказали проблемите. Щом при теб всичко е наред, съм склонна да вярвам, че така е и в масово отношение.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 27, 2013, 13:40
Ще погледна и във форума им, стига да пратиш точна хипервръзка, че не ми се рови като прасе тиква там :)

Разни хора се оплакваха, че не им работят някакви неща. Аз само хвърлих един поглед де, нямам идея къде са се оказали проблемите. Щом при теб всичко е наред, съм склонна да вярвам, че така е и в масово отношение.

Ами възможно е, ако са опитвали разни други дистрибуции. Според мен, без човъркане по конфигурационните файлове май няма да стане (особено за оправяне на power management-a). Та затова и може да не са им работили разни неща. При мен и 3g модема (Huawei 173) тръгна без проблем, wireless картата също. Клавиатурата -- и тя, но това е с дистрибуцията, която те пращат при поискване -- Linaro Linux (някакъв ubuntu дериват).

Предполагам, че когато направя картата с Fedora, може и да има проблеми по отношение на хардуера, но за мен това е общо взето нормално, макар че с Fedora никога не съм имал някакви нерешими проблеми с желязото -- може би защото съм имал късмет да ползвам читави такива.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 27, 2013, 14:15
а флаша си товари

Няма вече Flash за Android ...изтрито...

Редактирано, съгласно Правилата на форума.
bop_bop_mara

Чак забравих какво казах... дай на лични...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bvbfan в Mar 27, 2013, 14:15
Аз като гледам не са на една цена, Нексус-а си е доста по-евтин 4 стотака -> http://tablet.bg/tablets-asus-asus_google_nexus_7_32gb_NEXUS71B012A право взимай няма да съжаляваш  [_]3


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 27, 2013, 14:19
Аз като гледам не са на една цена, Нексус-а си е доста по-евтин 4 стотака -> http://tablet.bg/tablets-asus-asus_google_nexus_7_32gb_NEXUS71B012A право взимай няма да съжаляваш  [_]3
Този е ремаркиран, затова е намален с около 100 лева. А и gat3way търси на американския пазар, доколкото разбирам. :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 27, 2013, 14:28
Nexus-а е евтин (тук). Само $249 и 6% ДДС (за тоя щат в който съм в момента). Вчера мислех да го вземам, но киснах на работа до 22 вечерта, после ядох, после като отидох в магазина се оказа че никой не работи на секцията с електрониката и всичко е прибрано. Много тъпо, днес ще коригирам.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: remotex в Mar 27, 2013, 15:47
Хехе има и по евтини..
на мен наскоро ми предлагаха същото за още -$100 ама с договор за 1 година (или май беше 2 г.) за тел. и пр.
ама си взех нов тел. вместо това
hTC EVO 4G LTE 2 ядрен
поради същите причини като теб - това бе най-голямото което ми се побира в джоба
а иначе си взех за под $200 (ама по черните петъци) едно Леново дето ми е малко по-слабо от телефона (новия) ама пък издържа 8 ч. на батерия - за четене, разглеждане и пр. по пътя за вкъщи става ...и за писане на код също, но не и за компилиране за съжаление -  ама то като има нет - влизам през RDP на якия комп. на работа или домашен и там :-)

http://reviews.cnet.com/2300-34231_7-10014533-4.html
http://www.dealmoon.com/187-Lenovo-G585-AMD-E2-1800-15-6-Screen-Display-Notebook-With-4GB-Memory-320GB-Hard-Drive-Windows-8/195680.html
http://www.phonearena.com/news/AT-T-to-credit-100-on-each-Nexus-7-with-data-plan-till-Valentines-Day-cause-it-loves-you_id38742
изв. се не можах да намеря точно същите препратки които търсех, но.. който търси намира (може офертите вече да са изтекли)

П.П. gat3way в кой щат си в ммента?


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 27, 2013, 16:19
Мичиган.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: ilian_BIOS в Mar 27, 2013, 17:57
Ами взех си нексус-а преди около 1 седмица и мога да кажа, че съм доволен. С андроид 4.2.2 е, всичко което виждам на екрана става доста плавно и бързо, тва ми е първото андроид у-во между другото. В момента батерията ми е на 2-рото зареждане ще покаже скоро 3 дена и е на 65% като съм гледал няколко клипчета малко ровичкане с хрома и така, а да и абсолютно нищо не се синхронизира-спрял съм го. Андроида е стоков без разни добавки тва също ме кефи няма нищо излишно  :) , екрана също не е лош. Двигателя бил nvdia tegra 3 - 4 ядра + 1 "спомагателно" ,което служело за ниско интензивни ровичкания, ако иска повече CPU включва другите 1 по 1 май. Чак ми е чудно колко са дръпнали тия джаджи пък аз още имам на домашния ПК celeron 3.06 ghz в голяма кутия  ;D


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: remotex в Mar 27, 2013, 19:51
Мичиган.
А!?! Че то не е далеко бе - аз съм от другата страна на езерото (то половината е наше нищо че й то се казва Мичиган  >:D), в Илинойс  ;)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 27, 2013, 21:23
Ееее жалко, на мен идеята ми да ходя до Чикаго уикенда пропадна (в този студ някак... миналата година пак по това време бях там и измръзнах...разбрах защо му викат windy city :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: remotex в Mar 28, 2013, 00:49
Пу да му се не види, аз пак се отазвам от неправилната страна на голямата вода.
Виж за времето си прав - до вчера прехвърча сняг - ама не остава.. миналата година обаче, доколкото си спомням, по това време си беше направо лято - освен да си улучил единствения по-студен или ветровит ден.... или аз съм започнал да свиквам.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 28, 2013, 01:35
Ми всъщност беше края на февруари, значи малко по-рано...имаше си стабилно сняг, ама не валеше през цялото време. Накрая точно като си тръгвах стана тая простотия с торнадото в Индиана и почнаха да отменят полети, голяма забава.

Иначе тук днес даже си пече слънце....ама вятъра...ужас :( Искам си в България :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: plamen_f в Mar 28, 2013, 01:51
ЕЛа де - сняг вее не мога си намеря колата...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 28, 2013, 04:03
OK, взех накрая nexus-а. На пръв поглед изглежда доста прилично - инсталира си ъпдейта до 4.2.2, браузъра е chrome, youtube си е супер, браузването е ОК, сега ще видим батерията. Също така съм много любопитен да видя тази гавра с кеширането на google maps колко поема.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 28, 2013, 05:44
OK видях - не събира България и не съм доволен :(

Обаче събира града където съм и Гранд Рапидс, откъдето евентуално ще си летя за обратно. remotex, като имаше предвид от другата страна на езерото, аз наистина съм от другата страна на езерото, на няколко километра от брега :)

Ще взема да го ползвам заедно с Гармин-а на прибиране да ми бучат и двете, сигурно ще е забавно :) Последно ходих да забера един колега който пристигаше и зоната около летището беше малко като тера инкогнита за гармина. Аз дори не знам къде точно трябва да върна колата, ще е особено забавно ако google знае по-добре от гармин къде точно трябва да я паркирам :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 28, 2013, 14:39
Честито нова придобивка!

Струва ми се, че тази програмка ($2) ще ти е от първа необходимост!
Върши работата и на WinSCP от Андроид устройство.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 28, 2013, 15:04
Честито нова придобивка!

Струва ми се, че тази програмка ($2) ще ти е от първа необходимост!
Върши работата и на WinSCP от Андроид устройство.
Terminal IDE върши доста неща (вкл. ssh, за scp не помня) и даже май е отворена. Вкъщи я комбинираме с Hacker's Keyboard.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 28, 2013, 15:43
Честито нова придобивка!

Струва ми се, че тази програмка ($2) ще ти е от първа необходимост!
Върши работата и на WinSCP от Андроид устройство.
Terminal IDE върши доста неща (вкл. ssh, за scp не помня) и даже май е отворена. Вкъщи я комбинираме с Hacker's Keyboard.

Терминал ИДЕ като гледам е за работа с терминала, файловия браузер който му предложих осъществява връзка по всички видове протоколи и като се върже по sftp може освен да прехвърля файлове да редактира директно config файловете из системата като си ги отваря с текстовия редактор.
От съвсем скоро съм с Андроид 4(само на таблета), че тилифона ми е с 2.3.4 още и гледам, че са добавили файл менажер в Андр4, но ми се струва куц. Не видях възможности в него за добавяне на мрежов ресурс, а при положение, че няма слот за карта памет ще му трябва, а за конзола, не знам какво да му препоръчам.
Преди две вечери инсталирах някакво приложение дето има възможност за paste на командите, щото аз само така работя с конзолата, но се надявам да не ми се налага да го ползвам :D


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 28, 2013, 16:00
Шибаняци, мръсни гадове!!!

Вече няма (или поне засега не мога да открия) writable директория от adb потребителя, където да могат да се изпълняват binary-та. Сега как ще го хаквам това, мъка мъка. Трябва да го отключвам и рефлашвам, а аз не искам пермаментен root, искам просто да разгледам какво има. Ей гадове, трябва да си блъскам главата сега.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 28, 2013, 16:16
Във форума на андроид.бг има всякакви решения, май ще трябва да се присъединиш и ти към него :D


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 28, 2013, 17:02
Честито нова придобивка!

Струва ми се, че тази програмка ($2) ще ти е от първа необходимост!
Върши работата и на WinSCP от Андроид устройство.
Terminal IDE върши доста неща (вкл. ssh, за scp не помня) и даже май е отворена. Вкъщи я комбинираме с Hacker's Keyboard.

Терминал ИДЕ като гледам е за работа с терминала

Аз не го казах като алтернатива. Просто още една полезна програма за хора, търсещи Линукса в Андроид. :)

Сега как ще го хаквам това, мъка мъка. Трябва да го отключвам и рефлашвам, а аз не искам пермаментен root, искам просто да разгледам какво има. Ей гадове, трябва да си блъскам главата сега.
Еми... Май мога да кажа само, че малко късно си се замислил по този въпрос. Съвети обаче (освен да си провериш условията на гаранцията) не се наемам да ти давам. :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 28, 2013, 17:13
На мен ми е забавно да троша така или иначе, ще му хвана цаката някак.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Mar 28, 2013, 17:18
Абе, тя гаранцията така и така отпада като видят драскотини и веднага обявяват, че се следи от падане, а ако ще го ползваш, няма начин да остане не издраскано.
Смело и смахнато и разчитай на това, че реномиран производител произвежда хардуера, пък със софтуера, все ще се оправиш.
Ако първите 3-5 месеца няма дерт с хардуера, смело и смахнато си прави каквото си знаеш! То батерията така и така не влиза в гаранцията на устройствата до колкото имам някакви спомени, а хардуера много много не подлежи на ремонт.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: kifavi8024 в Mar 28, 2013, 19:32
Преди имаше този трик ($2). Но бързо го поправиха :D

Мисля, че имаше начин да си направиш някакъв вид backup, който ти позволява да си правиш каквото искаш и след това да възвърнеш всичко както си е било. Но там е малко опасно защото става дума и за самия bootloader.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 31, 2013, 18:37
Не ми издържаха нервите и го root-нах по каналния ред, съответно всичко наистина се затри, все едно factory reset. Като гледам обаче HTC-то се оказва далеч по-голяма шпиономания. Дори не мога да открия кешираните глупости на геолокацията на андроида. След като няма 3G модул, няма съответно и SMS-и и разговори. Пфу, не е толкова интересно, аз си представях че ще е още по-забавно, но на практика се оказа по-скучно. Тук какво - единствено кореспонденцията, туитър, фейсбук, skype глупости + нещата на chrome-а (той наистина се спуква да кешира локално очевидно).

Ще взема да науча накрая джава и да пропиша android-ски приложения. Имам разни забавни идеи свързани с NFC наклонностите примерно дето се чудя как никой още не ги е сътворил (а сигурно отдавна са ги направили, просто не съм знаел).


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 31, 2013, 20:02
След като няма 3G модул, няма съответно и SMS-и и разговори.

Че само това ли е интересното? Отдолу си има доста данни до които простосмъртните си нямат и най-малка идея, че съществуват.

Примерно - контактите... или достъпа до данните на др. приложения... примери бол...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 31, 2013, 20:06
Това го има и на телефона в крайна сметка...но да де, поне това има. Не мога да разбера къде отидоха cache.wifi (cache.cell ясно че няма откъде да се вземе). Да не са ги бастисали с някоя версия на андроид нагоре?


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Mar 31, 2013, 20:20
тях да - много шум се вдигна и тихомълком с "грижа за потребителите" го сложиха на др. места


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 31, 2013, 20:44
Пфу жалко, сега трябва да търся.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Mar 31, 2013, 23:37
Ааааа по дяволите, не съм се сетил първи, както се очакваше. Мислех си за разплащания с bitcoin използвайки NFC. Доволно удобно и просто, все едно имаш кредитна карта. Нищо де, радвам се че някой се е сетил все пак :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 01, 2013, 01:12
http://papercoin.org/


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: bvbfan в Apr 01, 2013, 15:58
Ще взема да науча накрая джава и да пропиша android-ски приложения. Имам разни забавни идеи свързани с NFC наклонностите примерно дето се чудя как никой още не ги е сътворил (а сигурно отдавна са ги направили, просто не съм знаел).

Може от С да викаш кой да е Джава клас и методите му.  ;D Така, че "поточното" програмиране може да продължи  ;)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 01, 2013, 16:44
Доколкото разбирам май е по-точно обратното, има Native API, демек C/C++ код, който се опакова в java приложение и се пакетира като apk. Но може и да не съм разбрал като хората.

Мен друго ми е интересно - как така има толкова народ дето се е юрнал да пише платени приложения в България, при все което като гледам няма вариант да се регистрираш като merchant в България. Сега не че не ми идва на акъла как точно се заобикаля този проблем, ама е странно. Не мога да разбера как е възможно да могат да продават приложения в България, но да не можеш да продаваш такива примерно.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 01, 2013, 20:10
Има нещо на което му се вика NDK и това позволява да се създават приложения и/или библиотеки които се пишат на C/C++ и с toolchain се компилират.

Така се компилират примерно с NEON инструкциите за ARM като ускоряващи библиотеките за видео/аудио декомпресирането.

Това за мърчанта е *ПРОБЛЕМ*. Действително аз не мога да се регистрирам защото във Wallet-a ми е указана страна България. Заобикаля се като се регистрирам отвън или помоля приятел извън страната да направи това. Отделно има разни "проксита" които може да се използват за целта (има ограничения).

За възможността - ако лесно е. Google Merchant не поддържа България, но поддържа Индия и Китай. Предполагам проблема е не само легален (договора някой мастит адвокат може да го оправи за разумен период от време), но има и поддръжка, някой да вдига телефоните и т.н.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: go_fire в Apr 01, 2013, 20:27
Според мен е по-лесно да се избегне проблема чрез офшорка. Това с прокситата не ми се вижда как ще стане. Нали трябва да взимаш сухо, Гошо не е тъп и ще се усети къде го праща. Иначе успех с начинанието. Искрено вярвам, че в Б-я пазар на потребителски програми няма.

Колкото и да са зомбирани собствениците на телефони дето са по-умни от тях самите, не вярвам да са се смахнали чак толкова. В същата тема ББ спомена форум на крадците, а аз съм виждал още няколко и то само като зададох въпрос на двама човека, веднага изникнаха. Та ако направите някакви пари от местният пазар ще получите бурни ръкопляскания от мен.

Да така е. Може изобщо да не се докосваш до жабешките простотии, ако няма да ползваш готовите джаджи. Рулираш на NDK и си свиркаш. Ама по това дето съм чул за NDK няма да е свиркане, а по-скоро вой на отчаяние, стенание и вайкане в последни конвулсии ;)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 01, 2013, 23:00
Аз не забелязах и в държави-офшорни зони да могат да се регистрират merchant акаунти май, но може да съм пропуснал.

Иначе в маркета примерно се продават офлайн карти на София и България, та ми стана интересно как става номера.

Иначе си поиграх малко с ADT-то, не е чак толкова противно, щом за около час скалъпих работещо toy приложение (верно доста малоумно, едно просто activity дето чертае на екрана показанията на наличните сензори на устройството - там акселерометър, жироскоп, сензора за магнитното поле, за осветлението и там каквото има налично). Сега наистина API-то е доста раздуто и нещата далеч не са толкова прости, но имам странното усещане че ако се хвана за месец-два доста бързо ще навляза в нещата.

Обаче.....еееее скапано IDE е Eclipse-a по отношение на разработването на Андроид. UI designer-а е толкова допотопен и скапан, че дори kdevelop е на светлинни години от това, просто забрави да направиш нещо смислено без да се налага да преправяш xml-ите. Има ужасно много недоизпипани неща, примерно logcat таба спокойно можеше да си идва с набит филтър да си гледаш само твоите логове, не всички възможни от устройството. От положителна страна, това с емулацията на устройствата е прекрасно, ще ми се Eclipse CDT да имаше някаква подобна интеграция с qemu да можеш да си подкарваш C програмите върху различни архитектури.

Та в общи линии това са ми първите впечатления. Иначе не мисля особено много да се зарибявам с това, предполагам че скоро ще ми писне.

П.П иначе ми хрумна следващата забавна идея - нещо като wardriving само че на закрито, в апартамента, офиса или на двора. Обикаляш наляво-надясно и това ти чертае карта на терена на която е насложено покритието на wifi точките. Дори може да стои на фона като някакъв widget примерно. После, предвид събраната информация, вече си знаеш къде е най-подходящото място да седнеш с лаптопа и да има обхват, респективно сходни експерименти могат да се правят с най-доброто място за пльосване на wifi рутера в къщата. На теория всичко необходимо е налично - можеш да хванеш силата на wifi сигнала, имаш акселерометър, жироскоп, компас и GPS (последното не работи на закрито, а с останалите, точността няма да е велика, но предвид че можеш да фиксираш откъде тръгваш да обикаляш, демек от wifi рутера, вероятно няма да е чак толкова зле). Чудя се само понеже не виждам някъде някой да го е направил, къде великата ми идея се чупи брутално :)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 02, 2013, 01:20
Според мен е по-лесно да се избегне проблема чрез офшорка. Това с прокситата не ми се вижда как ще стане. Нали трябва да взимаш сухо, Гошо не е тъп и ще се усети къде го праща. Иначе успех с начинанието. Искрено вярвам, че в Б-я пазар на потребителски програми няма.

Колкото и да са зомбирани собствениците на телефони дето са по-умни от тях самите, не вярвам да са се смахнали чак толкова. В същата тема ББ спомена форум на крадците, а аз съм виждал още няколко и то само като зададох въпрос на двама човека, веднага изникнаха. Та ако направите някакви пари от местният пазар ще получите бурни ръкопляскания от мен.

Да така е. Може изобщо да не се докосваш до жабешките простотии, ако няма да ползваш готовите джаджи. Рулираш на NDK и си свиркаш. Ама по това дето съм чул за NDK няма да е свиркане, а по-скоро вой на отчаяние, стенание и вайкане в последни конвулсии ;)

Прокситата са с междинна цел. Офшорка... току-що идвам от Предприемача където всяко бизнес начинание идват папагали и крякат "офшорка, офшорка..." което е супер смешно, защото 99.99% от папагалите нямат идея какво е офшорка, но го предлагат любезно.

АКО искам - мога да отворя и фирма в щатите. Има си варианти, не е проблем. Проблема... се казва адвокати, съдебни таксички, taxes, accountants, IRS, etc, etc. Там водата както е плитка изведнъж става доста дълбока и осеяна с подводни ями.

Пари от местния пазар и сега се изкарват - "умните" телефони и таблетите са бъдещето. В момента на бюрото си имам SurfacePro и честно казано М$ са направили мъничко чудо в правилната посока, но леееееееко в страни.

NDK - той не е за приложения! Той е за създаването на междинен слой който приложението ти да използва. За приложенията е SDK, за библиотеки и други под-приложения е NDK. Когато се инсталира прословутото приложение "superuser" то качва su обаче има една промяна... su правеше някакво IPC с GUI-то на superuser което пита "абе тук XYZ иска руут, да му дам ли" и решението се предава надолу по веригата. Горното приложение su е билднато с NDK, но НЯМА екран!
Това беше добрата новина, лошата е че има доста фамилии процесори - ARM, ARM-NEON, x86 и даже MIPS което прави билдването под NDK с една идея по-сложно и деплойването с една идея по-усложнено.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 02, 2013, 01:37
Ммм съгласен съм, след кратко проучване по въпроса "не мога ли да пиша на C все пак", стигнах до разни противоречиви отговори, и да и не. Разбира се, няма проблем да си cross-компилирам нещо и да го кача, вероятно не точно на нексуса, на стария ми HTC телефон номера минава. Иначе ако трябва да избирам между C++ и Java, няма две мнения по въпроса, C++ е нечовешко извращение. Java според мен е нещо като корекция на безумията в C++ от съвсем семантична гледна точка. Мноооого добре са направили че не са превърнали андроида в някакво извратено копие на уродливите MFC изродщини в майкрософтския свят отпреди време. Java като език си има доста предимства, които в C++ ама въобще не ти се спестяват.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Apr 02, 2013, 16:53
Цитат
Колкото и да са зомбирани собствениците на телефони дето са по-умни от тях самите, не вярвам да са се смахнали чак толкова. В същата тема ББ спомена форум на крадците, а аз съм виждал още няколко и то само като зададох въпрос на двама човека, веднага изникнаха. Та ако направите някакви пари от местният пазар ще получите бурни ръкопляскания от мен.

Гога, проблема не е в това, че ги има кракнати. Аз приложение няма да си купя докато не направят възможност да си го плащам през оператора и към сметката без разните им разплащателни системи и да следя като луд, да не вземе някое приложение да ми източи картата, при положение, че все още всички имат известни проблеми със сигурността.
Но пък, не са чак толкоз много хората на общия брой потребители дето могат да си намерят и инсталират всичко от което имат нужда с инструкции от форумите. Тези неща не са като от маркера простички.
и...изтрито...ите също се кракват и си инсталираш от вън безплатно всичко, но пак не е за всеки работа. МС и другите разработващи софтуер който в огромната си част се ползва "безплатно" и при това доста скъп, също не са фалирали.

Редактирано, съгласно Правилата на форума.
bop_bop_mara


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 02, 2013, 17:24
Гога, проблема не е в това, че ги има кракнати. Аз приложение няма да си купя докато не направят възможност да си го плащам през оператора и към сметката без разните им разплащателни системи и да следя като луд, да не вземе някое приложение да ми източи картата, при положение, че все още всички имат известни проблеми със сигурността.

Ще има да чакаш... приложенията са твоя собственост и оператора няма нищо общо с целта. Добавянето на нов елемент към екосистемата и в частност с платежните методи е нежелано и ще доведе до оскъпяване на услугата.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: backinblack в Apr 02, 2013, 17:39
Гога, проблема не е в това, че ги има кракнати. Аз приложение няма да си купя докато не направят възможност да си го плащам през оператора и към сметката без разните им разплащателни системи и да следя като луд, да не вземе някое приложение да ми източи картата, при положение, че все още всички имат известни проблеми със сигурността.

Ще има да чакаш... приложенията са твоя собственост и оператора няма нищо общо с целта. Добавянето на нов елемент към екосистемата и в частност с платежните методи е нежелано и ще доведе до оскъпяване на услугата.

Ами аз това и правя :D , а междувременно от това от което имам нужда се снабдявам за сега безплатно, а се надявам и скоро да излезе и чист Линукс и следя новините около Убунту за тилифони и таблети и храня големи надежди в скоро време да мина на нея.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: go_fire в Apr 02, 2013, 20:07
А Ве на три различни четеца щракам на този хартиен койн и нищо не се случва. Така като глрдам трябва да се отпечата нещо и да го прочета, ама никакъв диалог за печат не се пуска. Каква е идеята на това място, че не сгрявам.  ??? Седя и щракам като идиот на червеното копче и нищо не се случва. Чувствам се като идиот, не че не съм.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 02, 2013, 23:19
Инсталирай си acrobat reader :)

Иначе идеята е баркод, който като изчетеш, получаваш биткойн адреса, на който можеш да пращаш монети.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: go_fire в Apr 03, 2013, 10:09
Добре да предположим, че знам какво е койн и как се копа и съм изкопал няколко на цената на много похабен и скъп ток. Поради каква причина точно трябва да му ги дам на този? Не виждам нещо някаква благотворителна акция да има. Не схващам. Онзи spyware никога няма да сложа.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 03, 2013, 11:01
Май и аз не съм разбрал за какво иде реч, това по-скоро генерира хартиен портфейл - частен ключ и биткойн адрес. Съответно можеш да си прехвърляш пари на нея, можеш да импортнеш ключа в някакъв клиент и да пращаш пари. Чувал съм за такива неща преди време, но нямам идея как точно се ползват. Иначе можеш да си генерираш няколко такива и да им вкараш по 1 BTC примерно - ще станат грубо като еквивалент на банкноти от по $100. С тази разлика че се ползват по-неудобно предполагам, освен ако не се напише (или ако вече не е написан) софтуер, който да автоматизира разни неща.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 03, 2013, 15:57
Или банкноти от по $150...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 03, 2013, 16:37
Май май....

Пфу, сериозно ме е яд колко монети са ми минавали през ръцете навремето и съм ги продавал при някакъв курс от сорта на $5 с чувството че е велика далавера.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: remotex в Apr 03, 2013, 16:52
Преди имаше този трик ($2). Но бързо го поправиха :D

Мисля, че имаше начин да си направиш някакъв вид backup, който ти позволява да си правиш каквото искаш и след това да възвърнеш всичко както си е било. Но там е малко опасно защото става дума и за самия bootloader.

Няма страшно появяват се нови пробойни ;D
ето днес например
 World read and write access to app_tmp directory on Android ($2)


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 07, 2013, 02:34
Man Buys 2007 Porsche Cayman S for 300… Digital Bitcoins, Which Initially Cost $1,200!

http://www.carscoops.com/2013/04/man-buys-2007-porsche-cayman-s-for-300.html ($2)

@gat3way - къде е твоето Порши? Само не показвай статията на жената, че ще има ред сълзи-ред сополи...


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 07, 2013, 11:21
Хаха, ще излезе че биткойн е добър начин да криеш пари от жената.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: go_fire в Apr 07, 2013, 11:54
Аз за тая цел ползвам банкови сметки.


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: n00b в Apr 09, 2013, 14:51
Айде - вече сме над $200. Според слуховете до края на седмицата ще е $250!


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: _hao в Apr 09, 2013, 15:35
И като се спука балона какво става?


Титла: Re: Ipad mini vs Nexus 7
Публикувано от: gat3way в Apr 09, 2013, 16:59
Ми кой намазал, намазал, останалите да го..., както с другите балони.