Покажи Публикации - jivkojj
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 10
1  Нетехнически теми / Коментар / Re: Gimp и Photoshop -: Jun 30, 2010, 14:08
Аз ползвам напоследък доста GIMP и му свикнах горе-долу. Ако знаеш какво правиш, основни неща (не оразмеряване и кроп), а например като работа със криви, слоеве, шарпене, - ретуш ще може да се справиш не по-зле от Фотошоп.
Ползвам ГИМП-а и заради това че работи под линукс, а аз Прозорци от много време нямам, с изключение на виртуална машина, а там фотошоп-а кляка.

Не съм се занимавал много с Фотошоп, но аз това което съм забелязал и ме е впечатлило са: интерфейса е много напред (това дето ГИМП работи в много прозорци е гадост, даже 2.7 предварителната версия за единичен прозорец е повече от зле); много добре се селектира; плугините, които така или иначе не ползвам.

Извода е - ако знаеш какво искаш, и с 2-те програми ще го направиш добре. Ако само мажеш - какво значение има.
2  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Проблем с инсталация на Убунту-всичко умря...и пак живна,ама... -: Jun 06, 2010, 12:17
Щом ще слагаш ново, старото не го махай.

Като стартираш лайв-диска, после при инсталацията му дай да настроиш ръчно дисковите дялове. Там задай да се инсталира върху вече съществуващия дял на линукс.
3  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: ДрисБунту 10.10 -: Jun 04, 2010, 15:42
Доколкото разбрах (щото снимките дето си ги качил, не мога да ги отворя) опитваш да инсталираш 10.10Алфа на Виртуал бокс?

Възможно е ако кернела на 10.10 е 2.6.33, изобщо да се поддържа от виртуализатора.

Пък и не разбирам какво очакваш от 1-ва алфа?! Тепърва почва работата по новата версия.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Ергенски данък? -: Mar 09, 2010, 16:19
Живея от 7-8год. в Германия и докато не бях женен, плащах ергенски данък. Разбира се не му казват така, но като неженен попадах в определена категория, която автоматично означаваше по-висок процент данъци. Спомням си само, че сумата беше значителна - не по-малко от 5-6% от брутната заплата.
5  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Резултат от работа :) на едни моя колежка постигнала го е за един ден :)..... -: Jan 08, 2010, 13:36
Е ти що не го пита, след 2-та или 3-та инсталация дали сменя ръката? Може и до 100% да го докара.  ;)
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети -: Jan 06, 2010, 22:48
Закачаш флашката и с
dmesg
виждаш къде го е мапнало и после форматираш
mkfs.vfat /dev/sdb
mkfs.ext3 /dev/sdb

или там каквато файлова с-ма искаш. Сигурно обаче има и графични тулове .
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Присъствието на „exe“ изпълним файл за Windows платформа в Линукс -: Dec 27, 2009, 18:43
Има доста програми правени за под Прозорци под .net. Такива програми се пускат с mono (имплементация за .net за под linux).

mono progrm_name.exe
8  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: имам проблем със virtualbox -: Dec 12, 2009, 19:06
Трябва да се добавиш в групата на virtualbox. Редактираш файла
/etc/group
като в реда vboxusers
добавяш юзъра си. Нещо такова трябва да изглежда накрая:
vboxusers:x:119:tvoia_user

Рестартираш и си готов.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Предотвъртяване кражба на снимки в Apache -: Dec 09, 2009, 14:29
Само като идея - може да затрудниш малко краденето, като най-отгоре сложиш една прозрачна картинка.

Не виждам начин как може да спреш някой, ако рече да ти краде снимка.
10  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Dec 06, 2009, 01:20
Сори за офф-а, но като стана дума, има ли аналог на Е3 под линукс? Откога само си мечтая за подобен чудесен конзолен редактор. vim става, но е3 си е класика.
11  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Dec 04, 2009, 20:32
Ами збозяването има много причини:
- прекаленото пръскане на сили за неща които се припокриват, то не са дистрибуции, десктопи и т.н., които в същност припокриват функциите си, но изискват човешки ресурс за всяко поотделно
- за десктоп - многослойната архитектура е предимство, че е съвместима и върви навсякъде, напоследък се получва като голяма спънка относно производиелност
- специално за *убунту дистрибуциите мен ме дразни тая 6 месечна плановост - тамън я закърпят - и хоп излиза новата версия с нови бъгове, а старата - вече софтуера остарял (добре, че не само аз забелязах тоя проблем и умни хора въведаха ppa репозиторитата итоя проблем се редуцира)
- в стремежа си да направят нещо супер - понякога се оливат - например Амарок за КДЕ3 беше супер плеар, а за КДЕ4 си е жив пример как не се прави програма.
и т.н.
12  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: убунту мирише -: Nov 09, 2009, 16:24
Не следя форума опсновно, ни един път преди месец забелязах, че един се оплакваше как кубунту 9.10 му правило проблеми. Да ама тогава имаше още месец докато бъде обявено официално.
Аз ползвам вече няколко години кубунту и нямам ядове.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Юруш на прозорците -: Oct 23, 2009, 11:14
Ще го ползвам където и когато ми е необходим. Едно време и аз се втелявах на тема Прозорци срещу Линукс, но вече прагматично гледам на нещата.


ПС: личното ми менние е, че имаме късмет че не Apple а друга фирма стана монополист, щото сега още по-зле щеше да е работата. Те доят по-лошо и правят собственически стандарти много по-брутално от микромеките. Примерно на шикозния им USB удължителен кабел, който дойде с гъзарската им клавиатура не мога флашка да закача, щото така е направен нарочно.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 9.10 can't load - РЕШЕН -: Oct 21, 2009, 09:57
....

ПС: вече наистина се убедих, че убунтуто е много бъгава дистрибуция - за няма и месец, ме накара да и търся заместник вече...

Е, ти ползваш все още неофициална версия. Ако искаш стабилност, ползвай 9.04.
Аз ползвам също кубунту 9.10 и почти всеки ден имам 50-100МБ ъпдейти, смятай за какви промени става дума. Затова пък на служебния 9.04 - там са доста нарядко.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Wireless internet Ubuntu 9.10 -: Oct 13, 2009, 11:07
Мен ако питаш - разкарай и 2-та network менаджера и си инсталирай
wicd

Така ще имаш безжична мрежа даже и графичната среда да не е заредена, както се случва при мен често с тоя 9.10.
Страници: [1] 2 3 ... 10