Покажи Публикации - jivkojj
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Константатаhttp://bg.wikipedia.org/wiki/pi Пи -: Aug 03, 2008, 22:05
pi = 4.0 * atan(1.0);

Edit: забравих - това е с точност до 15 знак. Аз го ползвам при симулации.

 ':ok:'



32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С коя дистрибуция започнахте? -: Aug 03, 2008, 19:55
gat3way пробвай aptitude и ще разбереш, че е много повече от разкрасен интерфейс спрямо apt. мнго-по добре се справя в автоматичното премахване на неизползвани пакети. Ако го стартираш без опции те пуска в удобен интерфейс, който няма аналог.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С коя дистрибуция започнахте? -: Aug 03, 2008, 11:43
gat3way ползвам aptitude. Незаменим е при по-финни бъзикания на пакетите, решаване на проблеми със зависимости и удобство. При rpm дистрибуциите такова нещо липсва или поне аз не съм чувал да има.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С коя дистрибуция започнахте? -: Aug 02, 2008, 22:29
SuSE за около месец-два и като видях, че е доста скопен с тоя yast и се прехвърлих към Федора. Като дистрибуция ми допадна, но тоя yum ми се видя изключително дървена работа и пробвах Мепис. .deb ми допадна и сега ползвам само Дебиан и Кубунту и не смятам да се връщам към rpm.
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ситуация вкъщи... -: Jul 21, 2008, 17:34
Аз реших проблема като направих малък NTFS дял, колкото да има място за Прозорци, а останалите форматирах на ext3. Посредством драйвер Win вижда тези дялове съвсем нормално и досега не съм имал ядове. Според мен това е най-удачно решение тъй като и под 2-те ОС имаш пълендостъп до дисковото си пространство без ограничение.
http://www.fs-driver.org/index.html
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ext2ifs ............? -: Jul 18, 2008, 17:10
Това да не е под Виста, до колкото знам драйвера не е портнат още като хората?
Иначе трябва да си мапнеш само дяловете които искаш да се виждат. В Control Panel има допълнителна икона (За Win XP) и от там стават настройките.
По принцип няма проблем, на мен даже всичките ми дялове под Виндовс са ext3, освен системния и вече няколко години нямам проблем.
37  Нетехнически теми / Коментар / Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от -: Jul 12, 2008, 22:53
Аз също се надявам КДЕ 3.5 да бъде поддържано и актуализирано още поне 1-2 години. 4-та колкото и да се мъча, виждам че засега е негодна за сериозна работа. Тепърва ще се разработват нещата и ще се променя, но като гледам процеса ще е проължителен.

Що се отнася до Гноме - на няколко пъти съвсем непредубедено го слагам и ползвам и след седмица работа обратно на КДЕ. Сигурно работи бързо на старите машини, но на мен не ми е удобен и това е.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Клониране на диск -: Jun 05, 2008, 17:57
Ето една страница където е описано клониране и бакъп на дискове.
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Dd

Също е описано и смисъла на BS за големи и малки парчета. А ако ефекта беше само в негативен (забавяне) нямаше да я има опцията.
Както и да е, при клониране на хардиск, може би наистина няма смисъл, не така стоят нещата при CD/DVD.
Почти всички ЦД-та със софтуер си ги качвам на диск за да имам бърз достъп до тях и някои просто са неизползваеми ако ги клонирам с опцията по подразбиране. '<img'>
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Клониране на диск -: Jun 05, 2008, 17:22
Защо блок на диска? Даже не е задължително да бъде диск, може и друго устройство да е. Това са порциите на които ще се чете на един път. Ще изкопира дори ако има умишлено повредени сектори за защитата. Именно идеята е да не се влияе от структурата на сорс устройството.
Някои защитени дискове дори не могат да бъдат коректно клонирани без bs.
bs=BYTES
              force ibs=BYTES and obs=BYTES
ibs=BYTES
              read BYTES bytes at a time
obs=BYTES
              write BYTES bytes at a time

при тая операция естествено ще се наложи след това да се укаже допълнително правилния размер на диска, тъй като ще се вижда размера от който е клонирано.
------
иначе другия вариант за копиране е
cp -ra /dev/sda1/etc /dev/sdb1

и 2-та начина съм пробвал и работят
ПС: това естествено се прави ако не са монтирани дисковете.



40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Клониране на диск -: Jun 05, 2008, 16:48
dd if=/dev/sda1 of=my_file.bin bs=64

ти клонира sda1 в my_file.bin. После по обратния ред може да го възстановиш.
bs - указва да чете на блокове от по 64-бита. Колкото по-малки блокове - толкова по-бавно, но пък гарантира че ще е 1:1



41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Не Ви ли омръзна да се регистрирате  във форуми -: May 26, 2008, 18:24
Идеята е много добра, на мен също ми е писнало къде ли не да се регистрирам, само за да питам нещо което ме интересува, но не мисля че ще осъществи.
Имам чувството че има някакво съревнувание между форумите - кой колко потребители има и т.н., а така ще се размият границите.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / простотиятя и гениалноста вървят ръка за ръка -: May 21, 2008, 23:21
Това исках да ти кажа - че при хардуера зависим много от добрата воля на фирмите, особено при такива комплексни чипове, които не могат да се програмират добре без документация.

Със nvidia-glx-new ver. 169.12 в момента на кубунту 8.04 нямам никакви ядове. Работя 100% само под линукс и не съм забелязал да има проблеми. nVidia Quadro FX 570M
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / простотиятя и гениалноста вървят ръка за ръка -: May 21, 2008, 22:26
Ами затворен драйвер, пък нвидия не си дават голям зор.
Погледни как стоят нещата обаче при интелските графични чипове.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu7.10>ubuntu8.04 -: May 05, 2008, 22:11
Т.е. как така нова? Иска да ти забърше харда начисто ли?
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu7.10>ubuntu8.04 -: May 05, 2008, 21:51
Сега като се замисля сигурно ще се получи, но ще трябва да махнеш първо допълнителните пакети дето си ги слагал и ги няма на ЦД-то и после пак да ги инсталираш обратно.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10