Автор Тема: Румъния обяви план за преход към отворен код  (Прочетена 1492 пъти)

MGMCHANNEL

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 12
    • Профил
Всички правителствени и бюджетни ведомства трябва да преминат към отворени софтуерни решения до 2020 година, съгласно нова стратегия в областта на ИКТ

Правителството на Румъния задължи всички ведомства да преминат към отворени стандарти и софтуер до 2020 г. Това е един от ключовите приоритети в новата ИКТ стратегия на страната, която ще започне да се реализира от следващата година.

Внедряването на отворен софтуер ще направи ИТ инфраструктурата на правителството оперативно по-съвместима, смятат авторите на стратегическия документ. Съгласно него, всички правителствени и бюджетни ведомства трябва да използват програми с отворен код, като се придържат към отворени стандарти за обмен на данни и отворят изходния код на софтуера, разработван за вътрешни нужди.

Новата ИКТ стратегия препоръчва също на румънските училища и университети да използват в образователния процес отворени програми и ресурси, наречени в документа „отворено цифрово съдържание”.

Задължението за използване на отворен софтуер в правителствените и бюджетни организации е част от по-обща концепция, заложена в документа. Предвижда се правителствените данни да бъдат отворени за широката публика.

Румънските поддръжници на отворения софтуер обаче не вярват, че новата стратегия действително ще промени нещо. Те посочват потискането на конкуренцията в областта на ИТ решенията, използвани от ведомствата, пише Joinup.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/open-source-now-part-romania%E2%80%99s-digital-agenda

В последните години се разразиха няколко корупционни скандала в правителствения сектор, свързани с покупката на лицензи за частен софтуер. Така например, през октомври беше разкрита схема за покупка на лицензи за училищата от 2004 г., при която министерство на образованието е плащало лицензите по завишени с 30-40% цени.

По-рано пък беше съдена софтуерна компания, която е предлагала комисионни на чиновниците от министерство на комуникациите, за да сключи договор за доставка на нейните продукти в правителствените ведомства.

Борбата с корупцията е един от ключовите моменти в програмата на новия президент на Румъния Клаус Йоханис. Показателно е, че сайтът на неговата кандидат-президентска кампания работи върху отворен софтуер – Linux и Apache и ползва редица отворени уеб технологии като jQuery.
Активен

stealth01

  • Гост
нашите политици още не са се светнали на далаверата с отворения код... всъщност, по-вероятно е все още да не им изнася да разкарат чиновниците и да тръгнат електронните услуги...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Стелт, нали ти е ясно, че чиновниците са гласоподаватели? Повече държава, повече чиновници, повече власт. Както казва едно познато мече — колкото повече, толкова повече. Винаги са на далавера.

А да и електронно правителство не значи непременно отворен код, открити стандарти и така нататък. Едно нещо дали ще е отворено или затворено не го прави по-добро (!в технически смисъл, не морален), по-надежно, по-предвидимо и така нататък. Евентуално, но само евентуално, го прави по-евтино.

И да далаверата пак не зависи от това. Все пак пак си има услуги за внедряване, нови машини и код, който да бъде написан. А съответно всичко това някой трябва да го плати.  Щом има обръщение на пари, има и корупция. Отвореният код по никакъв начин нито е замислян, нито има възможности да противодейства на явлението. Свободният софтуер ги има, но и там е страничен ефект. Просто всеобщото морално повдигане, няма как да не изиграе роля за намалени противообществени прояви, но в случая никой не говори за него.

Имаме поредната изгубена предварително кауза. Обявените намерения не отговарят на средствата, с които да бъдат постигнати и следователно, дори румънците да се окажат пълни отличници и направят всичко, което се вписва в този рамков документ, то няма да постигнат желаната промяна, защото не това е начин за осъществяването ѝ. И все пак добрите намерения си струват да бъдат подкрепени. Пък каквото има да става, ще го видим.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear