Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 18   Надолу

Автор Тема: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава?  (Прочетена 65434 пъти)

Mitaka

  • Гост
Абсолютно съгласен с горното мнение :)

На нищо не се дразня повече отколкото някой да вземе да ме убеждава, зе това което ТОЙ ползва е супер-хипер-мипер-гига-мега яко, а другото е боклук, и не става. Така както аз не убеждавам хората, че аз съм прав, а те не са, така не искам и мен да ме убеждават - аз изводите сам съм си ги направил. За мен перфектният десктоп е МАК - БСД основа, което означава - стабилност, производителност, и една наистина перфектна графична среда - без излишни шарении, и максимално лесна за работа. Хардуер и софтуер, пригодени специално един за друг - ето това е МАК-а.

Четох мнения за БСД - как не струвало, как било бита карта.... това може да го каже само човек, който си няма никаква представа от нещата, сложил капаците на Линукса. Такова отричане на една от най-сигурните и стабилни ОС говори само и единствено за фанатизъм, и самовлюбчивост - видите ли, аз ползвам "фрее-то", а останалите са балъци... или бяха малоумници?

п.с.
Ползвам Линукс - на няколко сървъра. За сървърни решения е една наитина чудесна система, но за десктоп... шъ мъ извинява, ама не бих го ползвал :) Просто защото нямам време!
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Митак, аз бях от хората дето казаха, че БСД е бита карта. От програмистка гледна точка има хиляди предимства. Чувал съм, че някакви си сокети работели двустранно, а пф бил пакетен филтър, от който сме били на светлинни години и други такива. Аз обаче не съм админ на граничен сървър, не съм и програмист, а краен потребител, а на мен *BSD не дава нищо.

Мац- точно този софтуер на точно този хардуер и точка. И не е *BSD точно. Ползва gnu/mach върху него BSD система с добавки от GNU и върху всичко това поне три дебели слоя боклуци като жаба, карбон и кокоа. Никакво право на избор. Цоцоа е готин, факт, ама е17 е по-готин още един факт, ама е17 на Мац не мога да ползвам трети факт. И още един- не искам да ползвам 5 програми на епъл и още толкова на Адоб.

Гейт интересно, че моето мнение е коренно различно на твоето. Аз ползвам ГНУ/Линукс, защото именно той ми спестява време. В горния си пост обяснявах за търсенето на водачи на устройства (drivers), кодеци, програмно осигуряване. Всичко това е вече пред мен остава кефа. Също така аз съм потребител на Гимп и съм твърдо против с това, което става в него от 2.6 до 2.8. Работата с много прозорци беше моя и на всички мотив да го ползваме дори под боза, когато бяхме. Виждал съм при работа на разни профита разни малки и много удобни хитринки на шопа, но като цяло тази програма е мъчение и пари трябва да ми дават та да ме накарат да седна на нея.

Ползвам често видеоредактиране (нали имам камера) и положението не е никак зле, както го изкарваш. Кад не ми трябва, но съм чувал за няколко прилични. И все пак това е мнооооооооого ограничена област на ползване под 0,0000001% от потребителите. Повер манежемана е крив от както се вкараха бози като юдев и хал. Важи за всяка среда дето ги ползва, не само КДЕ 4.

LBS е неформална организация, но Дебиан, че дори Слак се съобразяват с нея. Не е на 100%. Няма как да бъде. Същата е приела за стандарт RPM. Той не е преносим. Няма и защо- правен е за ЕДНА дистрибуция. Други, сред които не ще да пропусна споменаването на апт-гет са правени, за да са универсални. Ако няма много пакетни манежамани, няма защо да има и дистрота. Все пак дистрибуцията е просто набор от пакети. Богатството от дистрибуции за мен е положително.

Всичко, което си написал надолу не се отнася в моята компетенция.

И пак да повторя. Ползвам Дебиан (Тестов/Нестабилен), точно защото не ме интересуват версии и продуктови цикли. Мой е избора дали да е най-актуалното или пък относително стабилното. Не треперя на всеки шест месеца. Промените са постоянни и в същото време еднородни. Получава се някак естествена еволюция. Няма нужда от номерации и странни имена.

Работя си днес, ще си работя и утре и никой няма да ме занимава с разни сервизни въпроси, на които не ми се отговаря. Няма да ми се налага да рестартирам или бутам някъде, нещата просто се случват, обикновено незабележимо и не притеснително.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Mitaka

  • Гост
Ами аз не искам да избирам - купувам си МАК и толкова :) И той работи - без драйвери, без настройки, без писане на конфиг фалове :) А относно лиценза на БСД - не ме интересува. Има кой да мисли за лицензи във фирмата, където работя, има си юристи за тая работа. Аз ползвам каквото си искам, а те се оправят с нещата от правна гледна точка.
И аз бях върл фен на Линукса, в периода 1999-2006 не съм имал друга ОС на компютъра си, но просто му мина времето. Дори имам доста статии по темата в download.bg - за Линукс, как да мигрираме от Вин на Линукс и така нататък...
Наистина - тогава имах страшно много свободно време да се занимавам, са пиша, да мъча да подкарамн някакъв хардуер и така нататък, а сега го нямам - искам да седна на компютъра, да си проверя мейла, да слушам музика, да гледам някой филм, понякога да понапиша някакъв софтуер и толкова... не съм програмист, а сисадмин, но мога та кажа съвсем смело - МАК е една чудесна среда за разработка! Във фирмата, където работя по-сериозните неща се пишат именно на МАК, останалото са някакви ПХП-та и Флашове - те се правят на Вин, не за друго, ами защото няма смисъл да се трошат пари за МАК, на който ще се пише ПХП...

Но тук не ми харесва едно - величае се Линукса, а всичко останало едва ли не се отрича... а вяка една операционна система, дори ДОС заслужава уважение, защото е дала своето.

Вярно, че политиката на МС е меко казано брутална, но.... коя друга компания предоставя на университетите и училищата продуктите си безплатно? Осигуряват безплатно обучение... и какво ли не. И после всичко им се възвръща многократно - ощв от ученик те обучават на техните продукти, после и като студент се изучават предимно МС технологии и така се затваря кръга.
Епъл пък са фанатици на красота и елегантност на устройствата си, както и на ефективност и лесна употреба - за това и откакто излезе ОС Х 10.5 според всички статистики продажбите им са се увеличили доста.
Не знам какво е мнението ви за iPhone, но има такива удобства, каквито едва ли някое друго устройство със същите параметри има. При Андроид нещата са подобни, но не съвсем... някак си не ми допада идеята да е задължително да имам Гоогле акаунт, за да ползвам всички функции на телефона си - ето пример за създаване на силно затворена платформа с отворен софтуер...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ама пък си задължен да имаш епълстор. Не виждам разлика между двете. И трябва да търпиш ограничения. Не можеш да имаш свестен навигационен софтуер.  Можеш да избираш между епълското чудо и томтом (второто с клизма). Защо да нямаш Гармин?

Интересно, но всичко което посочваш, че ти дава мака, на мен абсолютно същото ми дава линукса, но имам избор да не ми го дава. Не искаш избор, искаш мак. Оки. Намерил си решението си и аз моето.

Да прпагандираме ГНУ/Линукс точно в този портал смятам за нормално. Да отричаме пак точно тук Мак и М$ също.  Къде технологично, къде идеологически мака не е долюбван. На М$ колая всички сме яли. За лицензи ни се налага да мислим. Домашните компютри си ги купуваме сами, не ни ги купуват, а ние трябва да решим как смятаме за правилно да ползваме.

Привети!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Mitaka

  • Гост
Навигация едва ли някой ползва от телефона - няма нужда да казвам как хаби батерията това чудо :)
Иначе да, това е и моето мнение - всеки сам може да направи избора какво да ползва.
Относно технологичното развитие на мака - не знам какво не му харесвате, ама последните няколко години всички нововъведения идват от Епъл. Пуснаха иПхоне - излезе Андроид, дори от Гугъл признаха, че е именно заради иПхоне.
Излизат някви иПадове (което е едно от малкото неща на Епъл, които не харесвам, смисъл - недодялана работа, макар и красиво на външен вид).
След иПада - камара други таблети, пак за конкуренция на Епъл.

Не знам кой би отрекъл приноса на Епъл - особено през последните няколко години...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Според мен  Епъл имат огромен исторически принос и почти никакъв в последно време.  Едва ли мога да изброя всичко хубаво, тръгнало от там или поне популяризирано от тях. Последното голямо нещо, което дадоха беше Десет на тяхната ОС. От там на там те спряха да са компютърна компания. Те днес са производители на айподове, айфонове и други ай. Днес не продават компютри, а музика. И точно от десет насам те тръгнаха в съвсем друга посока- все по и по-затворени. А пък ние точно обратното, искаме да сме все по-отворени. Няма как да харесаме модела им. И Андроида за това се роди. Забелязал ли си, че в опенхелхелд членуват преки конкуренти- Гошо, Сони, Адоб и още десетки? Обединява ги страха да не зависят от един доставчик, както до не отдавна беше с М$. Андроид го има, за да има избор. За да не може само една компания да диктува как да се случват нещата.

Навигацията е просто пример, как се действа в Епъл. Може да се приложи за абсолютно всяка тяхна услуга или продукт. Иначе Мак като компютър още дълго ще е актуална машина. Софтуера също не е лош. Аз примерно си мечтая да имам офис пакета на Епъл, пред който този на М$ е като вехта играчка. Не случайно и огромна част от свободния софтуер също е пренесен за мак. Обаче политиката на затвореност и насочените действия за лишаване от избор са това, с което аз и много потребители не ще се съгласим и поради което не бихме купили нещо произведено от Епъл.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Мисля, че единствената причина Apple да имат нисък пазарен дял в България се корени в представителите им за България. При малко по-нормални цени (примерно такива като в белите държави), много малко хора ще сложат на дневен ред колко рестриктивен бил лиценза на операционната система. Между другото, айфоните въобще не са лош телефон.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarball

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Аз специално съм един от тия,които а са намалили цените,а съм си купил Мак.Много го харесвам и не ме интеревуват никакви рестрикции в лицензите и прочие.Не съм фанатик по отношение на операционни системи.Е,не,че бих изоставил линукс-за нищо на света. [_]3
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Zvezdichko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 145
    • Профил
Върнах се. Да не повярва човек.

С новия компютър без линукс издържах три месеца. Абсолютен рекорд. И като започнал темата срам-не срам трябва да призная, че веднага сложих диска с LTS на Ubuntu и за нула време си го сложих.

Какво ми липсваше? Плазмата, KDE, липсваше ми KSnapshot за направата на огромно количество шотове от телевизия, липсваше ми Акрегаторът за новинарски емисии. Не че нямах алтернативи, даже напротив, ама бях изградил едни навици и заради това.
Активен

LinuxFanUNIX

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 408
  • Distribution: Slackware 12.2
  • Window Manager: KDE 3.5.10
    • Профил
Интересни хора сте значи... Един Siemens M65 с 400 херца (не мегахерца) процесор поддържа браузване в директории, файлове и интернет... Но я си представете, ако операционните системи не ставаха все по-тежки, Вие щяхте ли през 2-3, максимум 5 години да подменяте хардуера си? Е, има хора които ще вземат по-завишени ресурси заради Full-HD например (на 15-годишната кифла, която мисли за кекс, няма да ѝ потрябва подобно нещо), някои ще вземат по-новото заради игрите... но има една малка група от хора (комай милион, че и милиярд души), които изполват PC-то си за документи, за Лицекнига (f), че те с едни компоненти ще изкарат цял живот... Нима искате да убиете бизнеса на hardware manufactors? Да, да... Всички знаем как един Web сайт с "готин" дизайн може да се направи и ресурсите които заема за една страница са надали 20Hz / 20 MB (CPU/RAM) / на стр.   Ха, представете си операционната система ако представляваше един javascript, съдържащ браузване на файлове и др. файлови операции + съдържание на офис пакет (подобен на Google например), скрииншот application и видеоплейър (като тоя на youtube например)  + backend (ядро от 95-та например с модули към него за новите чипове) - максимум 200 Mhz / 200 MB RAM ще яде... Че вие направо ги фалирахте тея хардуерни компании... Сега лаптопите с по 32 GB RAM и процесори 8 ядрени с 4Ghz нямаше да ги има... А така има работа за всички... Едни "добавят екстри" в OS ("дистрибуцията"), други правят оптимизиращи програми (временни файлове/регистри и пр.<Win users>), трети продават платките които "могат да захранят" функционалността, без това да създава нерви у потребителя... Истина е че един Slack 9 например е много по-лек от едно съвременно Ubuntu - защо ли? Защото "У" има повече шарено, заоблени бутони и "готини теми"? Защото постоянно проверява за ъпдейти? Има хубава пакетна система...? Не... Убунту стана по-комерсиално, и за да се задържи толкова време на челни позиции, трябва да прави това което правят "силните"


====

Не ме упреквайте че отворих тема от преди 2 години... Не може да я намеря случайно, да изчета 8 страници и просто да оставя нещата така...
Активен

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Не ме упреквайте че отворих тема от преди 2 години... Не може да я намеря случайно, да изчета 8 страници и просто да оставя нещата така...
Цитат
Песимиста: Е, от това по-лошо не мой да стане!
Оптимиста(оптимистично): Може, може-е!
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Един Siemens M65 с 400 херца (не мегахерца) процесор поддържа браузване в директории, файлове и интернет...
След това изречение реших, че няма смисъл да чета нататък.
Siemens М65 е с PMB8875 SOC. В него се използва ARM 926 процесор, работещ на 126MHz (мега херца), който даже може директно да изпълнява Java байткод.
Не знам къде си го чел това за 400 херца, но ще е добре да си смениш източника. Само за сравнение - максималната работна честота на първият в историята микропроцесор (Intel 4004) е 740 kHz, а той се произвежда от 1971 до 1981 година.
« Последна редакция: Jul 16, 2012, 15:42 от v_badev »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6188
    • Профил
Имаше някога едни хора, които правеха едни много хубави неща. Бяха се кръстили 4К, после 64К и на сайта им можеха да се дръпнат .ехе-та с въпрсните размери. След стартирането им, вървеше 3-4 или 5 минутна 3D графика със звук и спрямо времето си беше направо космос. Но пичовете бяха изстискали почти до последно възможностите на процесор, видео и рам - оптимизирано отвсякъде. Сега.... Сега с тези гигабайти RAM, 4 ядра с хипертрейдинг, GPU-та с невероятни възможности, бачкащи заедно.... Ами разхищават се ресурси и вече на никой малко хора им дреме, дали ще се изпълнят няколко инструкции повече или не. Програмите с тенденция да продължава са от тежки, по-тежки и така нататък.... Нали ги гледам! На телефона 2 ядра и не малко рамец и това за какво... да свалят цветни кубчета с прашки. Ако се спазват някои прости правила, днешните машини ще летят. Ама не би! Моля ви! Аутокад за телефон?!  ??? Помоооощ!
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
4096bits,

бацинка на теб още ли не се е намерил некой гоуем разбирач да та светне, че сега РАМ-а бил евтин та да си купиш кат не ти достига. Ако пък се осмелиш да кажеш, че не ти се дават в момента пари за допълнителна РАМ следва лаконичния съвет да работиш, да изкараш пари и да си купиш.

мъда  :)
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6188
    • Профил
Изобщо не си разбрал, какво искам да кажа. Защо, според теб, Вистата беше такъв провал?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 18   Нагоре
« назад напред »