Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Надолу

Автор Тема: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава?  (Прочетена 65413 пъти)

ЗибелтБг

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
    • WWW
@gat3way Нищо подобно, хората не са интелигентни! Отделни личности са интелигентни, хората са тъпи паникьосващи се опасни животни (и ти го знаеш!). Справка: MIB.
  Я колко смело-да се каже истината в очите!!!!...а не това, което хората искат да чуят...
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Здравейте,

Като четях темата и коментарите ми се прииска да споделя и моята гледна точка.
Първо някои от проектите/софтуера са започнати като хоби, не винаги е работа.
Други не са свързани с преките задачи, а е нещо което самия човек/програмист харесва/иска.
GPL-ла е като че ли по-скоро вид защита спрямо авторското право (в софтуера) и патентите.
Тоест да не се краде на поразия (поне да има формална пречка според закона).
BSD-тата остават почти напълно свободни, просто запазват първоначалната идея/модел - свобода.
Тоест има едно развитие (диференциация) на моделите за писане на програми.
Определено има разлика между "работа" (за заплата) и "труд" (по собствено желание и за/с удоволствие).
Успех, Румен
Активен

borovaka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
@backinblack Малко си в грешка що се отнася точно до свободния софтуер. Значи по принцип си прав ... програмистите в повечето случаи не оформят модела, други хора излизат с конкретни нужи и те изготвят програмното решение. Ама що се отнася до свободния софтуер, особено новите проекти изобщо не са така. В повечето случаи става така: програмист А който ми е кеф днеска и се е запалил по нещо, почва да си пише някаква идиотщина за собствен кеф. След това публикува кода и ако някой го хареса се включва. Развитието на проекта в най-голяма степен се ръководи от "програмист А" дето си прави каквото му е кеф ... когато стане по-големичък започва да взима участие и общоството в посоката на развитие. В общи линии са много малко проектите които се развиваш по модела който ти описваш. Иначе си прав, точно по този начин се развива комерсиалния софтуер ... аз съм на мнение, че и по-големите свободни проекти трябва да имат по-строго управление, щото сега стават големи манджи.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Цитат
Бороваче, пропускате всички един мноооого важен момент, че софтуер не се създава от програмиста, а от други, които обследват нуждите на някаква група хора и създават технически проект. За да го създадат, те няма как да не са от части поне програмисти, но те самите не пишат код, щото физически, нямат възможност да се образоват чак толкоз, па и трябва физическо време да се обмислят и систематизират нещата и да се "сервират" на програмиста в разбираем за него вид.

Ще те разочаровам, но нещата при всеки по-голям проект са далеч по-сложни от това. И обикновено не включват наличието на някакъв предполагаем човек "дето няма възможност да се образова", но който да "създава" всичко. И обикновено тези дето не пишат код са изненадващо много в течение на това как се пише код и какви процеси се следват и каква методология се използва и т.н. Това силно важи за архитекти и проджект мениджъри, когато самоуки инициативни гении успеят по някаква причина да се занимават с това, става страшно.

Цитат
Разбирам, че не само ти няма да си съгласен със следващите ми редове, но това е реалността! Програмиста е образно казано една шивачка, но доста по-образована, интелигентна и по-заплатена. Получава си всеки месец заплатата и дали печелят тези които му я плащат, не е негов проблем!

Разбира се че е така.

Цитат
Това, че gat3way не е спечелил от труда си е проблем на неговото неразбиране на смисъла от трите вида лицензиране и проблема си е само негов, за това, че не е спечелил нищо, защото той се явява в случая инвеститор и работник!

Това че не съм спечелил е резултат от това че не съм искал да печеля от това. Ако исках да печеля, нямаше да го лицензирам под GPL за начало.

Цитат
Лиценза под който си публикува труда, няма никаква правна основа да иска да му се плати в случай, че аз му взема труда, напудря го малко и го пусна в под комерсиален лиценз и печеля!
Дори не може да ме хване да му плащам за доработка или да ползва моя код за себе си, както аз ползвам неговия, но както казах, това си е негов проблем и никой не му е виновен за собствените грешки!

Може да пробваме. Необходимо е само да разкарам около 200-300 зает от друг GPL проект код и го пускам под BSD. Ти хвани и го напудри и спечели пари. Ще е интересен експеримент :) И няма да се сърдя, обещавам.

Цитат
Когато публикуваш под ГПЛ, ако някой го харесва, ще започне да го ползва. Като започне да го ползва, неминуемо ще има нужда от допълнителни функционалности, за които ще ти плати да ги добавиш или той ще си ги напише и ще ти ги предаде да ги включиш в новата версия, но авторитета от развитието е за теб.

Или ще плати на някой от шивачките ти да му го направи под масата. И той ще го направи, защото кодът е с copyleft лиценз и никой не може да му държи сметка. Сещаш ли се колко лесно можеш да станеш излишен, backinblack?

Цитат
Ако иска форк да прави, нека прави, но и той трябва да го пусне под ГПЛ лиценз и тогава и ти ще можеш да се възползваш от неговия труд.
За да имаш личен интерес от БСД лиценз на нещата които правиш, трябва преди това да имаш клиенти които да ти плащат за разработка, но да е лицензирано под лиценз който да им позволява да го продават с някакви малки допълнения и тем подобни в собствен продукт, но без да са задължени да споделят своето.

Следователно разликата между това да го пуснеш под GPL и permissive лиценз е в това доколко егоистичен си за да не позволяваш на другите да се възползват.

Цитат
За фондацията, ами тя е най-добрия стопански субект за тази дейност! Събира дарения от всички които са доволни от работата и, купува метериални активи за да осъществява дейността си и дава заплата на работниците които движат нещата защото продукта който произвежда, няма материална стойност като комерсиалните продукти.

Нямаш идея за какво става въпрос. Пак ти казвам това е частен случай. Platinum членовете на тази фондация са няколко фирми от сорта на HP, IBM и Fujitsu, чието членство им дава конкурентно предимство на пазара. Познай чии пачове се commit-ват в официалното дърво и познай кои драйвери влизат в него и се подържат и кои не се приемат и не се подържат. Става въпрос за много пари. В този ред на мисли, примерно шансът на един форк на GPL-ския Microinvest-ки проект да бъде финансират от такава фондация клони към нула.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Мда тук някой все още живят е комунизма и си мислят как Linus е направил нещо от алтруистична цел и т.н.

Прочетете още веднъж постинзите на gat3way - много мъдрост има събрана и уви по-заблудените може и да не успеят да я разберат от първия път.

@gat3way - га се видим ми напомни да те черпя по една бира. Толкова мъдрост напоследък не бях виждал...
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Познай чии пачове се commit-ват в официалното дърво и познай кои драйвери влизат в него и се подържат и кои не се приемат и не се подържат.
Няма нужда никой да познава, приемат се и се добавят тези, които приеме Линус. И тези с много пари, и тези с малко, и тези без. Ключова дума - Линус. Пиши му, и му кажи да приема само тези за без пари, и да остави платиновите членове на фондацията зад борда. linus.torvalds<at>fsf.org И той ще ти каже ... хайде ще оставя той да го направи. Но съм склонен да допусна, че ти ще си направиш грешния извод, че го прави заради платинени членове с $. Но това въобще не ми е грижа. Аз съм доволен, че Линус приема качествен код, а кой какви $ има в главата не е моя грижа. gat3way, оставам с впечатлението, че думата "пари" е с някакво вълшебно действие върху теб. Да не говорим когато
Става въпрос за много пари.

Мда тук някой все още живят е комунизма и си мислят как Linus е направил нещо от алтруистична цел и т.н.
Дай да изкараме нещата на чиста вода: Линус ни най-малко не е правил "нещо" с алтруистична цел. Линус прави "нещо"-то като проект като студент (знаете, студенти, проекти, дипломи и такива опити да вземеш висока оценка), който ВНЕЗАПНО по-късно се оказва носител на характеристиките на ядро на операционна система. По това време той е бил в средата на следването си в униерситета в Хелзинки. И по-нататък нещата се развиват по сценарий, който (както виждам) мнозина не познават (защото явно не познават и началото). Съветвам да си прочетете домашното тук: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Linux и тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds

ПП Чисто за да няма пропуски направо ще копирам википедия:

Цитат
In 1991, in Helsinki, Linus Torvalds began a project that later became the Linux kernel. It was initially a terminal emulator, which Torvalds used to access the large UNIX servers of the university. He wrote the program specifically for the hardware he was using and independent of an operating system because he wanted to use the functions of his new PC with an 80386 processor. Development was done on MINIX using the GNU C compiler, which is still the main choice for compiling Linux today (although the code can be built with other compilers, such as the Intel C Compiler).

As Torvalds wrote in his book Just for Fun, he eventually realized that he had written an operating system kernel. On 25 August 1991, he announced this system in a Usenet posting to the newsgroup "comp.os.minix.":

    Hello everybody out there using minix -

    I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I'd like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

    I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies that I'll get something practical within a few months, and I'd like to know what features most people would want. Any suggestions are welcome, but I won't promise I'll implement them :-)

    Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)
    PS. Yes – it's free of any minix code, and it has a multi-threaded fs. It is NOT portable (uses 386 task switching etc), and it probably never will support anything other than AT-harddisks, as that's all I have :-(.
    —Linus Torvalds
Deja-vu anyone? 640кб ще са достатъчни за всички? Not portable, only AT-harddisks... Бедният!
« Последна редакция: Jul 17, 2012, 18:01 от dejuren »
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
ОК, ясно, Линус е стожер на перфекционизма и себеотдайността, линукс ядрото е особено стабилно, не е напачнато с хакерии като пернишки голф, добре документирано, няма препокриване на функционалност, няма тон legacy боклуци, девелопмент процеса е прост и ясен - качествения код се merge-ва и в цялата тази меритократична схема няма място за упадъчни финансови интереси. Линукс фондацията е просто начин хищническите корпорации да изкупуват греховете си и Линус в никакъв случай не приоритизира работата си според интересите на тези, които му плащат заплатата. И ако не съм успял да схвана всичко това, виновен съм аз защото само пари са ми в главата или имам инерция в мисленето :)

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

  • Гост
Няма нужда да се величае който и да е...
Всеки работи за собствена изгода. Е, може би с изключение на Ричард Столман :)

Линукс е започнат като проект... и тъй като е бил ако не първият, то един от първите - за това е достигнал до този успех.
Същото важи и за Microsoft, и за Apple - едните първи са се сетили, че туй чудо компютъра има място в къщите на хората, другите - че тия неща се нуждаят от софтуер... и докато едните си правят и хардуера, и софтуера, та за това софтуера им върви само на техен хардуер, то другите са решили, че всеки, който си плати ще може да го ползва....
И противно на всичко, което се говори - нито Apple са откраднали мишката и графичния интерфейс от Xerox, нито Microsoft са откраднали DOS от някъде.
Едните са си платили на Xerox мисля, че бяха 1 милион $, за да им дадат документация по нещо, за което самите Xerox са твърдяли, че е безперспективно.
Другите пък са си купили сорс кода на DOS. Променили са го малко и хоп - милиардери.
А когато си купиш нещо - то си е твое.

Сега, че МС са откраднали графичния интерфейс от Apple е отделна тема :)

Ако Линукс се беше появил преди ДОС... може би нещата щяха да се развият в съвсем друга посока...
Активен

Mitaka

  • Гост
Ето.... сега измислих как ще забогатея!
Хващам Цецо кукуто от Шумен да измисли машина на времето, наточвам си на един лаптоп сорс кодовете на всичко, що е GPL, отивам 50 години назад и започвам....
В същото време, китайска фирма ще ми произвежда железа, които ще праща при мен в миналото... и ще продавам компютри с инсталиран КДЕ, ГНОМ, ХФЦЕ или каквото там си избере клиента :)
Само за 999.99$.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Ето.... сега измислих как ще забогатея!
Хващам Цецо кукуто от Шумен да измисли машина на времето, наточвам си на един лаптоп сорс кодовете на всичко, що е GPL, отивам 50 години назад и започвам....
В същото време, китайска фирма ще ми произвежда железа, които ще праща при мен в миналото... и ще продавам компютри с инсталиран КДЕ, ГНОМ, ХФЦЕ или каквото там си избере клиента :)
Само за 999.99$.

Е ама много сложно го измисли. Да се върнеш в миналото па да развиваш бизнес и да се трепеш ??? ??? ???

Връщаш се  50 години назад, със софтуера и малко железария (само за демонстрация). Продаваш всичкият софтуер и технологията на избрани компании за скъпо и пре скъпо. Влагаш парите в банка. Връщаш се обратно в настоящето и хоп от лихвите вече си мулти милиардер и си гледаш рахата.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
А колко по-просто и по-лесно е да си пуснеш едно тото в миналото.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Да но така няма да промениш IT индустрията. Па като искаш пак си пусни тото.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Е ама много сложно го измисли. Да се върнеш в миналото па да развиваш бизнес и да се трепеш ??? ??? ???

Връщаш се  50 години назад, със софтуера и малко железария (само за демонстрация). Продаваш всичкият софтуер и технологията на избрани компании за скъпо и пре скъпо. Влагаш парите в банка. Връщаш се обратно в настоящето и хоп от лихвите вече си мулти милиардер и си гледаш рахата.

Аз тук не видях благородния напън да промениш нещо друго освен "рахата".
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

Mitaka

  • Гост
Е ама много сложно го измисли. Да се върнеш в миналото па да развиваш бизнес и да се трепеш ??? ??? ???

Връщаш се  50 години назад, със софтуера и малко железария (само за демонстрация). Продаваш всичкият софтуер и технологията на избрани компании за скъпо и пре скъпо. Влагаш парите в банка. Връщаш се обратно в настоящето и хоп от лихвите вече си мулти милиардер и си гледаш рахата.

Аз тук не видях благородния напън да промениш нещо друго освен "рахата".

Как бе?
Знаеш ли какво ще стане, ако по някакъв начин съвременен за момента хардуер/софтуер замине 50 години назад в бъдещето?

Вариантите са два: или в момента ще сме светлинни години напред...  или вече няма да ни има.
А има и един трети вариант, да владея Империята!!!
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ибах мааму! Сума си празни приказки сте изприказвали, докато ме е нямало!
Чак се замислям, че, ако наистина мислехте малко повече над прочетеното, половината чат щеше да е излишен!

Абе, я стига сте мислили за компютри, ами вземете се замислете за нещата от живота, че сигурно има тука и такива дето путка не са помирисвали!
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 18   Нагоре
« назад напред »