Покажи Публикации - setic
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Сигурност / Системна Сигурност / Re: GSM == ЗЛО! -: Jan 15, 2015, 16:50
Какво става с gat3way и сайта му ? Днеска пробвах да вляза в него и нещо го няма.
2  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Алтернативно електрическо захранване в нашия дом/офис/вила -: Mar 30, 2014, 18:21
Интерсна тема и аз съм мислил по темата и горе долу се покрива с това което успях да прочета тука.

Има един интересен род слънчеви клетки - концетраторни. Със огледала се концентрира слънцето върхи тях например по 1000. При тях КПД-то е доста по високо от нормалните. + това правят топла вода от охлаждането си ;)

Едно предупреждение !!!!
Включването на източник в къщи вързан към ел. инсталацията трябва да става при положение, че сте прекъснали връзката към ел. мрежата. Защото иначе има два варианта:
1. Да станете източник, който при спиране на тока в района от енергото за ремонт или авария, ще захрани съседите.
2. Ако някой изключи входа например и почне да човърка таблото, то да е под напрежение и човека да "клекне". Надали някой иска да му цъфнат на вратата ядосани ел. техници или не дай си боже полиция да питат кой е затрил ел. техника.

Има устройства които се наричат АВР ( автоматично включване на резервата ) За големи мощности са механични а за малки може и да се направят с електроника.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интересно: Операционните системи на повечето банкомати трябва да бъдат сменени -: Jan 23, 2014, 04:12
Има и друга гледна точка.
Един познат например работеше на XP 64 bit, защото нямаше вируси за него. Никой не се занимава със старите системи. А и за XP са търсени, респективно запушвани, дупки в продължение на доста години. 
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интересно: Операционните системи на повечето банкомати трябва да бъдат сменени -: Jan 22, 2014, 23:02
Мда. На боза са. Виждал съм забил банкомат. Медиа плеъра беше зависнал докато плейвал рекламките ;)
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интересно: Операционните системи на повечето банкомати трябва да бъдат сменени -: Jan 22, 2014, 22:42
Ами надали са просто 10 бутона и един телевизор.
Трябваше ми стабилна бутониера и една от фирмите с които говорих ми каза че имат такива които се слагат в банкоматите. И там кой бутон е натиснат се криптира в самата клавиатура и така се праща в компа.
Не случайно фирмата която ги прави е само една NCR


Той пък един софтуер имат....... 5 реда код да свърже 10 бутона и още 10 менюта!
Банкоматите са клиентски машини на вътрешната им мрежа. Не, че съм компетентен, ама едва ли имат директен и-нет достъп от вън.
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: ASIC BLOCK ERUPTER (bitcoin miner) -: Oct 28, 2013, 00:31
Мда това е нещо, което бръкна в здравето на много могъщи хора. Банкерите газ пикаят заради липсата на такси и комисионни.
Да не говорим за скоростта, Нероятно бързо се случват трансферите - за 3-5 мин правя трансфер от някъде по света към сървър на другия край !!
Това с текущите банки е горе долу като да внесеш пари на каса, и после да си провериш банковата сметка.

А иначе именно заради консолидацията може да се ... "наложи" смяна на алгоритъма. Прекалено много ASIC-си влязаха в експлоатация. Дори се очаква скоро да излязат нови на 28nm - кошмарна изчислитена мощност, минимална консумация и пространство.
Лесно е за за хора с ГОЛЕМИ възможности да пуснат ОГРОМНА миньорка. А това изкривява системата. Колкото до клиентите.. не е нерешим проблем.

.....
Времето ще покаже.

Ем то и аз не съм запознат в детайли как стоят нещата с FPGA/ASIC чиповете, единствено навремето съм си писал GPU копачка и имам относително добра идея как работи bitcoin. Между другото едно от нещата, които считам за гениално замислени, не че няма кусури, но като за пръв опит е доста успешна реализация.

Ммм иначе въпреки че е технически възможно да се смени алгоритъма (това би наложило масов ъпдейт на клиентите), не мисля че ще го направят. Това най-малкото би върнало нещата с няколко години назад и предвид че са му вдигнали мерника, няма да се учудя ако разни....ъм хора се опитат да реализират 51% атаката. От друга страна, в момента изчислителната мощност все повече се консолидира и това също не е особено хубаво.
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: ASIC BLOCK ERUPTER (bitcoin miner) -: Oct 27, 2013, 21:13
Респект ! :)

Не съм запознат в детайли.
Копам по малко и съм чел това онова, но не съм специалист.

Тц, абсолютно безполезно е. Първо, за целите на копането се извършват две chain-нати sha256 операции, не една. Второ, входът има точно определен вид и дължина, а това, което се смята върху ASIC чипа са всички възможни 2^32 стойности на 4 байта от входа, за които резултатната хеш стойност има няколко нулеви байта накрая. Предполагам с цел да максимизират производителността и за да не създават грозен bottleneck, резултатните хеш стойности дори не са предвидени да се връщат към хоста, освен в случая когато отговарят на условията (потенциален "решен" блок). Не виждам за какво могат да се reuse-нат. Дори просто за смятане на sha256 стойности (да не говорим че и да можеше, надали щеше да му се намери икономически-оправдано приложение).
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: ASIC BLOCK ERUPTER (bitcoin miner) -: Oct 27, 2013, 20:11
НЕ !
На това устройство може да се копат биткойни, като се прави САМО SHA256 и абсолютно нищо друго. Това е ASIC и в него е заложен хардуерно алгоритъма. Демек няма никакъв начин да прави друго... освен ако не можеш да "пренаредиш" транзисторите в чипа :)
Предполагам, че може да го накараш да прави SHA256 за тебе ако почовъркаш например cgminer-a.

Ако искаш нещо да си сметнеш - FPGA. Тези матрици се ползват за тестове при разработката на ASCI-си и могат да се препрограмират. Като изчислителна мощност са горе долу същите но консумацията им е няколко пъти по-висока от ASCI-а. Което въпреки това си е си е в много пъти по-малко от същите сметки с CPU. Има фирми които правят платки с много FPGA-та.

http://ztex.de/
http://www.sciengines.com/products.html
http://enterpoint.co.uk/products/hpc-solutions/ - Merrick 1 и 3 си къртят
Разтърси се.

П.С. Чува се че може да сменят алгоритъма на биткойн от SHA256 на SHA512. Тогава всички ASIC-си стават безполезни.

Някой запознат ли е с тези устройства?
Дали може на това устройство да се подкара друга програма и там да се изпълняват някои по сложни сметки?
9  Нетехнически теми / Коментар / Re: микромек дума -: Oct 14, 2013, 22:22

...Колкото до калигра, едва ли ще доживея да е пълнофункционална, въпреки ...

Може да е глупав въпроса, но какво е "калигра" ?

P.S. Намерих го. Интересно, но не съм го срещал до сега. Не вярвам Gentoo да се разсърди ако пробвам ;)
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: HP 4540s graphics -: Jul 23, 2013, 16:05
Не съм трол, ама май зора е от това, че лаптопа е НР.
Приятелката ми има служебен и е кошмарен буклук.
Едини същ Windows, на по-бърз НР се държи сигурно 2 пъти по-бавно от Dell.
Квото и да е има разлика между Dell, i3, 4Gb RAM и HP i5, 8Gb RAM.
Дисковете са еднакво бързи.
Приятелката ми е Win амин и хич да не е знае кое как е.  Маса време и нерви почупи докато се мъчи с НР - не става. Не е изолиран случай във фирмата им !
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Офазяване от сървъри проблем -: Apr 09, 2013, 11:21
1. Оплетката се връзва в двата края задължително
2. Затова в "дебелите книги" пише да се пуска ОТДЕЛНА заземителна инсталация за рака. След това като заземиш оплетката в двата края с точка с еднакъв потенциал -земята - и проблема с потенциалите е решен.
3. Зануляване на контакта е решил проблема на човека, а не завъртането на щепсела. Както той описа проблема във първия си постинг, напрежението спрямо нула е варирало от 140 до 5V, което е възможно само при изправни съоръжения и липса на зануляване или много лоша инсталация.
4. Според мен е най-добре оплетката да се кербова със специално RJ45 за FTP кабел. Това RJ си има ламаринка, която обхваща пластмасата и прави контакт с порта на компа. По този начин се заземява оплетката. Това разбира се е по "дебелите книги". Не забравяйте обаче че те са написани за да се свърши работа ВЕДНЪЖ, а не 100 пъти да се прави и преправя и да береш ядове непрекъснато и да не знаеш кое от 1000-та неща които си "побългарил" са се издънили. За мрежа от 5 компа в една, две стаи става да побългариш нещо, ама за по голяма мрежа си е кошмар. Иначе оплетката може да се върже като се кербова кабела, оплетката се усуче и кербова с кабелна обувка, която да се върже от двата края на кабела за някой от болтовете на сървъра/компютъра. Това обаче е трудния начин, защото всяко изключване на кабела е с отверка в ръка и сваляне на кабелната обувка с оплетката.

Ще ви разкаже един случай с добри намерения малко зададени въпроси, много ентусиазъм и за щастие липса на трагедия.
Детска градина, директорка която ми звъни с проблем че бойлера ПОНЯКОГА "бие ток". отивам и виждам бойлер с ключ, от тия силовите за включване на бойлер. показва ми крана на чешмата и казва "Ей тука понякога бие ток". Преди да успея да и кажа де стои настрани тя хвана чешмата и каза "Ей на, сега е бие !". Понеже са ме стреляли и понякога уцелвали проверявам с фазомера - свети. След това след безопасния опит на директорката реших, че е лоша инсталация и както в случая с колегата е само утечка, потенциал някакъв. Затова смело се подпрях на фаянсовите плочки и от предпазливост със замах на ръката само "близнах" крана. Отскочих на метър и петдесет. там намерих стената на умивалното.... и отбелязах мимоходом дебелите гумени подметки на директораката, която не се беше подпряла на плочките.
След кратко разледване се оказа следното. Бойлера в включен коректно, но със ДВУЖИЛЕН кабел ( !!! ), като нулата на кабела е пренесена на корпуса на бойлера. След това някой от татковците ( тука идва доброто намерение и ентусиазма ) слага един ключ високо за да не го стигат фърфалаците и прекъсва нулата и фазата. Чудесно ! Всичко е 6 стига кабела да е 3-жилен. В един прекрасен момент ключа, който включва фазата залепва. И какво се случва. Минава директорката и изключва бойлера от ключа. Фазата е все още включена. Тя минава през ключа, кабела, нагревателя, излиза на другия край на нагревателя и няма от де да се прибере в ТЕЦ-а щото нулата не работи. НО нулата е вързана за корпуса !!!! Което значи, че имаме ЧИСТИ 220V на корпуса като потенциал през един нагревател със съпротивление около ... да кажем 50ома.
Малко медицина
Човек страда от тока а не от напрежението, и започва да усеща от около 10mA. На 30mA вече го тресе здраво и може да не успее да се пусне. На 100mA имаме фибрилация на сърцето което значи, че то бие, ама клапите не се затварят и полза никаква. Умираш си като стой та гледай ако няма лекар, който да го установи и да помогне.
Затова от известно време в БГ е задължително да има така наречените Fi предпазители ( дефектнотокова защита ). Тя, обяснено с думи прости, следи дали целия влязъл през фазата ток се връща през нулата. Ако част от тока се връща през заземяването, тя изключва. Продават се с два твърдо зададени тока на небаланс - 10mA и 30mA, онези същите от лекцията по медицина.

В заключение: правете нещата като в "ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ" те са написани за да ви пазят задника и за да гарантират нормална работа на техниката. Ако в детската градина се бяха натръшкали няколко деца кой щеше да е виновен !?
Както се казва във вица - в нашето село аналогичен случай. Дали ще умреш от кофти вързан бойлер или от омазана компютърна инсталация - на Св. Петър му е все тая.
Липсата на средства не е извинение да се правят глупости. помолете децата да говорят с родителите и да съберат по 50 ст. ще има достатъчно за кабел. Сложи 3-жилен и го направи както трябва. Защото днеска ти пипаш, ама утре си биеш камшика. Следващия не знае какво си правил и спира съседни токов кръг - резултата е че нямаш зануляване. Човек може и да не утрепеш ( ТИ ) но техниката мое да почне да прави въртели - има-няма връзка, изгоряло захранване, опукала мрежова карта, дискове... и никой няма да знае от де е.
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Офазяване от сървъри проблем -: Apr 08, 2013, 23:39
Имал съм подобни ядове.

Първо си провери ел. инсталацията. Правиш проверка на  съпротивлението на заземителната инсталация, а след това на съпротивление на контура фаза-нула и фаза-земя (зануляване).
Ако не е в норма ( което е най-вероятния проблем ) оправяш училищната ел. и заземителна инсталация. Вероятни проблеми са остаряла заземителна инсталация или лоши връзки по нея. Възможно е също "бай Иван" да е сложил меден кабел към алуминиева шина, при което на мястото на контакт между Al и Cu се образува солиден окисен слой, който е добър изолатор. Връзката се влошава доста бързо.
АКО всичко е в норма пускаш 3 ( три !!! ) жилен кабел до рака от таблото и ЗАНУЛЯВАШ контакта.
Това, което получаваш в момента са утечки. Ако докоснеш рака няма да те "удари тока", освен ако нямаш нещо, което е ТОТАЛНО омазано или повредено. Измерването, което правиш с мултимера и ти показва ту 100, ту 140, ту 5 V - това е просто висок потенциал, който е достатъчен за ти "светне" фазомера, но не стига за да те разтърси. Мултимера ти е с високо съпротивление и не може да разреди заряда.
Получава се от утечки и индуцирани ЕДН ( електродвижещи напрежения ) и понеже НЯМАШ занулени контакти в рака този заряд остава да "виси" а не се отвежда. Ако занулиш контакта, но не си провериш заземителната инсталация тогава пак е възможно да имаш висок потенциал, защото съпротивлението към земя е високо и заряда не се отвежда.

В дебелите книги пиши, че за такъв тип оборудване трябва да направиш ОТДЕЛНА заземителна инсталация, която да не е свързана със заземителната инсталация на сградата. Да е с еди-си-какво съпротивление и кабел с еди-си-какво сечение то рака. НЕ прави грешката да свързваш заземителаната инсталация към ВиК тръбите.

Моля, пиши после какво си разбрал от проверката и какво си направил за решаване на проблема, за да е от полза на други които имат сходни ядове. Ще следя темата и ще отговарям на въпроси.

За троловете: не бъркам „защитно зануляване“ със „защитно заземяване“, преценям че човека не е тесен специалист и затова го карам по цивилно му.
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Подарявам кабелен модем -: Mar 05, 2013, 11:54
Една идея да дам.
Не знам какви са тия устройства и какво могат.

Преди време ми се наложи да правя разни неща в мрежата и се оказа, че един стар ADSL модем ми свърши чудесна работа като DHCP сървър. Чудничко раздаваше адреси в мрежата ;)
Фирмената политика имаше ограничения за безжични устройства и затова му спрях Wi-Fi рутера и ADSL-а от настройките ( макар че там няма външна линия ), настроих DHCP-то и всичко заспа. До колкото знам от година и кусур никой не го е виждал или чувал тоя модем - демек работи без проблеми ;)
Виваком ги раздаваха като семки когато подписваш договор, а аз го правя всяка година за да ми е едногодишен договора. Та имам няколко на склад.
14  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тошиба.. -: Oct 04, 2012, 19:31
Аз лично съм много доволен от Gentoo.
НО !
Нали и ги знаеш степените: М$ потребител->Линукс потребител->редови мазохист->Gentoo потребител :)

Това е пресилено разбира се и за някой с малко опит няма да проблем да си подкара системата.
Това което трябва да прочете в началотое как работи portage системата и да изчете и да си настрои USE флаговете във make.conf.

След това нещата вървят гладко и без особенни проблеми.

Ако решиш да избереш тази дистрибуция мога да ти помагам до колкото мога.
В нета има доста инфо. Форумите на Gantoo са не по-малки и полезни от тези на Ubunto и Debian.
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Зор с OpenLdap -: Sep 28, 2012, 12:20
Това ми е конфигурационният файл на тестовата среда.
===============

cat /etc/openldap/slapd.conf
#
# See slapd.conf(5) for details on configuration options.
# This file should NOT be world readable.
#
include   /etc/openldap/schema/core.schema
include /etc/openldap/schema/cosine.schema
include /etc/openldap/schema/inetorgperson.schema
#include /etc/openldap/schema/nis.schema
#include /etc/openldap/schema/mozillaorgperson.schema
#include   /etc/openldap/schema/misc.schema
#include /etc/openldap/schema/evolutionperson.schema
include   /etc/openldap/schema/tefter.schema

# Define global ACLs to disable default read access.

# Do not enable referrals until AFTER you have a working directory
# service AND an understanding of referrals.
#referral   ldap://root.openldap.org

pidfile      /var/run/openldap/slapd.pid
argsfile   /var/run/openldap/slapd.args
logfile      /var/log/ldap/slapd.log
loglevel   -1

# Load dynamic backend modules:
# modulepath   /usr/lib/openldap/openldap
# moduleload   back_sock.so
# moduleload   back_shell.so
# moduleload   back_relay.so
# moduleload   back_passwd.so
# moduleload   back_null.so
# moduleload   back_monitor.so
# moduleload   back_meta.so
# moduleload   back_ldap.so
# moduleload   back_dnssrv.so

# Sample security restrictions
#   Require integrity protection (prevent hijacking)
#   Require 112-bit (3DES or better) encryption for updates
#   Require 63-bit encryption for simple bind
# security ssf=1 update_ssf=112 simple_bind=64
#security  simple_bind=64


# Sample access control policy:
#   Root DSE: allow anyone to read it
#   Subschema (sub)entry DSE: allow anyone to read it
#   Other DSEs:
#      Allow self write access
#      Allow authenticated users read access
#      Allow anonymous users to authenticate
#   Directives needed to implement policy:
# access to dn.base="" by * read
# access to dn.base="cn=Subschema" by * read
# access to dn.base="ou=personal"

access to *
   by * manage
#
# if no access controls are present, the default policy
# allows anyone and everyone to read anything but restricts
# updates to rootdn.  (e.g., "access to * by * read")
#
# rootdn can always read and write EVERYTHING!

#######################################################################
# BDB database definitions
#######################################################################

database   hdb
suffix      "dc=findstamps,dc=com"
#         <kbyte> <min>
checkpoint   32   30
rootdn      "cn=Manager,dc=findstamps,dc=com"
# Cleartext passwords, especially for the rootdn, should
# be avoid.  See slappasswd(8) and slapd.conf(5) for details.
# Use of strong authentication encouraged.
rootpw      "{SSHA}DIS3gp/fHw2cp+021EXBNl3m8zeZLKEP"
# The database directory MUST exist prior to running slapd AND
# should only be accessible by the slapd and slap tools.
# Mode 700 recommended.
directory   /var/lib/openldap-data
# Indices to maintain
index   objectClass   eq
Страници: [1] 2