Автор Тема: linux и вирусите  (Прочетена 13465 пъти)

bot

  • Гост
Re: linux и вирусите
« Отговор #60 -: Jan 08, 2012, 11:10 »
 Според мен една от причините за липсата на зловредни вируси (не тези, които крадат информация а тези, които я унищожават) е моралът на тези, които ги създават - не е едно и също да убиеш поп и данъчен служител. Единия случай ти носи угризения на съвестта а другия - морално удовлетворение. Другата причина според мен е разнообразието на дистрибуции - за да напишеш вирус трябва да го съобразиш с особеностите на дадена дистрибуция, което допълнително стеснява кръга от потенциални жертви.
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: linux и вирусите
« Отговор #61 -: Jan 08, 2012, 11:56 »
Цитат
то тези с Линукс едва ли са няколко милиона...

Не се заблуждавай, а пък ако е така - покажи източник на статистика достоверен.

Ако аз с моя скромен потенциал мога да гарантирам поне за 200-250 десктоп-а, интересно ми е какво ли ще гарантират гурута и сисадмини на по-високите нива.

Което ме навежда на мисълта за организиране на някакъв вид статистика да кажем за този сайт поне....

Абсолютно всички статистики сочат около 0.98 - 0.99% дял на Линукс при десктопите.
А имаше и една друга статистика за САЩ - че там дори не знаят какво е Линукс :)
А те са огромен  пазар... но просто нещата са - купуваш си компютър, и той е или с Вин или МАК.

ДЕЛ бяха направили опит да продават компютри с Убунту... спряха, защото всеки, който си купи такъв компютър го преинсталира с Вин.

Друго, което спира развитието на Линукс за десктоп е липсата на достатъчно професионален софтуер - примерно продуктите на Adobe, които се ползват масово, няма читав офис пакет /ОО може да става, но масово се ползва МС Офис. А него го има само за Мак и Вин/.

Другото, което спъва Линукс е липсата на каквато и да е стандартизация на нещата. Милион дистрибуции, които една с друга не си приличат, коренно различна идеология...
Липсват читави драйвери за повечето устройства, като например мощните видео карти /напр. АМД/Нвидиа драйверите винаги са били проблемни/.

Сложността: Често се налага пипане в конзола за някои неща. Потребителите се плашат от конзолата.
И куп други неща...
Активен

nikolin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 225
  • Distribution: Slax
  • Window Manager: KDE & xlunch
    • Профил
Re: linux и вирусите
« Отговор #62 -: Jan 08, 2012, 15:08 »
Стандартизацията в линукс я има , но не това е проблема . Популярността е нож с две остриета . Колкото по малка популярност - толкова по малко вреден софтуер , но пък и по малко развитие .

//offtopic

за по малка популярност имат вина донякъде и програмистите . Както се спомена - масово използвани продукти / офиси , графични продукти, игри или мултимедия/ нямат добра алтернатива в линукс , или са слабо представени . Един средностатистически потребител винаги се стреми към нещо което има много отзиви за него ( добри или лоши ) за да "прецени" да го ползва или да търси алтернатива . И когато му се представят ( обикновенно в нета ) 90 % М$ срещу 10 % Линукс - и той се ориентира към по-голямото разнообразие .

Другото което води до по малка популярност е "мисленето" на фирмите . Наскоро четох интервю на някакъв много добър сисадмин поучаващ 6 цифрени суми годишно . На въпрос за квалификацията му той отвръща че има LPI 3-то ниво но до него момент нито една фирма не е обръщала сериозно внимание на този сертификат .

Но това с популярноста е отделна тема .

//end_offtopic


Ето една бегла статистика за някой ОС и браузъри .

Между другото потребителите не се плашат от конзолата - просто ги мързи ( нищо лично ) . Ако нещо може да е autoconfig ( install , next , next , next -> run )  защо да се мъчи с друго за което трябва да отдели няколко часа ( търсене в нета , писане на въпроси във форуми и т.н. ) .

Вируси винаги ще има . Долкото ми е известно дори в някои големи университети създаването на вирус за определена система е курсова работа - за да се видело кой колко добре познава системата ( поне за 1 в Англия и 1 в Канада университети ми е споменавано ) .
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 8828 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 7436 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 7498 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 39443 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare
Linux From Scratch - Do-it-yourself-Linux
Начини за увеличаване на бързодействието
neosofti 2 4677 Последна публикация Jul 03, 2009, 08:43
от tyuio