Малка поправка, модела е Satellite C660/C660D. Да, не е много нов, ако си и такъв човек, който да си купува компютър на 4 год. примерно. Просто ми дойде като подарък и затова, пък и работи, пък и е първия ми лаптоп по принцип.
А и пъргаво работи сега с Suse-то 13.2, за мен хардуера си е даже малко мощен. Само графичната карта е от ниския клас. И много хубава графика изкарва, и музика има, само видеото още не е настроено ама не съм засега
толкова много умрял да гледам клипове и филми някакви, след още малко време сигурно ще сложа кодеците.
То аз първо му сложих openSuse 11.1 и с него карах доста от януари 2020 до юни сега. Просто имах оригинален инсталационен диск на openSuse 11.1 и реших да сложа него преди да изтегля сега последната
версия, примерно, която е в момента 15.1. Хем и да пробвам дали ще се разпознае хардуера и как ще върви, щото 11.1 версия е от 2008 пък лаптопа е от около 2011 примерно, с други думи един вид да пробвам колко изостава линукс-а от хардуера. Графиката не можа да се разпознае, беше с fbdev driver-a, т.е. само 2D-възможности имаше и 14 MB заделяше графична памет (така пишеше с dmesg командата ) ,
Intel HD 3000 също го нямаше. Лан картата и безжичната карта ги нямаше. Играх си да настройвам доста мрежата и графиката. Накрая се уморих да настройвам и си викам ще изтегля по-нова версия да видим тя дали ще разпознае
мрежовите карти, звука, графиката, ама пак не исках да тегля последната версия, и намерих един сайт със торенти на различни дистрибуции и там имаше тая 13.2 и понеже е с ~3 години по-нова
от лаптопа реших нея да пробвам и избрах Live версия да видя ще се разпознае ли хардуера и като видях, че се разпознава я инсталирах. Засега съм доволен, че и хранилищата още са активни.
Ама май вече почна да ми изкарва съобщение, че съм outdated. Профилактика имаше, само почистване на прах и слагане на нова термопаста, имаше много прах по вентилатора и точно на решетката
отстрани, той се оказа, че не е бил отварян откакто е купен
, по-добре е сега в това отношение със топлия въздух, по-малко бучи отколкото преди отварянето, но пак бучи и си повишава бързо скоростта вентилатора. Но тоя шум не ми пречи. Важно е да изчислява научните задачи, все пак не са малко 2.5-3.1 Ghz. Че трябва бързо да се открие ваксина за Covid-19 (вече и такъв проект пуснаха).