Нещо пропуснах ли?
Тъпия десктоп - дето мяза на Гном и тъпата ОС дето иска да е като Линукс.
За десктопа нищо не мога да кажа, защото никога не съм сядал на такова. Но съм чувал, че бил много удобен. Само съм чувал.
За това, че искат да са линукс, може и да е вярно. Те са Юникс от доста дълго време вече, та нищо чудно да сменят лагера още веднъж.
За да сме по-безпристрастни, Мац е наследник на NeXT. Гном съответно също е взимал с големи шепи от там. Макар да има поне два прозоръчни управителя, които много по-стриктно да се придържат към концепцията му. Още във версия три Ред Хат сложиха едни торби с пари на масата и Гном отвинти главата на Кокоа, макар лично на мен концепцията за стъпване върху pdf да ми харесва малко повече чисто технически.
Когато започват десятката Джобс кани Линус да пише ядрото, но той отказва. Но нещото не е и точно BSD, защото от оргиналност решават да ползват стара версия на микроядрото Mach. Същото се използва и от митичното ядро GNU/Hurd, което най-вероятно никога няма да е завършено. Съответно нахапаните, за да не се правят асоциации с други проекти и да прикрият факта, че са си взели микроядро от един и същ университет с проекта ГНУ, при това по-стара версия, го кръщават XNU. Супер! Сменяме една буква и всичко е наред.
Но като цяло Мац ОС Хъ има същия проблем като BSD. Имат твърде малка общност и твърде малко компании наливат кинти в системите им. И изобщо нямам предвид правене на игрички за iФони от които да се вадят по-бесни кинтажи от на цялата игрална индустрия.
Поради тази причина бъсъдътата и маци писи правят едно и също — опитват по всякакъв начин да прехвърлят код от ГНУ/Линукс и да създават подобия на нещата в него. Например има нещо наречено Homebrew и не става въпрос за бира. Всъщност е apt-get (yum) за Мац^1.
Та това казва Джет, като казва, че се опитват да са Линукс. Просто опитват да се облажат от плодовете за него. В което няма лошо. По този начин си признават, че той е по-напред от тях технологично и това няма да се промени докато компании като ИБМ, Интел, Самсунг… М$ и хиляди други не спрат да наливат пари.
===
¹/ Сега изненадата е, че има нещо наречено Chocolatery, което не продукт на Линд, Крафт или Нестле. А е пак пакетен управител, но за най-популярната ОС. И за да е купона пълен, има още няколко, а преди около година от М$ пуснаха и свой вариант, който засега е доста ограничен.