« Отговор #31 -: Nov 06, 2021, 17:29 »
Малко оф-топик, за което се извинявам.
Имам усещането, че за разни промоутъри (да ева аз тия модерни думи) избират най-нахалните и най-простите пишлемета.
Преди 2 години някъде, може и повече, ходих в Технополис тука, във Варна, да купувам прахосмукачка. Търсех си 1600 вата, колко старата ми (която издъхна след 10 години служба и два ремонта от моя страна). Отбих там всякакви предложения (още на входа) за уреди на изплащане. На щанда с прахосмукачките не намерих нещо над 1200 вата. Довтаса някакво пишлеме, естествено, разговора тръгна любезно, казах, че търся прахосмукачка 1600, или отгоре, като ватове, то ми обясни, че според незнам си кви еврогейски изисквания и практики, за спестяване на енергия, бла-бла, нямало такива. Викам- Окей, харесах тази- една 1200 вата, даже не й знам марката, ама си я ползвам още де, работи. Дайте ми тази. Пишлемето ми казва- "А може ли аз да препоръчам нещо, ще ме изслушате ли?" Е, мисля си, как няма да те изслушам, с тия стари като света методи за вербовка. Казвам- "Да, ще Ви изслушам, но се придържайте към това, което заявих, че търся- 1600 вата, нямате такава прахосмукачка, имате 1200, спрял съм се на нея". Малкия продължава- "Господине, изглежда не сте запознат с новите европейски тенденции и измервателна система- отдавна не се измерва мощността на прахосмукачката, по мощността на двигателя.". Тука го ударих направо на културна ебавка- 'Добре, а според всички европейски системи за измерване, какво ще ми предложите?" Малкият се усмихна режисирано и ми сочи една прахосмукачка 900 вата. И почва да ми обяснява, как според европейските стандарти, мощността на прахосмукачката не се измервала вече според мощността на двигателя, а според всмукателната способност. Аз вече не издържах- "Добре, хайде да ми обясните, как двигател 1200 вата, смуче по-малко, от двигател 900 вата, че не мога да разбера.". Тук промоутърчето леко запецна и пак се върна на европейските стандарти. Аз вече бях набрал инерция, понеже ми стана накрая досаден целия този цирк, и му казах- "Вие като не разбирате, аз ще Ви обясня- двигател 900 вата може да има по-голяма всмукателна способност, според Вашите приказки, от 1200-ватов, само ако 900-ватовия е с чувствително по-тънка тръба. А като гледам, прахосмукачката, която ми рекламирате, 900 вата, е с тръба като тази, която харесах, с двигател 1200 вата. А сега, как Вашето предложение, ще смуче по-добре от харесания от мен продукт?". И се отказа, взех си, каквото си бях набелязал.
П.П. И такива идиотчета са ги наслагали във всички офиси за продажба на продукти в големите офиси/магазини.