Аз продължавам да си опорствам. Погледнах, както ме посъветва, това:
https://www.freeoffice.com/en/features/freeoffice-comparisonНяма:
• Правописна проверка;
Това е най-ценното нещо за всеки новак с под един файтон книги зад гърба. Всичко друго е екстра. Неграмотното писане те вкарва в беля с институции. А последното не го желаеш. Езиците са само двадесет и силно подозирам, че сред тях няма български дори да си платиш. За протокола — всяка свободна програма има правописна проверка на български език.
• Документите са в отделни раздели (tabs) само, ако платиш;
Признавам, че без това може да се живее, особено ако редактираш не повече от два до три документа. Лично аз в такива случай използвам различни, виртуални, работни плотове. С изненада открих, че са налични дори във w10, макар и добре скрити. Има там една джиджавка дето прилича на филмова лента и са вътре в нея. Почти са удобни. Открих ги без да искам, защото никога не съм вярвал, че ще ги има вградени и не съм ги търсил.
Също признавам, че това е налично в ЛО съвсем отскоро и не съм го пробвал. Но имайки опита от други програми, ще е незаменимо при много разкрити документи.
• Панделките не се настройват в безплатната версия;
Не пише версията без панделки настройваема ли е, ама ако не е, това може и да се окаже проблем в някакви ситуации. Да речем, че се преживява.
• Разни „допълнителни“ възможности. Повечето нищо не ми говорят. Например не знам, какво рабират под „цитиране“. Но сложих допълнителни в кавички, защото там са набили и макросите.
Тия хора на каква планета са живели? Макросите са това, което превръща тези програми в мощни. С макроси се правят почти всички автоматизации, които не могат да се постигнат друго яче. Ако ще редактирам всичко на ръка, в коя година живея? Седемдесетта?
Но, както ни стана известно, макроси не се поддържат за нищо различно от родната платформа. Още тогава заключението ми беше — useless, както би се изразил истински американец. Демек е безпредметен. Става да пишеш писма на баба си.
=*=
Но понеже толкова силно го рекламираш, все пак ще се опитам да го дръпна (ако не е прекалено голям) и пробвам. Ако наистина има някакви сгодни клавишни комбинации, а не ме кара да кльоцам с мишката като кълвач, може и да му вдигна оценката.
доп.
===
Като отидох на страницата за теглене и се оказа, че речници за правописна проверка имало. И изненада! Те са във формат hunspell, същия ползван от AOO/LO. Това са свободни и безплатни речници. Има и български. И за това ме карат да плащам? Тия наистина не са добре с главата.