А "олд скуул мислене" би трябвало да означава мислене, различно от това на опонента. обикновено причиняващо (на опонента) душевно напрягане (каквото и да значи това), неконфорт, раздразнителност, избухливост. Обикновено се среща при разнобой в мненията между "младо" и "старо" поколение, когато "м" не може да се аргументира убедително пред "с" (естествено, има го и обратното).
Това ми се случва буквално всеки ден. Децата ми предозирали с някаква пропаганда — идват да ми обясняват някакви неверни неща. Стигна се до там, благоверната да ми забрани да споря с тях на политически теми.
А те се държат точно като малките лъвчета, които искат да сборят стария лъв и да вземат мястото му. Особено са доволни, когато не им отговарям. Ако взема, че се изпусна и разприказвам, започват да ми се сърдят по един ден. Бил съм национален предател, родоотстъпник и не знам си какво. Плашещо е, колко е бил прав бащата на пропагандата. Няма как да не го докараме до война, в случая сигурно ще е гражданска.
Но децата поне имат оправдание. Те не са виждали нищо различно свръх-луксозен, презадоволен живот без никакви притеснения. Не са виждали глад. Не са виждали безпътица. Не са виждали измамени надежди. Никой не им е разказвал за това.
Имам вина като родител, че не съм се опитал да ги подготвя. Но и знам, че докато човек сам не си счупи главата, няма как да разбере.