Здравейте,
да си споделя болката, която ме мъчи от доста време.
Първо малко предистория.
Имам сървър (лаптоп), който е инсталиран през далечната 2014 или 2015-та година.
Тогава исках да му сложа Убунту 14.04 сървър версия, но да работи по безжична мрежа, но нещо не стана за това сложих десктоп версията. Оказа се че и с нея не работи безжичната мрежа, но поради някаква причина (вече не помня каква) остана сървъра с десктоп версията.
Сървърът беше с Убунту 14.04 и Owncloud 8.
По някое време (след като всичко работеше) съм преминал от десктоп към сървър версията (имаше едни ръководства кои пакети се махат и кои слагат за да се обърне дистрибуцията от десктоп към сървър.
Та от тогава всичко си работи. Сървърът е обновяван няколко пъти до Убунту 20.04 и Nexctloud 19, не е преинсталиран.
Преди два месеца реших да сменя машината с по-нов лаптоп. Оказа се че новата версия на Убунту ползва Netplan за настройки на мрежата. Настроих го всичко тръгна. Премахнах пакетите за настройка на межата по стария начин с
/etc/network/interfaces
Обаче в момента при стартиране на компютъра незнайно защо чака около 3 минути IP адрес от жичната мрежова карта, като през това време нищо друго не зарежда. Като мине това време системата си зарежда и всичко е ОК.
Та въпроса ми е:
Как да разбера кой кара жичната мрежа да си чака IP адреса и тогава да продължи.
ПП:
това са ми настройките на Netplan
/etc/netplan/50-cloud-init.yaml
This file is generated from information provided by the datasource. Changes
# to it will not persist across an instance reboot. To disable cloud-init's
# network configuration capabilities, write a file
# /etc/cloud/cloud.cfg.d/99-disable-network-config.cfg with the following:
# network: {config: disabled}
network:
version: 2
renderer: networkd
ethernets:
enp3s0:
dhcp4: true
dhcp6: no
optional: true
wifis:
wlp6s0:
dhcp4: no
dhcp6: no
addresses: [192.168.1.100/24]
gateway4: 192.168.1.1
nameservers:
addresses: [8.8.8.8,8.8.4.4]
access-points:
"VIVACOM":
password: "парола"
Доколкото четох тази опция
в настройка на мрежата би трябвало да накара съответния интерфейс да не чака IP а да продължава със зареждането на системата.