Добре - ще започнем подред (в момента не съм под Сусе и ще цитирам по памет, но Вервай ми така е)
-- Порови в настройките на Yast - ще намериш едно местенце за настройка на силата. Ма да не ми твърдиш пак, че няма и че чак от 4-5 път ще стане )))
1. Ровейки по тоз форум тук можеш да намериш доста често теми за MPlayer и за възпроизвеждане на AVI изобщо. Като казах, че имаш доста плеяри имах предвид, че имаш специално AVIfile. Куц е - верно, но можеш да прегледаш и за Noatun, Xine и Coffee. Ако не ти харесват ще можеш да си изтеглиш MPlayer. Можеш да свалиш всичко
от тук, да си го инсталнеш през Yast и да се радваш на живота )))
2. Не разбирам защо ти трябва да го стартираш - даваш десен бутон в/у желаният от теб фаил и четеш внимателно менюто.
3. Инсталираш си bglinux и забравяш за проблема.
4. Сваляш драйверите на nvidia примерно
от тук, четеш ВНИМАТЕЛНО как да ги инсталираш, а ако имаш проблеми пиши, макар че и таз тема е предъвквана често тук.
5. Модем за съжаление не използвам отдавна, но мога да ти дам 2 съвета - прочети Хелпа на SuSE има доста неща там или просто пробвай с някоя от мързеливите програмки KInternet примерно.
6. А - нямало шесто - аз се поувлякох....
За чалга песньовките - само ти си знаеш - аз нямам представа как звучат.
Успех )
допълнение:
Понеже виждам, че си мераклия и да не се спънеш някъде по пътя ще ти обясня как да си качиш драйверите за NVidia. Като бутнеш РС-то имаш няколко възможности за избор - Linux, Win (ако го имаш) и Failsafe, може и още някой да имаш, но избираш Failsafe. Зарежда що зарешда и като се успокои вече имаш заредена система в текстови режим - там е малко по-интересно ))) Логваш се като root и пишеш значи "init 3"(какво значи това ще оставя удоволствието на теб да научиш), натискаш ентер, влизаш в директорията с драйвера и после пишеш
"sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6106-pkg1.run"
Съгласяваш се с условията на nvidia (драйвера е комерсиален) и след няколко минути ти си доволен собственик на работещи драйвери. Остава само да ги настроим да ги ползва Линукса тях, а не тези по подразбиране. Значи пишем "sax2 -m 0=nvidia" и се зарежда прекрасният Sax2 - Инструмента за настройка на графичната среда. Не съм съвсем сигурен дали не се пишеше 0=NVIDIA, но ако греша Сакса няма да ти се зареди и ще пробваш с големи букви. 0 е цифра, не е буква.
Остана само да си нстроиш всички - и подържани резолюций и 3Д....
пак Успех