Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 87
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 20, 2022, 13:04
Джокович е заложил на печеливша за момента индустрия, като чета новината- още преди 2 години някъде.
...

Отделно става въпрос не за "ваксина" е за лекарство !

Джокович е заложил на печеливша за момента индустрия, като чета новината- още преди 2 години някъде.
А останалото, за край на маските и сертификатите, задължителните ваксинации- според мен му е време. Една птичка пролет не прави, но две..

П.П.
https://bntnews.bg/news/szo-ogranicheniyata-za-patuvane-sa-neefektivni-po-vreme-na-pandemiya-1182367news.html
Все пак не са посочили източник БНТ, и аз не можах да намеря такъв. Някой с по-добър английски може и да издири в мрежата.

Ето още няколко линка, последния е на английски:
https://www.actualno.com/america/szo-ogranichenijata-za-pytuvane-sa-neefektivni-po-vreme-na-pandemija-news_1698906.html
https://www.actualno.com/analysis/covid-ogranichenijata-za-pytuvane-poveche-vredni-otkolkoto-polezni-news_1678539.html
https://deohs.washington.edu/edge/blog/are-travel-bans-effective
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 20, 2022, 10:47
Става интересно (в края на Козирог и началото на Водолей, при пълнолуние  :o ).

https://gong.bg/tenis/multimedia/video/iznenada-dzhokovich-skliuchi-goliama-sdelka-667114

Пандемията:
https://www.dnes.bg/koronavirus/2022/01/19/boris-djonsyn-obiavi-krai-na-maskite-i-sertifikatite.517577
https://www.dnes.bg/koronavirus/2022/01/20/v-chehiia-se-otkazaha-ot-planovete-za-zadyljitelna-vaksinaciia.517610
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 11, 2022, 22:18
Набързо прегледах един филм "Implanted 2021", става дума за 2023 г., изкуствен интелект (имплантиран на опитни индивиди) насочва и командва живота им и не могат да се отърват от него. Има го по торентите.

Дори е малко подтискащ за гледане, но може би си струва !
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 10, 2022, 10:47
То и самия Николо Тесла са го смятали за малко луд  ;D (мисля че той все пак е доказал, че е гениален).

Тези двамата не искам да ги класифицирам, по-скоро имах предвид, че са хора имащи доста информация (не точно публична) и познати/приятели/колеги на високи позиции - всички добре информирани за световните процеси и тенденции.

Смея да твърдя, че далеч не всички милиардери са "гениални бизнесмени", просто някой им дава информацията и средствата да забогатеят без да имат особени качества (затова пък имат други качества).
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 10, 2022, 09:34
Чудех се къде да пиша, тук (пандемия) или в темата за любимите филми, защото се засягат и двете !

Та направо на въпроса: скоро отново ми попадна филма "Смъртоносни машини/Mortal engines" който бях гледал преди време и още тогава много ми хареса  :)

При това "ново гледане" ми дойде една мисъл, дали сега с "епидемията" няма да се получи нещо подобно, хората да "бягат" от големите градове (вече се случва) и да живеят или на малки групи или "пътувайки" от място на място.

Тези мисли бяха подсилени от две скоро прочетени новини - първата че Мъск продава и последната си къща и мисли да живее във фургон (вероятно луксозен) и втората за Зукърбърг, който пък си купил още земя на Хавайските острови (където живеели през повечето време, последните две години).
https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ilon-mysk-prodava-i-poslednata-si-kyshta-329712/
https://investbg.net/?p=98025

Разбира се може да са случайности, но знае ли човек  ::)

PS: има и някои интересни неща в сюжета: името на най-големия/силния град е "Лондон", факта че искат да атакуват и превемат Китайската стена и ролята на технологиите/машините, режисьор е Питър Джаксън (Властелина)  :o
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Dec 28, 2021, 09:46
Снощи го прегледах набързо, какви са изводите (поне за мен).
 
1.Става ясно, че Лана Уашовски/а (вероятно и бившия брат/сестра й) не са истинските режисьори на Матрицата (първите три серии);

Защо мисля така, защото виждам опит да се продължи нещо по начина много разпространен напоследък - когато нещо стане печелившо, да се пускат разни "сезони" и тем подобни продължения, без реално в оригинала (най-често книга) да има нещо подобно.
Примери бол (няма да стигне мястото да ги изброявам);
Обратен пример може да се види във "Властелина" всичко следва една нишка и е представено по много подобен начин (вкл. актьорите) - hint: режисьора е същия !

2. Някой може да предположи и че смяната на пола им се е отразила и затова филма е "леко посредствен" (мое мнение).

3.Последно (леко отклонение) - често се казва, че народите правят историята, но истината (пак само за мен) е друга, личностите правят/моделират/насочват историята, масите само я реализират в живота.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Dec 27, 2021, 19:54
Честито Рождество на всички,

Народопсихологията е част от неосъзнатата сфера в съзнанието на всеки един народ, вероятно е това което Юнг нарича - колективно несъзнателно (за разлика от личното несъзнателно).

Та понеже е в сферата на неосъзнатото може да се окаже, че след време това ще бъде един вид "бонус", ако се появят вторични/първични ефекти от ваксините (главно тези използвани на Запад).

Друг "бонус" е това, че гледайки учениците по рейсовете си мисля че не им пука особено (доста са въобще без маски), това показва липса на уплаха/страх/паника и т.н., което пък е добре за психиката !

ПС: никак не съм сигурен което е по-вредно, самата болест (грип) или психологическите последствия от ПР-кампанията, която е нон-стоп по всички медии  ::) - най-вероятно крайния ефект е сума от двете.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 09, 2021, 11:00
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.

Прави впечатление, че EndeavourOS (Arch-clone) е втори в distrowatch.com (последните месеци постоянно се изкачва). А това че го няма (евентуално) като сървър донякъде е логично, с оглед на широкия спектър на самата дистрибуция и нуждата от повече знания за конфигуриране като сървър.
Мисля (не твърдя че е така) че растящата популярност се дължи донякъде на повечето десктоп потребители на Линукс, предполагам.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Nov 28, 2021, 10:08
Ето още една "гледна точка", значи парите/властта е нещо което (според мен) има най-грубо казано три нива/измерения.

1.Нямаш достатъчно за нормален/приличен живот;
2.Имаш достатъчно за нормален живот и нормалните/разумните развлечения, пътувания и екстри.
3.Имаш прекалено много пари за отделен човек/живот и ги използваш за трупане на още и генериране на завист у околните (чесане на Егото) и власт (това е един голям магнит). Пример бившия ни първи министър  8)

Тези в първата и третата група са за съжаление, тези от първата защото нямат нормален живот, тези от третата защото нищо няма да отнесат (пример: собственика на Теленор, чешкия милиардер, дето загина с хеликоптер).
Допълнителен "бонус" за най-богатите е и това, че много често може да им се случат "разни случки", реално се води война за парите и там е като на война,с всички мръсни номера и неизбежните "жертви".

И последно многото пари те правят "техен роб" (не се шегувам), след като ги имаш трябва да ги пазиш освен от външни "врагове" също и от приближените хора (жени, деца, счетводители, адвокати, съветници и т.н.) които също може да поискат част или направо цялото. Плюс това че трябва и да ги инвестираш (в повечето случаи) за да имат "още повече" и да пишат за теб във "Форбс" !

ПС: а дали са "щастливи" (вероятно външно се представят/изглеждат такива), но всеки сам си знае  ;D
PS2: Меркел дали има милиарди (едва ли, все нещо щеше да се чуе), но пък си има напълно достатъчна пенсия (11 човека екип) и "влияние" почти навсякъде, само нещо нормално да поиска и ще го получи. Наш пример в това отношение е "бай Тошо", нищо не му намериха, човека си живя 35 години (май) в държавна вила, храна, удобства, власт (без излишни/безумни екстри) и толкова  ;) Но цял живот "слухтеше" около себе си и решаване конфликти между клановете  :o
PS3: и една мисъл (май беше на Гьоте): човек наистина притежава само онова което е готов да загуби (другото - то притежава човека)
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 16, 2021, 09:24
Моля те, проверявай някои твърдения преди да пишеш, и не се обиждай  :), нямах такова намерение, просто държа на истината  ;D

Christian Friedrich Samuel Hahnemann (German: [ˈhaːnəman]; 10 April 1755[1] – 2 July 1843) was a German physician, best known for creating the pseudoscientific system of alternative medicine called homeopathy
https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hahnemann
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 16, 2021, 07:59
В общоприетия смисъл е така, натрупват се тези метали, обаче  ;)

Най-съществената разлика между алопатичната/класическа медицина и напр. хомеопатията е в количеството вещество (разреждането).

При алопатичната медицина колкото повече вземаш по-силно действа (но ако не се усвоява или е предозирано остава в организма, най-често като вид отрова/вредност)

При хомеопатията е обратното, колкото е по-разредено едно лекарство толкова по-силно действа (тук принципа е друг, но е доста дълго за обяснение  :) ).

Няколко прости и известни примера: лекарствата от змийска отрова или от скорпион и т.н., още от дневността е известно, че всичко зависи от дозата; едно нещо може да бъде лек или да бъде отрова !

В примера с живака, той в силно разредено състояние може да бъде лекарство (още повече, че е Меркуриев метал - посредник; жезъла на Меркурий с двете змии).
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Oct 23, 2021, 22:45
По торентите вече се появи новия Dune-2021, да видим какво са направили от книгата/книгите.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 09, 2021, 16:01
В момента гледам Матрицата и отново се сещам за Правилата и как може чрез тях да се създаде цяла реалност  :o

Друг пример е с Властелина на пръстените, всеки пръстен олицетворява “псевдо-реалност” в която попадаш когато го сложиш.
Те обаче не са обикновени а изковани от Саурон  ::)
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 09, 2021, 09:21
"Правилата трябва да се спазват" - но първо има няколко въпроса:

1.Защо да се спазват въобще някакви "правила";
2.Защо се създава едно "правило";
3.Кой създава това правила и защо;
4.Дали някои от правилата не трябва да се променят с времето ?

Някакви мои си отговори на горните въпроси:

1.Правилата са важна/съществена част от съвместното съществуване, те осигуряват междуличностна координация и стабилност в обществата. Другия път е този на хаоса (естествения, не предизвикания - „Ordo ab chao“ – „Ред в хаоса“);
http://budnaera.com/202102f/2120758.html

2.Отново опираме до мотивировката за създаване на правило, дали то обслужва естествения ред/ход на света, живота и еволюцията или има обслужва някакви "частни/групови" интереси.

3.Така или иначе човешкото общество е разделено по безброй признаци: етнически, религиозни, образователни, културни и т.н., естествено всяка "група" има свои цели, задачи, поведение и т.н., но пак е важно да се види каква основна цел/цели преследва тази "група" и следователно кому ще служи спазването на това правило.
Например създаването на ЕС, интересни неща се случват в Полша, например  :D

4.Тук мисля, че отговора е доста лесен - всичко тече, всичко се променя, тоест и "динамичните правила" също се променят; обаче базовите трябва да останат, иначе света пропада. Отделна и огромна тема е кои са тези "базови/кардинални" правила.

Тук е много важно да се каже че всичко казано по-горе може да е съзнателно или несъзнателно. Огромната част от хората са до голяма степен несъзнателни за много от правилата, дори и да не го вярват/мислят.

PS: снощи пак гледах "Небесно царство", в края един от гл. герои казва "Или ще бъде царство на съвестта или ще бъде нищо !"
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 07, 2021, 06:06
Оставете законите, вижте чл. 57 от Конституцията:
...
Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.

(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в:

чл. 28(Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.),

чл. 29 ((1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.),

31, ал. 1, 2 и 3((1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.
(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.),

чл. 32, ал. 1 ((1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.)и чл. 37((1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.).
...
Страници: [1] 2 3 ... 87