Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 99
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Dec 05, 2023, 08:10
Съгласен, но не е само това, за съжаление  >:(

И преди е излизала подобна информация, сега като че ли зачестява !
Доста масово дават силни наркотици на войниците и те стават абсолютно неадекватни и не ги е страх и не им пука.
Някои от пленените говорят с някаква еуфория и чак след около 24 часа изведнъж сменят плочата и стават донякъде нормални.
Вчера имаше разказ на един военопленник който каза че масово вземат всякакви наркотици  >:D

Донякъде ми прилича на кадри от някои ямерикански градове, където по улиците се търкалят абсолютно неадекватни дрогирани хора.
Май им дават някакъв наркотик който се използва за конете (толкова силен) :o

Това вече не е дори пропаганда или промиване на мозъци, а направо заличаване на човека/човешкото в него  ::)
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Неадекватният Байдън -: Nov 23, 2023, 09:16
Класически пример защо понякога не можеш, ама по никакъв начин (достъпен за нормален или дори напреднал човек) да убедиш някого в нещо  :o

И тук не става дума само да убедиш а дори да имаш някаква реална, смислена  дискусия.

И това не е некомпетентност, просто бих казъл че е нещо присъщо на човешката компетентност (тя не е безкрайна или много голяма, за съжаление).

Затова съществува съдбата (наследък често използват един стар термин - черен лебед) която по съвсем неочакван/изненадващ начин буквално успява да преобърне нещата в света или някъде локално  ::)
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Nov 19, 2023, 19:36
Смятам, че "Насилието е последната възможност на некомпетентния" е много точно изказване.

Има обаче едно изключение. В момента, в който разбереш, че разговор с противника не можеш да водиш, просто му виждаш сметката, без да губиш и секунда повече.

Путин се опита да води разговори и преговори. Сигурно е знаел, че е безсмислено, което не го прави точно глупак, но може би наивник. При неговия опит, не виждам, как изобщо си е мислел за такова нещо. Може би до известна степен е глупак. Отдавна трябваше да се разправи с тези отрепки в Украйна.

А ако си много компетентен и приложат насилие срещу теб, как ще отговориш ?
Според мен по-важно е за каква кауза се бориш и дали защитаваш тези които не могат сами да се защитят  8)
Другия признак е дали силата/насилието е щадящо, пропорцинално и в минимално необходимата степен или просто е изтребление  >:D

Второ, докато не опиташ не знаеш (със сигурност) дали ще се получи или не. Доколкото помня опитаха три пъти: първия с Минските споразумения, втория когато Донецк направи първия референдум и бяха обкръжили няколко десетки хиляди украйнски войници (оставиха ги да се изтеглят) и трето/последно преговорите в Истанбул (когато отново се изтеглиха от Киев и Харков в знак на добра воля).

Но по-важно е това че сега целия свят вижда кои какъв е, иначе колкото и да ти разправят не е същото като сам да го видиш и чуеш (имам предвид двойните стандарти и кривата им демокрация, уж).
Така всеки човек/народ може сам да прецени, това стана още по-явно с войната между Хамас и Израел.
Просто нещата (досега донякъде прикрити) станаха съвсем явни  :o

И всеки доколкото има свобода/самостоятелност избира страна !
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Неадекватният Байдън -: Nov 17, 2023, 12:31
@go_fire: Силата, богатството на САЩ (основно елита) се крепи на източването на ресурси, материални, финансови, интелктуални, човешки и др. от (почти) целия свят.

Така е било и с Римската империя, войската е била в голяма част от наемници, отвлечени деца от завладените държави/племена.
Имали са няколко елитни римски легиони за всеку случай и ако воюват с силен противник.

Сега воюват за Руските ресурси (в Украйна) и не им се получава, другия регион е близкия изток (с петрола там), но сега Израел се оказва срещу всички ислямски и арабски страни.
Тоест и там става сложно в дългосрочна перспектива, отделно там големите страни с петрол (Саудитска арабия и ОАЕ, плюс Иран) влизат в БРИКС и не се знае в каква валута ще търгуват, вече се оттеглят от долара.
А с Египет и Етиопия се обхваща Мъртво море и Суетския канал, тоест голяма част от Близкия изток.

Европа е осъдена на упадък, икономически, финансово, културно и политически (особео Ценрална и Западна Европа), Източна Европа се клати между двете страни с някои изключения.
Тук е въпрос на време това да стане още по-очевидно, нотенденцията е налице  :o

Тече борба за ценрална Азия там обаче е сложно, и Турция, Иран, Пакистан, Индия и Китай имат важни интереси. Тоест едва ли ще успеят да разширят влиянието си там.

Следващия регион е Далечния изток и Тихоокеанкия регион, там се сблъскват с Китай, частично Индия (и някои от съседните по-малки страни).

Там имат за същзник Австралия, Нова Зелендия и май Филипините на юг, но те са имат връзки (икономически и др.) с Китай.
На север имат Япония и Южна Корея, срещи тях са Северна Корея (вече с ядрени оръжия), Русия и Китай.

В Северна Америка са без особени проблеми, но има доста неясноти относно Мексико и по-малките държави на юг (там Куба си стои).

В Южна Америка също е сложно, но нещата не са много добре за тях, Бразилия се бори да е независима, Венецуела (първа по запаси на петрол) а напоследък и Колумбия също се опъват.
Аржентина също се клати (може и да не влезе в БРИКС, ако се смени влатта там).

Опитах да опиша по-голямата картина по света, но и в самите САЩ тече ожесточена борба между елитите, та не знам какво ще стане след година, две да не говорим за десетилетия, столетия още по-малко хилядолетия !
Лично аз мисля че те вече са решили (ако се наложи и нямат друг ход) да пожертват и своето населения (което е дебилизирано, мързеливо и свикнало да получава без особен труд).

Оръжията на САЩ са основно две: военната им мощ и финансовата система, и двете се клатят  :o

PS: в допълнение се оказва че войната със силен противник не е като да бомбардираш слаби страни (без или почти без самолети и ПВО).
Сега се оказва че войната е нещо съвсем различно: страшно много снаряди и ракети, и може би една от най-големите изненади: дроновете, всякакви видове; това става основно средство за воюване.
Тоест тук вече излиза на преден план икономиката, особено оръжейната, танковете вече не са това което са били през Втората Световна Война. Тоест реалното производство и ресурси стават критично важни !

Самолетоносачите също вече не са това което бяха, с оглед новите хиперзвукови ракети те стават лесни мишени  :(
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Неадекватният Байдън -: Nov 17, 2023, 09:29
А как може една свръхсила да има такъв президент ?
Някакъв вид свръхпрезидент  :P
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Nov 02, 2023, 11:26
Искаш да кажеш, че Нетаняху избива палестинците, защото мозъка му е пропит от дълбока вяра? Това корумпе?

Въпроса не е толкова прост, има две крайности: фанатична вяра и атеизъм (пасивен или активен).
Фанатичната вяра е например това което сега евреите (силно вярващите) вярват че те са избран народ и Бог ги е избрал, че са избран народ.
Подобно е със идеологията на Хитлер, че арийците са избраната нация а другите са непълноценни (второ/трето качество). Същото е и със идеологията на Бандера (Украйна).

Другата крайна група са крайните атеисти, тук основното е да докопаш и вземеш колкото може повече, власт, пари, влияние, известност и т.н.

Пример за двете групи са двете крила във Синедриона (древния еврейски религиозен орган): садукеи и фарисеи.
Фарисеите са религиозни фанатици, садукеите са насочени към богатството, властта и влиянието.

Та да обобщя: Нетаняху е по-скоро към групата на садукеите, но това не пречи да има и някаква вяра защото това го прави по-убеден и по-краен в действията си. Или да ползва вярата за свойте цели.

Реално, в действителност и двете групи са разрушители, както преди 2000 години заедно са осъдили Христос - заплашва фанатизма на първите и властта и парите на вторите, съответно и двете групи го нанавиждат, осъждат и убиват (дори избират да освободят Варава, един убиец и терорист/за онова време).

PS: тук може да се посочи и ситуацията в САЩ, демократите и републиканците, първите ти казват: няма значение с какъв пол си се родил, можеш да станеш (някакъв вид урод) какъвто пожелаеш; няма висша сила/власт и ти си суперчовек (Бог); другите запазват някакъв вид религиозност (реално и католицизма и протестанството са пародии на религии, дори не говоря за англиканството, кралицата е и глава на църквата, още по-лошо е със мормоните, сциентолозите и другите секти).

Никой все още не е отнесъл нищо (материално) от този свят  :P
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Nov 02, 2023, 09:21
Не се отказвам от това което писах преди време, че сегашните воини/конфликти са религиозни и цивилизационни !

Това се вижда още по-ясно при конфликта между Израел (ционизъм) и Ислямския свят (не само арабите).



23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Oct 22, 2023, 09:30
Цитат
Днес Украйнската Рада (парламент) е приела (на първо четене) два проектозакона:

1. Забрана на Украйнската Православна Църква (предполагам че историята й е на повече от 1000 години);

Предполагам да имали предвид тази
https://bg.m.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%28%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F%29&redlink=1

А не тази, която покрива 60% от населението
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

Да, едната църква съществува от хилядолетие (поне), другата е на 4-5 години  8)
Света се променя, наскоро и Папата намекваше за разрешение църквата да благославя и сключването на гей-бракове - тоест има църкви и църкви. Не е важно името/наименованието е същността !

Тук (поне за мен) по-важно е следното: тези два проектозакона работят в една посока и са свързани.
Какво имам предвид, говоря за подкрепа/промотиране на новата нео-либерална политика за пълна свобода, едва ли не и от природата и света  >:D

Едновременно се атакува по-консервативната църква (един вид няма Бог, висша сила няма от какво да се страхуваш и си свободен да правиш каквото искаш, стига да можеш).
Едновременно се предлага (парктически път/начин) да го направиш и то в сферата за която категорично е казано кой какъв е и какви ще са последствията ако се направи.

Тоест, аз го разбирам като атака на самия фундамент на действителността (биологическата реалност и вярата в нещо по-висше едновременно).
Буквално се създава един виртуален нов свят на почти пълна свобода (поне на думи) все едно че вече другия (стария) свят вече го няма  :o

Тук с радост бих оставил реализацията на това на тези които го искат и пропогандират, да си създадат и живеят в техния си свят. Обаче те искат да наложат това и на останалите хора, както става в случая.
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Oct 20, 2023, 22:39
Днес Украйнската Рада (парламент) е приела (на първо четене) два проектозакона:

1. Забрана на Украйнската Православна Църква (предполагам че историята й е на повече от 1000 години);
2. Легализират се еднополовите бракове.

Оставям писаното без коментар  >:D
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Oct 18, 2023, 14:57
Формално си прав, въпроса е че за да си господар трябва да имаш подчинени/подвластни, иначе над кого властваш ?

Отделно властващите (особено сега в Запада) нямат нито квалификация и умения а още по-малко желание да създават каквото и да е, искат да вземат нещо наготово.
За мен класически пример (виждали сме го у нас) е когато мутрите вземаха бизнесите на хората и после ги изяждяха или продаваха и после търсят следващата жертва  ::)

Та дилемата им е доста сложна - да оцелеят (и останат вождове без племе) или да признаят поражение  и да се срине хубавия им свят (градината) и да попднат в джунглата  :P
26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Oct 18, 2023, 14:38
Лично аз мисля че най-голямата опасност за САЩ е вътре във страната им, не е външна опасност  :o
Кризата там е глобална - политическа (наричат се вътрешни терористи), икономически и промишлени (нямат реално производство, основно финансови инструменти) нямат и квалифициран масов човешки ресурс (който им е необходим) и последно с неолибералната си политика нямат и бъдеще. Кой ще ражда деца, гейовете ли ? Наркоманията е масова (вкл. сина на президента им) и нямат реална граница, от Мексико влизат хиляди на ден (пускат ги само и само за да гласуват за демомратите) !
Както европейците приеха милиони араби и др. и сега не могат да ги интегрират  ;D

Китайците най-малко искат да воюяат (дори за Тайван) освен ако нямат друг вариант или ги напднат.

За БРИКС е важно да не работят с долари, плюс това за разлика от вертикалната структура на НАТО и другите западни организации при БРИКС нещата са хоризонтални, търсят се съвместния интерес и допирни точки - схемата е съвсем друга  8)
27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Oct 12, 2023, 07:56
Extremist Politics in Israel and Ukraine - Alastair Crooke, Alexander Mercouris and Glenn Diesen:
https://www.youtube.com/watch?v=0IKCo3MVW1o

Дълбок анализ на случващото се в момента по света и защо се случва !
Дори в рамките на една и съща държава, война на идеологии  ::)

Не искам да се самоизтъквам, малко след началото на войната в Украйна някъде тук писах че войната в най-дълбоката си същност е религиозна/цивилизационна  :o

Това беше по-скоро на концептуано ниво (нямах особено много факти) след последвалите събития и особено след това интервю, определено мога само да повторя казаното с още по-голяма убеденост !
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Sep 23, 2023, 10:08
Отделно залата беше полупразна (май имаше около 50 %), а при Шолц беше направо празна (образно казано).
https://www.youtube.com/watch?v=AbV5pgB1uOQ

Вижте някъде от 15:25 до края дават и залата  :o
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Aug 30, 2023, 16:47
Интересно, че тук се проявява ефекта на пеперудата.

Освен самата война последствията са грандиозни и по целия свят.

Разширяването на БРИКС - 5+6;
Преврата в Нигер, а (май) вчера нов преврат и в Габон. Пак е във бивша френска колония !

Света наистина става глобален във всяко отношение и се разделя на две активно воюващи  и една относително/временно пасивна част  :o
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Aug 10, 2023, 20:11
Съгласен !

Сега се сетих и за Тайван, там схемата е друга (един вид цветна революция) - смяна/купуване на елита.
...
Mandarin Mandarin Chinese
Mandarin. Mandarin Chinese has been the official language of Taiwan since 1945 and is the most spoken language in the country. It's remarkably unchanged from the mainland variant of Mandarin that immigrants brought there, primarily in the 1940s, as they escaped political and military upheaval in that country.16.01.2020 г.
...
Тук (Китай на Мао) както и в Югославия (комунизма/социализма) доведе до същото както и колониализма/империализма !
Изкуствени държави  :o и след време хаос и война   ::) Съвсем логично в Тайван да са избягали много китаици от терора на Мао и след него !
Тук е интересен примера с Хонг-Конг (въпреки че там имаше и най-вероятно все още съществува напрежение:
...
 Hong Kong is not a country. Hong Kong is a special administrative region of China. Hong Kong's status as a special administrative region stems from its history as a former British colony.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 99