Автор Тема: Съществува ли наистина Тайно световно правителство?  (Прочетена 142246 пъти)

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Специално това за телата наистина идва от будизма.

https://www.stefibozhilova.com/?p=2116

Всъщност идва от индуизма, но това няма никакво значение.
На мен ми се струва, че всички останали тела след физическото, всъщност не са тела, а функции на нервната система и на мозъка в частност. Така нещата донякъде придобиват смисъл. По този начин най-висшите "тела" съответстват на най-висшите корови функции на мозъка - например способността за абстрактно мислене. Това че се наричат тела може би е умишлено, за стройност на класификацията, като до голяма степен е вярно, защото зад всички функции стои конкретен анатомичен субстрат - различни части на мозъка. Възможно е и да се дължи на грешка в превода - индийците имат повече думи за неща за които ние имаме само една или имат думи на които нямаме съответстващи и се превежда с най-близката възможна.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
Naka, мисля, че леко се бъркаш. Вярванията, ученията, както и да ги наречем са нещата, които са дадени според епохата и хората, на които се дават.
Значи имаме разлика в тълкуването на понятието религия. За мен религия е учението - и то богооткровенното учение. А всичко друго около него - църкви, органиязации, секти, инфраструктура, обряди и т.н. не знам как да го нареча.
Това се различава от западното понятие за религия. За тях всичко е религия - даже и вярванията на някакво племе в джунглата. Не можем да наречем религия например Зевс и компания. Това по-скоро е гръцка митология.

Цитат
Христос е син, нещо, което на изток наричат бог (малки богове, за разлика от Всевишния), като Кришна, като Буда

Не може да принизяваш Христос, като стоящ по-ниско в ерархията или нещо различно от бог отец. Но такива въпроси са възниквали даже и сред апостолите. Питат го: -"Покажи ни Отца". На което той им отговаря: -"Толкова време съм с вас и не си ли Ме познал".
И понеже такива въпроси постоянно са възниквали. Това нещо са го застопорили в "символът на вярата" на първият вселенски събор още през 325г., където е написано: "Единосъщен на отца".

Виж при ведите такива въпроси не възникват. Там Кришна е бил човек - от царски род. Но едновременно с това Кришна е самият бог отец слязъл на земята. Даже с едно и също име - Кришна наричат и богът отец, който живее на най-високото място в духовният свят и въплъщениято му на земята под формата на Кришна.


 

« Последна редакция: Dec 12, 2018, 12:20 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Naka, мисля, че леко се бъркаш. Вярванията, ученията, както и да ги наречем са нещата, които са дадени според епохата и хората, на които се дават. И макар привидно да са различни, ако се задълбочи човек в тях, те не си противоречат.

Религиите са човешко творение, каквото и да твърдят поповете. Те са това, което е описал Джет и което приватизира връзката с небесата (така го казвам да е най-общо). Религиите вършат престъпления, религиите са алчни, религиите са властни, защото религиите са от хора и не се различават по нищо от другите земни институции.
=*=
Тук искам да не се съглася и с Машинна дума (4096). Християнството не е най-съвършеното учение. Ако логиката е, че е последно, то тогава Мохамеданството трябваше да е най-съвършено, защото идва шест века по-късно, а се твърди, че е една идея по-назадничаво.
...

"Истинските" учения наистина говорят за едно и също и разликите са по-скоро поради различните хора които ги "свалят" и от друга страна необходимите различия за да може те да бъдат най-добре разбрани от болшинството хора живеещи в дадената епоха (това си е една много трудна задача).
Не може и не трябва да се крие че има и многобройни "фалшиви" учения, които както например и църквата преследват по-скоро егоистични и/или групови користни и дори престъпни цели.

Тук опираме до една често обърквана теза - Християнството не е учение, това са предписания за начин на живот и поведение (това не е религия а самия живот).
Ще се опитам да поясня нещата, повечето учения се дават предимно с думи/книги (дори и да са многотомни) а опознаването на живота изисква живота да се преживее (не да се умува и разсъждава до безкрай (така ще си останеш при разсъждението :-), не че това е напълно излишно, напротив необходимо е, но живота не се обяснява той се живее).

...
Най-съвършеното учение, което ни е давано е Даоизма. И затова е толкова неразбираемо. Ние трудно, почти не разбираме Християнството, а там е направи бездна.

Самия Лао Дзъ е същество много над Христос.
...
Христос е син, нещо, което на изток наричат бог (малки богове, за разлика от Всевишния), като Кришна, като Буда. Лао Дзъ е старец. Ще излъжа точно как се води на изток. Върти ми се нещо бодсихавата ли, нещо такова, но бъркам. Син е преди старец. Нещо като кандидат за такъв. Изобщо тая материя е много, много сложна.
...

Първо бих искал да отбележа че Даоизма предхожда Християнството и поради това не е коректно да се сравняват (Лао Дзъ е дал това което е могъл за своето време и едва ли някой може да твърди че той е знаел за Христос, кога и защо ще дойде и какво ще направи, каже и т.н.) Същото важи и за Будизма .

Отделно е смешно (но напълно човешко) да се сравняват така учения и хора. Отново един художествен пример - "Властелина на пръстените", ако 4-римата малки и слаби хобити не бяха извършили тяхната част от общото дело (изпълнили своята роля) всичко друго и всички други щяха да загинат.
Въпроса е не кой е по-велик а всеки да изпълни възможно най-добре "своята" роля тъй като света е общ за всички и какъв ще стане зависи от всички !

...
Христос е син, нещо, което на изток наричат бог (малки богове, за разлика от Всевишния), като Кришна, като Буда. Лао Дзъ е старец. Ще излъжа точно как се води на изток. Върти ми се нещо бодсихавата ли, нещо такова, но бъркам. Син е преди старец. Нещо като кандидат за такъв. Изобщо тая материя е много, много сложна.

п.п. Да се върна на хората, нещо интересно. Казах, че мохамеданството е малко по-неразвито. Това е така, защото е дадено от човек. Мохамед е човек, както човек е Орфей. Напреднал, но човек. Обаче опростеното му учение дава по-добри резултати от нашето. Техните светци се наричат суфии. До сега е имало 4 000, сиреч повече от колкото ние имаме светци.

И нещо още по-изненадващо. Тези суфии са по-напреднали от нашите светци. Изглежда свободата на религиозната организация е поставила по-малко пречки пред развитието на светците.

Това важи и с обратен знак. Тази свобода  пък не е способна да попречи на фундаментализма. От друга страна поне аз не мога да преценя дали наличието на независим фундаментализъм, не е за предпочитане пред централизиран деспотизъм, които успешно (често бая грубичко) филтрира различното от основната линия.

Тук бих попитал ако е "син" то чии син е - според християнството той е син на Отеца, а не някакъв син като чин или длъжност, тук мисля че съществува объркване.

Бодхисатвите са 12 и на всеки 5000 (пет хиляди) години един от тях се издига в чин "Буда" (това не е име а степен на еволюция). И за да внеса известно разнообразие в тази тежка тема, ще спомена че някъде четох (не помня точно къде) че следващия Буда ще бъде Дънов (в следващото му идване на Земята).
В центъра на кръга от 12 бодхисатви стои Христос който ги инспирира и чиито пример следват (като един 13-ти, както и на Тайната вечеря).

А иначе божествените йерархии са общо 12: 3х3х3=9 + Отец, Син и Свети Дух.
И само да ги изброя по тройки, но отгоре надолу (от по-висшите към по-нисшите):
1-ва йерархия - Серафими (духове на любовта), Херувими (духове на хармонията) и Престоли (духове на волята);
2-ра йерархия - Господства/Кириотетес (духове на мъдростта), Сили/Динамис (духове на движението) и Власти/Ексузиаи (евр.:Елохими) (духове на формата);
3-та херархия - Архай (духове на личността), Архангели (духове на огъня) и Ангели Духове на Здрача (Синове на Живота).

PS: считам за важно да се види от коя йерархия, кое същество дава дадено откровение - специално за Мохамед това е архангел Гавраил (мисля че не бъркам). Тоест това е откровение но дадено от един архангел (не че той лъже ;-), просто това е неговата истина, а не е нещо всеобщо валидно.

PS2: също може да се види и че Мойсеи получава инспирация от един Елохим/Йехова.
« Последна редакция: Dec 12, 2018, 12:25 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Според мен е много по-важно, как в днешно време съвременният човек, ако има някакъв духовен живот, успява да впише този живот във вярата, която е наследил от родителите си или е избрал. Казвам вярата, не религията, защото за мен разните обреди и ритуали, съпътстващи една религия, са пълни глупости. Единственото, което може би постигат някои хора с тях, е да се настроят на определена вълна. Нищо повече. Както вече казах, Библията е непълна и да се мислим за християни, няма как, след като по-голямата част от житията са неизвестни за нас. Не знаем, какво пише там. С мюсюлманството не е така. Там пък вече всеки си го тълкува, както си желае и се появили разни схизми, които са причина дори за войни. Всъщност при нас също е така. Протестанти и католици с радост са прерязвали гърлата си. Нещото, което присъства във всички религии и учения, е пътят на отделният човек към божественото. Но някак хората са го приели буквално. Че ще се озоват в рая, че ще станат буда и прочее щуротии. Пиер Тейлхард дьо Шарден е погледнал по съвсем друг начин на нещата. Според него, божественото начало е заложено във всички ни и целта на живота трябва да е достигането на, както той я нарича, точката Омега, когато човек постига пълният си потенциял като духовно същество. Един вид, застава редом до Бога. Вярвам, че в това има много смисъл. Написано е в Библията, че сме създадени по божие подобие. Но това не означава, че Бог е с два крака, две ръце глава, две щърчащи уши и че може да се усмихва или озъбва, според ситуацията. Означава, че са ни дадени същите божествени сили. Да творим, да обичаме и да прощаваме. Раят не е място. Раят е състоояние на духа. Такова, че щастието присъства до толкова в живота ти, че се превръща в блаженство. Съответно, адът е но другата противоположност на това. Може само Будизмът говори за нещо подобно, но то е учение, не религия. Християнството дори може да го приеме за ерес. В крайна сметка, църквата е искала точно това. Подчинение на масите. Нямат причина да им казват, че могат да сътворят рая на земята. Той трябва да е недостижим, ако не следваш повелите не църквата. Нямам доверие на духовници. Мозъците им са промити. Е, не на всички. Познавам един двама, които са съвсем различни.

Ако някой реши да провери Пиер Тейлхард дьо Шарден, да погледне английската версия. Българската е доста кратка.
« Последна редакция: Dec 12, 2018, 13:49 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
Нещото, което присъства във всички религии и учения, е пътят на отделният човек към божественото. Но някак хората са го приели буквално. Че ще се озоват в рая, че ще станат буда и прочее щуротии. Пиер Тейлхард дьо Шарден е погледнал по съвсем друг начин на нещата. Според него, божественото начало е заложено във всички ни и целта на живота трябва да е достигането на, както той я нарича, точката Омега, когато човек постига пълният си потенциял като духовно същество. Един вид, застава редом до Бога. Вярвам, че в това има много смисъл. Написано е в Библията, че сме създадени по божие подобие. Но това не означава, че Бог е с два крака, две ръце глава, две щърчащи уши и че може да се усмихва или озъбва, според ситуацията. Означава, че са ни дадени същите божествени сили. Да творим, да обичаме и да прощаваме. Раят не е място. Раят е състоояние на духа. Такова, че щастието присъства до толкова в живота ти, че се превръща в блаженство.

Това дето го говориш се нарича имперсонализъм. Признава се всичко само, че без Бога. Само че бог е личност. Бил е личност когато е бил на земята. Личност е и в рая.
Ще се учидиш колко неща в библията са казани буквално. За две хиляди години са се натрупали много свидетелства. На много хора Бог им се е явявал, много са бивали взети и са виждали раят. Тези работи са описани и се знаят в християнските среди.


Цитат
Раят е състоояние на духа. Такова, че щастието присъства до толкова в живота ти, че се превръща в блаженство.
Кел файда, че живота ти се превръща в блаженство, след като един ден ще пукясъш и животът ти ще свърши.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Споменавам Бог, не съм казал, че го няма.
И да, ще пукясаш. Както казваш  ;D Но аз споменах за състояние на духа. Не вярвам, че духът умира с тялото.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Бих казал че и двамата имате право защото пътищата най-общо казано са два: мистичен (вътрешен) и алхимичен (външен) и двата водят към други светове ;-)
Това е което толтеките наричат "сънувачи/сънуващи" и "прикривачи" (само една друга терминология).

Без да коментирам само ще цитирам Гандалф и Пипин когато орките бяха нахлули в Крепоста и двамата очакваха те да разбият вратата и да нахлуят при тях.
Пипин споменава че идва краят и ето какво му казва Гандалф (перифразирам):
"Краят, не това не е краят а само едно ново начало...", Пипин пита "не е краят !?", Гандалф "Не, сивата пелена на този свят се разтваря и виждаш ... сребриста река и поляни ...", Пипин "не е лошо ...", Гандалф "не, не е !".

Двойственоста не е между живота и смъртта, а между раждането и смъртта.Хората не се страхуват от смъртта а от неизвестността какво идва след това.Човек се бои от това което не знае !

Нещо подобно (и все пак различно) има и в "Хари Потър", след като Волдеморт го уби след като се жертва и отиде в гората. Попадна на гара/перон водещ към сияйна светлина и там срещна Дъмбълдор и проведоха разговор.
Там видя и Волдемор (под пейката) като едно уродливо нещастно същество. Дъмбълдор му каза че не може да му помогне, да го остави.
След което единия продължи към светлината, другия се завърна в света.

Някой ще каже че това са само филми, наистина така е :-)

PS: Христос казва "Царството Божие е във вас !" и също "В Царството на отца ми има много къщи ..."; Суфите пък казват "Всичко е Бог !" (тоест Бог е навсякъде).
« Последна редакция: Dec 12, 2018, 16:23 от ray »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5254
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
В живота винаги има диалектика. Никога не е само черно или бяло.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
PS: Христос казва "Царството Божие е във вас !" и също "В Царството на отца ми има много къщи ..."; Суфите пък казват "Всичко е Бог !" (тоест Бог е навсякъде).
С това много съм съгласен.
Не исках да се задълбава толкова, щото се опира до неща които не знаем а и 2000 години се опитват да ги обеснят.

Но в източното християнство има една молитва - "Царю небесний" - към Светият дух, към третото лице на св. Троица в която буквално се казва, че  Бог(светият дух) е навсякъде. Даже и в този свят.
Там се казва: Иже везде сий и вся исполняяй. (на славянски)
А на съвременнен български е: Който си навсякъде и всичко изпълваш.
Често е пееят по службите.
Христянството също е много мистична религия.
« Последна редакция: Dec 12, 2018, 18:40 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Активен

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил

Някой ще каже че това са само филми, наистина така е :-)


Те сценаристите и писателите здраво плагиатстват от религиите и езотеричните учения. Само перифразират да не си личи прекалено много. Мен например много ме изкефи как в Старкрафт "технологията" на протосите е базирана на хипотезите на Nassim Haramein (видеата от неговите лекции ги има в kolibka.com с български субтитри). В лекциите си той говори за изотропична векторна матрица, а протосите използват квантова матрица за да произвеждат сградите си буквално от нищото.
« Последна редакция: Dec 13, 2018, 00:24 от vektorman »
Активен

lunarvalley

  • Гост
е, нали им трябват минерали и газ?
Активен

lunarvalley

  • Гост
стана ми интересно за тоз учен, и ето какво се пръкна от интернеда

https://rationalwiki.org/wiki/Nassim_Haramein

Despite his claims, Haramein's work is unacknowledged by mainstream physicists. The only people who take him seriously tend to be fans of Coast to Coast AM (where he has appeared on several occasions[2]).

Drawing on the aforementioned "Haramein-Rauscher metric," Haramein proposed "the Schwarzschild proton", a theoretical model of the proton in which two black holes "orbit" one another. It may sound impressive, but it's almost entirely inconsistent with experimental observation. Anyone with even a basic knowledge of quantum mechanics knows that classical "orbits" do not apply at the scales addressed in his paper.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ето, че с последното си мнение успях да вкарам голямо объркване. Предупредих, че това за йерархиите е сложна и неблагодарна тема.


Значи имаме разлика в тълкуването на понятието религия. За мен религия е учението - и то богооткровенното учение. А всичко друго около него - църкви, органиязации, секти, инфраструктура, обряди и т.н. не знам как да го нареча.

Не съм сигурен, че мога да твърдя за целия свят, но една значителна част от него приема религия и църковна организация за едно и също. Сиреч религията е догматична организация. А това, което са проповядвали съответните отци, се приема за житейска философия или нещо такова.

Хубаво е, че уточняваме, какво разбираме под понятията, защото иначе става объркване. Например аз навсякъде, където споменавам религия имам предвид догматичните, изживели времето си организации и то най-вече гръко-римските и германски секти на християнството.


Не може да принизяваш Христос, като стоящ по-ниско в ерархията или нещо различно от бог отец. Но такива въпроси са възниквали даже и сред апостолите. Питат го: -"Покажи ни Отца". На което той им отговаря: -"Толкова време съм с вас и не си ли Ме познал".
И понеже такива въпроси постоянно са възниквали. Това нещо са го застопорили в "символът на вярата" на първият вселенски събор още през 325г., където е написано: "Единосъщен на отца".


Това, което казваш е въпрос за един милион долара. Има две части. Първом ще си кажа моето. Защо? Щото си е моето.

Преди много, много години, много преди да започна да се интересувам, какво имат другите да кажат, си задавах разни въпроси. В преден коментар споменах за страшния съд. Друг такъв е „божия син“. Исус Христос е ли наистина действителен син. От дете ми говорят, че всички сме Негови чада, а ето, че се твърди, че си има „баш Негов“, а ние сме някакви присъедибнени. Разбирам, че тези думи са богохулство. Сега ще обясня.

Ако да бе „баш син“, защо да го праща на някаква никаква планета в края на една най-обикновена галактика? Тук в изкуството на дебата е редно да се отговори с „Защо не?“. И така ще продължим дълго.

Изобщо това е въпрос, който ме е смущавал винаги.

Сега втория аспект. Спомена символ верую. Това е главния въпрос на въпросите за религиите. Уточнявам, това, което по-нагоре нарекох религия.

От доста време съм убеден за себе си, че ако произволен наричащ себе си християнин, прочете някоя от трите версии на символа, то категорично ще отрече, че вярва в тези глупости. Цитата е мой.

Това е спекулация, не съм правил изследване, затова е само мое твърдение, а не доказан факт.

Затова ще говоря за нещо доказано. Символа е сътворен от група предимно гръцки попове с цел да бъде създадена чисто нова, догматична и властническа организация. На така наречения първи, вселенски събор не са допуснати никакви попове, които не вярват в гръцката версия на християнството. Сиреч едни меншевики правят преврат. С това проблемите не гръцките попове не свършват. Те ще приключат едва хиляда седемстотин и някоя, когато успяват да закрият охридската епископия. Противно на всяка логика този акт ще доведе до българско, национално движение за освобождение.

Обаче от триста двадесет и някоя до хиляда седемстотин и някоя си е доста време. През него заради думичката „единосъщен“ се пролива толкова много кръв, колкото не е, за каквото и да било друго. каква е тази дума? Гръцките попове я взимат от индоизма. До този момент никъде в християнството няма такова понятие. На мига в днешните земи на Сърбия, Македония, България се организира мощно въстание, което е било толкова голямо, че е заплашвало съществуването на римската империя. Едва Юстиниян успява да го потуши. Тази думичка организира такъв геноцид, че само на територията на днешна България гръцките попове разрушават из основи над 900 църкви, които не са някакви бараки, а масивни, каменни сгради на много етажи.

Ще върна малко назад преди да се стигне до това. Гърците вкарват тая думичка и чакат да видят, какво ще се случи. Всички настръхват, почват да недоволстват. Гръцките попове почват с погромите. Тук нашите братя македонци пробват да хитруват, заиграват с идеята и да се бутат между шамарите. Колкото и да не ги харесвам, в тяхна защита ще кажа, че са се опитвали да посредничат и омиротворят нещата. За целта измислят нова думичка: подобносущен. Тази думичка е почти същата като неразбираемата за европееца „единосъщен“, но се опитва да вкара и идеята, че Бог Отец, Светия Дух и Исус не е точно едно и също. Между другото Светия Дух е също нещо родено на този събор. Обикновено съдбата на посредника е доста трагична, но нашите братя македонци, нали са си прости, не са чели книжки.

Та гръцките попове доста бързо успяват да се разправят с инакомислещите в Мала Азия, Близкия Изток и Африка. Остават само някакви анклави. Само, че си намират нов проблем. На балканите остават едни двадесетина милиона македонци, илири (албанци), гети, мизи и всякакви други траки, които са се опитвали да посредничат и изведнъж те стават пречката. Далеч не всички от тях са християни, но всички те подкрепят своите братя, които се оказват на топа на устата. Пък и траките никога не са харесвали съвсем тия навлеци гърците.

И какво си мислите, че опитват да направят? Опитват се да превърнат балканите в пустиня, сиреч да ги избият. Докато гърците решават македонския въпрос, ние пък започваме да решаваме нашия си въпрос: да ни има ли като държава и нация. Историята мълчи дали решаването на македонския въпрос ни е накарало да избързаме и да обявим независимост април 680 година, признато от гръко-римняните на следващата.

Както и да е, инакомислещите вече са били изметени от нашите земи и са далеч в Македония и Илирия. Няколко века по-късно ние ще приемем гръцката секта у нас и ще възприемем техния модел. Или не съвсем. В църквите ще се говори едно, в домовете друго. Нямате си дори бегла идея от нещата, които сте чували като деца или сте чели някъде, колко много от тях са обявени за смъртни ереси от гърците. Свят ще ви се завие. Всъщност протестанството е по-близо до това, в което вярвате, от това, което казват гръцките възпитаници у нас.

Парадокса е, че македонските, религиозни въпроси всеки път водят до цивилни, освободителни движения на българите. Колкото и да не искам да призная, все пак между двата народа съществува някаква връзка.


Виж при ведите такива въпроси не възникват. Там Кришна е бил човек - от царски род. Но едновременно с това Кришна е самият бог отец слязъл на земята. Даже с едно и също име - Кришна наричат и богът отец, който живее на най-високото място в духовният свят и въплъщениято му на земята под формата на Кришна.

И друг път съм казвал, че намирам източните учения за много далечни от мен и не ги разбирам. Само преди няколко мнения обърках индуизъм и будизъм. Когато споменавам източни учения, всъщност цитирам други хора и не е непременно да съм разбрал правилно.

=*=

Тук ще ида първо на втората точка, за да се върна плавно на първата.

Тук бих попитал ако е "син" то чии син е - според християнството той е син на Отеца, а не някакъв син като чин или длъжност, тук мисля че съществува объркване.

Казах, че ще настане объркване и то си стана. Син точно в този случай не е „роднинска връзка“, това е йерархичен пост, както в твоя пример с Буда. Сиреч син значи „малък бог“. Конкретно християните вярваме, че това е бога на слънцето. В това вярват даже гръко-римските секти, макар да не го признават открито. Реално точно това пише в онзи цензуриран парцал на светите писания, които е по-познат под името библия.


Първо бих искал да отбележа че Даоизма предхожда Християнството и поради това не е коректно да се сравняват (Лао Дзъ е дал това което е могъл за своето време и едва ли някой може да твърди че той е знаел за Христос, кога и защо ще дойде и какво ще направи, каже и т.н.) Същото важи и за Будизма .


А аз искам да отбележа (не го направих открито в предишния си коментар), че културната еволюция не се движи в права посока. Има върхове, има спадове. Специално за Лао Дзъ се твърди, че е атлант. Не знам, къде точно е по йерархиите, но се твърди, че е над архангел.

Той е инсталиран в една високо-културна среда. Докато Христос идва в най-дивашката и уродлива гнусотия, наречена Римска империя и то в една от най-скапаните (ако не най-скапана) провинция насред пустинята, дето няма даже петрол. Не, че по онова време е добиван някъде извън Китай.

Обаче аз не съм го сравнявал. Казах, че учението на Лао Дзъ звучи дори по-неразбираемо от това на Исус. Ако Исусовото „обърни другата буза“ е почти непонятно за съвременния човек, то може да се запознаеш само с „афоризмите“ на даоизма и ще се хванеш за главата. Вътре всичко звучи като „дървено желязо“. Определено няма нищо по-неразбираемо от даоизма.

И да, аз вярвам, че Лао Дзъ Дзин е знаел за идването на Христос. Как мислиш, че един Бог слиза на Земята? От днес за утре? Аз си мисля, че едва ли не милиони години подготовка са необходими. Сиреч от преди да сме даже маймуни.

PS2: също може да се види и че Мойсеи получава инспирация от един Елохим/Йехова.

Аз също щях да намеря от къде да препиша йерархиите на св. Йероним. Нарочно не го направих, защото те и така са твърде неразбираеми. Ето даже ти ме поправи в бройката. Аз ги смятах девет, ти ги изкара 12. Хубаво е, че го стори, защото пък така имаме пълнота.

Интересно е, че спомена Йехова. У нас, днес живее един старец (стар човек, а не титлата старец на Буда). Той се казва Вергилий Кръстев. Има нещо общо с родния ми град, но не знам, какво. По принцип е роден, израсъл и живеещ в столицата. Той е дъновист отцепник от Бялото братство. Тук визирам регистрираната религия, а не по принцип това, на което се твърди, че Христос е глава.

За себе си Кръстев разправя, че е преродения Соломон. Като му наблюдавам действията, по-скоро бих се съгласил. Другия вариант е да е луд и да не може да излезе от роля. Няма аз да правя тази преценка. Всеки, който иска е свободен да я даде.


Та този човек твърди нещо изглеждащо странно. Той твърди, че Дънов е Йехова. Ако Кръстев е Соломон, то той безпогрешно би познал този, на когото е правил храм. Ако не е, то говори просто глупости. Аз си признавам, че съм ненормален. През живота си не съм направил нищо логично. Обаче четейки разни беседи на Дънов си мисля, че може да е прав. Няма да се разпростирам по темата, но Дънов непрекъснато говори за евреите. И то не просто говори. Сякаш наистина това е личния му народ. А знаем, че е син на варненски поп, а е учил при протестантите в Свищов, като е бил на гости на розенкройцерите в САЩ. Ако има връзка с евреите, то тя не е земна. И още по-странното е, че именно той ги спасява, като за целта осъжда на смърт негово нищожество Борис (който пък бил Давид).

п.п. Свърши ми времето не мога да продължа с отговорите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
е, нали им трябват минерали и газ?

Вярно че трябват, увлякох се и забравих   :-[ Все пак писах снощи в 2ч. Аз си мисля че са направили така в играта да се използват изкопаеми материали и горива от толкова напреднала цивилизация, чисто по причини на баланса - само за да са равностойни протосите на другите две раси. Иначе като гледам използват изцяло енергията на вакуума дето уж била безкрайна.
Активен