Покажи теми - LinuxFanUNIX
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 5
16  Програмиране / Общ форум / Промяна на прозоречна окантовка (рамка) на програма писана на Qt4 -: Aug 20, 2010, 19:03
Здравейте приятели!

Един приятел ме помоли да му инсталирам програма за дефрагментиране на дялове, и "гепнах" една за ушичките от родните тракери, инсталирах я, и като показа че има 30 дни активен период, трябваше да се копира един файл, който да замени стария... Както и да е... С учудване видях че тази програма използва Qt4 библиотеките. Та ми е интересно как в моята програма мога да си направя ето такава (или подобна) окантовка на прозореца, а не да ползвам тази която идва от графичната среда:


Т.е. как да махна рамката горе (където са минимизиране, максимизиране, X (затваряне)) и да използвам собствена?

Благодаря предварително!
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Показване на съветник за gnome-pilot при стартиране на Ubuntu и как да го спра? -: Aug 01, 2010, 19:42
Добър вечер!

От днес имам този леко дразнещ "проблем":
Имам Ubuntu 9.04 и днес след поредния ъпдейт ми се показва ето този съветник при всяко стартиране на Gnome:


Можете ли да ми кажете как да го премахна? Опитах от Система->Предпочитания->Автоматични програми - махнах го от там, обаче продължава да се появява. Бихте ли ми дали някакви насоки или пък някакво решение?

Благодаря ви предварително!
18  Програмиране / Общ форум / Копиране на папка с Qt4 -: Jun 05, 2010, 17:48
Добър вечер.

Налага ми се да направя функция в едно мое приложение което да копира папка в друга папка, обаче нещо не мога да намеря информация как да стане това... Смятам че с QDir() трябва да стане, но четейки документацията не намирам начин да стане. Имайте впредвид че тази папка, вътре има и други папки, така че възможността да създам нова папка и с QFile::copy() да изкопирам файловете - отпада.

Код
GeSHi (C++):
  1. void MainWindow::copyDir() {
  2.    QDir dir("/root/.xba-folder");
  3.    // и тук искам да допълня кода с нещо то рода на copy("/root/.xba-folder", "/root/.xba-tmp-backup")
  4. }

Надявам се, сте ме разбрали. Та има ли възможност да стане това което желая? :)
Благодаря Ви предварително!
19  Програмиране / Web development / Проблем с <textarea> в HTML и приемането през $_POST в PHP -: Mar 07, 2010, 05:23
Добър вечер, мили приятели!  ;D

Пиша ви защото вече цял ден ровя в Гугъла и не намирам проблем подобен на моя:  :(

Та имам си един index.php и в него съм поставил форма с <textinput>:

Код
GeSHi (PHP):
  1. <FORM name="form" method="post" action="new.php">
  2. <textarea name="text1" cols="50" rows="10" size="10000"></textarea><p>
  3. <input name="send" type="submit">
  4. </FORM>

В new.php ето така стоят нещата:
Код
GeSHi (PHP):
  1. echo $_POST['text1'];

Дотук всичко добре, само дето като напиша в index-а нещо което не е само на един ред, а на два, то след това в new.php всичко е на един ред и потребителя вместо да натисне ENTER за нов ред, трябва да използва <br>.

Та бихте ли ми казали как да си оправя проблема?

Благодаря предварително!
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / От къде мога да си изтегля Google Earth 4.x? -: Dec 20, 2009, 02:27
Добър вечер. След дълго използване на Linux, дойде му времето в което трябва да го преинсталирам и след преинсталацията си закачам любимите приложения и какво да видя - навсякъде в нета има само 5-тата версия на Google Earth която е лееко тежичка за моята видео карта. Бихте ли ми дали линк за Google Earth 4.x (по възможност да не е бета)?

Благодаря предварително!
21  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / (Пре)Нотаварване (прегряване) на лаптоп Toshiba L305D (Slackware 12.2) -: Dec 06, 2009, 14:53
Здравейте приятели. Имам проблем!  :'(

Имам лаптоп Toshiba L305D. На него имаше инсталирана Vista по подразбиране. И така някъде около една година. Тъй като не можах да я изтърпя, на другия дял, вчера, си сложил любимото Slackware-че (12.2 - заради KDE 3.5.10). Обаче ми направи впечатление, че още след като в GRUB менюто ми излезе Linux-а - буутна ли го, от там нататък не се чува вентилатора. Викам си - добре. Vista-та щото го е натоварвала, и заради това се е пускал, а Slack-а нали може да се пусне и на 32MB RAM, може би не товари чак толкова. Е да, ама не. Снощи както си редактирах един документ, изведнъж лаптопа спря (като спря нямам впредвид заспивания, хибернации и т.н.) а просто СПРЯ. Викам си може да е станала някаква повреда в ел. мрежата. След това пак се опитах да натисна PowerOn бутона и след някъде 30 сек се пусна и всичко беше наред. И забравих за случилото се. Обаче днес, докато се опитвах да си намеря един филм в нета, компютъра неочаквано спря. Отново го пуснах, буутнах Slack-а, и докато ми зареди графичната среда (init 4) - пак се изгаси. Бутнах го с ръка отстрани и забелязах че температурата му никога не е била чак толкова висока. Тогава се сетих че скоро досадното бучене на вентилатора не съм го чувал и се питам дали Vista-та няма някакъв драйвер който да контролира температурата на вентилатора, да контролира действието му и т.н. който да отсъства в Linux-а. Та бихте ли ми помогнали как да оправи и най-вече да ми кажете защо се случва така?

Благодаря ви предварително! И моля ви - не давайте отговор от типа на "Остани с Vista", тъй като за мен - това не е решение.

Очаквам отговори и предложения!
22  Програмиране / Общ форум / QStyleSheet проблем -: Nov 22, 2009, 18:51
Добър вечер.

Имам проблем чието разрешение не намирам. Та ето какъв е проблема:

Правя програма на Qt4 която си има фон с черни и бели нюанси, като използвах функцията Add gradient на designer-а. Дотук добре. Обаче проблема идва когато вкарам някой Label или бутон, които автоматично се оцветяват в някакъв среден цвят. Та въпросът ми е:
Има ли някакъв начин да се заобиколи това "ограничение", така че като добавя нов Label или бутон - те да са прозрачни и фона който стои под тях да се показва, а не върху тях да се създава нов фон?

Благодаря предварително!
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Създаване на домашна Wi-Fi мрежа - Как? -: Nov 03, 2009, 21:46
Добър вечер.

Бихте ли ми казали как мога да си създам домашна безжична връзка, така че от единия компютър който получава връзката по кабел и към него има свързана антена, да може да предава връзката по Wi-Fi и съответно другия компютър да може да се върже.

До момента съм го правил на Winodows Vista и на Fedora 11 като начина е почти еднакъв - Create new wireless connection и съответно лаптопа в другата стая засича създадената мрежа.

Обаче сега съм със Slackware и не знам как трябва да стане, тъй като нямам никакви инструменти.

Бихте ли ми помогнали?

Благодаря предварително!
24  Програмиране / Общ форум / Download Request в Qt4 (как?) -: Oct 24, 2009, 19:50
Добър вечер!

Правя следната програма, но срещам проблем (по-точно не намирам логично решение и аз не знам защо):

През деня съм линкнал една временна директория за данни към /var/www, така че като се влезе в http://192.168.0.1 се вижда съдържанието на въпросната папка.

Та въпроса ми е следния:
Как да направя така че ако на адрес http://192.168.0.1/error.txt има такъв файл (по-точно е изтеглим) тогава да тръгне да се тегли, а ако го няма да си пише че всичко е нормално и че няма проблеми?

Пробвах разни логики с QUrl, но без успех. Т.е. трябва ми нещо подобно на това:
Код
GeSHi (C++):
  1. if (QUrl("http://192.168.0.1/error.txt")->isDownloadable) {
  2.    download("http://192.168.0.1/error.txt"); // давам го като пример де.
  3. } else {
  4.    // тук ще има някой QDialog който ще казва че всичко е наред
  5. }

Имайте впредвид че тази програма ще работи в мрежата и не става директно да правя запитване към /var/www. Знам че с wget ще стане най-лесно, но пък тогава трябва да се отваря нов процес, и тогава програмата няма да е изцяло на C++/Qt4!

Благодаря предварително на отзовалите се!
25  BSD секция / Системни настройки / Изтрит /boot/loader.conf -: Sep 20, 2009, 17:57
Здравейте.

Току що оплесках нещата и по погрешка изтрих /boot/loader.conf на FreeBSD 7.2 Final.

Някой може ли да ми даде неговия (да се надяваме да е оригиналния, а не редактиран)?

Благодаря предварително!
26  Програмиране / Общ форум / Right-Click меню в QListWidget -: Sep 10, 2009, 00:34
Добър вечер. Имам следният проблем, чието разрешение не мога да намеря близо седмица. Та проблемът ми е следният:
Имам един QListWidget. Та въпросът ми е как мога към него да задам меню чийто опции се свързват към функции от рода на
Код
GeSHi (C++):
  1. void MainWindow::removeItem()
Търсих и в Google и навсякъде откривам някакво си решение с contextMenu(QPoint), но така и като го свържа никой не е описал как точно да го свържа към моето меню. Иначе самото меню е създадето (използвал съм QMenu за целта), но ако трябва по друг начин да се направи по-друг начин - само споделете как да стане.

Благодаря предварително!
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Каква програма може да използвам за share-ване в LAN мрежата? -: Sep 03, 2009, 21:34
Добър вечер.

Може ли да ми кажете каква програма мога да използвам в Linux за да мога да шервам файлове по локалната мрежа? Тъй като за момента тези гимнастики съм ги правил само под Windows, ще се радвам ако има и GUI интерфейс. Моля, без Konqueror/Nautilus. :)

Благодаря предварително!
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с 720p в KDE4 -: Aug 04, 2009, 21:55
Здравейте. Инсталирах си Slackware 13.0 Beta 1. До тук - добре_ Обаче имам следния проблем - като си пусна филм с по-високо качество като 720p например - започва да сече - и това на всеки плеър. Обаче като пробваж през Fluxbox-а например и пак го пусна с VLC/MPlayer - качеството е перфектно. На какво се дължи това и как да го оправя? Десктоп ефектите са спрени, а драйверите за видеото са инсталирани.

Благодаря предварително!
29  Програмиране / Общ форум / Премахване на пунктири от QPushButton в QDialog -: Jul 25, 2009, 23:42
Добър вечер.

Бихте ли ми казали как да махна пунктирите от обикновен QPushButton в обикновен QDialog?

Ето и пример:

Както се вижда бутона съм го направил прозрачен (т.е. float). Обаче продължава да си има пунктираните линий. Пробвах как ли не - setDefault(false) след това true, setAutoDefault (true/false) и не става и не става.

Та бихте ли ми казали как да махна тези линийки?

Благодаря предварително!
30  Програмиране / Общ форум / Различия при два или повече файла в Qt4 -: Jul 20, 2009, 00:28
Добър вечер.

Бихте ли ми помогнали за решаването на следния проблем?

Имам папка например /home/user/files/
Вътре обаче има неизвестен брой файлове.
До тук добре.

Код
GeSHi (C++):
  1. QDir dir;
  2. int count = dir.count()

Записвам съдържанието в QStringList:
Код
GeSHi (C++):
  1. QStringList dirList = dir->entryList(QDir::Files);

Обаче сега идва най-трудното.
Например избирам си файла a.txt.
По какъв начин мога да направя така че да се прочетат всички останали файлове и в QStringList да се запишат само различията между тях?

Пример:
Имам файлове a.txt b.txt и c.txt
В int count ще се зададе цифра 3 (т.е. съдържа 3 файла).

Ето и примерно съдържание на трите файла:

a.txt:
GSM: 123...
GSM: 234...

b.txt:
GSM: 123...
GSM: 132...
GSM: 222...
GSM: 444...

c.txt:
GSM: 222
GSM: 123

Така ако си хвана a.txt трябва да получа следното:
234 (тъй като GSM: 234 се съдържа само веднъж)

b.txt:
132, 444 (тъй като 132 и 444 се съдържат само веднъж)

И в c.txt не трябва да върне нищо тъй като GSM-а се съдържа и в останалите два файла (т.е. няма различия)

Ако може и на bash да стане - ок, нямам претенции...  ;)

Благодаря предварително!
Страници: 1 [2] 3 4 5